AGON saga: Od prvih pobeda do budućih planova

Beograd, 28. novembar 2017. – Jedan od vodećih brendova na tržištu gaming monitora AOC, svoju premium seriju gejming monitora AGON lansirao je još u 2016. godini. Od tada je prošla dobra godina i po, a AGON monitori razvijali su se od boljih prema još boljima. Ne samo da su ovi monitori dokazali kako su najprodavaniji, već su ih recenzenti širom Evrope nagrađivali i nazivali najboljim gejming monitorima. AGON saga nastavlja se i dalje. Na poslednjem Gamescom sajmu u Kelnu AOC je najavio nove članove AGON porodice - AGON³ seriju sa ultra brzim vremenom odziva od samo 0.5 ms i sa najnovijom HDR tehnologijom.

AGON

AGON je reč koja dolazi od starogorčke reči koja označava takmičenje, sukobe i antagonizam i postavila se kao idealno ime za ovu seriju monitora namenjenu prvenstveno gejmerima. AGON serija pridobila je privrženost i divljenje kako povremenih gejmera tako i onih kompetitivnih i to zahvaljujući njenim premium karakteristikama, inovativnoj tehnologiji i atraktivnim cenama. Uz veličine od 24 do 35 inča, ravne ili zakrivljene modele kao i visoke brzine osvežavanja, AGON monitori su osvojili prostor na stolovima mnogih igrača, bez obzira na njihov GPU izbor.

AOC

AGON – početni koraci

AOC je svoju prvu gaming seriju AGON monitora predstavio u martu 2016. godine debitirajući s AG271QX modelom. Ovaj 27-inčni model ima brzi TN panel sa 1440p rezolucijom i brzinom osvežavanja od 144 Hz, 1 ms vremenom odziva i FreeSync podrškom koja osigurava glatko i fluidno igranje bez imalo zastajkivanja ili kidanja slike. Dok je ovaj prvi model osvojio sve nagrade, njegovi rođaci s G-SYNC i 24-inča veličine zauzeli su prestolje kasnije u 2016. godini.

U januaru 2017. predstavljen je model kojeg su jedva dočekali svi kompetitivni FPS gejmeri - AOC AG251FZ. Koristeći najbrži panel na tržištu, ovaj model ima brzinu osvežavanja od 240 Hz koja pomaže u eliminisanju zamućenje pokreta (motion blur) za postizanje glatkih pokreta u brzim igrama, s minimalnim ulaznim kašnjenjem. AG251FZ model bio je izbor broj jedan mnogih e-sport gejmera, uključujući i Team Liquid, a postavio je standarde za kompetentne gaming monitore i bezbroj puta preuzeo pozornicu na e-sport eventima. Uz FreeSync podršku, vreme odziva od 1 ms, TN panel u Full HD rezoluciji, AG251FZ model doneo je mnogim gejmerima željenu prednost u gaming okršajima. Nakon ovog ogromnog uspeha, u avgustu 2017. AOC je lansirao i G-SYNC varijantu ovog modela – AG251FG.

AOC

Put prema krivuljama

Od zime 2016. godine AOC je doneo virtualni svet nikad bliže stvarnosti i to uz ultra široke i zakrivljene AGON modele - AG352UCG i AG352QCX. Sa 35-inča veličine i radijusom zakrivljenosti od 2000 mm ovi modeli omogućuju potpuno uranjanje u sadržaj na ekranu. Njihov VA panel se može pohvaliti s 21:9 formatom ekrana, 2000:1 razmerom kontrasta kao i G-SYNC i FreeSync podrškama. Kasnije je linija zakrivljenih monitora proširena s poznatim 16:9 formatima - AG322QCX (32-inča i 1440p rezolucije) i AG272FCX (27-inča i 1080p rezolucije). Ovi elegantni modeli s trostranim dizajnom bez okvira mogu se pohvaliti s još manjim radijusom zakrivljenosti od 1800 mm omogučujući tako pravo uranjajuće iskustvo igranja i igranje bez zastajkiavanja zahvaljujući FreeSync podršci.

Svi AGON modeli dolaze i s podesivim ergonomskim postoljem, različitim opcijama igranja, stereo zvučnicima, Shadow Control i Low Input Lag opcijama, Flicker-Free i Low Blue Light tehnologijama koje smanjuju naprezanje i umor očiju. AGON monitori bili su prisutni na više od 80 vrhunskih e-sports događaja uključujući DreamHack, Intel Extreme Masters, Dotapit i Insomnia, a koristili su ih jednako i profesionalci kao i fanovi u celom spektru e-sport disciplina.

Budući potezi

Na ovogodišnjem Gamescom sajmu, AOC je najavio svoju najnoviju AGON³ seriju monitora sa ultra visokim rezolucijama, stopama osvežavanja od 144 ili više Hz i HDR (High Dynamic Range) podrškom kao dodatak monitorima s ultra brzim vremenom odziva od samo 0.5 ms. HDR omogućuje izuzetno osvetljenje i isporučuje boje s velikim kontrastom.

Kao jedan od munjevito brzih modela s vremenom odziva od samo 0.5 ms AG273QCX biće opremljen sa zakrivljenim 27-inčnim 144 Hz TN panelom i moći će se pohvaliti s QHD (1440p) rezolucijom i AMD FreeSync2 i HDR podrškama. Sa širokom lestvicom boja ovaj model će imati jednu od najboljih reprodukcija boja u TN panelu. Njegov „brat“ opremljen G-SYNC podrškom, AG273QCG ima slične karakteristike, osim HDR podrške koju je zamenila visoka stopa osvežavanja od 165 Hz i G-SYNC podrška umesto FreeSync2.

Sa 11 modela do sada i još mnogo onih koji dolaze, AOC je zaista postao jedno od najistaknutijih imena u gejming sektoru. Dolazeći AGON³ modelimi koji će biti lanisrani u 2018. godini, AOC još jednom potvrđuje svoju misiju da donese najnovije inovativne tehnologije gejmerima, eliminišući spoljne činioce koji su smetali gejmerima u napredovanju kako bi im omogućio da njihov talent istinski zasjaji.