Arhiva - 13.06.2011.
Provera kompatibilnosti
Android Market korisnicima omogućava da saznaju da li je aplikacija koju žele da preuzmu kompatibilna sa njihovim uređajem. Ovaj jednostavan dodatak je izuzetno koristan, ali da bi to sve bilo moguće, pre svega je potrebno da programeri unesu ove informacije u opis aplikacije te da te informacije budu dostupne potencijalnim korisnicima koji požele da preuzmu aplikaciju. Zbog velikog broja različitih Android uređaja koji su prisutni na tržištu, ova ideja može izmeniti listu nekompatibilnih uređaja. Da li će sve ovo zaživeti u praksi ostaje da se vidi, a cilj ovog poteza je da se redukuje fragmentacija sve popularnijeg operativnog sistema.
13.06.2011. u 16h @ electronista.com >
37602
Novi Google servis
Kompanija Google nedavno je najavila novi servis koji je konkurent BlackBerry Messenger-u i Apple-ovom iMessage. Za sada je poznato malo detalja o novom servisu, ali se pretpostavlja da će on biti mnogo više od postojećeg Google Talk i drugih IM aplikacija. Ono što je sigurno jeste da su i Apple-ov i RIM-ov sistem za poruke osmišljeni su kao mamac da se korisnici zadrže kada je reč o platformi, dok motivacija kompanije Google još uvek nije poznata, ali sigurno je da su želeli da obezbede dodatni podsticaj da korisnike privuku sebi i preuzmu jedan deo BlackBerry korisnika.
13.06.2011. u 15h @ electronista.com >
37601
Apple uređaji teški za izradu
Apple uređaji su veoma teški za izradu, navodi jedan od rukovodilaca kompanije koja snabdeva Apple komponentama Hon Hai, ali unapređenja efikasnosti koje nude ovi uređaji bi mogla da počnu da se isplaćuju kasnije ove godine. Govoreći na skupu deoničara kompanije Hon Hai, predsednik kompanije Terry Gou je priznao da je profit koji je ova kompanija ostvarila za sada dosta mali imajući u vidu teškoće izrade iPhone i iPad modela. Ova izjava se poklapa sa nekim ranijim izveštajima koji su navodili dosta izazova po pitanju izrade najnovijih Apple uređaja jer oni poseduju neke nove, do sada neviđene karakteristike.
13.06.2011. u 15h @ cnet.com >
37600
Duke Nukem Forever
Duke Nukem je postao jedan od prvih velikih karaktera u industriji video igara i sada je došlo vreme za njegov povratak. Duke je osvojio simapatije mnogih igrača kroz tri veoma dobro prodavane igre u devedesetim godinama. Razvoj nove igre je počeo sada već davne 1997. godine, ali je ova igra tek nedavno se pojavila. Konkurencija sa kojom se Duke Nukem sada sureće je mnogo drugačija od one od pre 14 godina, ali Randy Pitchford, izvršni producent igre smatra da Duke Nukem može da privuče nove fanove, kao i da one stare ponovo podseti na dane kada je ova igra bila veoma popularna. Duke Nukem je veoma važan za industriju video igara smatra Pitchford.
13.06.2011. u 14h @ bbc.com >
37599
Nestašica ekrana za Galaxy Tab 8.9
Nastupajući Samsung Galaxy Tab 8.9 se suočava sa problemima snabdevanja ekranima, što je prisililo kompaniju Samsung da koristi nešto deblje ekrane. Samsung je najavljivao da će ovi ekrani nadmašiti po pitanju minimalne debljine oni koji se ugrađuju u okviru iPad 2 tablet računara, ali je problem nastao sa snabdevanjem odgovarajućim G1F stkalom, pa je kompanija ipak odlučila da fokusuira na glass fiber filter (GFF) ekrane koji su za 30-40% deblji u odnosu na G1F. Proizvodnja ovog tableta bi trebala da započne kasnije ovog meseca, ali probemi sa snabdevanjem ekranima mogu da dovedu do određenog odlagaja početka proizvodnje.
