AMD lansirao novi Ryzen SoC koji će Atari ugrađivati u svoju konzolu

AMD nastavlja da proširuje portfolio svojih akcelerisanih procesora (APU) namenjenih ugradnim sistemima sa dva modela iz nove “R1000” serije. Ovi novi ugradni (“Embedded”) procesori su SoC (System-On-Chip) tipa, što će reći da pored dva štedljiva “Zen” bazirana jezgra, poseduju i kompletan Vega GPU sa tri “Compute” jedinice, kao i kompletan I/O kontroler koji podržava čak dva 10Gb mrežna porta.

AMD

Ryzen R1000 serija poseduje sve karakteristike svog prethodnika iz V1000 serije, ali uz manju potrošnju i manju cenu. Naravno, uštede na potrošnji i ceni su učinjenje smanjivanjem proja jezgara kojima raspolažu CPU i GPU delovi samog SoC-a. Uprkos svojoj štedljivosti, Ryzen Embedded R1000 serija podržava do tri 4K60 displeja istovremeno, uz zadržavanje potrošnje na svega 12W, što obezbeđuje kreiranje ugradnih sistema bez ventilatora.

AMD

Svedoci smo kako svi uređaji koji se oslanjaju na računarsku moć ugradnih sistema, imaju sve veću potrebu za bogatom grafikom visoke rezolucije. Bilo da se radi o reklamnim panoima i displejima ili automatima igara na sreću, pa sve do najmodernije medicinske opreme, AMD Ryzen R1000 serija ugradnih procesora obezbeđuje podršku za 10bitni hardverski H.265 enkoding i dekoding, kao i podršku za VP9 dekodiranje, na čak tri 4K displeja pri 60 Hz! Takođe, sve bezbednosne tehnologije koje poseduju ostali članovi Ryzen familije, poseduje i ovaj mali SoC.

AMD

Usled izuzetnih karakteristika i odnosa cena/performanse, novi Ryzen R1000 SoC je naišao na izuzetnu podršku ključkih igrača u idustriji ugradnih računarskih sistema. Sopstvena rešenja bazirana na novom Ryzen SoC-u su najavili industrijski lideri poput DFI-a, ASRock-a, iBase-a, Mentora, Stratacache-a, Quixant, Sapphire-a i mnogih drugih…

Svakako najzanimljivije i širokom auditorijumu najprepoznatljivije ime je Atari. Legendarna kompanija će svoju najnoviju konzolu - Atari VCS Game System, bazirati upravo na AMD Ryzen R1000 seriji ugradnih SoC-eva! Evo šta je Michael Artz, Atarijev COO imao da kaže povodom lansiranja novog AMD-ovog SoC-a: “Zahvaljujući tome što AMD Ryzen Embedded R1000 pokreće Atari VCS, u mogućnosti smo da podržimo 4K60 rezoluciju sa HDR-om, što korisnici danas očekuju od modernog igračkog sistema. Novi AMD-ov Ryzen Embedded SoC će obezbediti zaštitu VCS-ovog softverskog okruženja i sadržaja, istovremeno dajući potpunu slobodu krajnjem korisniku i kompletnoj zajednici kreativnih VCS korisnika, da na konzolu instaliraju bilo koji drugi OS, koji požele, pored Atari OS-a”.