Arhiva - 05.04.2011.
Detalji o Firefox 5
Uprkos tome što je Firefox 4 pretraživač na tržište stigao pre nepunih desetak dana nakon gotovo dve godine razvoja. Programeri koporacije Mozilla ne čekaju već su počeli da rade na Firefox-u 5. Ova kompanija je objavila da će se na Firefox 5 čekati mnogo manje nego na Firefox 4. Nova verzija na kojoj je počelo da se radi bi trebala da donese novi korisnički interfejs. Naime, čak 9 novih karakteristika bi ukupno trebalo da bude dostupno u okviru ovog pretraživača. Neke od karakteristika će biti posuđene od Chrome pretraživača, dok će druge biti jedinstvene. Ono što bi Firefox 5 trebalo da donese jeste mnogo veći naglasak na društvenim mrežama.
05.04.2011. u 16h @ slashdot.com >
36302
Facebook planira mikroservere
Facebook nije oduševljen trendom serverske virtuelizacije i želi da instalira mikroservere sa ciljem jeftinijeg rasta infrastrukture, saopštili su zvaničnici ove kompanije. Gio Coglitore, direktor pri Facebook Labs, je prisustvovao Intel-ovom brifingu za novinare vezanom za proširenu liniju procesora za mikroservere ove kompanije. On je želeo da da podršku kompaniji Intel u njenim planovima i istakao da je Facebook testirao mikroservere i zainteresvan je za ovu arhitekturu za svoje masivne centre podataka. Mikroserveri su arhitektura koju je Intel predstavio 2009. godine i predstavljaju servere male snage sa jednim procesorom.
05.04.2011. u 15h @ computerworld.com >
36300
CCleaner 3.05.1409
CCleaner je besplatni alat za optimizaciju sistema, privatnost i čišćenje. On uklanja nekorišćene fajlove iz vašeg sistema omogućavajući Windowsu da radi br\e i oslobađajući dragoceni prostor na hard disku računara. On takođe čisti tragove vaših online aktivnosti kao što je internet istorija. Pored toga, ovaj alat sadrži i potpuno funkcionalan čistač registara. Najbolja karakteristika ovog alata je to što je brz i što ne sadrži nikakakv spyware niti adware. Ovaj alat između ostalog čisti sadržaje internet pretraživača, Windowsa, apliakcija treće strane. Najnovija verzija koja nosi oznaku 3.05 1409 sadrži dodatnu popravku za Steam probleme sa keširanjem.
05.04.2011. u 15h @ filehippo.com >
36301
Apacer AC230 USB 3.0 HDD
Od strane kompanije Apacer stiže nam novi eksterni hard drive koji karakteriše USB 3.0 tehnologijja za povezivanje. Ovaj HDD čija je brzina čitanja i pisanja 92 i 85 MB/s, respektivno nudi tri puta veće brzine od USB 2,.0 ekvivalentnih modela dajući računaru sa kojim je ovaj HDD povezan značajno unapređenje performansi. Novi Apacer HDD sa USB 3.0 interfejsom je dostupan u kapacitetima od 500, 640 i 750 GB. Prilikom testiranja ovaj drive je pokazao odličnu brzinu prenosa velikih količina podataka. Tako je na primer za transfer filma u visokoj definiciji veličine 20GB bilo potrebno svega 4 minuta nasuprot 12 minuta koliko je potrebno korišćenjem USB 2.0 standarda.
05.04.2011. u 14h @ apacereu.com >
36299
Sapphire Radeon HD 6790
Od strane kompanije Sapphire stiže njena implementacija Radeon HD 6790 kartice. Ova kartica poseduje 800 stream procesora i 40 jedinica za teksture obezbeđujući masivnu paralelnu računarsku snagu za grafičke i druge akcelerisane primene. Karticu karakteriše radni takt jezgra od 840 MHz dok je radni takt memorije efektivnih 4200MHz. Memoriju karakteriše 256-bitni intefejs dok kartica nudi podršku za AMD HD3D tehnologiju. Kartica je opremljena sa 1GB GDDR5 memorije i donosi potpunu podršku za DriectX 11 i tehnologiju i Windows 7 operativni sistem. Opcije povezivanja uključuju AMD Eyefinity podršku za povezivanje do 3 monitora.
