AOC i MMD udeo na tržištu u Evropi i šire

Beograd, 1. oktobar 2019. – Prema poslednjim brojkama i analizama, tržište monitora u široj evropskoj regiji poraslo je za 3,2 % u drugom kvartalu 2019. godine. Stručnjaci za monitore AOC i MMD, licencirani partner Philipsovih monitora, zajedničkim snagama su udvostručili svoj tržišni udeo za 6.7% i time zadržali treće mesto sa 14,1% tržišnog udela. Rastu tržišnog udela svake godine doprinosi MMD rastom od 10,8 %.

Što se tiče velikih dimenzija monitora (68.6 cm – 27 inča i više), dve kompanije zajedno zauzimaju drugo mesto sa 14% tržišnog udela. Dok je ovaj segment porastao za 29,2%, obe kompanije zajedno su rasle gotovo dvostruko više, za 57,7 %. Pojedinačno, tržišni udeo AOC-a u segmentu velikih dimenzija monitora porastao je za 64 % dok je tržišni udeo MMD-a u ovom segmentu porastao za 53,3%. AOC i MMD zajedno su zauzeli prvo mesto u Rusiji, zemljama Beneluksa, Ukrajini, Poljskoj, Italiji, Češkoj i Slovačkoj, dok je MMD posebno prvi u kategoriji monitora od 27 inča i više u zemljama Beneluksa i Ukrajini.

Ukupno tržište monitora nastavlja rast i to najviše zahvaljujući pojavljivanju monitora visoke rezolucije (QHD i UHD), ultra-wide i zakrivljenih monitora uključujući i pojavu inovativnih tehnologija koje doprinose većem kvalitetu i lakoći korišćenja. Takođe, odlučujući faktor je gejmerski sektor koji kontinuirano raste.

„U AOC-u i MMD-u uzastopno radimo na inovativnim karaktristikama u različitim područjima naših proizvoda kao što su dizajn, kvalitet slike, ergonomske postavke, jednostavnost upotrebe kao i ekološkoj prihvatljivosti i održivosti. Ove inovacije rezultirale su rastom našeg tržišnog udela i svakog tromesečja uspevamo da povećavamo našu prisutnost na tržištu“, kaže Stefan Somer, Marketing menadžer za područje Evrope.

AOC posebno zadivljuje sa širokim i inovativnim spektrom vrhunskih gejming monitora. Uz to AOC-ov rastući portfolio profesinalnih monitora za male i srednje poduzetnike i javni sektor takođe je visoko konkurentan i na tržištu dobro prihvaćen.

S druge strane, MMD je značajno narastao u poslednjem kvartalu zahvaljujući prvenstveno jedinstvenim i inovativnim rešenjima, ko što su unapređivanje produktivnosti i funkcionalne USB docking stanice, kao i zelenim rešenjima kao što su PoweSensor opcije koje prepoznaje odsutnost korisnika i smanjuje korišćenje energije za 80%, pop-up web kamere koja se može skloniti kako bi se povećala sigurnost, i na kraju hibridnih USB-C i USB-A kablova za povezivnje novih i starih uređaja. MMD se unazad dve godine i značajno proširio u gejming sektoru novom gejmerskom linijom Momentum prilagođenoj gejming konzolama.

U Jadranskoj regiji (Hrvatska, Srbija i Slovenija), tržište monitora raslo je za 17% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok su AOC i MMD zajedno rasli dva puta brže od tržišne stope, za 41.8%. Pojedinačno, tržišni udeo AOC-a porastao je za 48.6%, a MMD-a za 34.9%. Oba brenda snažno drže rasli dva puta brže od tržišne stope, za 41,8%. Pojedinačno, tržišni udeo AOC-a porastao je za 48,6%, a MMD-a za 34,9%. Oba brenda snažno drže prvo mesto u ovoj regiji s tržišnim udelom od 20,9 %, uz povećanje tržišnog udela od 3,6% u odnosu na prošlu godinu.

Što se tiče velikih dimenzija monitora od 27 inča i više, oba proizvođača drže drugo mesto sa rastom od 103, 7% u odnosu na prošlu godinu, kao 14.6% tržišnog udela. AOC-ov doprinos toj brojci je rast od 88%, te MMD-ov rast od 125.4%.

„Tržište monitora u Jadranskoj regiji raste sve više u zadnjem kvartalu. Zahvaljujući prebacivanju korisnika na veće dimenzije monitore i našem podudarnom portoliju AOC i MMD, odnosno Philips monitora, značajno smo porasli u ovom segmentu. Zajedno sa oba brenda zadržali smo prvu poziciju na tržištu Jadranske regije.'' izjavio je Cristian Bucur, rukovodilac prodaje u AOC-a i MMD-a za Jadransku regiju.