13.06.2011. u 14h @ electronista.com >
37597
Wii U konzola ograničena na jedan tablet
2011 E3 događaj je poslužio kao odlična prilika da se najavi najnovija konzola kompanije Nintendo, Wii U. Kako je konačno potvrđen naziv nove konzole, Nintendo je odlučio da prikaže sveobuhvatnijji izgled konzole i šta sve to ona može, kao i šta je to što igrači mogu, a šta ne mogu da očekuju od novog proizvoda kada se on zvanično pojavi naredne godine. Prema navodima glavnog inženjera zaduženog za dizajn Shigeru Miyamoto-a, igrači neće moći da koriste više od jednog Wii U tableta sa sistemom. Međutim, ova opcija za sada nije finalizovana, pa se mogu možda očekivati još neke promene. Dostupnost nove konzole se očekuje naredne godine i Nintendo ozbiljno računa na nju.
13.06.2011. u 14h @ gamespot.com >
37598
Respawn na E3 2011
U toku jula meseca protekle godine analitičar firme Wedbush, Michael Pachter, predvideo je prvu igru Respawn Entertainment. On je tom prilikom naveo da veruje da ovaj mladi studio koji je osnovan od strane osnivača Infinity Ward, Jason West i Vince Zampella, radi na naučno-fantastičnoj pucačini za izdavača Electronic Arts. Sada, godinu dana kasnije, jedan od čelnika EA kompanije potvrdio je Pachter-ovu prognozu. Predsednik EA Grank Gibeau obelodanio je da će Respawn igra zaista biti sci-fi pucačina u prvom licu za koju se veruje da će biti glavna konkurencija nekim od najpopularnijih naslova na tržištu.
13.06.2011. u 13h @ gamespot.com >
37596
Corsair povlači Force 3 SSD
Corsair je sa tržišta povukao 120GB verzije svojih nedavno predstavljenih Force 3 SSD usled problema vezanih za stabilnost koji su primećeni kod ovog proizvoda. Korisnicima je rečeno da prestanu sa upotrebom drive-ova odmah i na raspolaganje su im date dve opcije, uključujući vraćanje proizvoda kompaniji Corsair na njihov račun sa ciljem zamene za drugu jedinicu koja ima iste specifikacije ili da jednostavno vrate proizvod u onom objektu gde su ga i kupili i uzmu svoj novac nazad. Ugroženi drive-ovi nose oznaku CSSD-F120GB3-BK, a zvanični predstavnik kompanije Corsair navodi da 60GB i 240GB verzije nisu ugrožene.
13.06.2011. u 13h @ electronista.com >
37594
Logitech G400 optički igrački miš
Logitech je predstavio svetu svoj optički igrački miš G40, žični model koji bi trebalo da bude naslednik veoma popularnog MX518 modela koji je najbolje prodavani miš ove kompanije među igračkim rešenjima. Logitech-ov novi miš karakteriše isti opšti dizajn kao i MX518, ali poseduje nekoliko unapređenja kao što je 3600dpi optički senzor, vreme odziva od 1ms, 8 programabilnih tastera koji su sertifikovani da mogu da izdrže 10 miliona klikova, kao i kompatibilnost sa igračkim softverom kao što je onaj koji je korišćen u okviru tastatura G serije. G400 tako]e karakteriše USB interfejs kao i trogodišnja garancija.
13.06.2011. u 12h @ tcmagazine.com >
37595
Android vs. iPhone vs. iPad
Na osnovu trenutne situacije na tržištu čini se da će Android biti najveći rival Apple iPhone i iPad uređajima. Na tržištu tablet računara Apple iOS ima neprikosnoveno vođstvo, dok je Android jedini operativni sistem koji beleži dvocifreni tržišni udeo. Na polju smart telefona postoje i drugi značajni konkurenti, među kojima su BlackBerry i Windows. Ipak, tržišni udeo BlackBerry beleži pad, navodi se u izveštaju comScore koji je izveden nakon najnovijeg istraživanja, u suštini, Apple je premašio RIM u okviru aprilskog izveštaja comScore, dok Microsoft mora još dosta napora da učini na tom polju.
