Arhiva - 10.06.2011.
Oracle zatvorio 17 slabih tačaka
Oracle je izdao update za Java SE koji popravlja brojne kritične slabe tačke u široko korišćenom internet softveru. Devet od 17 bug-ova koje je kompanija zakrpila mogle su u teoriji da budu iskorišćene od strane hakera da preuzmu kontrolu nad nezaštićenim računarom. Oracle preoporučuje svojim korisnicima da primene ove zakrpe što je pre moguće jer postoji relana pretnja da zlonamerni hakeri iskoriste ove pretnje. Java radi na preko 850 miliona računara širom sveta prema navodima kompanije Oracle i upravo je ta popularnost ključna da hakeri nastoje da preko ovog softvera dospeju do većeg broja korisnika računara.
10.06.2011. u 16h @ computerworld.com >
37550
Nintendo slavi 25 godina Zelde
Nintendo je na 2011 E3 događaju imao veoma bogatu konferenciju za štampu. Ova kompanija je između ostalog obelodanila mnoštvo detalja koji se odnose na budućnost Zelda franšize. Japanska kompanija za video igre je prikazala četvorominitni video materijal kao posvetu čuvenoj franšizi čija se 25-togodišnjica prvog pojavljivanja slavi ove godine. U okviru ovog klipa simfonijski orkestar je izvodio glavnu muzičku temu ove igre. Ovih dana dostupna će za preuzimanje postati i najnovija Zelda igra pod nazivom The Legend of Zelda: Link's Awakening koja će biti dostupna za Game Boy Color virtuelnu konzolu.
10.06.2011. u 15h @ cnet.com >
37549
Intel povlači LGA775 desktop procesore
Nastavljajući rad na svom prvom 22nm čipu, Ivy Bridge, Intel je zapečatio sudbinu osam starijih procesora koji su izrađeni korišćenjem 45nm i 65nm tehnologije. CPU čija će proizvodnja biti prekinuta odlikuje LGA775 i deo su Intel-ov dekstop ponude. Lista procesora koji će biti povučeni iz proizvodnje su Celeron 430 (1.8 GHz), 440 (2.0 GHz), 450 (2.2 GHz), Celeron E3300 (2.5 GHz), Pentium E5500 (2.8 GHz), E6600 (3.06 GHz), Core 2 Duo E7500 (2.93 GHz) i E7600 (3.06 GHz). Ovi čipovi će u Intel-ovoj ponudi biti dostupni do kraja decembra meseca ove godine, dok će isporuka biti vršena do početka juna meseca naredne godine ili dok ima zaliha.
10.06.2011. u 15h @ tcmagazine.com >
37548
Turtle Beach XP500 slušalice
Turtle Beach, lider u polju premium igračkih slušalica je najavila dva uzbuđujuća dodatka za svoju Xbox 360 liniju igračkih slušalica. Priča počinje sa vrhunskim Ear Force XP500 programabilnim bežičnim igračkim slušalicama sa Dolby 7.1 Surround zvukom i opcijom za Bluetooth Chat. Drugi proizvod koji je ova kompanija predstavila je jefitniji ali perforamansama orjentisani Ear Force XL1 Amplified Stereo Gaming Headset komplet. Ove slušalice se priduržuju nedavno najavljenim PX3 i Z6A modelima koje su svoj debi načinile na 2011 E3 događaju. I jedan i drugi model bi se u prodavnicama mogle očekivati tokom jeseni.
10.06.2011. u 14h @ engadget.com >
37547
Oddworld stiže na Vita
Oddworld je dobio novi smisao. Izdavač Just Add Water je najavio preko svog Twitter feed-a da će Oddworld: Munch's Odysee i Oddworld: Stranger's Wrath koji su planirani da se izdaju na PS3 biti dostupni i na Vita handheld konzoli ove kompanije. Ove dve igre će na pomenutu konzolu stići u sezoni praznika pri čemu će biti dostupna mogućnost čuvanja odigranih igara preko clouda za višestruke platforme. Oddworld: Munch's Odysee je akciona platformska igra koja se pojavila 2001. godine na Xbox sistemu, dok je sa izdanjem iz 2005 Oddworld: Stranger's Wrath serija otišla u drugom pravcu.