05.04.2011. u 14h @ sapphiretech.com >
36298
Honeycomb na HTC Flyeru
HTC nije objavljivala mnogo informacija o operativnom sistemu koji će se naći na Flyer tablet računaru ovog proizvođača koji je prvi put prikazan na Mobile World Congress događaju. Tada je ova kompanija objavila da nije odabrala da ovaj tablet računar koristi operativni sistem za tablet računare jer nije stigla da prilagodi svoj Sense korisnički interfejs. Drugim rečima, HTC je za prvo vreme odustao od toga da na ovaj računar instalira Android 3.0 Honeycomb operativni sistem. Pre nekoliko dana, međutim, od strane ove kompanije je stigla informacija da će se Honeycomb ipak naći na pomenutom računaru, ali nije naveden nikakav vremenski okvir za tako nešto.
05.04.2011. u 13h @ engadget.com >
36297
AMD menja sporazum sa Globalfoundries-om
AMD je objavio da sa Globalfoundries Inc-om menja Sporazum o Proizvodnji Vafera (WSA). Osnovna svrha promene sporazuma je da se preispita metodologija određivanja cena koja se primenjuje na procesorske vafere koji će biti isporučeni tokom 2011 za AMD-ove mikroprocesore i akcelerisane procesorske jedinice (APU-ove). Promenom se takođe modifikuju i postojeće AMD-ove obaveze a koje se odnose na buduća uvećanja proizvodnje određenih grafičkih procesorskih jedinica (GPU-ova) i čipsetova u Globalfoundries-u. Pod izmenjenim sporazumom, Globalfoundries se obavezao da AMD-u isporuči, a AMD se obavezao da će kupiti, fiksan broj 45nm i 32nm procesorskih vafera po kvartalu tokom 2011.
05.04.2011. u 13h @ amd.com >
36296
Fujitsu u Foresterovom izveštaju
U izveštaju istraživačke kuće Forrester Research o globalnom tržištu „autsorsinga“ IT infrastrukture, originalnog naziva Forrester Wave: Global IT Infrastructure Outsourcing, Q1 2011, Fujitsu je okarakterisan 'snažnim igračem' na tržištu (strong performer). Forester je istraživanjem izvršio evaluaciju 19 dobavljača, uz anketiranje njihovih 86 referentnih klijenata, i na osnovu 36 kriterijuma u izveštaju ocenio njihovu poziciju u domenu ponude globalnog upravljanja IT infrastrukturom. Ove organizacije su rangirane u četiri kategorije: 'lider', 'snažan igrač', 'kandidat' i 'rizičan', i takođe rangirane po svom tržišnom prisustvu. U izveštaju se navodi da Fujitsu ima „solidno opšte prisustvo na tržištu i snažne konsultantske kapacitete.
05.04.2011. u 12h @ fujitsu.com >
36295
MSI Wind Top AE2050
Nedelju dana nakon severnoameričkog debija, MSI Wind Top AE205o, all-in-one PC koji pokreće AMD Brazos platform je predstavljen i u Evropi. Ovaj model će se u prodaji na starom kontinentu naći u nedelji koja je pred nama. MSI Wind Top AE2050 karakteriše 20“ (1600 x 900) multi touch ekran, 1.6GHz E-350 APU sa Radeon HD 6310 integrisanom (DirectX 11) grafikom, 2GB sistemske memorije kao i hard drive kapaciteta 500GB, te DVD pisač. MSI all-in-one računar poseduje i 6-in-1 čitač kartica, Gigabitni Ethernet, 802.11 b/g/ WiFi, dva 3W zvučnika, sa premium SRS tehnologijom kao i 0.3 MP kamera. Početna cena ovog modela na pojedinim evropskim tržištima će biti 599 evra.
