AMD Radeon FreeSync 2 tehnologija donosi High Dynamic Range gejming za napredne PC displeje

SANIVEJL, Kalifornija — 03.01. 2017 — AMD (NASDAQ: AMD) je danas najavio Radeon “FreeSync 2” tehnologiju – sledeći veliki korak u omogućavanju glatkog igranja i naprednih piksela za PC gejmere. Raspoloživost za krajnje korisnike je planirana u prvoj polovini ove godine.

Sertifikovani FreeSync 2 monitori će koristiti nizak odziv, visoku osvetljenost, izuzetan nivo crne i širok kolorni raspon, kako bi prikazali bogati HDR sadržaj. Povrh svega, svi FreeSync 2 monitori će podržavati LFC – “Low Framerate Compensation” (Kompenzovanje Niskog Broja Sličica U Sekundi), za beskompromisni igrački ugođaj i na grafičkim akceleratorima slabijih performansi.

FreeSync 2

Sa AMD Radeon FreeSync 2 tehnologijom, gejmeri mogu uživati u potpunom „Plug-n-Play“ HDR igračkom iskustvu, bez potrebe za čeprkanjem po raznim podešavanjima softvera ili monitora.

FreeSync 2

„Gejmeri su rekli svoje i odabrali su FreeSync kao industrijski standard za glatko igračko iskustvo bez seckanja, zastajkivanja i cepanja slike“, rekao je Skot Herkelman, potpredsednik AMD-ove RTG divizije i generalni menadžer za gejming. „Radeon FreeSync 2 tehnologija je prva svoje vrste, koja kombinuje HDR sa dinamičkim osvežavanjem i to čini u „utakni-i- uživaj“ maniru, kad god je adekvatan HDR sadržaj na raspolaganju.“

FreeSync 2

Postojeći formati za prenos HDR signala su primarno dizajnirani za prikazivanje na televizorima, sa mapiranjem tona boja na samim displejima, što često dovodi do previsokog kašnjenja za PC gejming standarde. AMD-ov novi API za FreeSync 2 omogućava alternativu sa veoma niskim kašnjenjem, koja se oslanja na moćni Radeon GPU. Ovo rešenje omogućava da igra mapira tonove boja direktno naspram ciljanog osvetljenja, kontrasta i kolornog prostora samog displeja. Radeon FreeSync 2 tehnologija omogućava 2x osvetljenosti i kolornog volumena, poređeno naspram sRGB-a 2.

FreeSync 2

„Samusng je od početka prihvatio FreeSync tehnologiju, kroz partnerstvo sa AMD-om“, istakao je Endrju Sivori, podpredsednik konzjumerskog IT marketing u Samsungu. „Mi znamo da gejmeri zaslužuju apsolutno najbolje igračko iskustvo i zato smo uzbuđeni što vidimo da AMD nastavlja da unapređuje ovu tehnologiju. FreeSync 2 kombinuje bogate piksele najboljeg kvaliteta koji pruža HDR, sa glatkim gejming iskustvom bez zastajkivanja i seckanja, po kome je FreeSync poznat. Izuzetno smo zadovoljni što će saradnja sa AMD-om rezultovati implementacijom FreeSync 2 tehnologije u Samsungovim displejima u skoroj budućnosti.“

AMD Radeon FreeSync i FreeSync 2 tehnologije će nastaviti da koegzistiraju, omogućavajući širok dijapazon različitih displeja za gejmere. Svi FreeSync kompatibilni AMD Radeon GPU-ovi će podržavati FreeSync 2 tehnologiju, uključujući i Radeon RX seriju, baziranu a „Polaris“ arhitekturi, koja takođe podržava DisplayPort 3 HBR3 i omogućava UltraHD rezoluciju preko 60Hz. Veći broj različitih proizvođača displeja aktivno radi na evaluaciji većeg broja proizvoda sa podrškom za FreeSync 2.