Arhiva - 20.07.2011.
Mobilne mreže skoro ispunjene
Mobilne mreže u severnoj Americi su ispunjene do 80% kapaciteta, pri čemu se 36% baznih stanica suočava sa ograničenjima kapaciteta, navodi istraživanje koje je izvela investiciona banka Credit Suisse. Mreže u drugim regionima su takođe više od 50% iskorišćene, sa globalnom iskorišćenosti od 65%. Nivo upotrebe poklapa se sa prosečnom stopom „praga“ koji bi mogao da navede provajdere usluga da počnu da kupuju više mrežne opreme navodi se u ovom izveštaju. Gledjaući unapred, prosečni operateri učekuju da će stopa iskorišćenja njihovih kapaciteta porasti na 70% u roku od 12 meseci. Procenat iskorišćenja mreža u SAD je pre dve godine iznosio 72%.
20.07.2011. u 16h @ computerworld.com >
38419
FastPicture Viewer
FastPicture Viewer je pregledač fotografija koji je namenjen fotografima, a nova verzija koja je objavljena, FastPicture Viewer 1.5 Build 204, sa sobom donosi moćne alate koji vrše automatizaciju upravljanja fajlovima kao što je kopiranje, prebacivanje, brisanje, čuvanje za Web i drugo. U pitanju je 32-bitna verzija koju odlikuje instant zumiranje do 100%, RGB histogram, trenutni prikaz sledeće fotografije u liniji kao i podrška za veliki broj formata slike uključujući Adobe DNG kao i specijalne formate kao što su OpenEXR, DDS, PNM i drugi. IPTC Editor Beta 1.7 donosi reverzno geokodovanje, donosi mogućnost povratka adrese kao i automatsko ispunjavanje IPTC Location polja.
20.07.2011. u 15h @ filehippo.com >
38418
Twitter puni pet godina
Twitter je pre pet godina pokrenuo svoj servis za mikro blogove, a ova kompanija pohvalila se prilično dobrom statistikom. Oko 600.000 ljudi se svaki dan registruje na Twitter, ali takođe je potrebno naglasiti činjenicu da je Twitter-u bila potrebna godinu i po dana da privuče prvih 600.000 korisnika, navodi se u saopštenju kompanije koje je izdato krajem protekle nedelje preko njihovog oficijlanog Twitter feed-a. Prvog dana postojanja korisnici su poslali 224 „tweet-a“, a danas toliki broj tweet-ova se šalje svake desetinke. U međuvremenu, inženjerski tim kompanije obelodanio je na sopstvenom feed-u informaciju da korisnici dnevno pošalju 350 milijardi „tweet-ova“.
20.07.2011. u 15h @ computerworld.com >
38417
Nova Android Market
Redizajnirana Android Market prodavnica je donela neke informacije o planovima kompanije Google koji se odnose na sopstvenu muzičku prodavnicu ove kompanije. Slike određenih sekcija koje su se pojavile na internetu donose sekcije koje su očekivane i koje se odnose na aplikacije i filmove ali i set trenutno nekorišćenih narandžastih muzičkih ikona. Gogole za sada nije potvrdio nikakve novine vezane za planove za muzičku prodavnicu ove kompanije. Međutim, pojavljivanje muzičke prodavnice je samo pitanje vremena obzirom da je Google svestan da je Apple iTunes prodavnica veliki izvor zarade za ovu kompaniju i da je potrebno uneti konkurenciju u ovaj segment.
20.07.2011. u 14h @ electronista.com >
38416
Novi Asus računari
Redizajnirane Asus U46/U56 notebook računare odlikuje mala debljina, umetnički dizajn i najfiniji materijali uključujući i visoko kvalitetne poklopce izrađene od aluminijuma, U46 model odlikuje i brušeni metal dok U56E model odlikuje jedinstvena plava boja. Prilagođeni svima, od putnika do poslovnih ljudi, Asus U46 i Asus U56 odlikuje dizajn koji omogućava veće uglove gledanja koji se mogu prilagoditi različitim situacijama, čak i na malom prostoru. Novi Asus U46/U56 notebook računari se isporučuju sa USB 3.0 portovima nudeći do deset puta veće brzine prenosa nego kada su u pitanju USB 2.0.