05.04.2011. u 12h @ tcmagazine.com >
36294
SLI na AMD pločama
Poznata je stvar da je kompanija NVIDIA van poslovanja sa čipsetovima zbog problema vezanog za licenciranje sa kompanijom Intel. To naravno ne znači da ova kompanija nije uradila ništa novo niti da to ne planira. Ovakav prisilan način poslovanja znači da će NVIDIA ponuditi neka rešenja koja će biti dostupna preko konkurentnskih proizvoda. Naime, NVIDIA će na nekoliko matičnih ploča koje će biti bazirane na nastupajućim AMD 990 FX i 990X čipsetovima i koje podržavaju AM3+ procesore ponuditi SLI konfiguracije svojih grafičkih kartica. Biće zaista zanimljivo videti kako će dvostruke i trostruke SLI konfiguracije raditi sa AMD procesorima.
05.04.2011. u 11h @ tcmagazine.com >
36293
HP cloud štampanje
HP je u toku prethodne nedelje unapredio svoj servis za mobilno štampanje dodavanjem podrške za Google Cloud Print koja će omogućiti korisnicima smart telefona i tablet račnara da štampaju podatke iz aplikacija kao što su Gmail ili Google Docs. Korisnici će biti u mogućnosti da daljinskim putem štampaju dokumente iz aplikacija i biraju HP štampače sa EPrint mogućnosti u kojima se email sa instrukcijama za štampanje šalju direktno na štampač. Mobilna aplikacija mora da ima Google-ove Cloud Print ekstenzije. Google je već integrisao Cloud Print u svoje Gmail i Google Docs aplikacije i dodaće ekstenzije i u druge softvere u budućnosti.
05.04.2011. u 11h @ computerworld.com >
36292
Sony PS igre na Android tržištu
Uprkos tome što datum pojavljivanja Sony Ericsson Xperia Play uređaja još nije uvek konačno specifikovan, Android Market trenutno nudi pet Sony PlayStation igara koje su namenjene za ovaj telefon. Igre su se pojavile prethodne nedelje i dostupni su između ostalog naslovi kao što su Syphon Filter, MediEvil i Cool Boarders. Ove igre su dostupne preko pomenutog servisa za $6.38. Veći broj igara se očekuje tokom proleća nakon što pomenuti uređaj bude i zvanično predstavljen. Ovaj uređaj će biti za korisnike u SAD dostupan preko Verizon Wireless iako je njegova cena još uvek nepoznata. Originalne PS igre bi takođe trebalo da mogu da se igraju preko ovog uređaja.
05.04.2011. u 10h @ electronista.com >
36291
uTorrent 2.2.1 Build 25154
uTorrent je mali i nezahtevni BitTorrent klijent. Većina karakteristika koje su prisutne u drugim BitTorrent klijentima je prisutna i u uTorrent-u, uključujući prioritetizaciju propusnog opsega, zadavanje rasporeda preuzimanja, RSS automatsko preuzimanje kao i Mainline DHT. Pored toga, uTorrent podržava Protocol Encyription zajedničke specifikacije kao i razmenu peer-ova. uTorrent je napisan sa efikasnosti na umu, pa za razliku od drugih torrent klijenata ne oduzima mnogo vrednih računarskih resursa. Najnovija verzija ovog softvera ne sadrži značajne izmene po pitanju sigurnosti, već više nekoliko kozmetičkih dodataka.
