Arhiva - 01.06.2011.
LG i Intel predstavljaju all-in-one računar
LG Electronics najavio je svoj prvi all-in-one računar koji poseduje Film-type Patterned Retarder (FPR) ekran, korišćen kod popularnih Cinema 3D televizora. LG V300, razvijen u saradnji sa kompanijom Intel, biće zvanično predstavljen na najvećem azijskom IT sajmu, Computex 2011, koji se održava od 31. maja do 4. juna na Tajvanu. LG V300 ima impresivnu listu karakteristika i komponenata. Ovaj model poseduje Intel Core procesor nove generacije, 3D FPR ekran, In Plane Switch (IPS) tehnologiju koja omugućuje neverovatni ugao gledanja od 178 stepeni, kao i trostruki sistem kamera za vrhunski multi- touch doživljaj.
01.06.2011. u 16h @ lge.com >
37371
Uskoro novi tablet OS
Microsoft je nedavno obelodanio planove o predstavljanju novog operativnog sistema koji je dizajniran za tablet uređaje, a sve to će biti upriličeno u narednih nekoliko dana. U toku protekle nedelje u ovoj kompaniji su razmatrani planovi za tablet uređaje koji bi trebalo da budu sprovedeni u delo u nekom narednom periodu, ali nije dat nijedan konkretan datum. Nova tablet prilagođena verzija Windows-a će biti pokretana na hardveru koji odlikuje NVIDIA ARM bazirani Tegra procesor. U toku održavanja Consumer Electronics Show koji je održan početkom ove godine, Microsoft je najavio da će sledeća verzija Windows operativnog sistema pružati podršku za ARM tehnologiju.
01.06.2011. u 15h @ cnet.com >
37370
Logitech predstavio novu Colour kolekciju
Logitech je danas predstavio novu liniju Logitech Colour Collection računarskih periferija. Kao osveženje jedne od najpopularnijih linija proizvoda kompanije Logitech, novu kolekciju karakterišu jarke, vesele boje i različite šare koje vam omogućavaju da unesete lični stil u svoj digitalni život. Dizajnirani tako da vašim omiljenim računarskim periferijama daju autentičan pečat, čitav niz dodataka inspirisan je mešavinom apstraktnih i prepoznatljivih dezena. Oni nude vešto urađene stilske proizvode koji kombinuju uzbuđenje digitalnog i toplinu rukotvorine. Digitalni slojevi, po šablonu pravljeni i rukom iscrtani elementi obrazuju jedinstvene, dinamične i veoma izražajne uzorke, koji uspevaju da probude osećanja.
01.06.2011. u 15h @ logitech.com >
37369
Održana konferencija EuroDIG 2011
U Beogradu je 30. i 31. maja održana četvrta konferencija 'Evropski dijalog o upravljanju Internetom' ,EuroDIG 2011. Ovogodišnja konferencija o upravljanju Internetom donela je nekoliko zanimljivih iskoraka u diskusiji o društvenim aspektima i upravljanju Internetom. Jedna od važnih tema odnosila se na kritične resurse Interneta u Evropi, posebno u kontekstu ubrzanog razvoja Interneta, ali i bezbednosti infrastrukture, budući da povećano korišćenje Interneta i intenzitet mrežnog saobraćaja ugrožavaju kvalitet usluga. Postoje i ozbiljne pretnje po bezbednost infrastrukture, zbog čega je neophodno osmisliti procedure za brz i bezbedan oporavak u slučaju napada.
01.06.2011. u 14h @ eurodig.com >
37368
Lenovo ThinkPad X1
Tehnološka mašina je ubacila Lenovo ThinkPad X1 u kategoriju Macbook Air konkurenata ali on zapravo tu ne pripada. Pored toga što je X1 najtanji ThinkPad ikada, on je i dalje značajno deblji i teži nego izuzetno tanki laptop uređaj kompanije Apple. Ne radi se o tome da li je deblji ili teži ili o tome da li je inferiorniji u odnosu na Air ili neke druge super tanke računare, kao što je Samsung serija 9, već je to u potpunosti drugačiji proizvodi namenjeni za drugačija tržišta, odnosno, poslovne putnike koji žele da tokom putovanja sa sobom nose lagani uređaj. Lenovo ThinkPad X1 je lagan ali ne treba se zanositi budući da je kompanija mnogo toga ubacila u ovaj uređaj.