20.07.2011. u 14h @ fareastgizmos.com >
38415
Maxthon 3.1.3.2000
Maxthon internet pretraživač je moćni, tabovani softver sa visoko prilagodljivim interfejsom. Baziran je na Internet Explorer pretraživaču, što znači da sve ono što radi u okviru IE sigurno će raditi i u okviur Maxthon tabovanog pretraživača. Među glavnim odlikama ovog pretraživača jeste lakoća upotrebe, mogućnost odabira više od 1.400 plugin-ova koji Maxthon pretraživač čine sveobuhvatnim kao i veliki broj drugih stvari. Maxthon ne poseduje viruse, spyware niti bilo koji drugi štetni softver a ugrađeni Ad Hunter blokira štetne i dosadne reklame, fotografije i strane. Nova verzija Maxthon 3.1.3.2000 donosi zakrpu za sinhronizaciju Online Notepad-a, kao i novi Webkit.
20.07.2011. u 13h @ filehippo.com >
38414
Google News značke
Google je najavio pre nekoliko dana News Badges, više od 500 njih za čitaoce Google News. Ova vrsta sadržaja nazvana Badges su trenutno dostupni preko verzije Google News za SAD. Što više čitate, viši nivo ovih „znački“ dobijate. Počinjente sa bronzanom, prelazite na srebrnu i zatim zlatnu, platinastu i na kraju Ultimate, navodi Natasha Monaty, inženjer pri Google News. Ove značke su privatne, ali ako želite možete da ih razmenjujete sa svjim prijateljima, navedete im svoja interesovanja. Što više čitate zarađujete više značaka. Generalno ovakav pristup otkriva kako Google zamišlja budućnost vesti i širenja informacija. Interesnanto zaista, ali tek treba da zaživi.
20.07.2011. u 13h @ betanews.com >
38413
IT travelers - GO!
Sa željom da sponzoriše i vodi IT-osvešćene putnike da oprobaju, igraju se i upoznaju nove tajvanske ICT proizvode i brendove tokom putovanja, kampanja 'IT Travelers – GO!' ('IT putnici – idemo!') je započela 5. jula i trajaće do 22. novembra 2011. godine. Kao sponsor IMC projekata kao što je 'IT Travelers – GO!' Transcend želi da promoviše izuzetnost sa proizvodima kao što su digitalni muzički player MP870 (4GB), 2.5" prenosivi Hard Drive StoreJet 25H3P (1TB),Transcendova sportska traka za ruku, 8GB SDHC C10 Flash Card, Card Reader i USB Hub RDP7 koji su posebno dizajnirani za putnike. Transcend se fokusira na ulaganje napora na obezbeđivanju najvišeg kvaliteta proizvoda uz efikasne usluge nakon prodaje i podršku kojom obezbeđuje potpuno zadovoljstvo kupaca u pokretu.
20.07.2011. u 12h @ ittravelersgo.com >
38412
Malwarebytes Anti-Malware 1.51.1
Malwarebytes Anti-Malware ima mogućnost detektovanja i uklanjanja čak i onog malware-a koje poznate anti-virus i anti-malware aplikacija ne uspeju da detektuju. Malwarebytes Anti-Malware prati svaki proces i zaustavlja štetne procese pre nego što oni uopšte i počnu. Nova verzija nosi oznaku Malwarebytes Anti-Malware 1.51.1 i sa sobom donosi manji broj izmena među kojima je i zakrpa za slabe tačke primećene u okviru GUI jezika, rešenje problema u okviru kojeg Ignore List ne prihvata Protection Module, kao i rešenje problema koji je od korisnika zahtevao da izvrše update na zastarelu bazu podataka.