05.04.2011. u 10h @ filehippo.com >
36290
Roccat Kulo 7.1 igračke slušalice
Kao što je i obećala u mesecu februaru, kompanija iz Hamburga, Roccat je pripremila unapređenu verziju Kulo igračkih slušalica koje su uparene sa eksternom 7.1 USB audio karticom i koje omogućavaju impresivni virtuelni 7.1 surround zvuk koji igračima daje potpuno novi utisak igara. Po pitanju specifikacija ove slušalice se nisu mnogo promenile – i dalje teže 178 grama i karakterišu ih 40 mm drive-ovi sa neodymium magnetima i Mylar mebranama. Poseduju i pasivno otkazivaje uma, in-line daljinsko upravljanje. Slušalice pokrivaju frekventni opseg od 20 do 20.000 KHz i maksimalnu izlaznu snagu od 80mW. Slušalice se očekuju tokom narednog meseca.
05.04.2011. u 09h @ tcmagazine.com >
36289
Novi Logitec bežični ruter
Novi Logitec LAN-WH450N/GR nudi četiri Gigabitna Ethernet porta, 802.11 b/g/n bežično mrežno povezivanje koje daje teorijsku brzinu od 450 Mbps. Međutim, ono što ovaj ruter čini neobičnim je veoma čudan dizajn koji je najneobičniji koji smo do sada imali prilike da vidimo. On je opravdan unapređenim bežičnim propusnim opsegom koji je ostvaren sa tri antene koje izlaze iz tela ovog rutera. Ruter poseduje futuristički izgled koji ga čini da izgleda kao mešavina robota i helikoptera. Ovi neobični ruteri će se u prodaji naći za početak na tržištu Japana od sredine meseca aprila po ceni od oko $230.
05.04.2011. u 09h @ engadget.com >
36288
Twitter ukinuo QuickBar
Twitter je pre par dana izdao ažuriranu verziju svoje aplikacije za iPhone uređaj koja ne poseduje više QuickBar, rotirajući pop up prikaz tema koje su u u trendu za koji su gotovo svi korisnici ovog servisa smatrali da je veoma iritiajući i nekoristan. Ova karakteristika nije zabeležila generalno dugo postojanje u okviru Twitter-a. Reakcija na nju od inicijalnog predstavljanja je bila negativna, tako da su programeri Twitter-a odlučili da umesto da prerade ovu opciju da je u potpunosti izbace. Za očekivati je da će Twitter u budućnosti kreirati neku drugu sličnu opciju koja će ljudima da donosi informacije šta je to o čemu se priča van njihovih sfera interesovanja.
05.04.2011. u 08h @ cnet.com >
36287
G.Skill 115GB Phoenix EVO SSD
G.Skill je počela da usvaja 2xnm NAND Flash memoriju i njen prvi uređaj koji karakteriše ove čipove je Phoenix EVO, 2.5“ solid state drive sa 115GB skladištenog prostora koji upotpunjuje SandForce SF-1222 kontroler. G.Skill-ov novi Phoenix drive karakteriše SATA 3.0 Gbps interfejs, srednje vreme pre otkaza od 1 milion radnih časova mogućnost čitanja i pisanja podataka brzinama od 280 i 270 MB/s respektivno kao i trogodišnja garancija. Zvanična dostupnost ovih drive-ova se može očekivati u najbližoj budućnosti najavljuje njihov proizvođač.
05.04.2011. u 08h @ tcmagazine.com >
36286
Novi Acer kao Apple
Pre nekoliko dana kao iznenađenje je odjeknula informacija da je upravni odbor Acera razrešio dužnosti izvršnog direktora Gianfranco Lanci-ja. Ovo je bilo u prvi mah iznenađenje jer je Acer dobro poslovala i ostvarivala pristojne finansijske rezultate. Ono što su članovi upravnog odbora zamerili bivšem izvršnom dirketoru je što povećanje profita nije bilo veće. Lanci se fokusirao na to da ponudi jeftinije proizvode sa ciljem prodaje većeg broja primeraka. Ovo je rezultiralo time da je profit kompanije bio povećan u poslednjoj fiskalnoj godini za 2.3%. Sa druge strane, članovi upravnog odbora smatraju da Acer treba da se ugleda na Apple i usvoji njen model poslovanja.