01.06.2011. u 14h @ computerworld.com >
37367
Nove Canyon slušalice
Kompanija Canyon je izdala novi e-katalog u okviru kojeg obaveštava korisnike o aktivnostima kompanije kao i novim proizvodima koji su dostupni od strane ovog prozvođača. Tako je ova kompanija pripremila CNR-HP5 slušalice koje su savršen izbor za svakoga ko traži zvuk visokog kvaliteta. Ove slušalice karakteriše frekventni opseg od 20-20.000Hz kao i odličan balans između basa i muzičke reprodukcije. Slušalice karakteriše mala težina jer su izrađene od lakih materijala. Pogodne su za upotrebu sa audio uređajima kao što su mobilni telefoni, MP3, MP4 plejeri i portabl DVD plejeri.
01.06.2011. u 13h @ canyon.com >
37365
Google otvara kancelariju za Adriatic regiju
Google je najavio širenje poslovanja u Adriatic regiji koja uključuje i tržište Srbije. Otvaranjem kancelarije u junu 2011. godine u Zagrebu, Google želi da unapredi ponudu proizvoda, omogući bolje rezultate pretraživanja i efikasnija rešenja oglašavanja za klijente i partnere u Srbiji i regiji. Zagrebačka kancelarija kompanije Google, na čijem je čelu Joško Mrndže, uz tržište Srbije, biće zadužena i za tržišta Hrvatske i Slovenije. Ovaj potez u skladu je sa strategijom kompanije Google koja se zasniva na aktivnoj pomoći pojedincima i kompanijama kako bi ostvarili korist od razvoja Interneta.
01.06.2011. u 13h @ google.com >
37366
Apacer USB 3.0 flash drive
Od samog predstavljanja USB 3.0 standarda oči javnosti su bile uprte u ovaj novi standard koji nudi više brzine prenosa podataka. Kompanija Apacer je prateći trendove predstavila novi AH552 model koji karakteriše single chip USB 3.0 kontroler, što ga čini izuzetno brzim i još kompaktnijim u odnosuna druge USB 3.0 flash drive-ove. Sa karakteristikama čitanja/pisaja od 110/70MB/s, model AH552 se izdvaja od većine rivala i osigurava sebi vodeću poziciju među USB 3.0 drive-ovima. Ovaj drive je dostupan u kapacitetima od 32 i 64GB, a njegove kompaktne dimenzije su još jedna velika prednost u odnosu na konkurenciju.
01.06.2011. u 12h @ apacer.com >
37364
Povoljnije NVIDIA 3D Vision naočare
NVIDIA je predstavila novi proizvod u svojoj NVIDIA 3D Vision familiji proizvoda: NVIDIA 3D Vision žičane naočare. Nove naočare čine najbolje 3D iskustvo na PC računaru na svetu još dostupnijim i nude isti, nagrađivan 3D kvalitet i karakteristike koje poseduju 3D Vision bežične naočare. NVIDIA 3D Vision naočare, koje poseduju naprednu aktivnu tehnologiju kompanije NVIDIA, omogućavaju igračima i 3D entuzijastima da pristupe najvećoj bazi visoko-kvalitetnog 3D sadržaja, uključujući više od 525 full HD 3D igara, Blu-Ray 3D filmova, kao i striming 3D video snimaka sa YouTube-a i 3DVisionLive.comstranice. NVIDIA 3D Vision naočare takođe podržavaju više od 65 različitih 3D Vision monitora, laptopova i projektora.
01.06.2011. u 12h @ nvidia.com >
37363
Bootloaderi će biti otključani
Kompanija HTC je nakon novog redizajniranja poslovne politike izdala zvanično saopštenje u kojem se navodi da više neće blokirati bootloader-e na njihovim telefonima. Izvršni direktor kompanije, Peter Chou, navodi da su kritike koje su bile upućene shvaćene veoma ozbiljno te su u ovoj kompaniji odlučili da korisnicima omoguće da na što lakši način modifikuju firmware Android uređaja od sada pa na dalje. U svom izlaganju on je propustio da kaže da li će ova izmena biti retroaktivna ili će biti ograničena samo na nastupajući hardver, ali je posebno naglasio činjenicu da je privrženost korisnika veoma bitna stvar.
01.06.2011. u 11h @ electronista.com >
37362
Matično Android runtime okruženje
Kompanija BlueStacks je razvila Android runtime okruženje za Windows operativni sistem. Ono će omogućiti pokretanje Android aplikacija zajedno sa konvencionalnim Windows softverom na Microsoftovom operativnom sistemu. Tehnologija je impresionirala neke od velikih investitora koji su za ovu kompaniju obezbedili $7.6 miliona u obveznicama Serije A tako da je ova kompanija uspela da svoj softver načini dostupnim za relativno kratko vreme. Kako većina programera Android aplikacija zna, pokretanje Android softvera na Windows računarima je uključialo emulator koji je dovodio do jako loših performans, a BlueStack je uspela da prevlada ovaj problem.
