Arhiva - 28.12.2010.
Opcije za Facebook admine
Reagujući na zahteve administratora stranica, Facebook je konačno dao Facebook Page administratorima mogućnost da deintegrišu svoje poslovne Facebook Page stranice sa svojim Facebook Place Page stranicama. Ova opcija je prvi put primećena od strane nekoliko nezadovoljnih Facebook Page administratora i prijavljena od strane sajta Inside Facebook. Opcija Unmerge all merged Places se sada pojavljuje u okviru leve strane Page admin menija. Ona još uvek nije potpuno dostupna ali će uskoro administratori imati na raspolaganju novi alat koji će im značajno olakšati rad. Facebook je prvo ponudio karakteristiku integracije u mesecu avgustu.
28.12.2010. u 16h @ yahoo.com >
34507
Glasine o iPad dizajnu
Sledeća glavna revizija iPad tablet računara će doneti neke manje promene u dizajnu popularnog gadgeta koje bi ipak mogle da imaju uticaj na način na koji će korisnici vršiti interakciju sa ovim uređajem i to sa obe ruke i na ravnim površinama. Naime, izveštaji govore da će novi iPad imati potpuno ravnu zadnju stranu da bi više ličio na iPod Touch kao i nešto uži okvir uz zadržavanje iste dužine dijagonale ekrana. Ovo može da dovede do određenih problema jer će biti nezgodno držati tablet u rukama a ne pritiskati njegov na dodir osetljivi ekran. Takođe, među promenama se pominje i izmenjena lokacija zvučnika koji će biti pomeren sa strane na zadnju stranu uređaja.
28.12.2010. u 15h @ cnet.com >
34506
Windows 8 se fokusira na igre
Citirajući neimenovane izvore, jedan sajt je objavio da će PC igranje biti deo nove strategije Microsofta kao i ključna komponenta kompletnog novog operativnog sistema na kojem inženjeri ove kompanije uveliko rade. Za sada se vrlo malo zna o Windows-u 8 a očekuje se da će dosta toga biti obelodanjeno na CES događaju koji počinje 6. januara naredne godine i na kojem izvršni direktor kompanije Steve Ballmer treba da održi jednu od uvodnih reči. Do sada je na internet proceurelo nešto različitih informacija koje ukazuju na mnogobrojne karakteristike uključujući prodavnicu digitalnog softvera koja bi omogućila korisnicima da kupuju i instaliraju Windows softver.
28.12.2010. u 15h @ cnet.com >
34505
Acer Aspire One 522
U toku prethodne nedelje pojavile su se nezvanične informacije o sledećem Acer notebook računaru. Radi se o modelu koji nosi oznaku Aspire One 522 kojeg odlikuje AMD-ov dual-core C-50 Ontario čip iz Fusion linije a tu je i kućište koje je prvi put viđeno kod modela Aspire One AOD255. Jedine vidljive razlike su teksturirani tasteri osetljivi na dodir i nova boja. Svaki od jezgara C-50 čipa odlikuje 1GHz radnog takta dok je potrošnja električne energije samo 9W. Uparen je sa Radeon 6250 grafičkim procesorom koji karakteriše DirectX 11 i UVD 3 akcelerisanom podrškom za video dekodiranje. ekran odlikuje 1280x720 rezolucije i dijagonala 10.1'' a tu je i jedan ugrađeni zvučnik.
28.12.2010. u 14h @ electronista.com >
34504
Power Flex 3D aparat
Kreiranje digitalnih foto-aparata koji mogu da snimaju fotografije sa iluzijom 3D karakteristike je postalo još jedna bitna stavka oko koje se kompanije koje proizvode foto-aparate nadmeću. Još jedna kompanija se priklonila ovom trendu a to je Rollei, 90 godina stari nemački proizvođač koji je najavio predstavljanje novog Power Flex 3D point-and-shoot modela. Što se tiče specifikacija foto-aparata one su uobičajene i slične su drugim 3D point-and-shot modelima, uključujući mogućnost snimanja 720p videa, 5MP fotografija. Tu je i 2.8“ LCD ekran koji omogućava da pogledate u 3D snimljene fotografije bez upotrebe specijalnih naočara.
