Arhiva - 03.08.2011.
Kupovina i prodaja za pravi novac
Kada kreirate igru koja omogućava da ljudi trguju određenim stavkama i načinite određene stavke veoma retkim i vrednim, onda je neminovno stvaranje crnog tržišta. Bizzard je rešio da ovo predupredi tim što je najavio da će igra Diablo 3 imati opciju za trgovanje u stvarnom novcu. Naime, ova kompanija je najavila stvaranje aukcione kuće u okviru igre. Moći ćete da kupujete stavke za zlato u jednoj kući, odnosno menjati stvarni novac za zlato u drugoj. Svaki region će imati pojedinačno tržište da bi se osiguralo da nema problema sa valuatama. Nakon prodaje određenih stavki igrači će jednostavno moći do tog novca da dođu preko neke od kompanija treće strane.
03.08.2011. u 16h @ arstechnica.com >
38689
Android uvećava udeo
Google Android lagano dominira globalnim tržištem operativnih sistema za smart telefone, što je trend koji je nastavljen i u drugom kvartalu navodi kompanija Canalys. Tokom drugog kvartala širom sveta je isporučeno 107.7 miliona smart telefona što je više za 73% u odnosu na isti period prethodne godine. Prema ovoj istraživačkoj kompaniji 39.8 miliona smart telefona je isporučeno u azijsko-pacifičkom regionu, 35 miliona jedinica u Evropi, na bliskom istoku i u Africi. U Americi je isporučeno 32.9 miliona jedinica. Android je uspeo tako da ostvari udeo na tržištu operativnih sistema od 48% i blizu je apsolutne većine.
03.08.2011. u 15h @ cnet.com >
38688
AMD APU u narednoj Xbox 360 konzoli
Nastupajuća AMD-ova APU bi mogla da pokreće Xbox 360 konzolu naredne generacije. Nastupajući APU je baziran na Trinity arhitekturi. Glasine sugerišu da je Microsoft već odlučio da će njegovu narednu igračku konzolu pokretati ovaj APU. AMD će predstaviti prve Trinity bazirane APU naredne godine. Prema ovim tvrdnjama novi APU će biti za 50% moćniji od trenutnih Llano baziranih APU jedinica. Treba napomenuti da i trenutna i nastupajuća generacija APU podržavaju DirectX 11. Prema navodima upćenih u priču nova Microsoft konzola će isporučivati nivo realizma uporediv sa onim koji je doneo film Avatar.
03.08.2011. u 15h @ techtree.com >
38687
Asus pasivno hlađena Radeon HD 6770
Asus je najavio novu Radeon HD 6770 grafičku karticu, model nazvan HD 6770 DirectCU Silent koji je opremljen velikim pasivnim hladnjakom i za koji se tvrdi da je za 16% efikasniji u odnosu na model sa referentnim hladnjakom. Kao što ime kartice sugeriše, kuler je opremeljen heatpipe-ovima koji su u direktnom dodiru, ima ih četiri i njihov zadatak je da odvode toplotu od grafičkog procesora. Ova nastupajuća Radeon kartica takođe poseduje Super Alloy Power dizajn, 800 Stream procesora, 128-bitni memorijski interfejs, 1GB GDDR5 memorije kao i D-Sub, DVI i HDMI izlaze. Za sada nema informacija o radnim taktovima na kojima radi ova kartica.
03.08.2011. u 14h @ tcmagazine.com >
38686
Google+ već bitan faktor
Google+ je u četvrtak proslavio mesec dana dostupnosti na tržištu i već posle mesec dana dostigao status jednog od glavnih igrača na tržištu društvenog umrežavanja. Google je ubrzo posle pokretanja ove mreže, tačnije posle dve nedelje već imao deset miliona korisnika i još 10 miliona nakon toga. Ova mreža je privukla veliku pažnju kako posmatrača tako i korisnika. Kako će se stavri dalje odvijati teško je reći, odnosno da li Google+ ima potencijal da postane konkurent jednom gigantu kakav je Facebook. Sve zavisi od programera kompanije Google, odnosno koliko će biti u stanju da kreiraju opcije koje će ovu mrežu načiniti interesantnijom korisnicima od Facebook-a.