13.06.2011. u 12h @ computerworld.com >
37593
Lian Li PC-C60 i PC-6 kućišta
Lian Li je predstavila dva nova potpuno aluminijumska kućišta i to kompaktno HTPC ready PC-C60 i PC-6 mid tower kućište. Oba kućišta su planirana da se pojave krajem juna. Dimenzije modela PC-C60 su 445 x 182 x 410mm, podržava ATX, micro ATX i mini-ITX matične ploče i karakteriše ga prednji I/O panel sa USB 3.0 x2 i eSATA x1 i audio portovima, dva 5.25“ mesta za drive-ove, šest 3.-5“ mesta za drive-ove i četiri 140mm ventilatora. Sa druge strane dimenyije modela PC-6 su 210 x 475 x 498 mm i ono poseduje tri 5.25“ mesta, jedan 2.5“ i tri 3.5“ mesta i I/O panel sa USB 3.0, USB 2.0 i audio konektore.
13.06.2011. u 11h @ tcmagazine.com >
37592
Microsoft najavljuje veliki update
Microsoft je za ovaj mesec priprmeio značajan paket zakrpa koje će objaviti u utorak u okviru svog tradicionalnog paketa. Ovoga puta u pitanju je ukupno 16 zakrpa koje zatvaraju ukupno 34 slabe tačke. Od 16 zakrpa devet je ocenjeno kao kritično, sedam ima oznaku važne. Slabe tačke koje će biti zakrpljene nastupajućim paketom zakrpa mogu da dovedu do daljinskog izvršenja koda, denial of service napada, obelodanjivanja informacija i povećanja privilegija. Ovi napadi mogu da budu usmereni u Windows operativne sisteme od verzije XP do 7, kao i Office pakete te Internet Epxlorer, .NET, SQL, Visual Studio itd.
13.06.2011. u 11h @ tcmagazine.com >
37591
Canon lansira inovativni LV projektor
Kompanija Canon najavila je lansiranje vrhunskog projektora u svojoj ultraprenosivoj LV seriji. Funkcije podeljenog ekrana, zum objektiv od 1,6x i podrška za HDMI (uključujući Blu-ray), čine LV-8320 najsofisticiranijim LV projektorom koji je Canon do sada proizveo. Canonovi korisnici po prvi put su u mogućnosti da posmatraju projekcije na podeljenom ekranu, što prezentacije čini mnogo interesantnijim. Korisnici mogu da izaberu opciju 'slika u slici', gde se samo mali isečak jedne slike projektuje u okviru glavne projekcije, ili „slika po slika“, pri čemu je ekran podeljen na dve jednake polovine. Ova funkcija omogućava korisnicima da projektuju, na primer, video i neki dokument simultano, a da ne moraju da prekidaju prezentaciju.
13.06.2011. u 10h @ canon.com >
37590
Freemake Video Converter 2.2.0.5
Freemake nudi besplatni program za konvertovanje video sadržaja koji je osmišljen kao alternativna za popularne softvere koji se plaćaju. Osnovni principi Freemake-a su jednostavnost, lakoća upotrebe i visok kvalitet. Uz Freemake Video Converter moguće je konvertovati video sadržaje u AVI, MP4, WMV, MKV, SWF, 3GP, DVD, MPEG, MP3, iPod, iPhone, PSP, Android, ripovati i narezivati DVD diskove, konvertovati online video sadržaje direktno sa više od 40 sajtova, narezivati Blu-ray diskove i vršiti upload na YouTube. Nova verzija donosi novi CUDA/DXVA algoritam za automatsko aktiviranje maksimalne brzine konverzije.
