Arhiva - 28.07.2011.
Novi Cooler Master CPU kuleri
Cooler Master je najavio tri nova CPU kulera koji nose oznake Hyper 612S, Hyper 612 PWM i GeminII S524. Hyper 612S i Hyper 612 PWM modele odlikuje tower dizajn kao i 140 x 128 x 163 mm dimenzije i težina od 910 grama. Karakteriše ih i bakarna osnova, šest bakarnih heatpipe-ova kao i 120 mm ventilator. Model GeminII S524 odlikuju 144x 144 x 105 mm dimenzije, težina od 600 grama, bakarna osnova, šest heatpipe-ova kao i 140 mm ventilator koji radi pri brzinama od 800 do 1800 o/min. Za sada je poznata informacija da će se Hyper 612S na tržištu pojaviti početkom septembra meseca po ceni od 45 evra.
28.07.2011. u 16h @ tcmagazine.com >
38574
Twitter uskoro nestaje zbog Google+ servisa
ComputerWorld je nedavno objavio članak u kojem se predviđa kraj popularnog Twitter-a, barem u njegovom sadašnjem obliku. U članku se navodi da je samo pitanje vremena kada će Twitter postati prošlost. Najveća pretnja Twitter-u dolazi od strane Google+ servisa. Stvar je u tome što Google+ ima mogućnost da radi sve ono što Twitter radi, ali Twitter nikako ne može da pruži podršku za dugačku listu stvari koje Google+ servis podržava. Osim toga, Google+ svojim korisnicima pruža mogućnost postovanja slika i video sadržaja direktno u postovima, direktno pokretanje video chat-ovanja, slanje postova i onima koji nisu članovi i mnogo toga još.
28.07.2011. u 15h @ slashdot.com >
38575
Game Developers konferencija
U toku narednog meseca predsednik kompanije Epic Games, Mike Capps, održaće uvodnu reč na Game Developers konferenciji koja će biti održana u Kelnu, u Nemačkoj. Početak konferencije zakazan je za 15. avgust, a do tada će Capps imati dovoljno vremena da pruži rani uvid u ono o čemu će govoriti. Očekuje se da će Mike Capps govoriti o tome šta Epic misli kuda industrija ide, o budućoj sudbini AAA igara kao i o eksplozivnom rastu mikrotransakcionim igrama. On naglašava da će posebno biti obrađena tema AAA igara za koje navodi da ih je Epic Games radio u poslednjih dvadeset godina samo kao trenutni trend, u periodu između velikih projekata.
28.07.2011. u 15h @ gamespot.com >
38573
Niskonaponski Celeron procesori
Intel je započeo isporuku dva ultra niskonaponska Celeron procesora početkom ovog meseca nakon što je ova kompanija ispunila njihovu Sandy Bridge čip liniju za vrhunske laptop računare. Intel-ov dual-core Celeron 857 odlikuje 1.2GHz brzina radnog takta kao i 2MB RAM-a. Single-core Celeron 787 karakteriše 1.3GHz brzina radnog takta i 1.5MB RAM-a. Oba procesora odlikuje on-chip grafika. Celeron čipovi su uobičajeni na tržištu jeftinih laptop računara na kome su AMD E i C serija čipova takođe prisutni. Izvršni direktor Intel-a, Paul Otellini, najavio je da će veći broj Sandy Bridge baziranih Pentium i Celeron čipova biti predstavljen u drugoj polovini godine.
28.07.2011. u 14h @ computerworld.com >
38572
Novi WD VelociRaptor
Western Digital priprema predstavljanje dva nova VelociRaptor hard drive-a, 150GB i 300GB jedinice koje odlikuje SATA 6.0 Gbps interfejs, a koje će biti dostupne u okviru 3.5’’ forme. Novi proizvodi nose oznake WD1500HLHX i WD3000HLHX, odlikuje ih rad pri 10.000 o/min, 32MB cache-a kao i 3ms latencija uz predviđeni rad pre otkaza od 1.4 miliona radnih sati. Pored toga, nove modele odlikuje brzina od 126Mb/s i podržani su petogodišnjom garancijom. Nastupajući 150GB i 300GB VelociRaptor modeli trenutno se mogu pronaći na tržištu po ceni od 109 evra i 132 evra, respektivno.
28.07.2011. u 14h @ tcmagazine.com >
38571
Qualcomm želi prepoznavanje gestova
Qualcomm je početkom nedelje najavio da želi da smart telefone i tablet uređaje načini više interaktivnim kroz kupovinu alata za prepoznavanje pokreta od GestureTek firme u čijem su vlasništvu patenti koji su vezani za interaciju između čoveka i računara koja je bazirana na pokretima. Qualcomm takođe želi da izvrši integraciju GestureTek tehnologije u svoje Snapdragon procesore za mobilne uređaje, navodi se u zvaničnom saopštenju Qualcomm-a. Snapdragon čipovi se koriste u smart telefonima i tablet uređajima kao što je Hewlett-Packard Touchpad.