03.08.2011. u 14h @ computerworld.com >
38685
Kingston USB 3.0 čitač memorijskih kartica
Kompanija Kingston je predstavila Kingston USB 3.0 Media Reader. Pomenuti čitač memorijskih kartica koristi prednosti USB 3.0 tehnologije po pitanju perfomansi, omogućavajući brže kopiranje podataka. Kingston USB 3.0 Media Reader podržava veliki broj formata kartica uključujući novi SDXC namenjen karticama velikog kapaciteta. Uz brz i lak plug-and-play dizajn omogućava brzine do 5.0Gb/s, savršeno za kopiranje fotografija u visokoj rezoluciji, velikih fajlova i sl. Pomenute karatkeristike čine uređaj idealnim za ozbiljne entuzijaste kojima je potreban brz i pouzdan uređaj za kopiranje podataka koji je takođe kompatabilan sa USB 2.0 standardom. Kingston 3.0 USB Media Reader dolazi sa 0.9m dugačkim USB 3.0 kablom.
03.08.2011. u 13h @ kingston.com >
38691
3DS NES Ambassador program
Nintendo zaista želi da popravi situaciju kada je u pitanju kompanijina 3DS portabl konzola. Prvi korak je bio taj da se snizi cena konzole, a od 1. septembra vlasnicima ove konzole na raspolaganju će biti i neki besplatni naslovi. Međutim to nije sve. Kasnije ove godine kompanija treba da ponudi karakteristiku koju će naplaćivati preko eShop prodavnice. Karakteristika će nositi naziv Ambassador Program i doneće mogućnosti multiplayer igranja, te druge značajne karakteristike. Biće zaista interesantno videti i odigrati u 3D klasične naslove kao što su Legend of Zelda i Super Mario Bros, uz mogućnost multiplayer igranja.
03.08.2011. u 13h @ engadget.com >
38683
Statistika pretraživača u julu
Još jedan mesec je za nama, pa se pojavila i mesečna statistika upotrebe pretraživača. Juli je bio prvi mesec u kojem je Firefox 5 bio dostupan celog meseca, tako da sada imamo i prve indikacije o tome koliko se korisnicima dopada novi Mozilla-in brzi raspored objavljivanja nove verzije pretraživača. Kada govorimo o ukupnoj statistici Internet Explorer je zabeležio pad od 0.87% udela koji sada iznosi 52.81%. Firefox je izgubio 0.19% i sada poseduje 21.48% udela na tržištu. Chrome i Safari su zabeležili mala povećanja od 0.34 i 0.57%, respektivno i sada poseduju 13.45 i 8.05% udela na tržištu. Konačno, Opera je zabeležila pad od 0.08% i sada ima 1.65%.
03.08.2011. u 12h @ arstechnica.com >
38682
Istraživanja o energetski održivim centrima
AMD je objavio partnerstvo sa Agencijom za Energetska Istraživanja i Razvoj Države Nju Jork, HP-om i Klarkson Univerzitetom na značajnom istraživačkom projektu koji se bavi problemom cele indstrije o načinu upotrebe energije obnovljivih izvora za direktno napajanje data centara. Pošto solarna i vetrom generisana energija može biti naizmenično u upotrebi, ovo istraživanje će takođe obuhvatiti i kritična pitanja o automatskom prebacivanju računarskog opterećenja između data centara i održanju pouzdanosti. Podrška od strane NYSERDA i dodatnih privatnih izvora finansiranja omogućila je da ovaj predlog, razvijen od strane AMD-ovih inženjera u saradnji sa Klarkson Univerzitetom, uđe u fazu istraživanja.