13.06.2011. u 10h @ filehippo.com >
37589
Visoke performanse za cloud
Kompanija IBM se nada da će pomoći kompanijama da na efikasniji način koriste njihove računarske resurse visokih performansi sa novim softverom koji povezuje pojedinačne resurse u pojedinačni privatni cloud. Na ovaj način se spaja sve ono što se nekada gomilalo u okviru HPC okruženja, navodi Brian Connors, potpredsednik odeljenja za visoke performanse pri kompaniji IBM. Obično organizacije sa velikim potrebama imaju odvojene server farme koje koriste individualne grupe inženjera, što je način upotrebe koji često dovodi do neiskorišćavanja računarskih resursa što je sa novim načinom gotovo nemoguće.
13.06.2011. u 09h @ computerworld.com >
37588
Serious Sam 3
Nivoi u okviru igre Serious Sam 3 su veliki, uz velike ulice i otvorene prostore, pa igrač ima mogućnost da se kreće onako kako želi, što nije uobičajeno kada je u pitanju većina modernih pucačina u prvom licu. Nivoi su jednostavno morali biti ovakvi zbog toga što ova igra podržava 16 Player Co-Op, opciju koja zaista zvuči ludo. Mada, može se reći i da je cela igra luda. Ova igra će prvo biti predstavljena za PC, grafika obezbeđuje sve što je potrebno a značajna unapređenja u odnosu na prethodnu verziju su očigledna, i gotovo je sigurno da će Serious Sam 3 verzija privući veliki broj korisnika.
13.06.2011. u 09h @ arstechnica.com >
37587
Maxthon 3.1.1.1000
Maxthon Internet je moćni tabovani pretraživač koji odlikuje visoko prilagodljivi interfejs. Baziran je na Internet Explorer engine-u za pretraživanje što znači da sve ono što radi u okviru IE pretraživača sigurno radi u okviru Maxthon tabovanog pretraživača ali uz veliki broj dodatnih elemenata. Maxhton je 100% bez virusa, spyware-a, adware-a ili bilo koje druge vrste malware-a, dok ugrađeni Ad Hunter blokira štetne ili iritirajuće reklame, slike ili strane. Nova verzija oznake Maxthon 3.1.1.1000 donosi veliki broj unapređenja među kojima je i unapređenje JavaScript engine-a, ali i veliki broj zakrpa.
13.06.2011. u 08h @ filehippo.com >
37586
Pet najboljih iOS 5 karakteristika
Početkom ove nedelje u toku održavanja Worldwide Developers konferencije, kompanija Apple je konačno omogućila uvid u iOS 5, planirani update za kompanijin mobilni OS. Uprkos činjenici da on neće biti predstavljen pre jeseni – Apple još uvek nije objavio datum predstavljanja – iOS 5 obećava veliki broj izmena koje će biti načinjene u okviru samog operativnog sistema koji se koristi za iPhone, iPad i iPod Touch. Zvanični predstavnik kompanije Apple naglasio je da će novi operativni sistem odlikovati nekih 200 novih karakteristika te da će jednom od njih biti obuhvaćen i novi izgled Lock Screen-a.
13.06.2011. u 08h @ computerworld.com >
37585
Winamp za Android
Winamp je odabran kao jedna od najboljih 15 Android aplikacija za 2010. godinu zbog toga što nudi mogućnost sinhronizacije muzike, muzičke kontrole dostupne su preko ekrana, a tu je i integracija sa SHOUTcast streaming radiom. Pre nekoliko dana ovaj servis za upravljanje muzičkim sadržajima dobio je veliki broj unapređenja koja su fokusirana na to da obezbede dodatne besplatne sadržaje. Pre svega, ova aplikacija je sada integrisana sa AOL Music Full CD Listening Party koji korisnicima omogućava da vrše stream najnovijih albuma u potpunosti bez ikakve nadoknade a tu su i druga unapređenja.
