AMD i HPE postavljaju brzinske rekorde u performansama serverskih rešenja

AMD je danas objavio da je novi server kompanije Hewlett Packard Enterprise (HPE) (NYSE: HPE) ProLiant DL385 Gen10, koji pokreću AMD EPYC™ procesori, postavio novi svetski record u performansama u industrijski standardizovanim benčmark paketima SPECrate®2017_fp_base, odnosno SPECfp®_rate2006. Bezbedni i fleksibilni HPE ProLiant DL385 Gen10, dolazi u standardnom 2U serverskom formatu i deo je HPE Cloudline CL310 familije servera.

Dolazi opremljen sa AMD EPYC procesorima od 8, pa sve do 32 jezgra. Sa osmokanalnim memorijskim kontrolerom, kao i sa PCIe kontrolerom koji omogućava čak 128 PCIe linija, AMD EPYC procesori omogućavaju izuzetnu fleksibilnost i isplativost HPE servera. „HPE se udružuje sa AMD-om, kako bi u svoj portfolio najsigurnijih servera na svetu, uključio i AMD EPYC procesor. Od sada je kupcima na raspolaganju nova opcija za optimizaciju performansi i bezbednosti za virtuelizovane zadatke“, izjavio je Džastin Hotard, potpredsednik i generalni menadžer HPE-ovog globalnog serverskog poslovanja. „HPE ProLiant 385 Gen10, sa AMD EPYC procesorom je rezultat višedecenijske saradnje sa AMD-om i zajedničke vere u budućnost pokretanu inovacijama.“

AMD

Rekordne performanse HPE ProLiant DL385 Gen10 servera omogućavaju 64 AMD EPYC jezgra, koja pristupaju DDR4 ECC memoriji kapaciteta 4 TB. Kombinacija velikog memorijskog kapaciteta i ogromne memorijske propusne moći, s jedne, odnosno 128 procesorskih niti s druge strane, rezultuje i do 50% nižom cenom po virtuelnoj mašini, u poređenju sa dosadašnjim serverskim rešenjima.

U SPECrate®2017_fp_base benčmarku, HPE DL385 Gen10, pokretan sa AMD EPYC procesorom oznake 7601, postiže 257 poena, što je više u odnosu na bilo koji drugi „dual-socket“ server, prema zvaničnoj bazi SPEC®. 1 objavljenih rezultata U SPECfp®_rate2006 benčmarku, HPE DL385 Gen10, pokretan sa AMD EPYC procesorom oznake 7601, postiže 1980 poena, što je više u odnosu na bilo koji drugi „dual-socket“ server, prema zvaničnoj bazi SPEC®. 2 objavljenih rezultata. „HPE ProLiant DL385 Gen10 pozicionira AMD EPYC procesor tačno u centar tržišta velkih brojki, gde se „dual-socket“ tipovi servera isporučuju velikim kompanijama, pružaocima usluga, kao i srednje-malim preduzećima.“, istakao je Mat Istvud, stariji podpredsednik analitičarske agencije IDC. „Sa kombinacijom visokih performansi, broja raspoloživih jezgara, memorijske propusne moći i PCIe linija, u pitanju je primamljiv izbor koji adresira izuzetno širok dijapazon poslovnih aplikacija i zadataka.“ Svaki AMD EPYC procesor u sebi ima integrisanu hardversku zaštitu u vidu bezbednosnog ko-procesora. U kombinaciji sa HPE „Silicon Root of Trust“, pre svakog pokretanja servera izvrši se provera legitimnosti firmwarea. Kombinacija AMD-ovog sigurnosnog ko-procesora i HPE-ovog „Silicon Root of Trust“, takođe omogućava i sledeće:

  • Sigurnu enkripciju memorije – kompletna memorija, ili deo memorijskog prostora mogu biti obezbeđeni putem enkripcije, kako bi se onemogućili hakerski napadi.
  • Sigurnu enkripciju virtuelnih mašina – VM-ovi imaju posebne enkripcijske ključeve, kao što ima i hypervizor, čime su međusobno izolovane, kao i u odnosu na hypervizora.

HPE ProLiant DL385 Gen10 donosi više virtuelnih mašina po serveru, procesira više podataka paralelno, pristupa većoj količini memorije, a sve to uz veću bezbednost podataka. Novi HPE ProLiant DL385 Gen10 sa AMD EPYC procesorom će biti dostupan krajnjim kupcima od idućeg meseca.