20.07.2011. u 12h @ filehippo.com >
38410
Thermaltake BigWater 760Plus
Thermaltake BigWater 760Plus, novi 2U drive bay sa likvidnim rashladnim sistemom, dizajniran je za napredne LCS ljubitelje. Ultra tiha pumpa, 12CM ventilator sa plavim LED –om kao i rezervoar za vodu koji su strateški raspoređeni unutar drive bay jedinice sa ciljem postizanja maksimalnih performansi i velike uštede prostora. Ono što takođe odlikuje novi Thermaltake BigWater 760Plus jeste P500 pumpa koja pumpa 500L/H vode da bi se unapredila celokupna efikasnost hlađenja kao i nivo performansi. Tu je i Dimple Tube tehnologija koja povećava turbulenciju u hladnjaku da bi se povećala kontaktna površina sa rashladnim sredstvom.
20.07.2011. u 11h @ fareastgizmos.com >
38411
HP ePrint od sada i na srpskom tržištu
Štampanje sa bilo kog mesta i pomoću bilo kog uređaja na kojem je omogućena e-pošta je sada moguće zahvaljujući HP ePrint tehnologiji, dostupnoj i na srpskom tržištu. Besplatna usluga ePrint kompanije HP olakšava slanje dokumenata i fotografija na HP štampač povezan sa Internetom u kući ili kancelariji bez specijalnog softvera. Zadaci za štampanje mogu da se šalju sa raznih uređaja - Apple, iPad, iPhone, Blackberry ili sa drugog pametnog telefona, primarnog stonog računara, poslovnog ili ličnog laptop računara ili netbook računara. Zadaci za štampanje se bezbedno i pouzdano šalju e-poštom direktno do štampača korisnika. Ovakvo rešenje omogućava jednostavno deljenje štampača sa više računara.
20.07.2011. u 11h @ hp.com >
38409
Opera i Vodafon produžuju saradnju
Opera Software je najavila da je potpisala trogodišnje produženje ugovora sa Vodafone-om. Postojeći ugovor daje Vodafone-u priliku da ponudi korisnicima svojih usluga Opera proizvode kao što su Vodafone brendirani Opera mini pretrživač, proizvod koji je u osnovi Vodafone internet strategije za telefone bazirane na karakteristikama naročito na tržištima u razvoju. Opera Mini igra stratešku ulogu u proboju podataka na masovno korisničko tržište. Specijalno prilagođeni Opera Mini je predstavljen 2009. godine širom tržišta na kojima je Vodafone prisutan. Broj aktivnih korisnika Opera Mini je porastao za 300% u proteklih godinu dana i dalje raste.
20.07.2011. u 10h @ opera.com >
38408
VirtualBox 4.0.12.72916
VirtualBox je kompletni virtualizer za x86 hardver opšte namene. Namenjen je za servere, desktop i ugrađenu upotrebu i za sada je to jedino profesionalno virtuelizaciono rešenje koje je i ujedno i open source softver. Neke od glavnih karakteristika VirtualBox softvera su modularnost i opisi virtuelnih mašina u XML. Nova verzija oznake VirtualBox 4.0.12.72916 donosi veliki broj izmena među kojima su Lion zakrpe kada je u pitanju Mac OS X, zakrpe za ranije primećene probleme u okviru Solaris 11 verzije, zakrpe za VBoxManage i veliki broj drugih zakrpa. Nova verzija donosi unapređenu USB 2.0 podršku kao i unapređeni GL_VERSION.