13.06.2011. u 07h @ betanews.com >
37584
Razer Star Wars: OR igračka oprema
Razer je iskoristila E3 da predstavi novi set Star Wars: The Old Republic periferija. Igračka tastatura je najznačajniji deo ove grupe. Ona koristi Art Lebedev inspirisani set prilagođenih tastera koji menjaju svoj kontekst u zavisnosti od okolnosti u igri kao što je povezivanje različitih moći Sile. Touchscreen je potpuno novi. On uključuje veliki trackpad i podržava multitouch, i mogao bi da potencijalno bude veoma dobar za igre koje ga koriste, kao što bi na primer mogla da bude BioWare-ova online RPG. Takođe impresivan je i igrački miš. On izgleda kao tipični Razer vrhunski bežični miš sa interesantnim dvobojnim izgledom.
13.06.2011. u 07h @ electronista.com >
37583
Pidgin 2.8.0
Pidgin je chat program koji omogućava da se logujete na naloge na višesturkim chat mrežama istovremeno. Ovo znači da možete chatovati sa svojim prijateljima preko MSN-a, razgovarati sa kolegama preko Google Talk i sedeti u Yahoo chat sobi u isto vreme. Pidgin radi na Windows, Linux i drugim Unix operativnim sistemima. Pidgin podržava mnoge karakteristike chat soba kao što su transferi fajlova, away poruke, ikone prijatelja, specijalni osmesi i notifikacije da vam prijatelji nešto pišu. Brojni plug-in-ovi takođe proširuju funkcionalnost ovog softvera iznad standardnih karakteristika. Nova verzija donosi brojna unapređenja koja poboljšavaju sigurnost korisnika prilikom rada.
13.06.2011. u 06h @ filehippo.com >
37582
Bez povećanja prodaje
Uprkos činjenici da se veliki broj 3D TV i TV aparata sa LED pozadinskim osvetljenjem pojavio na tržištu, čini se da korisnici nisu voljni da se odreknu svojih trenutnih TV uređaja radi ovih novih tehnologija, pokazalo je istraživanje koje je sprovedeno od strane DisplaySearch. Glavni razlog za to što nije zabeležen porast prodaje HDTV uređaja jesu visoke cene aparata sa LED pozadinskim osvetljenjem. Urbani deo Kine i Rusija su jedina dva mesta na svetu na kojima se uveliko razmišlja o kupovini modernih uređaja dok prodaja na svim ostalim mestima na svetu stagnira. Kada je reč o 3D, glavni razlog je nedostatak odgovarajućih 3D sadržaja.
13.06.2011. u 06h @ cnet.com >
37581
Nema informacija!
Dell Inspiron N7010
Na prvi pogled • Beograd • 13.06.2011.
Još jedan novi laptop iz Dell Inspiron serije, ovaj model ima 17.3" ekran i u pitanju je konfiguracija srednje klase koja će biti i sasvim dovoljna za veliki procenat korisnika. Otud i više nego dobra cena koja je malo veća od onoga što treba izdvojiti za neki netbook.
Samsung SyncMaster T22A350
Na prvi pogled • Beograd • 13.06.2011.
Novi model TV monitora kompanije Samsung. Imamo i dalje varijantu TN panela sa LED pozadinskim osvetljenjem i ugrađenim zvučnicima i TV tjunerom. Pored dosta dobre slike, treba istaći i dosta opcija za povezivanje koje su na raspolaganju.
Hantol HC-2881
Na prvi pogled • Beograd • 13.06.2011.
Jedno od jeftinijih modela kućišta kompanije Hantol, koje dolazi sa instaliranim napajanjem od 500W. Kvalitet izrade i materijala nas nije baš oduševio, no u ovom slučaju je cena ta koja je izgleda najbitniji parametar.