28.12.2010. u 14h @ engadget.com >
34503
Mio Spirit 500
Približavaju nam se Novogodišnji i Božićni praznici i svaki kupac razmišlja o poklonima koji bi bili idealni za svoju porodicu i prijatelje. Mio kompanija ima pravo rešenje: Mio Spirit 500 osvojio je treće mesto u konkurenciji najboljih navigacionih uređaja za 2010. na jednom od najznačajnijih online sajtova za hardver, TrustedReviews. Mio Spirit 500 je dobio ovu značajnu nagradu zbog svojih karakteristika (poboljšan interfejs, dugme za povratak u glavni meni, pretraga po ključnim rečima…) i odnos cena-kvalitet. Pored toga, GPS uređaji su odličan poklon za Novogodišnje i Božićne praznike za svakog vozača.
28.12.2010. u 13h @ mio.com >
34538
Problemi u radu Skypea
Nakon više od 24 sata nakon što su problemi u radu popularnog servisa Skype onemogućili korišćenje njegovih usluga od strane korisnika, ovaj servis je konačno ponovo dostupan online za većinu korisnika. Redovni korisnici Skype-a sigurno su primetili prekid rada a predstavnici kompanije Skype su izdali zvanično saopštenje o postojanju problema bez navođenja mogućeg razloga. Skype je prvo uspostavio pravilan rad za 16.5 miliona korisnika, uključujući sve korisnike na teritoriji Evrope i duž istočne obale SAD što čini nekih 80% redovnih korisnika Skype servisa. Da se ovakav problem ne bi ponovo desio Skype radi na proširenju svojih kapaciteta.
28.12.2010. u 13h @ computerworld.com >
34502
IBM Racetrack memorija
Istraživači kompanije IBM su sada za još jedan korak bliži komercijalizovanju eksperimentalne tehnologije koja bi mogla da bude iskorišćena za mobilne telefone i povećanje skladišnog kapaciteta u tolikoj meri da bi se u njemu mogle čuvati kopije velikog broja filmova. Ova tehnologija nosi naziv Racetrack Memory, nastala je u toku 2004. godine i za razliku od hard diska koji se obrće, Racetrack memorija koristi električnu energiju za pomeranje kolekcije elektrona koji nose naziv Magnetic Domain Walls, navodi se u zvaničnom saopštenju kompanije IBM naglašavajući da se upravo ovim pomeranjem gore-dole vrši čitanje i zapisivanje podataka.
28.12.2010. u 13h @ computerworld.com >
34497
Dell Streak 7 tablet
Dellovi planovi za 7“ Streak su potvrđeni pre nekoliko dana kada je procurela reklama za TV koja otrkiva detalje vezane za ovaj računar. Sada se zna da će on nositi naziv Streak 7 i da će koristiti Android 2.2 operativni sistem uz Dell-ov Stage korisnički interfejs. Primarna razlika u odnosu na dizajn koji je ranije pominjan za ovaj model se odnosi na dodavanje Blio čitača za elektronske knjige kao i brže grafike koja omogućava i igranje igara. Prema nekim informaicjama ovaj tablet bi trebalo da koristi dual core procesor radnog takta 1.2GHz odnosno ekran rezolucije 1280x 800 piksela. Ovaj tablet računar će najverovatnije zvanično biti obelodanjen na CES događaju.