01.06.2011. u 11h @ arstechnica.com >
37361
Corsair 8GB Dominator GTX oprema
Corsair je proširila svoju Dominator GTX liniju vrhunskom, za overclockovanje sprenom memorijom predstavljajući dual channel 8GB (2x4GB) opremu koja je sertifikovana da radi pri 2400MHz i sa 9-11-10-30 timingsom pri čemu je pokreće napon od 1.65V. Svrha ove opreme je da se pomogne overclockerima da iskoriste granice perfomansi memorije, navode iz ove kompanije. Ovaj proizvod je rezultat pažljivog istraživanja, odabira i testiranja. Nova memorija koristi DHX+ hladnjak, isporučuje se u paru sa AirFlow 2 GTL ventilatorom i dostupna je preko Corsair-ove web prodavnice za određena tržišta po ceni od $499.
01.06.2011. u 10h @ tcmagazine.com >
37360
Sandra Lite 2011 SP2b
Sisoftware Sandra je informacioni i dijagnostički alat. On treba da obezbedi većinu informacija, uključujući i one nedokumentovane koje je potrebno da znate o svom hardveru, softveru i drugim delovima vašeg računara bili oni hardverski ili softverski. Ovaj alat radi iz druge Windows alate, mada ponekad ide i iza nih i prikazuje ono što se zaista dešava u okviru računara. On omogućava korisnicima da izvrše poređenja kako sa najboljim komponentama u klasi tako i onim najlošijim i istovremeno korisniku da realan prikaz gde je njegov računar u toj grupi. Preko softvera možete da dođete o informacija o čipsetu, procesoru, matičnoj ploči, hard drive-u i drugim komponentama.
01.06.2011. u 10h @ filehippo.com >
37353
PlayStation 4
Sony je dao prve znake toga da je PlayStation 4 već u fazi razvoja, a ove informacije su objavljene u toku predstavljanja finansijskih rezultata koji su ostvareni u toku proteklog meseca. Finansijski direktor kompanije Sony, Masaru Kato, objasnio je porast troškova vezanih za istraživanje i razvoj time da je rad na razvoju buduće zamene za PS3 već u toku. On nije želeo da kaže na koji se proizvod zapravo njegova tvrdnja odnosi niti kada će se taj proizvod pojaviti na tržištu, ali se gotovo bez sumnje može reći da je u pitanju PS4. Kompanija Sony je pod velikim pritiskom da se zameni PS3 koji i dalje beleži lošiju prodaju u odnosu na Xbox 360 i Wii igračke konzole.
01.06.2011. u 09h @ electronista.com >
37359
Logitec 750GB hard drive
Logitec korporacija nedavno je predstavila drugi model u okviru svoje LHD-PBGU2W linije premium portabl hard drive-ova. U pitanju je 750GB jedinica čija je debljina samo 13mm i koja je teška samo 170 grama. Pored toga, novi proizvod kompanije Logitec odlikuje i nivo buke koju proizvodi prilikom rada od samo 18 dB kao i USB 2.0/1.1 mogućnost povezivanja. Kada je reč o garanciji, Logitec je za novi 750GB, 5400 o/min hard drive obezbedio jednogodišnju garanciju, a svi oni koji su zainteresovani da kupe novi hard drive, treba za njega da izdvoje $110, dok se dostupnost na svim tržištima očekuje u najskorijem periodu.
01.06.2011. u 09h @ tcmagazine.com >
37358
Skype 5.3.0.113
Skype je softver za pozivanje drugih ljudi preko njihovih računara i telefona. Preuzmite Skype i počnite da pozivate besplatno širom sveta. Pozive karakteriše odličan kvalitet zvuka kao i visoko sigurna end-to-end enkripcija. Nije potrebno da izvršavatte bilo kakvo konfigurisanje firewalla ili rutera ili bilo kakve druge mrežne opreme. Skype ne mora nužno da bude vezan samo za Windows, već može da radi i na drugim platformama kao što su Mac OS X, Linux ili PDA računari. Nova verzija donosi promene u grupnom video pozivanju u vidu popravke za krahiranje koja se dešavalo prilikom učestvovanja u okviru grupnog video poziva.