28.07.2011. u 13h @ computerworld.com >
38570
Brisanje Google+ naloga
Problem koji je tinjao neke vreme doživeo je svoju ekspanziju tokom vikenda, vezano za brisanje Google+ naloga zbog toga što je za ovaj servis neophodno korišćenje pravih imena. Članovi Google+ servisa prve žalbe zbog ove situacije su uputili nedelju dana nakon što je Google pokrenuo ovaj servis, a u naredne tri nedelje veliki broj zvaničnika govorio je o ovom problemu, ali niko do sada nije ponudio odgovarajuće rešenje. Žalbe korisnika primetne su i na drugim servisima i forumima, Twitter-i ali i ličnim blogovima. Veliki je i broj onih korisnika koji navode da su koristili prava imena ili im imena poseduju strana slova ali da im je Google+ nalog ipak obrisan.
28.07.2011. u 13h @ computerworld.com >
38569
Canon X Mark I Mouse Lite
Canon USA je proširio svoju X Mark I seriju proizvoda predstavljanjem dva nova dekstop dela dodatne opreme namenjena poslovnim korisnicima – X Mark I Mouse Lite i X Mark I Keypad. Ovi interesantni proizvodi su idelano proširenje za standardnu tastaturu laptop računara i omogućavaju unapređenje sveukupne efikasnosti rada za poslovne profesionalnce. Canon X Mark I Mouse Lite kombinuje tri uređaja u jednom i to pored funkcinalnosti miša donosi dodatni keypad kao i digitalni kalkulator sa deset cifara. Zahvaljujući ovim opcijama on je idelan alat za putovanja poslovnih korisnika jer efikasno umanjuje količinu dodatnog pribora koji nosite sa sobom.
28.07.2011. u 12h @ engadget.com >
38568
Process Explorer 15.01
Proces Explorer je alat koji vam prikazuje kako vaš računar manipuliše DLL procesima koji su otvoreni ili učitani. Prikaz u okviru ovog softvera je podeljen na dva prozora. U jednom su prikazani trenutno aktivni procesi dok u donjem prozoru prikaz zavisi od trenutno odabranog režima korišćenja softvera. Nova verzija koja nosi oznaku 15.01 donosi mogućnost odabira prilagodljive boje pozadine za grafički prikaz, dodate nove kolone vezane za pregled aktivnih procesa, zatim popravku za netačne informacije vezane za svojstva procesa povezanih sa radom diska i mreže u okviru 32-bitne verzije operativnog sistema, a tu je i popavka za bug GPU tray ikone.
28.07.2011. u 12h @ filehippo.com >
38567
Asus Eee SL101
Američka trgovinska komisija je potvrdila da je odobrila novi računar kompanije Asus. U pitanju je model koji nosi oznaku SL101. Radi se o tablet računaru neobičnog dizajna koji će biti isporučen od meseca septembra. Kada je ovaj model najavljen svojevremeno na CES2011 događaju bilo je reči o tome da će njegova isporuka početi u maju. Očekuje se da će dostupna biti i 3G verzija ovog modela. Po pitanju specifikacija ovaj model će biti isti kao Eee Pad Transformer odnosno posedovaće IPS 10.1“ ekran i NVIDIA Tegra 2 procesor radnog takta 1GHz. Ovaj tablet računar će raditi na Andorid Gingerbread operativnom sistemu, mada je moguće i da će se isporučivati sa verzijom 3.1.
28.07.2011. u 11h @ electronista.com >
38566
Intel priznao postojanje SSD buga
Intel je priznao da bug može da izazove prekid rada SSD 320 solid state drive-a ove kompanije i istovremeno objavio da je izrada firmware-a na putu i da bi ona trebala da reši pomenuti problem. U nekim situacijama, prekid napajanja može da izazove da Intel SSD 320 drive-ovi krahiraju i da dođe do gubitaka podataka. Po ponovnom pokretanju sistema, sistemski BIOS može da prijavi da SSD ima samo 8MB skladištenog kapaciteta. Intel navodi da je ovim problemom za sada obuhvaćen samo mali broj drive-ova kod kojih je došlo do kraha nakon problema sa napajanjem. U pitanju su drive-ovi koji su korišćeni i u okviru PC i Mac računara i koji su predstavljeni u martu.
