Arhiva - 20.06.2011.
Novi Wii U hardver za programere julu
Naredna verzija Wii prototipa hardvera će biti dostupna programerima u mesecu julu. Kako se navodi na nekim igračkim sajtovima, kada novi model stigne mnogo više informacija će biti poznato o mogućnostima hardvera nove konzole i njenim online mogućnostima. Prema jednom od rukovodilaca kompanije Sega još uvek je malo rano za špekulacije o potencijalu nove konzole. On je rekao da naredna generacija prototip hardvera treba da stigne u junu ili julu pa će biti dostupno i više informacija. Ovaj rukovodilac nije želeo da govori o potencijalmim mogućnostima konzole u odnosu na PS3 ili Xbox 360, iako se govorilo da bi Wii U trebala da ima za 50% bolje performanse.
20.06.2011. u 16h @ electronista.com >
37737
Promena za Google Chromebook
Nedavno je završeno drugo istraživanje u okviru kojeg je ispitanicima postavljano pitanje da li bi kupili Chrome OS laptop. Broj ispitanika koji su odgovorili sa Ne u velikoj meri se smanjio u odnosu na prošlo ispitivanje dok su odgovori Možda i Da zabeležili porast broja. Prvi Chromebook uređaji kompanija Acer i Samsung u prodaji su se pojavili pre dva dana, a za njih je potrebno izdvojiti od $379.99 do $499.99. U toku prvog glasanja više od 85% ispitanika navelo je da ne želi da kupi Chromebook dok se taj broj drastično smanjio u toku drugog istraživanja, pa je samo 58.45% navelo da ne želi da kupi Chromebook. Očigledno je da popularnost ovog uređaja raste.
20.06.2011. u 15h @ betanews.com >
37731
Evernote 4.4.0.4848
Evernote omogućava jednostavno čuvanje informacija u bilo kom okruženju koristeći bilo koji uređaj ili bilo koju platformu kao i da te informacije načini pristupačnim u bilo koje vreme. Neke od karakteristika Evernote su mogućnost beleženja beleški, Web strana, poslovnih podataka, snimanje prikaza sa ekrana i mnogo toga još. Nova verzija softvera nosi oznaku Evernote 4.4.0.4848 i ona sa sobom donosi veliki broj izmena i unapređenja među kojima su dodata podrška za kreiranje linkova ka pojedinačnih beleškama koje se veoma lako mogu prebacivati između Evernote i drugih aplikacija, dodat je Snippet pregled, a dodata su i upozorenja kod otvaranja potencijalno štetnih sadržaja.
20.06.2011. u 15h @ filehippo.com >
37736
Proizvođači Android tableta odustaju
Brojni proizvođači Android smart telefona koji su fokus svog delovanja okrenuli ka Android tabletima sada nastoje da se vrate smart telefonima, nakon što su uvideli da Android tablet računari ne mogu da preuzmu primat iPad tabetima. Njihov fokus se sada vraća na vrhunske smart telefone sa ekranima dužine dijagonale 4 i 5“. Prema analitičarima jedino je kompanija Samsung uspela da ostvari značajan udeo na tržištu tablet računara ostvarivši oko 10% udela na tržištu. Prema analitičarima jedan od razloga slabije prodaje Android tableta je to što većina korisnika koji bi možda kupili ove tablete već poseduje Android smart telefone.
20.06.2011. u 14h @ electronista.com >
37735
Problemi za Duke Nukem
Čekate na igru 15 godina i onda se isporstavi da je ona potpuni promašaj. Ovako bi se mogla sumirati reakcija na pojavljivanje igre Duke Nukem Forever. Za promociju igre angažovane su PR kompanije koje su imale zadatak da kreiraju povoljnu klimu za ovu igru. Nakon što su se pojavile negativne kritike sa Twitter naloga jedne od ovih kompanija The Redner Group su stigle određene uvredljive poruke i pretnje na račun kritičara koji su se nepovoljno izjasnili o igri. Nakon što je cela priča dobila ozbiljnije primese, Jim Redner, vlasnik ove kompanije se izvinuo i rekao da je to delo jednog od zaposlenih u njegovoj kompaniji, ali je ova firma skinuta sa promocije Duke Nukema.
20.06.2011. u 14h @ trustedreviews.com >
37734
Project Spartan
Facebook se nada da će obezbediti svoju aplikacionu platformu za mobilno tržište preko masivnog projekta koji je usmeren na iOS korisnike. Project Spartan ima za cilj da obezbedi aplikacije društvene mreže za mobilni Safari kroz HTML5. U okviru ovog projekta učestvuje nekih osamdeset programera, uključujući i kompaniju Zynga koja stoji iza čuvene igre FarmVille i Huffington Post. Treba navesti da je ovaj projekat već dva meseca u fazi razvoja, ne računajući ranije radove samo Facebook-a. Cilj koji je Facebook postavio jeste da se zvanično predstavljanje održi za nekoliko nedelja. Android će takođe biti obuhvaćen ali kao sekundarni prioritet.
