Akteri pretnji pravili pometnju na Bliskom istoku tokom drugog kvartala koristeći APT aktivnosti i lažna curenja podataka

Aktivnost naprednih upornih pretnji (APT) u drugom kvartalu 2019. godine uključivala je brojne operacije koje su targetirale ili su poticale sa područja Bliskog istoka i Južne Koreje. Veliki deo aktivnosti bio je fokusiran na sajber špijunažu ili ostvarivanje finansijske dobiti, ali čini se da je bar jedna kampanja bila usmerena na širenje lažnih informacija. Istraživači kompanije Kaspersky u maju su analizirali curenje informacija onlajn o sredstvima za sajber špijunažu koja pripadaju iranskom entitetu i zaključili da iz ovoga verovatno stoji Hades, grupa koja je takođe povezana sa ExPetr i sajber napadom na Zimskim olimpijskim igrama 2018. godine. Ovi i drugi APT trendovi širom sveta obuhvaćeni su u aktuelnom izveštaju kompanije Kaspersky o najnovijim pretnjama u drugom kvartalu.

Kvartalni rezime trendova naprednih upornih pretnji izvučen je iz istraživanja kompanije Kaspersky o privatnim informacijama o pretnjama, kao i iz drugih izvora, i ističe glavna dešavanja kojih, prema mišljenju istraživača, svi moramo biti svesni.