Apple iPhone 7 – savršena sedmica!

Kompanija Apple je i definitivno ove godine proglašena za najvećeg i najuticajnijeg proizvođača pametnih telefona na svetu, o čemu dodatno govori i podatak da je pomenuta do sada prodala preko milirajdu i sto miliona telefona. To je impozantna cifra, pogotovo ako se uzme u obzir da je Apple prvih nekoliko godina od lansiranja iPhone telefona kupcima nudio samo po jedan model u različitim kapacitetima.

Ova godine je posebna za Apple i iPhone telefone jer se slavi desetogodišnjica od lansiranja prvog iPhone telefona koji je širokim narodnim masama doneo prvi, pravi ozbiljan pametni telefon. Sa aktuelnom generacijom iPhone 7 telefona Apple je kupcima ponudio profi pametne telefone koji spajaju moderan dizajn, sa ozbiljnim performansama i visokim nivoom izdržljivosti. U nastavku ovog teksta pogledaćemo koje sve prednosti donosi iPhone 7 – trenutno najtraženiji telefon na planeti.

Apple iPhone 7

Aktuelni iPhone 7 telefoni se fizički veoma malo razlikuju od iPhone 6s telefona, ali u biti oni su dosta brži i grafički daleko moćniji telefoni. Dizajnerske korekcije su sitne – tu je samo nešto drugačiji položaj antena za prijem signala i nešto veća zadnja kamerica koja je i glavni krivac zašto se mora nabaviti nova maska za telefon (stare od 6s telefona nisu funkcionalne).

Izrada je, naravno vrhunska, baš onakva na kakvu smo navikli od kompanije iz Kupertina, dok je izbor boja raznovrsniji. Konkretno kupci sada mogu da biraju između Rose Gold, Gold, Silver, Black i Jet Black modela koji je svaki na svoj način lep. Jet Black verzija svakako privlači najveću pažnju zbog sjajnog finiša i veoma, veoma je atraktivna, ali sa druge strane iziskuje mnogo angažovanja oko održavanja pa ko se odluči za kupovinu ove varijnte treba odmah da nabavi i neku dobru mikrofiber krpicu i bude spreman na češća briskaranja i poliranja.

Srce iPhone 7 telefona čini A10 Fusion čip koji je 64-bitne ahitekture i M10 koprocesor koji mu pomaže u radu. Grafički akcelrator je integrisan u sam A10 procesor i u poređenju sa onim koji se nalazio u iPhone 6s telefonima daje za nekih 30% bolje grafičke performanse. Slično je i kod brzinskih karakteristika – iPhone 7 ima značajno bolje brzinske karakteristike u odnosu na svog prethodnika. Ostatak hardverske konstrukcije čini Retina displej dijagonale 4.7 inča i rezolucije 1334x750 piksela, fleš storidži od 32GB, 128GB i 256GB (u slučaju Jet Black modela dostupne su verzije od 128GB i 256GB fleš storidža) i 2GB radne memorije, koja u velikoj meri utiče na krajnju akceleraciju.

Zadnja kamera je značajno poboljšana i sada ima 12MP, do je prednja (FaceTime HD) unapređena sa senzorom od 7MP. Na sedmici je implementiran i Touch ID sensor, koji funkcioniše odlično i podiže nivo bezbednosti na maksimum.

Od bežičnih konekcija na iPhone 7 telefonu se nalaze Bluetooth i Wi-Fi adapteri po poslednjim standardima, dok je za direktan transfer podataka zadužen Lightning ulaz koji ujedno služi za punenje baterije, ali i za povezivanje sa EarPods slušalicama (dolaze u paketu). Standardni 3.5 mm ulaz za slušalice je izostavljen, što je mnogima u početku zasmetalo, ali kasnije se ispostavilo da je to ipak pun pogodak, pa su i mnogi drugi proizvođači sledili primer kompanije iz Kupertina. Inače, baterija na iPhone 7 telefonima ima veoma, veoma dobru autonomiju. Konkretno, baterija donosi do 14 sati razgovora u 3G mreži ili 13 sati gledanja video sadržaja, odnosno 40 sati slušanja audio fajlova. Ista je maksimalno izdržljiva i otporna na padove i potrese, a svi iPhone 7 telefoni su rezistentni na polivanje tečnosti, pesak, prašinu i zračenja po IP67 standardu.

Kao platformu iPhone 7 telefoni koriste iOS 10 sa preko 250 novih funkcija u odnosu na iOS 9 verziju. Kod ove platforme unapređen je bezbedonosni sistem, tu su i nove aplikacije, a značajno je ispeglano i grafičko okruženje koje je sada lepše i intuitivnije. Ova platforma je maksimalno optimizovana od strane Apple-ovih sistem inženjera tako da sve radi brzo i fluidno. Čak i kada se rade neki od najzahtevnijih poslova sve se munjevito brzo završava i odrađuje.

Hardverski i softverski iPhone 7 je telefon koji se samo poželeti može. Za nekih 30% je brži od svog prethodnika i donosi set sjajnih mogućnosti sa novom iOS platformom, kao i daleko bolju zadnju kamericu, ali i nešto svetliji Retina displej. U rukama leži savršeno, a velika prednost mu je i što nije previše zahtevan za održavanje (osim Jet Black verzije). Grafički je superioran, a multimedijalno ispred svih ostalih pametnih telefona. Istina, cena mu je poprilično visoka, pogotovo za domaće tržište, ali kako je reč o zaista posebnom telefonu već nakon par sati druženja sa njim svakom potencijalnom kupcu biće jasno zašto je to tako.

Jednostavnije rečeno – ovo je savršena sedmica!

Cena (sa PDV-om): od 101.790,00 dinara

Kontakt: iStyle