20.06.2011. u 13h @ electronista.com >
37733
iOS 5 lek za spore aplikacije
Postoje izgledi da bi iOS 5 operativni sistem kompanije Apple mogao da donese rešenje za neke Web aplikacije kod kojih postoji problem brzine. Rešenje ovog problema bi moglo da bude u povećanju brzine koje donosi mobilna verzija Safari pretraživača. Na iOS, web sajtovi i aplikacije se mogu pokrenuti sa ikone na početnom ekranu Safarija. Ove aplikacije ipak nisu imale nikakvo poboljšanje brzine u okviru verzije Safarija koja postoji u iOS 4.3. Nitro engine koji pokreće Web bazirani kod je napisan u Java Script jeziku. iOS 5 će međutim doneti način da se kreiraju Web aplikacije u iOS koje ne korise Safarijev interfejs UIWebView.
20.06.2011. u 13h @ cnet.com >
37732
Kada želite Windows 8
Različite informacije postoje o tome kada bi Microsoft mogao da objavi njihov sledeći operativni sistem. Ako bi se ovo informacije preskočile i korisnicima postavilo pitanje kada bi želeli Windows 8 sigurno je da bi većina odgovorila – odmah. Sigurno je da nestrpljivi korisnici jedva čekaju da vide novi operativni sistem ali isto tako postoji i veliki broj drugih Windows korisnika koji bi želeli da sačekaju još malo, a razlozi za to su brojni. Programeri bi želeli da se beta verzija oduži da bi mogli da se upoznaju sa novim korisničkim interfejsom i obezbede preko potrebnu kompatibilnost. Želje raznih korisnika se razlikuju ali će odluku doneti samo Microsoft.
20.06.2011. u 12h @ betanews.com >
37730
Uskoro Firefox 5
Mozilla je ažurirala Firefox 5 beta verziju na status kandidata koja podrazumeva unapređenju podršku za buduću Web tehnologiju, povećanje brzine pretraživača kao i druge izmene i unapređenja. Izmene koje su izvršene u okviru verzije Firefox 5 nekoliko puta su manje nego kada je reč o izmenama koje su načinjene u okviru Firefox 4 verzija, ali nikako se ne može reći da nisu značajne. Ono što je takođe unapređeno u okviru nove verzije jeste upravljanje memorijom, JavaScript renderovanje kao i mrežne performanse koje su u velikoj meri unapređene. Unapređena je i podrška za standarde za jezike kao što su HTML5, SMIL i MathML a tu je i podrška za CSS animacije.
20.06.2011. u 12h @ cnet.com >
37729
Toshiba televizori na baterije
Kompanija Toshiba od ranije u svojoj ponudi ima 24“ i 32“ televizore Regza serije koji rade na baterije. Suština ovih televizora je da oni mogu da rade koristeći ugrađenu bateriju oko pet časova u normalnom režimu, odnosno oko tri časa ukoliko koristite integrisani 1Seg tjuner. Dakle, ovi televizori mogu da vam obezbede da ih gledate tamo gde nema izvora elektirčne energije, ili da jednostavno bateriju punite u vreme jeftinije tarife električne energije, a da ih gledate tokom skuplje tarife čime biste uštedeli nešto na računu za električnu energiju. Sada je kompanija najavila da će ova opcija biti dostupna i kod novog televizora ekrana dijagonale 19“.
20.06.2011. u 11h @ engadget.com >
37728
BlogOpen konkurs
BlogOpen je izabrao pobednika nagradnog konkursa za jednominutni promotoivni spot koji će najaviti ovogodišnju konferenciju, koja će biti održana 8. i 9. oktobra u Novom Sadu. Pobednički rad nagradnog konkursa za najbolji video-spot konferencije BlogOpen 2011 delo je Deane Petrović, koja je na najkreativniji način iskoristila materijal postavljen na sajtu Green Design i osvojila nagradu od 12.500 dinara i kotizaciju za konferenciju. Konkurs je trajao od 23.05 do 13.06.2011, a takmičari su imali zadatak da na što kreativniji i originalniji način u svom filmu iskoriste ponuđen materijal, postavljen na sajt Green Design.