20.07.2011. u 10h @ filehippo.com >
38407
Šta je to Tulalip
Oni koji prate dešavanja u industriji smatraju da se uskoro može očekivati objava kompanije Microsoft prema kojoj će ova kompanija ući na tržište društvenog mrežavanja. Naime, pre nekoliko dana se pojavio jedan mrežni servis koji nosi naziv Tulalip koji uključuje tastere između ostalih za povezivanje na Facebook i Twitter. Za sada većina ovog servisa ne funkcioniše, ali ono što je najbitnije je da postoje indicije da je Microsoft iza ovog servisa. Da li je u pitanju biti pokušaj kompanije Microsoft da dodatno zagreje već suviše vrelo tržište društvenih mreža, naročito u kontaktsu činjenice da Google+ postaje ozbiljan igrač.
20.07.2011. u 09h @ cnet.com >
38406
uTorrent 3.0 Build 25454
Kompanija BitTorrent Inc je izdala još jednu verziju uTorrent klijetna koji omogućava preuzimanje torrent fajlova. U pitanju je verzija 3.0 Build 25454 koja od promena donosi popravku vezanu za imena fajlova koji poseduju polukolone, zatim određenu popravku za pokretanje klijenta u minimizovanom stanju kao i još neke manje popravke. Ovaj softver je karakterističan po svojoj veoma maloj hardverskoj zahtevnosti i koja omogućava da ga pokrenete i trenutno zaboravite na njega. Nakon završetka preuzimanja softver će vas obavestiti da je traženi fajl preuzet. Softver ima snažnu podršku u okviru open source zajednice pa se lokalizovane verzije stalno pojavljuju.
20.07.2011. u 09h @ filehippo.com >
38405
Intel istražuje SSD bug
Intel istražuje potencijalni bug koji bi mogao da izazove prestanak rada SSD 320 solid state drive-ova. Ovak kompanija je ponudila zamenu za drive-ove korisnicima koji su izloženi ovom problemu dok ne bude pronađeno rešenje za problem. Na Intel forumima korisnici su se žalili da je dolazilo do krahova ovih drive-ova usled problema sa napajanjem što je dovodilo do gubitaka podataka. U nekim instancama su drive-ovi prijavljivali da imaju samo 8MB skladištenog prostora nakon kraha. Predstavnik za štmapu kompanije Intel Daniel Snyder je saopštio da kompanija istražuje problem. Ovaj drive je izdat martu i korišćen je i na PC i na Mac modelima.
20.07.2011. u 08h @ computerworld.com >
38404
Apple iOS update
Nakon što je u toku protekle nedelje objavljen izveštaj od strane nemačke vlade a koji se tiče slabe tačke vezane za PDF u MobileSafari, oglasio se Apple. Ova kompanija je krajem protekle nedelje objavila update-ove za sve iOS uređaje kojim se rešava ovaj problem. Ovi update-ovi preporučuju se svim korisnicima Apple mobilnih uređaja. Uprkos činjenici da oba update-a koja su objavljena vrše popravku tri iste slabe tačke, ova slaba tačka dolazi u dve verzije i to zahvaljujući različitim verzijama iPhone 4. iOS 4.3.4 primenjuje se na iPad i iPad 2, treću i četvrtu generaciju iPod touch, iPhone 3GS, i iPhone 4 (GSM model); korisnici CDMA modela iPhone 4 dobijaju iOS 4.2.9.
20.07.2011. u 08h @ computerworld.com >
38403
Twitter postaje dosadan zbog Google+
U poslednjih nekoliko dana sve je više dokaza koji govore u prilog tome da Twitter lagano postaje dosadan u poređenju sa Google+ servisom. Kao neki od glavnih razloga za ovakvu situaciju navodi se kontrola nad distribucijom sadržaja, nepostojanje API, nema automatskog forsiranja sadržaja, fotografije i video sadržaji kao i činjenica da je u pitanju prvo iskustvo kada je reč o Google+ servisu. Postoji i veliki broj dostupnih opcija koje bi Twitter mogao da uradi, a jedna od njih je da razmisli o samom streamingu i da korisnicima omogući da dodaju fotografije i video sadržaje u tweet-ove ili da kao i Google+ omogući pisanje samo jednoj osobi ili maloj grupi ljudi.