28.12.2010. u 12h @ electronista.com >
34501
Pioneer 3D Blu ray plejeri
Kompanija Pioneer Electronics je počela sa isporukom svoje prve linije Blu ray 3D plejera za one koji žele da dožive vrhunski bioskopski doživljaj u udobnosti svoga doma. Ova linija uključuje tri modela Pioneer BDP-430 kao i dva Elite modela BDP-41FD i BDP-43FD koji obezbeđuju izvanredan kvalitet slike i zvuka koji je karakterističan za uređaje kompanije Pioneer kao i brža vremena učitavanja, kompatibilnost sa streaming servisima, WiFi opcije povezivanja kao i iControlAV aplikaciju. Ovi plejeri obezbeđuju savršen kvalitet slike u potpunoj HD 1080p rezoluciji dok je upotrebom naprednih audio kodeka kvalitet zvuka podignut na jedan novi nivo.
28.12.2010. u 12h @ engadget.com >
34500
HTML5 demo prikazi
Kompanija Microsoft je ponudila HTML5 iskustvo sa božićnim temama svojim korisnicima za pokretanje u okviru njihovih pretraživača a glavni akcenat je stavljen na hardverski ubrzani HTML5. Za demonstracije zaduženi su Santa Workshop i HTML5 Blizzard. Rob Mauceri, rukovodilac Microsoft-ove grupe za Internet Explorer, navodi da svi korisnicima imaju priliku da isprobaju Santa's Workshop gde brzina vašeg pretraživača na vašem računaru određuje koliko će patuljaka pomagati Deda Mrazu da spakuje svoju vreću sa poklonima i koliko će brzo raditi. Mauceri navodi da je ovo iskustvo obezbeđeno korišćenjem HTML5 tehnologija kao što su integrisana SVG grafika i HTML5 audio.
28.12.2010. u 11h @ computerworld.com >
34498
Baidu sve popularniji
Najveći kineski engine za pretragu Baidu nedavno je objavio da njihov servis za mikro blogove ima više od milion korisnika i to samo tri meseca nakon što je pokrenut. Ovaj servis nosi naziv Baidu Talk na engleskom jeziku a odlikuju ga karakteristike slične Twitter-u, međutim, ovaj servis je osmišljen tako da postane u potpunosti samostalna mrežna platforma. Baidu Talk je prvo predstavljen sredinom septembra meseca u vidu zatvorene beta verzije dok su novi korisnici mogli da mu pristupe samo putem pozivnice. Baidu Talk se razlikuje od drugih kineskih servisa za mikro blogove po tome što je neophodno identifikovanje pravim imenom i prezimenom.
28.12.2010. u 11h @ computerworld.com >
34499
Wi-Fi pristup na letovima
Kanađani će dobiti Wi-Fi pristup na nacionalnim letovima sredinom naredne godine iako je prethodno bilo najavljeno da će to biti omogućeno krajem ove godine. SkySurf Canada Communications ima licencu za in-flight tehnologiju na teritoriji Kanade a u saradnji sa Air Canada vrše se testiranja. Prema trenutnim planovima SkySurf želi da uspostavi partnerstvo sa Aircell, koji obezbeđuje Wi-Fi servis Gogo u toku letova na teritoriji SAD. Kanadska kompanija naglašava da će koristiti trenutne predajnike mobilne telefonije za omogućavanje Wi-Fi konekcija. Prema tome, avioni će morati da lete iznad teritorija gde se predajnici nalaze i oni će informacije slati do aviona.
28.12.2010. u 10h @ electronista.com >
34496
Prekinuta isporuke Revue
Kompanija Logitech je iznenada prekinula isporuke svojih Revue uređaja za naredni period od mesec dana u iščekivanju velikog unapređenja kada je u pitanju Google TV. Logitech je u saradnji sa svojim partnerom, kompanijom Gigabyte, zaustavio proizvodnju sve dok Google ne izda zakrpu za softver ili ne izda u potpunosti novu verziju. Proizvodnja će se nastaviti kada Honeycomb bude predstavljen za Android tablet računare u toku februara ili marta meseca iako ne postoji direktna veza između ova dva dok bi update bi trebao da donese i obećanu Android Market podršku. Google za sada nije dao zvanični komentar na ove informacije.