10.06.2011. u 14h @ gamespot.com >
37545
Stiže Chrome 12
Google je unapredio stabilnu verziju svog pretraživača predstavljanjem Chrome 12 verzije. Chrome 12 stable ne sadrži nikakva iznenađenja u odnosu na ono što je bilo predstavljeno u okviru Chrome 12 beta verzije koja je objavljena pre mesec dana, ali donosi veću podršku za hardversku akceleraciju i bolju sigurnost prilikom pretraživanja. Pored toga, ova verzija takođe obeležava i kraj javne podrške za Google Gears, offline Web aplikacioni alat. Unapređenja na polju sigurnosti su najveća izmena u verziji 12, pored objavljivanja zakrpa za 14 slabih tačaka od kojih je pet imalo prioritet. „Safe Browsing“ tehnologija je takođe unapređena i sada obuhvata zaštitu od malware-a.
10.06.2011. u 13h @ cnet.com >
37546
Proširenje ponude za OpenCL standard
AMD je objavio povećanje usvajanja OpenCL standarda u industriji, u širokom spektru inovativnih softverskih aplikacija. Kao dugogodišnji predlagač industriskih standard, AMD blisko sarađuje sa vodećim softverskim kompanijama kako bi pomogao u optimizaciji njihovih aplikacija širom zajedničkih platformi, pritom akcelerišući njihova rešenja najnovijim tehnologijama, uključujući AMD Fusion Akcelerisane Procesorske Jedinice. Kako programeri softvera usvajaju zajedničke aplikacione programerske interfejse (API-e), u industriji se primećuje spontani rast potrošačkih i komercijalnih aplikacija izgrađenih na OpenCL standardu, zahvaljujući njegovoj fleksibilnosti na svim platformama, operativnim sistemima i proizvođačima hardvera.
10.06.2011. u 13h @ amd.com >
37544
ViewSonic 7“ ViewBok 730
Nakon predstavljanja nekoliko novih tablet uređaja na Computex događaju ViewSonic je predstavila još jedan 7“ model, ViewBook 730 koji karakterišu osnovne opcije. Ovaj model nudi ekran osetljiv na dodir rezolucije 800x480 piksela kao i Android 2.2 operativni sistem, umesto za tablet računare optimizovane verzije Google-ovog operativnog sistema. Računar pokreće 1GHz ARM Coretex-A8 procesor koji može da reprodukuje 1080p video preko HDMI kabla, dok VGA kamera sa prednje strane podržava video chat. Pored ovog modela kompanija je prikazala još nekoliko sličnih tableta, ali sve karakterišu naprednije opcije. Ovaj model će koštati oko $250.
10.06.2011. u 12h @ electronista.com >
37543
Tomb Raider stiže sledeće godine
Tokom brifinga za štampu kompanije Microsoft na E3 događaju, kompanija Crystal Dynamics je najavila da će se nedavno obelodnajena Tomb Raider igra u novoj verziji pojaviti naredne jeseni. Na ovom događaju Crystal Dynamics je prikazala novi demo za igru u kojem se Lara Croft vidi kako trči kroz pećinu i beži od poludelog gonioca. Kada je sama igra u pitanju, nova Tomb Raider će biti originalna priča koja će ispričati kako je Lara postala to što jeste, strastveni avanturista. Nažalost, za sada nije obelodanjeno ništa više detalja koji se odnose na ovu igru, ali se više može očekivati kako se bude približilo vreme pojavljivanja igre.