28.07.2011. u 11h @ computerworld.com >
38565
Opera štedi novac
Kako sve veći broj provajdera mobilnih usluga ograničava količinu prenetih podataka u okviru vašeg postpaid računa, korisnici se pitaju kako da jednostavno ne premaše plaćenu količinu podataka i ne izlože se velikim troškovima. Kompanija Opera je na osnovu svojih istraživanja objavila plan korišćenja podatak prema kojem preporučuje upotrebu Opera Mini pretraživača koji značajno smanjuje količinu prenetih podataka. Tako ova kompanija navodi da kada koristite običan mobilni pretraživač učitavanje Facebook.com stranice odnosi 200KB prenetih podataka, dok Opera Mini odnosi 8.5 puta manje, što vam donosi mnogo više zabave i mogućnosti korišćenja interneta.
28.07.2011. u 10h @ opera.com >
38564
Zamena 1TB hard driveova u iMac-u
iMac uređaji koji su se prodavali u periodu između maja i jula meseca ove godine mogli bi biti subjekat opoziva ukoliko poseduju 1TB Seagate hard drive-ove. Apple je krajem protekle nedelje najavio da je započet program zamene hard drive-ova kojim su obuhvaćeni ugroženi iMac uređaji. Na zvaničnoj Web prezentaciji ove kompanije pozivaju se korisnici da potraže serijske brojeve njihovih uređaja na osnovu čega će zaključiti da li su njihovi računari obuhvaćeni ovim programom ili ne. Apple navodi da 1TB drive mogu otkazati pod određenim uslovima, ali se ne navodi koji su to uslovi. Programom su obuhvaćeni i oni računari koji su update-ovani početkom meseca.
28.07.2011. u 10h @ arstechnica.com >
38563
Amazon suspendovao 3DS prodaju
Online prodavac Amazon je saopštio da je privremeno prekinuo prodaju 3DS konzole. U saopštenju ove kompanije objašnjava se da je prodaja bila zaustavljena zbog žalbi korisnika. Nedugo nakon što je ova informacija objavljena stiglo je i nekoliko saopštenja od same kompanije Amazon kao i Nintendo-a. Očigledno je da je stvar rešena na obostrano zadovoljstvo obzirom da je Amazon saopštio da je nastavio prodaju ove konzole. Problem je nastao sa Aqua Blue Nintendo 3DS verzijom konzole koja nije funkcionisala kod nekoliko korisnika, ali je ovaj problem rešen pa je prodaja nesmetano nastavljena.
28.07.2011. u 09h @ gamespot.com >
38562
Navike kupaca aplikacija
Prosečni troškovi povezani sa kupovinom virtuelnih dobara u besplatnim igrama za mobilne sisteme su dovoljni da kupite više od deset kopija igara koje se naplaćuju, ustanovila je najnovija studija. Israživačka kompanija Flury Analytics je obelodanila podatke studije o navikama kupovine oko 3.5 miliona korisnika vodećih Apple iOS i Android aplikacija. Prosečni korisnik troši oko $14 na različite stvari i virtuelna dobra koja se kupuju u tzv. bespatnim igrama, a koja igračima omogućavaju da budu uspešniji u igrama koje igraju. Najviše ovih transakcija se obavlja sa količinama novca manjim od $10, čak 71%, dok od $10 do 20 se obavlja 13% tranasakcija.
28.07.2011. u 09h @ cnet.com >
38561
Gigabyte G1 Assassin
Gigabyte je predstavila novi opseg matičnih ploča, G1-Killer seriju. Ova serija podrazumeva tri modela po različitim cenama. Jedan od njih je G1 Assassin. Novu matičnu ploču odlikuje 4-way CrossFireX i 3-SLI podrška, SATA 3.0 (6Gbps), USB 3.0 i 3 x USB, Gigabyte CPU Power Delivery, 5 Smart Fan konektora i drugo. Zvanični predstavnik Gigabyte-a navodi da je ova kompanija zadovoljna činjenicom što može da predstavi prvu na svetu seriju matičnih ploča koje su namenjene isključivo za elitne igrače, te da G1-Killer serija matičnih ploča obezbeđuje do sada neviđeno igračko iskustvo.
28.07.2011. u 08h @ engadget.com >
38560
Adobe zatvara prodavnice
Kompanija Adobe je u procesu zatvaranja AIR Marketplace i InMarket prodavnica aplikacija koje su namenjene korisnicima i programerima, respektivno. Ovakva odluka doneta je kao rezultat povratnih informacija od strane korisnika, a Adobe će od sada pomagati programerima da objavljuju svoje aplikacije na višestrukim matičnim platformama kao što su iTunes, Android Market, Intel AppUp, Samsung Apps, Toshiba App Place i BlackBerry App World. Adobe programerima pruža mogućnost da do kraja avgusta meseca ove godine preuzimu analitiku vezanu za aplikacije, izveštaje o prihodima ali i druge podatke.