01.06.2011. u 08h @ filehippo.com >
37357
Stereoskopski 3D streaming
YouTube servis uskoro će biti dopunjen 3D streaming podrškom za HTML5 stereo gledanje i podrškom za NVIDIA 3D Vision tehnologiju. Ova nova 3D mogućnost će biti na raspolaganju svim korisnicima koji poseduju 3D Vision kompatibilni desktop ili notebook računar koji odlikuju GeForce 275.xx i noviji driveri. Korišćenjem 3DTV Play softvera korisnici mogu gledati i YouTube video sadržaje u okviru HTML5 stereo na 3DTV aparatima, ali je 3D Vision sistem i dalje potreban. YouTube 3D na NVIDIA 3D Vision PC je izuzetno iskustvo, navodi Phil Eisler, generalni direktor 3D Vision pri kompaniji NVIDIA koji naglašava da korisnici sada imaju priliku da uživaju u više od 525 igara.
01.06.2011. u 08h @ tcmagazine.com >
37356
Shinobi 3DS
Sega je potvrdila narednu Ninja avanturu predstavljajući trailer svim zainteresovanim korisnicima. Imajući u vidu da njihova loše stojeća Shinobi verzija polako gubi na interesovanju, nedavno je predstavljena najnovija Ninja avantura, 3DS akcioni naslov iza kojeg stoji Griptonite Games. Jednostavno nazvana Shinobi, nova 3DS igra će pratiti Jiro Musashi, oca originalnog Shinobi-ja, Joe Musashi. Igra kombinuje različite nivoe 3D akcija u okviru kojih je potrebno boriti se protiv različitih pretnji koje stižu sa različitih strana. Pored toga, Sega takođe obećava i veliki broj novih sistema borbe i akrobatskih napada kao i povratak Ninja magije i podrške za 3DS StreetPass karakteristike.
01.06.2011. u 07h @ gamespot.com >
37355
Fraps 3.4.4
Fraps je Windows aplikacija koja se može koristiti u okviru svih igara koje koriste DirectX ili OpenGL tehnologiju. Fraps vrši veliki broj zadataka pa ga korisnici mogu koristiti kao benchmarking softver, softver za snimanje prikaza ekrana u vidu fotografija, softver za snimanje video sadržaja u realnom vremenu i drugo. Fraps obezbeđuje podršku za Vista i DirectX 10 igre, a imajući u vidu da Vista Desktop Window Manager radi preko DirectX, sada je moguće snimati prikaze i video sadržaje preko desktopa kao i bilo kojih igara ili 3D aplikacija u okviru Vista operativnog sistema. Nova verzija donosi određeni broj zakrpa među kojima je i zakrpa za krahiranje Fraps-a usled neaktivnosti.
01.06.2011. u 06h @ filehippo.com >
37354
Kraj za Sony Alpha A850
Sony će verovatno prestati da isporučuje svoj glavni SLR foto aparat Alpha A850. Kompanija B&H Photo koja prodaje ovaj model je uz njega stavila obaveštenje da ova stavka više neće biti isporučivana od strane proizvođača i da uskoro neće biti dostupna. Takođe, ovaj model se više ne može naći ni na SonyStyle sajtu u prodaji. Model A850 je 24.6 MP profesionalni digitalni SLR model. Njegovo povlačenje na površinu donosi mnoga pitanja od kojih je jedno koliko će Sony još moći da nastavi da igra ulogu na tržištu vrhunskih DSLR modela. Trenutno ova kompnija ima samo jedan model na tržištu ovog tipa foto-aparata u SAD, a to je model A900.
01.06.2011. u 06h @ electronista.com >
37352
Win Win predstavio novi junski katalog. Preuzmite katalog na linku ispod.
Fuji FinePix S4000
Na prvi pogled • Beograd • 01.06.2011.
Novi Fuji aparat iz Ultra Zoom kategorije sa sjajnim 30x objektivom koji pokriva impresivan raspon od 24mm do 720mm. Prilagođen početnicima, ovakav aparat je prava stvar kao međustanica između kompaktnih digitalaca i DSLR-ova.
Sapphire Radeon HD 6570
Na prvi pogled • Beograd • 01.06.2011.
Najnovija AMD grafika iz donjeg dela ponude u Sapphire verziji. Više orijentisana ka multimediji nego igrama, ima dovoljno snage da će biti interesantna za HTPC konfiguracije, pogotovo kada se pojavi očekivana Low Profile verzija. Malo se zagreva zahvaljujući niskoj potrošnji i dosta dobrom hlađenju.
SteelSeries 5L i Experience I-2
Na prvi pogled • Beograd • 01.06.2011.
Dve sjajne podloge poznatog proizvođača opreme i kontrolera za igrače. Model 5L je namenjen igračima, dok je Experience I-2 za one koji vole da imaju nešto drugačije na stolu, a pri tome imaju i miša koji radi po staklu.