20.06.2011. u 11h @ blogopen.com >
37727
Canon predstavlja novi EF telefoto objektiv
Kompanija Canon Europe najavljuje lansiranje najnovijeg, visokokvalitetnog telefoto objektiva sa zumom. Novi EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS II je kompaktan i pristupačan model, moćnih telefoto performansi kombinovanih sa slikom izuzetnog kvaliteta, što ga čini idealnim za fotografe željnih akcije. Višestran objektiv pruža mogućnost snimanja različitih objekata zahvaljujući varirajućem rasponu fokusnih daljina. Idealan je za snimanje kako portreta, tako i udaljenih objekata u divljini, sportu, kao i objekata unutar pejzaža – svaki trenutak je snimljen impresivno detaljno. EF-S 55-220mm f/4-5.6 IS II biće dostupan zasebno, kao i deo u dvostrukom paketu, uparenom sa EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II.
20.06.2011. u 10h @ canon.com >
37726
Windows SDK za Kinect
Kompanija Microsoft je osmislila specijalni stream uživo sa ciljem da se proslavi predstavljanje Kinect za Windows SDK beta. Govoreći u toku održavanja konferencije u Madridu, predsednik Microsoft Spain Maria Garaña, navela je da kompanija planira na SDK načini dostupnim u toku ove nedelje. Windows SDK beta verzija će obuhvatati napredne audio mogućnosti kao i druge karakteristike za kreatore Kinect aplikacija. Dodatna oprema za Kinect je jedan od najvećih uspeha kompanije od samog predstavljanja uređaja u toku novembra meseca prošle godine, dok je u toku prošle godine isporučeno 10 miliona uređaja.
20.06.2011. u 10h @ electronista.com >
37724
Chrome enkriptuje Gmail
Google, koji je došao do dokaza da je Gmail meta napada sa teritorije Kine, modifikovao je Chrome tako da pretraživač uvek enkriptuje konekcije sa e-mail servisom. Kompanija Google je već izmenila Gmail koji sada koristi enkripciju po podrazumevanom podešavanju, a nedavno je izdato i zvanično saopštenje u kojem se navodi da će se od Chromium 13 sve konekcije sa Gmail-om vršiti preko HTTPS. Ovo podrazumeva i inicijalnu navigaciju čak i kada korisnik unese „gmail.com“ ili „mail.google.com“ u URL bar bez https:// prefiksa, naglašavaju Google programeri u okviru zvaničnog bloga.
20.06.2011. u 09h @ cnet.com >
37723
Sony S1 i S2 tableti
Sony-jevi prvi Android tablet računari, 9.4“ S1 i 5.5“ S2 bi trebalo da krajem septembra budu dostupni na pojedinim evropskim tržištima, dok će prednaručivanje na starom kontinentu početi u mesecu avgustu. Sony još uvek nije naveo cene za tablet računare koji rade na Android Honeycomb operativnom sistemu, a karakteriše ih Tegra 2 Soc čip, WiFi i 3G/4G konektivnost. Ovi tablet računari će biti u mogućnosti da pristupe Qriocity muzičkim i video servisima kao i PlayStation paketu igara. Treba pomenuti da model S1 karakteriše jedan ekran osetljiv na dodir, dok S2 poseduje dva ekrana. Cene ova dva modela još uvek nisu dostupne.
20.06.2011. u 09h @ tcmagazine.com >
37722
Sandra Lite 2011 SP3
SiSoftware Sandra je alat koji obezbeđuje veliki broj informacija koje korisnik treba da zna o hardveru, softveru i drugih uređajima. Ovaj softver radi zajedno sa drugim Windows alatima, međutim, on obezbeđuje još više. Korisnici imaju mogućnost da dobiju informacije o centralnom procesoru, čipsetu, video adapteru, portovima, štampačima, zvučnoj kartici, memoriji, mreži, Windows karakteristikama, AGP, PCI, PCI-X, PCIe (PCI Express), USB, USB2, 1394/Firewire portovima i drugim opcijama. Nova verzija oznake Sandra Lite 2011 SP3 (17.64) donosi minorne izmene u odnosu na prethodnu verziju.
20.06.2011. u 08h @ filehippo.com >
37721
Prvi Chromebook u prodaji
Prvi laptop uređaj koji pokreće Google-ov Chrome operativni sistem pojavio se u prodaji na teritoriji SAD. Ovaj Samsung uređaj menja instalirani softver aplikacijom koja je bazirana na pretraživaču koja fajlove skladišti online. Google tvrdi da ova tehnologija omogućava novi način korišćenja računara u okviru kojeg se uklanja potreba za karakteristikama kao što su anti-virus softver ili optički drive-ovi. Međutim, ono što predstavlja problem jeste činjenica da još uvek nema dovoljno aplikacija za Windows, Mac i Linux kada je u pitanju Chrome. Chromebook je dostupan kao Wi-Fi i Wi-Fi/3G model.