10.06.2011. u 12h @ gamespot.com >
37542
Mac OS X Lion sa 250 novih funkcija
Apple je objavio da će Mac OS X Lion, osma verzija najnaprednijeg operativnog sistema na svetu, sa više od 250 novih funkcija i 3.000 novih programerskih API-a, biti dostupna korisnicima u julu na Mac App Store. Neke najzanimljivije funkcije u Lion operativnom sistemu uključuju: nove Multi-Touch gestove; podrška celog sistema za aplikacije preko celog ekrana; Mission Control kao inovativan način svega što je aktivno na vašem Mac računaru; Mac App Store, najbolje mesto da pronađete i pretražujete fantastičan softver koje je ugrađeno u sam operativni sistem; Launchpad, novi dom za sve vaše aplikacije; kao i kompletno redizajnirana Mail aplikacija.
10.06.2011. u 11h @ apple.com >
37541
Nintendo 3DS dobija web pretraživač
Nintendo je kako je obećao objavio svoj glavni update firmware-a za 3DS konzolu. Ovaj update obezbeđuje Web pretraživač i pristup eShop prodavnici za preuzimanje igara. Ovaj upgrade daje i Excitebike i Pokedex 3D igračima popularne konzole. Ovaj update je prva značajna popravka još od kako je 3D sistem koji ne zahteva naočare prvi put isporučen u mesecu martu i dodaje karakeristike koje su prisutne u okvuru DSi ali su kod ove konzole preksočene zbog žurbe. Update za sada ne donosi dodatke kao što su mogućnost preuzimanja 3D video zapisa kratke forme.
10.06.2011. u 11h @ electronista.com >
37540
Pogodnosti novih Fujitsu Lifebook modela
Najnovija linija Fujitsu LIFEBOOK poslovnih laptopova obiluje intuitivnim opcijama koje poboljšavaju komfor u radu i povećavaju produktivnost korisnika. Kompletnu novu liniju karakterišu vispreno osmišljene i inovativne finese koje mnogo znače korisnicima koji se 'ne odvajaju' od računara na primer, mogućnost punjenja baterija drugih uređaja preko USB porta računara (Anytime USB Charge), čak i kada je računar isključen; zatim 'štedljivi' strujni adapter (0-Watt AC Adapter) i intuitivni skrol-točkić na samom računaru (Scroll Wheel). Fujitsu se postarao da jedna od najvažnijih vrednosti novih LIFEBOOK modela bude prijatno korisničko iskustvo, tzv. user friendliness.
10.06.2011. u 10h @ fujitsu.com >
37539
Mass Effect 3 izlazi 6. marta
Već prvi dan 2011 Electronic Entertainment Expo događaja je doneo mnogo uzbuđenja. Prilikom konferencije koju je održala kompanija Microsoft govorio je i predsednik kompanije BioWare i osnivač Dr. Ray Mazuky, koji je prikazao Kinect funkcionalnosti u okviru Mass Effect 3 igre. Xbox 360 verzija ove naučno fantastične RPG igre će omogućavati igračima da glasovnim komandama se bore koristeći na kameri bazirani senzor pokreta kao i da izgovaraju dijaloge tokom sesija interakcije sa karakterima. Nešto kasnije na konferneciji za štampu obelodanjen je i datum pojavljivanja ove igre a to će biti 6. mart naredne godine na PC, PS3 i Xbox 360 platformama.
10.06.2011. u 10h @ gamespot.com >
37537
Hakeri prete
Stotine popularnih web sajtova – uključujući Google, Facebook, Yahoo i Bing će učestvovati u dvadesetčetvoročasovnom testiranju novog internet standarda nazvanog IPv6 koje će se održati 8. juna. Uprkos širokom stepenu jedinstva u probi novog standarda postoji bojazan da bi hakeri mogli da upotrebe ovaj opit da iskoriste slabosti u okviru tehnologije koja je još uvek u procesu razvoja i da pokrenu napade. Nazvan World IPv6 Day ovaj opit će trajati 24 časa i ima za cilj da pokaže dokle se došlo u razvoju novog standarda. Sigurnosni stručnjaci su zabrinuti da bi 400 i više korporativnih, vladinih i univerzitetskih sajtova mogli da budu žrtve napada hakera tokom opita.
