AMD Vishera Gaming konfiguracija

Konfiguracija koja je zamišljena kao pokazna vežba šta sve AMD u ovom trenutku ima da pruži: Monstruozni Vishera 8-jezgarni FX-9590 procesor koji se konačno našao u slobodnoj prodaji sa vodenim hlađenjem, sjajna R9-290X grafika, AMD sertifikovana memorija, kao i ostatak komponenti koje su znalački odabrane.

AMD Vishera platforma je već neko vreme dostupna i imali smo priliku da se i malo bolje upoznamo sa mogućnostima iste, a sada je na tržištu konačno dostupan i FX-9590 u Retail varijanti. Kupci će moći da biraju jednostavnu varijantu koja dolazi bez kulera i komplet sa sjajnim CoolerMaster Seidon 120XL vodenim hlađenjem. Za potrebe testa, stigla nam je već kompletna konfiguracija koja jednostavno predstavlja ono najbolje što AMD ima da ponudi u ovom trenutku, za igrače ali i profesionalce koji se bave obradom videa i renderovanjem. Bilo bi lepo videti da se ovakve konfiguracija pojave u prodaji sa nekim Game bundle-om, čime bi definitivno bile i najzanimljivije gotove konfiguracije za igrače.

Ključne karakteristike

  • Izuzetno dobre performanse
  • Vrhunske komponente
  • Odlično rešeno hlađenje

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Procesor: AMD FX-9590 Vishera 8-Core, 4.7GHz (5GHz Turbo)
  • Hlađenje: CoolerMaster Seidon 120XL
  • Matična ploča: ASUS Sabertooth 990FX R2.0
  • Memorija: 16GB AMD Radeon R9 Gamer DDR3-2133
  • Hard disk: OCZ Vertex SSD 240GB
  • Grafička kartica: Radeon R9 290X
  • Kućište: NZXT H230
  • Napajanje: BeQuiet Power Zone 1000W CM

AMD Gejmerska mašina

Cela priča počinje izuzetno atraktivnim NZXT H230 kućištem u beloj boji (sa crnim interesantnim detaljom sa prednje strane), koje spaja minimalizam i odličan kvalitet izrade. Midi Tower kategorije i sa sasvim dovoljno prostora za sve komponente koje su odabrane. Ograničenja su 158mm za visinu CPU kulera, 400mm za grafiku (HDD cage se mora izvaditi) ili 290mm rezularno, dok je klirens za kablove koji se provuku sa zadnje strane MB tray-a 14mm. Ono što treba pomenuti je da je kućište potpuno tool-free, da ima tapacirane bočne stranice koje će smanjiti buku koja će stići do korisnika, kao i to da dolazi sa već instalirana dva 120mm ventilatora: napred i pozadi (ima prostora za još dva ventilatora, još jedan napred i jedan na dnu kućišta). Unutra ima prostora za tri 5.25" uređaja i do šest 3.5"/2.5" diskova, a dva rack-a za diskove su okrenuti tako da se diskovi lako stavljaju i vade.

Za izbor matične ploče nije bilo kompromisa i to je ASUS Sabertooth 990FX R2.0, jednostavno verovatno i najbolja ploča sa 990FX čipsetom koja se može kupiti. TUF komponente (Alloy Choke, Cap. & MOSFET; sa posebnim Military sertifikatima), TUF CeraM!X tehnologija za sistem hlađenja koji je veće površine od proseka i DIGI+ Power kontrola napajanja su samo neke od stvari koje je izdvajaju iz konkurencije. Za one koje zanima grafika, tu su 3 x PCIe 2.0 x16 slota za dual x16 ili x16/x8/x8 konfiguraciju. Uz ukupno 8 SATA 6.0Gb/s konektora, neće biti problema sa dodavanjem hard diskova. U ovom slučaju, instaliran je sjajan OCZ Vertex SSD kapaciteta 240GB, a pretpostavljamo da je u planu naravno da se pređe na AMD SSD (koji je u stvari takođe OCZ) kako bi i cela platforma bila zaokružena, posebno pošto se već koristi AMD Radeon R9 Gamer memorija, koju smo imali priliku da vidimo.

Kako bi grafički podsistem bio što snažniji, odabrana je Radeon R9 290X kartica koja je bez ikakve dileme i jedna od najboljih koje se mogu kupiti u ovom trenutku i grafika koja će sve nove igre poterati u visokim rezlucijama i sa maksimumom detalja. U kombinaciji sa zaista dobrim FX-9590 procesorom, teško da će se naći igra ili aplikacija koja će ih namučiti. Dodatno, SSD je tu da pokretanje programa i igara bude osetno brže, uz minimalno vreme podizanja sistema. Kako je TDP grafike 300W a procesora ne malih 220W, jasno je bilo da se mora birati napajanje koje će imati snage da to podrži, ali i ukoliko se recimo odluči za dodavanje još jedne ovakve grafike, a izbor je pao na Be Quiet 1000W iz Power Zone serije, ful modularno napajanje sa 135mm SilentWings ventilatorom i 80 Plus Bronze sertifikatom. Dovoljno je reći da se buka od ventilatora napajanja uopšte ne čuje, kao i to da se ne zagreva mnogo, odnosno da ga ovakva konfiguracija nije ni malo namučila.

Rezime

AMD FX-9590 je trenutno najbolji, najsnažniji AMD procesor koji u turbo režimu ide do 5GHz, i koji se može i dalje overklokovati za još bolje performanse, mada i startnih 220W TDP-a nije zanemarljivo. Upravo zbog toga u paketu ide i vodeno hlađenje kako bi se ova procesor držao pod kontrolom. Dodatno, R9 290X je najbolja AMD grafika, i samo ova kombinacija čini pravu gaming zverku. Ostatak konfiguracije je znalački uklopljen i nigde nije napravljen kompromis, za performanse koje su zaista impresivne. Iako najbolji AMD procesor nema šta da traži u poređenju sa najboljim Intel procesorom, treba gledati model koji je iste cene, a u svetlu činjenice da je modelu koji je našao svoje mesto u ovoj konfiguraciji cena osetno pala, čini sjajnu opciju za one koji traže procesor za igranje, rendering ili obradu videa gde će 8 jezgara doći do izražaja. Ova konfiguracija je prava pokazna vežba šta AMD u ovom trenutku ima na raspolaganju i kako izgleda maksimalno "nabudžena" konfiguracija, i bilo bi lepo da se slične konfiguracije pojave u prodaji.

Conclusion

AMD FX-9590 is currently the best, the most powerful AMD processor that in turbo mode goes up to 5GHz, which can be overclocked for even better performance, although the starting 220W TDP is not negligible. That's why the package includes the water cooling in order to leash the processor. Additionally, R9 290X is the best AMD graphics, and this combination is a gaming beast. The rest of the configuration is expertly blended and compromises were made nowhere while the performance is impressive. Although the best AMD processor cannot be compared with the best Intel processor, the model of the similar price should be taken into account, bearing in mind that the price of this model is significantly lower, making it a great option for those looking for a gaming processor, rendering or video editing where 8 cores come to the fore. This configuration is a real illustration of what AMD is offering and the way the beefed up configuration looks like, so it would be nice not to have similar configurations on the market.

Testirani proizvod je uzorak.

AMD ustupio: AMD Gejmerska mašina