20.06.2011. u 08h @ bbc.com >
37720
Stopiran AIR za Linux
Nakon što je doneta odluka da prioriteti treba da budu iOS i Android, Adobe Systems je stopirao pokretanje njihove sopstvene verzije AIR programske fondacije za Linux. AIR kombinuje Flash i Web pretraživač sa ciljem da programerima omogući da kreiraju samostalni softver koji se pokreće na bilo kom sistemu sa osnovnim AIR „runtime“ kojeg izvršava softver. Njegova tehnologija podrazumeva, na primer, da odvojene verzije TweetDeck – istaknute AIR aplikacije – ne moraju ponovo da se pišu za Mac OS i Windows. U zvaničnom saopštenju Adobe Systems navodi se da više neće objavljivati sopstvene verzije Adobe AIR i AIR SDK za desktop Linux ali da će njihovi partneri to raditi.
20.06.2011. u 07h @ cnet.com >
37719
Gigabyte ECO500 bežični miš
Kompanija Gigabyte Technology priprema se za skoro predstavljanje nove bežične PC periferije, miša koji nosi oznaku ECO500 i kojeg odlikuje 1600 DPI laserski senzor i baterija koja može obezbediti i do 12 meseci rada. Ovaj miš koristi dve AA baterije. Dimenzije ECO500 modela miša su 105 x 59.7 x 40.1 mm, odlikuje ga crna završna površina, pet programabilnih tastera, DPI prekidač, gumeni umeci sa strana kao i 2.4GHz bežična konektivnosti, dok je njegov opseg 10 metara. Zvanični predstavnik kompanije za sada nije objavio kada će se ovaj miš naći na tržištu kao ni po kojoj ceni će se prodavati.
20.06.2011. u 07h @ tcmagazine.com >
37718
Oracle odbija zakrpe
Oracle je odbio da obezbedi kritične zakrpe za one korisnike koji koriste njihov softver na Hewlett-Packard Integrity serverima sa ciljem da pokuša da ih natera da pređu na Oracle hardver, navodi se u tužbi koju je kompanija HP podnela protiv ove korporacije. Ove optužbe su usledile nakon što je Oracle u toku marta meseca doneo odluku da prestane za razvojem novih verzija svog softvera za Intel-ove vrhunske Itanium procesore. HP-ovi Integrity serveri pokreću se na Itanium čipovima, a HP optužuje Oracle da je prekršio pravne obaveze prema HP sa ciljem da ugrozi prodaju njihovih proizvoda.
20.06.2011. u 06h @ computerworld.com >
37717
Nova prognoza za Acer
Predsednik kompanije Acer, J.T Wang, na sastanku koji je održan u toku jučerašnjeg dana prisutnima je izjavio da je kompanija pogrešno procenila koliko novih Iconia Tab tablet računara sa ekranom osetljivim na dodir može prodati u toku godine, nakon čega je prognoza redukovana za 60%. Pored toga, ni isporuka kompanijinih PC računara nije ništa bolja. Najnoviji izveštaji pokazuju da je isporuka Acer računara opala za 16% u toku prošlog kvartala kao i 15% u odnosu na raniji kvartal. Ovo je velika izmena za ovog tajvanskog proizvođača koji je pre samo četiri godine beležio fantastične rezultate iz kvartala u kvartal.
20.06.2011. u 06h @ cnet.com >
37716
Win Win predstavio novi Junski katalog. Preuzmite katalog na linku ispod.
ACME Mini Mouse
Na prvi pogled • Beograd • 20.06.2011.
Vrlo jednostavan i atraktivan miš kompanije ACME koja proizvodi periferije za računar odličnog odnosa cene i kvaliteta. Miš koji smo isprobali je vrlo jednostavan, koristi optički senzor od 800DPI i USB interfejs, tako da je namenjen manje zahtevnim korisnicima.
Logitech Speaker Lapdesk N550
Na prvi pogled • Beograd • 20.06.2011.
Odličan dodatak za one koji vole da rade iz krila, pošto dobijaju odlično postolje za laptop koje pruža veoma dobru ergonomiju, kao i integrisani set od dva zvučnika od po 2W. Voleli bi samo da je malo većih dimenzija kako bi mogao da se koristi i sa laptopovima veće dijagonale od 14".
A4Tech A4-PKS-635K
Na prvi pogled • Beograd • 20.06.2011.
Veoma interesantna kamera koja će biti aktuelna onima koji nemaju neke posebne prohteve po pitanju rezolucije. U pitanju je VGA varijanta od 0.3MP i slikom u 30fps-a, što je za većinu ipak i sasvim dovoljno.