05.04.2011. u 07h @ engadget.com >
36285
Blender 2.57 RC1
Blender je integrisana aplikacija koja omogućava širok spektar 2D i 3D sadržaja. Blender obezbeđuje širok spektar modeliranja, teksturiranja, primene različitih svetlosnih efekata, animacija i video post obradnih funkcionalnosti u jednom paketu. Kroz svoju otvorenu arhitekturu, Blender obezbeđuje interoperabilnost višestrukih platformi, ekstenzibilnost, kao i veoma malo opterećenje resursa. Blender je jedna od najpopulanrijih open source 3D grafičkih aplikacija na svetu. 3D arhitektura visokog kvaliteta ovog alata omogućava brzo i efikasno kreiranje radnog okruženja, a mala veličina softvera omogućava širok opseg njegove distirbucije.
05.04.2011. u 07h @ filehippo.com >
36284
Sony Music Unlimited za PSP, NGP
Sony je najavila da bi Music Unlimited servis mogao da postane dostupan za sve glavne mobilne uređaje do kraja ove godine. PSP konzola bi ovaj servis trebala da dobije već u narednih nekoliko nedelja, dok će Xperia Play kao i drugi Android uređaji ovu opciju dobiti u toku godine. Sony je obećala da će i NGP dobiti ovaj streaming servis, ali za sada nije poznato da li će on za ovaj uređaj biti dostupan do kraja ove godine, odnosno po njegovom predstavljanju, ili negde tokom naredne godne. Suština ovog servisa je da korisnik treba da ima pristup istim sadržajima sa svih vrsta uređaja. Music Unlimited je već dostupan u SAD na Blu ray plejerima, Bravia televizorima i PS3.
05.04.2011. u 06h @ electronista.com >
36283
Odlazak Battlefield menadžera
Battlefield franšiza je nadmašila Medal of Honor kao najbolja pucačima iz prvog lica kompanija EA. Međutim, ovaj izdavač je izgubio jednog od najzagriženijih podržavaoca proširenja pomenute franšize u poslednjih nekoliko godina. Naime, Ben Cousins, koji je bio menadžer za Battlefield Free4Play, besplatnu pucačinu koja se igra preko interneta je najavio da će nakon predstavljanja Battlefield Free4Play napustiti Electornic Arts. Cousins je priduržio ovom izdavaču 2008. godine kao izvršni producent Battlefield franšize i radio je na naslovima kao što su Battlefield: Bad Company 2, Battlefield 1943, Battlefield Heroes i Battlefield Online.
05.04.2011. u 06h @ gamespot.com >
36282
Nema informacija!
AMD Radeon HD 6790
Na prvi pogled • Beograd • 05.04.2011.
Najnovija AMD grafička kartica srednje kategorije se našla i kod nas na testu. U pitanju je treći model sa Barts GPU-om koji se po performansama nalazi između Radeon HD 5770 i HD 6850 modela. Sa druge strane, glavni konkurent je GTX 550 Ti, ali pomalo neočekivano i vremešni GTX 460.
Sweex KB150US
Na prvi pogled • Beograd • 05.04.2011.
Ovo je vrlo jednostavna USB tastatura nešto modernijeg dizajna, odlične cene i kvaliteta kojim može da se poredi i sa modelima dosta poznatijih proizvođača. Tasteri su vrlo udobni za korišćenje, plitkog hoda i tihi, što nam se vrlo dopalo.
A4Tech A4-L-600-3
Na prvi pogled • Beograd • 05.04.2011.
A4Tech je poznat po velikom broju različitih periferija, i ono što najčešće važi je dobar kvalitet po vrlo povoljnoj ceni. Ovoga puta smo na testu imali interesantan headset koji je dizajniran tako da se mikrofon ne vidi, što će se sigurno mnogima dopasti. Ukoliko se ne koristi na bučnijim mestima, biće odličan izbor.