28.12.2010. u 10h @ engadget.com >
34495
PSP2 Touch kontrole
Za čitavu godinu koja lagano ostaje iza nas objavljen je veliki broj izveštaja koji govore o manje ili više uspešnoj godini. Međutim, informacija koja je generisala veliku količinu pažnje i koja se brzinom svetlosti prenela preko čitave planete jeste ona koja se odnosi na pad sa kontrolama osetljivim na dodir koje su dodatno potvrđene kada su objavljene fotografije PSP2 razvojnog alata u toku proteklog meseca. U toku jučerašnjeg dana predsednik Sony Computer Entertainment i izvrši direktor grupe Kaz Hirai obelodanio je dodatne informacije o PSP2 kada je naglasio da će sam proizvod zavisiti od velikog broja faktora a najviše od igre.
28.12.2010. u 09h @ gamespot.com >
34494
IBM o budućnosti
Nedavno je kompanija IBM navela nekoliko veoma zanimljivih stvari koje nas, možda, čekaju u budućnosti. Na listi tehnoloških predviđanja koje navodi ova kompanija nalaze se kinetički napajani laptop računari ali i računari koji u realnom vremenu predviđaju saobraćajnu gužvu. Baterije koje se budu koristile 2015. godine biće u mogućnosti da obezbede deset puta duže vreme rada nego što je to danas slučaj a postoji i mogućnost da će biti dostupne i one baterije koje će biti bazirane na metalima nabijenima energijom kojima je samo potrebno da budu u dodiru sa vazduhom da bi se napunile a bilo je i reči o holografskim pozivima. Zanimljivo, nema šta.
28.12.2010. u 09h @ cnet.com >
34488
Bethesda štiti Fallout
U mesecu junu kompanija Interplay koja je u velikim finansijskim problemima je pokrenula web sajt koji ima namenu da obavesti i privuče igrače ka njenom nastupajućem masovnom multiplayer online naslovu Fallout Online. Ovaj sajt je koristio mnoge iskonske elemente poznate franšize uključujući Vault Boy maskotu i stilizovani Fallout logo. Ova odluka se nimalo nije dopala kompaniji Bethesda koja je otkupila Fallout licencu od kompanije Interplay još 2007 za $5.75 miliona i od tada obezbedila nekoliko Fallout igara. Bethesda sada želi da spreči Interplay da koristi elemente koji se mogu povezati sa njenom Fallout franšizom pa je preduzela odgovarajuću pravnu akciju.
28.12.2010. u 08h @ gamespot.com >
34487
Sparkle GeForce GTX 460 SE
Sparkle Computer je predstavila svoju sopstvenu GeForce GTX 460 SE karticu koja poseduje 288 CUDA jezgara (336 postoji na običnoj GTX 460). Radni taktovi ove kartice su 650/1300/3400MHz za GPU/shadere/memoriju, respektivno. Kartica poseduje prilagođeni dual slot kuler i najverovatnije će komercijalno biti poznata kao Sabrina Edition. Prema navodima kompanije nova kartica koja je bazirana na GF104 procesoru kompanije NVIDIA uključuje 1GB GDDR5 memorije, poseduje dual DVI i mini HDMI izlaze, korsti „Fuse“ funkciju koja sprečava oštećivanje izazvano nestabilnim naponom monitora a tu je i miniHDMI na HDMI kabl.
28.12.2010. u 08h @ tcmagazine.com >
34493
Google Shared Spaces
Google Labs je nedavno predstavio Shared Spaces korišćenje Google Wave tehnologije koja korisnicima omogućava da kreiraju prostor sa kolaborativnim gadget-ima i sa poljem za chat-ovanje. Čim Shared Spaces bude javno dostupan biće veoma lako i veoma jednostavno kreirati prostor, odabrati gadget iz galerija u kojoj postoji već 50 postojećih i zatim ih prebaciti u Space URL u okviru prozora za caht, e-mail poruku, tweet ili bilo koju drugu platformu za razmenu sadržaja. Ukoliko su korisnici upoznati sa JavaScript-om, tada mogu generisati sopstvene gadgete i veoma brzo kreirati Space na osnovu JavaScript-a.