20.07.2011. u 07h @ betanews.com >
38401
Samsung tuži Osram
Samsung LED podneo je sudsku tužbu protiv Osram i dve njihove filijale. Svađa je počela u toku proteklog meseca kada je Osram optužio Samsung i još jednu firmu za kršenje njihovih LED patenata. LED se koriste u elektronskim ekranima u automobilma, ekranima mobilnih telefona i TV aparatima. Korejska kompanija LG Electronics, koju jee firma Osram tužila u toku juna meseca, takođe je pokrenula sudski postupak na teritoriji SAD. U odvojenom postupku Samsung je podneo sudsku tužbu na teritoriji Delaware-a protiv Osram-a u kojoj se poziva na kršenje osam prava na patente, zahtevajući zabranu Osram proizvoda.
20.07.2011. u 07h @ bbc.com >
38402
Google Maps uveo procenu vremena
Kompanija Google je donela odluku da ukloni procenu vremena vožnje iz Google Maps. Kao razlog za to navodi se činjenica da se procenjeno vreme vožnje koje se prikazuje u okviru Google Maps ne može uvek uzeti za ozbiljno budući da procenjeno vreme nekada zaista nije realno prikazano. Danil Mabasa iz odeljenja za Google Maps navodi da su u ovoj kompaniji zaključili da informacije koje su ovim putem bile obezeđivane nisu dovoljno dobre te da su odlučili da ih uklone. On naglašava da je u toku rad na razvoju novog, boljeg i pre svega preciznijeg rešenja koje će obezbeđivati rezultate kojima će korisnici biti zadovoljni.
20.07.2011. u 06h @ cnet.com >
38400
HTC izgubio patent
Sudija pri američkoj federalnoj trgovinskoj komisiji je doneo odluku o tome da je HTC prekršio dva Apple patenta, saopštila je ova kompanija. Ukoliko se odluka sudije potvrdi to bi moglo da spreči HTC da isporučuje telefone u SAD. Ovo je poslednji u nizu napada na Google Andorid operativni sistem koji napadaju konkurenti kao što su Apple, Microsoft i Oracle. Ova odluka će biti ponovo razmatrana od strane većeg panela ITC sudija koji mogu da je podrže ili odbiju. Dva patenta koji su u pitanju mogu da budu fundamentalni za Android. U pitanju su različita namdudrivanja kompanija koja imaju za cilj da smanje udeo Androida na tržištu moblnih telefona obzirom da je Android postao OS koji se najviše koristi.
20.07.2011. u 06h @ computerworld.com >
38399
Nema informacija!
Huawei Ideos S7 Slim
Na prvi pogled • Beograd • 20.07.2011.
Najnoviji tablet kompanije Huawei, dijagonale ekrana 7" i dosta dobre konfiguracije. Ekran je kapacitivan i prilično kvalitetan, a performanse i više nego dobre, zahvaljujući brzom procesoru i dovoljnoj količini memorije. Iako nije u pitanju neka novija verzija Android-a, sigurno će se oni veštiji lako snaći sa nekim od brojnih custom ROM-ova.
Xwave HD-250
Na prvi pogled • Beograd • 20.07.2011.
Interesantan headset nešto većih dimenzija, sa dosta dobrim kvalitetom zvuka i veoma povoljne cene. Xwave je najviše poznat po multimedijalnim periferijama i to se ovde odlično pokazalo pošto će stvarno biti jako teško pronaći nešto slično za ove pare.
A4Tech A4-KRS-8572
Na prvi pogled • Beograd • 20.07.2011.
Desktop komplet koji se sastoji od tastature i miša, vrlo povoljne cene i odličnog kvaliteta. Tastatura je dosta interesantnija od miša, ergonomski oblikovana i vrlo kvalitetna. Miš sa druge strane, deluje pomalo neugledno i previše obično, no ima optički senzor od 1000DPI, što će mnogima biti sasvim dovoljno.