28.07.2011. u 08h @ electronista.com >
38559
Cyber-shot TX55 i WX30
Kompanija Sony je predstavila dva dodatka u okviru svoje Cyber-shot linije digitalnih foto-aparata, TX55 i WX30. Oba modela odlikuju Carl Zeiss Vario-Tessa sočiva, 16.2MP Exmor R CMOS senzor kao i mogućnost snimanja Full HD (1080p). Pored toga, modele TX55 i WX30 odlikuje i BIONZ procesor, osetljivost do ISO 3200, Optical SteadyShot, 19MB ugrađene memorije, Memory Stick Micro (M2) i slotovi za microSD/SDHC kartice kao i 3D Still Image režim fotografisanja. Model DSC-TX55 težak je 94 grama, odlikuje ga 3.3’’ OLED ekran osetljiv na dodir, dok je drugi predstavljeni model težak 100 grama i karakteriše ga 3’’ Xtra Fine LCD ekran osetljiv na dodir.
28.07.2011. u 07h @ tcmagazine.com >
38553
Neflix pregovora o DreamWorks sadržaju
Objavljene su informacije da je DreamWorks u pregovorima sa Netflix-om o ekskluzivnom streaming-u sadržaja kada su u pitanju njihovi filmovi. Ovaj sporazum mogao bi uskoro da bude zvanično objavljen, a to će se najverovatnije desiti nakon što DreamWorks i Netflix objave kvartalne rezultate poslovanja. Netflix već ima slične dogovore sa Paramount Pictures, Lions Gate i Miramax-om. Osim toga, DreamWorks sarađuje i sa HBO koji će biti na snazi naredne tri godine, ali će i pored toga Netflix imati pristup DreamWorks od početka 2013. godine. Netflix je takođe pokrenuo Rent-by-Mail servis pre četiri godine koji sada nudi i streaming usluge.
28.07.2011. u 07h @ electronista.com >
38558
Blokiran pristup skrivenoj aplikaciji
Tokom proteklog vikenda istraživači su otkrili Facebook aplikaciju za Apple iPad i prikazali da hakovani tablet računari mogu da pokrenu softver koji još uvek nije predstavljen. Već u ponedeljak Facebook je blokirao logovanje preko iPad aplikacije, izjavio je Marvin Bernal, kanadski student koji je nedavno preko Twitter-a prikazao kako otključati novi softver. prema navodima Marvina Bernala i velikog broj drugih ljudi, iPad aplikacija skrivena je unutar 3.4.4 verzije za iPhone koja se krajem protekle nedelje pojavila na App Store kao zakrpa za nekoliko slabih tačaka koje su ranije primećene.
28.07.2011. u 06h @ computerworld.com >
38557
HTC i Apple pregovaraju o patentima
Kompanija HTC je voljna da pregovara sa kompanijom Apple sa ciljem da se reše problemi koji postoje vezani za kršenje prava na patente, naglasio je finansijski direktor ove kompanije. U toku marta meseca prošle godine kompanija Apple je podnela sudsku tužbu navodeći da je HTC prekršio deset njihovih patenata. Generalni savetnik HTC, Grace Lei, u to vreme naglasila je da će se HTC svim snagama izboriti za preostala dva patenta putem sudske žalbe. Yung navodi da je čitava ova situacija sada iza dve kompanije te da su oni napravili prvi korak predlaganjem saradnje i rešenjem postojećeg problema.
28.07.2011. u 06h @ cnet.com >
38556
Nema informacija!
HTC Flyer
Na prvi pogled • Beograd • 28.07.2011.
Prvi HTC-ov Android tablet će sigurno privući dosta korisnika, posebno ako su navikli na odličan Sense interfejs. U pitanju je 7" model odličnog kvaliteta izrade, vrlo dobre konfiguracije i sa Android 2.3 Gingerbread operativnim sistemom.
Gigabyte GA-Z68A-D3H-B3
Na prvi pogled • Beograd • 28.07.2011.
Ovo je jedna od prvih Z68 matičnih ploča na tržištu, i radi se o odličnoj kombinaciji opcija sa H67 i P67 modela po veoma dobroj ceni, što će se sigurno dopasti naprednijim korisnicima koji za što manje para žele da dobiju što bržu konfiguraciju.
Canon Legria FS406
Na prvi pogled • Beograd • 28.07.2011.
Kamera koja će najviše odgovarati onima koji nemaju puno iskustva sa sličnim uređajima. Snima video u SD kvalitetu na memorijsku karticu koja se mora dokupiti. Veoma jednostavna za upotrebu i dosta dobre cene, očekujemo da bude i jedan od traženijih modela.