10.06.2011. u 09h @ computerworld.com >
37538
Asus MS248B monitor se napaja preko USB-a
Monitori koji se napajaju preko USB porta su počeli kao mali, ali sada je konačno uspešno krieran veliki monitor koji se napaja na ovaj način. U pitnaju je 24“ Asus MS248B monitor koji za svoj rad koristi samo jedan kabl zahvaljujući USB 3.0 interfejsu preko kojeg se prenose potrebni podaci od računara ali i napajanje. Ovaj monitor karakterišu sasvim pristojne performanse koje uključuju 16.5mm debljine monitora, zatim mogućnost reprodukcije 1080p sadržaja kao i vreme odziva od 2ms uz odnos dimaničkog kontrasta od 1.000.000:1. Naravno, moralo je da se primeni i nekoliko kompromisa pa tako nema dodatnih USB i audio portova kao ni Web kamere na ovom monitoru.
10.06.2011. u 09h @ engadget.com >
37536
Sony prodao 70 miliona PSP-a
Sony je iskoristio 2011 E3 događaj da najavi skoru dostupnost svog novog portabl igračkog sistema Sony Vita, sistema koji je do skora u najavama figurisao pod nazivom NGP. Ovaj događaj je međutim iskorišćen i da Sony predstavi do sada ostvarenu prodaju svoje originalne portabl konzole, modela Sony PSP. Prema navodima kompanije, ova konzola koja je predstavljena u decembru 2004. godine je do sada prodata u 70 miliona primeraka. Njena biblioteka uključuje 3200 UDM naslova, a u uspehe ove konzole se uključuje isporuka preko 298 miliona softverskih jedinica. Kako je prodaja ove konzole značajno opala poslednjih godina, Sony je odlučio da je vreme za novu protabl konzolu.
10.06.2011. u 08h @ electronista.com >
37535
Dead Island stiže 6. septembra
Deep Silver i Techlands su u nedelji pre početka 2011 Electronic Entertainment Expo događaja obelodanili prve informacije vezane za ediciju za kolekcionare svoje nove horor igre preživljavanja sa zombijima Dead Island. Techland je saopštila da će Dead Island stići za PS3, Xbox 360 i PC platforme 6. septembra u severnoj Americi, odnosno 9. septembra na svim ostalim tržištima. Izdavanje ove igre će uslediti nekoliko dana nakon što ova kompanija izda svoj drugi veliki projekat Call of Juarez: The Cartel koji će biti objavljen od strane kompanije Ubisoft. Dead Island donosi trenutno popularnu tematiku borbe običnih ljudi za preživljavanjem kada ih napadnu zombiji.
10.06.2011. u 08h @ gamespot.com >
37534
iTunes 10.3
iTunes je aplikacija za Mac i PC. Ona služi za reprodukciju digitalne muzike i videa. Služi za sinhronizaciju sadržaja sa iPod, iPhone i Apple TV uređajima. U pitanju je zabavna prodavnica koja je otvorena 24 časa sedam dana u nedelji. iTunes vam omogućava da organizujete vašu muziku u liste pesama, editujete informacije u okviru fajlova, snimate kompakt diskove, kopirate fajlove na iPod i druge digitalne audio plejere, kupujete muziku i video sadržaje sa interneta preko ugrađene iTunes prodavnice, kao i enkodirate muziku u brojne druge audio formate. Nova verzija donosi opciju automatskog preuzimanja tako da možete da kupujete muzičke sadržaje sa bilo kog uređaja ili računara.