28.12.2010. u 07h @ engadget.com >
34492
Odlična prodaja Nintendo DS
Zvanični predstavnik kompanije Nintendo DS nedavno je obelodanio nove brojke koje se odnose na prodaju njihovog popularnog uređaja i tom prilikom je naglasio da je ova konzola nadmašila i prodaju Sony PS2. Nintendo Australia je naveo činjenicu da je njihova konzola zabeležila 3 miliona prodatih uređaja na teritoriji Australije što znači da je ovaj uređaj sada najprodavaniji proizvod za video igre do današnjeg dana premašivši rekord koji je ranije zabeležen od strane Sony PlayStation 2. Od predstavljanja Nintendo DS konzole u toku 2005. godine, ova kompanija je predstavila četiri revizije ove popularne igračke konzole.
28.12.2010. u 07h @ gamespot.com >
34491
Castlevania: Lords of Shadows
Kraj igre Castlevania: Lords of Shadows sugeriše novi pravac u kojem će se ova gotska akciona franšiza kompanije Konami kretati a igrači će uskoro imati prilike da vide šta je to još ovaj izdavač pripremio za njih u okviru ove sage. Konami je pre nekoliko dana izneo detalje o prvom sadržaju za preuzimanje za Lords of Shadows navodeći da planira izdavanje nekoliko dodataka početkom naredne godine. Prvi dodatak pod nazivom Reverie ponovo igrača dovodi u liku Gabriela Belmonta koji se suočava sa posledicama toga što je ubio vampirsku kraljicu Camilla-u. Drugi dodatak nosi naziv Ressurection i po događajima se dešava direktno nakon kraja Lords of Shadows.
28.12.2010. u 06h @ gamespot.com >
34490
Chrome OS kao osnova budućnosti
Šta ukoliko biste sve sadržaje koje obično čuvate na hard disku računara – fotografije, dokumente, muziku i softver - skladištili online? Vaš računar bi bio brži i manje važan jer biste mogli da koristite bilo koji drugi računar da pristupite vašem digitalnom životu ukoliko se vašem računaru nešto dogodi. Ova premisa, nekima zastrašujuća, nekima je privlačna osnova Google-ovog nastupajućeg Chrome operativnog sistema koji će načiniti notebook računare više netbook-ovima nego većina stvarnih netbook-ova. Softver koji pokreće Chrome OS služi uglavnom za povezivanje vašeg računara sa Web-om. Sve što će vam biti potrebno će biti vaše Google korisničko ime i lozinka.
28.12.2010. u 06h @ yahoo.com >
34489
WinWin predstavio novi decembarski katalog. Preuzmite katalog na linku ispod.
Asus Radeon HD 6950
Na prvi pogled • Beograd • 28.12.2010.
Najnovija grafička kartica kompanije Asus je bazirana na AMD GPU-u poslednje generacije. Dolazi opremljena sa 2GB brze GDDR5 memorije i ima izuzetne performanse za svoju kategoriju. Očekujemo da cena zameni model HD 5870, dok je po performansama definitivno prevazilazi.
Toshiba Satellite L675-11F
Na prvi pogled • Beograd • 28.12.2010.
Jedan od novijih Satellite modela kompanije Toshiba, sa LED ekranom dijagonale od 17.3" i odličnom konfiguracijom sa Intel Core i3-370 procesorom. Ovo je laptop srednje kategorije, ali odličnog odnosa cene i performansi, i može podjednako lepo poslužiti za rad i zabavu.
Prestigio Pen 4GB
Na prvi pogled • Beograd • 28.12.2010.
Ovo je kombinacija hemijske olovke i flash diska kapaciteta 4GB. Proizvođač se lepo dosetio da spoji ove dve funkcije u vrlo kvalitetan gadget odličnih performansi. Luksuzno pakovanje će samo značiti da je ovakva olovka odličan kandidat za vrlo originalan poklon.