10.06.2011. u 07h @ filehippo.com >
37533
Hakeri koriste Flash bug
Adobe Systems je potvrdila da je Flash Player bug koji je ova kompanija zakrpila u nedelju korišćen od strane hakera za krađu podataka Google Gmail korisnika. Slaba tačka koja je zakrpljena pre dva dana je vanredni update. Ova zakrpa je druga u manje od četiti nedelje u okviru Flasha i peta ove godine. Pojava da Adobe vikendom objavljuje zakrpe je veoma neobična za kompaniju Adobe i samo govori u prilog tvrdnji koliko je ova slaba tačka bila ozbiljna. Predstavnik za štampu kompanije je rekao da je slaba tačka bila aktivno iskorišćavana od strane ciljanih napada koji su dizajnirani da privuku korisnike da kliknu na zlonamerni link.
10.06.2011. u 07h @ computerworld.com >
37532
Prekid rada Skype servisa
Rad Skype servisa prekinut je drugi put u periodu od nekoliko nedelja, što je potvrđeno i zvaničnim putem od strane provajdera ovog VoIP servisa. Zvanični predstavnik potvrdio je postojanje problema pri radu ovog servisa što je na nekoliko sati manji broj Skype korisnika ostavio bez ovog servisa, a u tom periodu rađeno je na uklanjanju postojećeg problema. Korisnici popularnog Skype-a ne slažu se sa navedenom činjenicom da je u pitanju mali broj korisnika budući da je bilo i onih korisnika koji navode da ni njihovi Skype prijatelji nisu imali pristup servisu, pa i onih korisnika koji navode da su u pitanju svi korisnici ovog servisa.
10.06.2011. u 06h @ cnet.com >
37531
ROG Matrix GTX 580
Nedelju dana nakon predstavljanja, Asus-ova visoko prilagodljiva i fabrički overclock-ovana ROG, Republic of Gamers, Matrix GTX 580 grafička kartica doživela je i zasluženo zvanično predstavljanje i trenutno je na putu ka velikom broju maloprodajnih objekata širom sveta. Novu karticu, čiji je radni naziv MATRIX GTX580 P/2DIS/1536MD5, odlikuje 19-fazni naponski dizajn, Super Alloy komponente, DirectCU II-bazirani kuler sa dva ventilatora koji zauzima tri PCI slota, Safe Mode taster koji obezbeđuje overclock-ovanje bez brige kao i dva 8-pinska PCIe naponska konektora. Osim toga Matrix GTX 580 odlikuje 512 CUDA jezgra, dual-DVI, HDMI i DisplayPort izlazi.
10.06.2011. u 06h @ tcmagazine.com >
37528
Nema informacija!
Asus GeForce GTX 580 Matrix
Na prvi pogled • Beograd • 10.06.2011.
Najsnažnija Asus NVIDIA GTX 580 grafička kartica je usmerena ka overklokerima, vidljivo označena sa Republic of Gamers (ROG) logoom. Poseduje veliki broj mogućnosti po pitanju overklokinga, što će obradovati entuzijaste koji po fabričkim podacima mogu da izvuku i do 15% više bez ikakvih problema.
Razer Naga Epic Elite
Na prvi pogled • Beograd • 10.06.2011.
Najnovija revizija poznatog Razer Naga miša, ovoga puta u bežičnom izdanju, ali ipak sa kablom koji može priskočiti u pomoć ako se baterija isprazni baš u trenutku kada to nije poželjno. I dalje imamo sjajan miš namenjen MMORPG igračima koji nema veliku konkurenciju na tržištu.
Samsung Tab 10.1
Na prvi pogled • Beograd • 10.06.2011.
Najnoviji tablet kompanije Samsung, donosi nam Android 3.0 Honeycomb u najboljem svetlu. Veoma dobra konfiguracija sa Dual-Core procesorom na 1GHz i Tegra 2 GPU-om je sposobna da na ekranu od 10.1" ostvari sjajne performanse.
TP-Link TL-WN781N
Na prvi pogled • Beograd • 10.06.2011.
Jednostavan uređaj pomoću koga se dobija mogućnosti umrežavanja. U pitanju je PCI Express kartica koja će raditi u svim verzijama ovog interfejsa, sa 802.11n Lite standardom koji je po performansama između 802.11g i n varijanti.