03.08.2011. u 12h @ amd.com >
38681
Java Runtime Environment 1.7.0.0
Java softver vam omogućava da pokrenete aplikacije nazvane „appleti“ koje su napisane korišćenjem Java programskog jezika. Ovi apleti vam omogućavaju da imate mnogo bogatiji online doživljaj nego jednostavnom interakcijom sa statičkim HTML stranicama. Java plug-in tehnologija koja je uključena kao deo Java 2 Runtime Environment, Standard Edition (JRE) uspostavljajući vezu između popularnih pretraživača i Java platforme. Java omogućava aplikacijama da budu preuzete preko mreže i da budu pokrenute preko sigurnog sandbox-a. Nova verzija donosi nove karakteristike kao što su male promene u jeziku za unapređenu programsku produktivnost.
03.08.2011. u 11h @ filehippo.com >
38680
Trainz Simulator
Performanse uz pomoć NVIDIA Tegra čipa i njegovog dual-core procesora daju mnogo bolju igrivost i bolji vizuelni ugođaj. Šta više, Trainz maksimalno iskorišćava prednost Tegra poboljšanja kao što su bump mapping, specular i dinamička osvetljenost. Sa potpuno prilagođenim sistemom upravljanja na mobilnim uređajima, uz Trainz igru ostvarićete bez problema maksimum, upravljaćete vozovima, postavljati šine, kreirati sam izgled vozova i izvršavati zadatke u rekordnom roku. Trainz Simulator se sastoji od mnoštva sadržaja, ruta i sesija kako bi vam omogućili najbolje iskustvo u upravljanju vozom na mobilnim platformama. Trainz Simulator je prvi simulator vozova na Android platformi!
03.08.2011. u 11h @ nvidia.com >
38679
Novi Google servis
Kompanija Google je pre nekoliko dana pokrenula novi servis koji nosi naziv Page Speed Service i koji ima za cilj da obezbedi unapređene performanse kreiranjem cache-ovanih replika sajta na lokacijama koje se nalaze širom sveta. Nakon toga, posete sajtu se servisiraju pri velikim brzinama, uz nisku latenciju lokalnog servera umesto potrebe za korišćenjem autoritativnog master servera. Korišćenje servisa je veoma lako, sve što je potrebno jeste prijavljivanje i modifikovanje DNS unosa prema Google serverima. Kompanija ima i Apache plugin koji će vršiti veći deo optimizacije u okviru samog Web servera.
03.08.2011. u 10h @ arstechnica.com >
38678
Fraps 3.4.6
Fraps je univerzalna Windows aplikacija koja se može koristiti sa svim igrama koje koriste DirectX ili OpenGL tehnologiju. U svojoj trenutnoj formi Fraps izvodi mnoge zadatke i mogao bi se u najkraćim crtama opisati kao: benchmarking softver koji obezbeđuje uvid koliko kadrova po sekundi imate nekoj igri ili aplikaciji. Takođe, može se opisati i kao softver za snimanje događaja sa ekrana, za šta je dovoljan jedan pritisak tastera. Isto tako, Fraps nudi opciju snimanja video sadržaja onoga što se nalazi na ekranu u realnom vremenu. Nova verzija donosi popravljen overlay boja u Fear 3 igri, te popravku drugih minornih grešaka.
03.08.2011. u 10h @ filehippo.com >
38677
Adobe HTML5 bogati media editor
Adobe Systems je izdala preview verziju nove aplikacije koju je nazvala Adobe Edge i koja je dizajnirana za sklapanje dinamičnih Web sadržaja korišćenjem HTML5 i povezanih otvorenih Web standarda. U pitanju je interaktivni alat za dizajnere koji žele da grade interaktivne web sadržaje korišćenjem Web standarda. Ovaj alat koristi HTML5, CSS i Javascript sa ciljem umetanja animiranih Web sadžaja direktno u HTML stranicu. Edge dozvoljava programerima da promene atribute slike ili HTML elemente u okviru prethodno podešene dužine vremena, dajući rezultujućoj Web stranici osećaj animacije. Uprkos pojavi Edge, Flash će ostati ključna komponenta za izradu Web stranica.
03.08.2011. u 09h @ computerworld.com >
38676
ViewSonic 24“ 3D monitor u avgustu
ViewSonic je najavio da će isporučiti svoj novi 24“ V3245 3D monitor ovog meseca po ceni od $500. Monitor koji karakteriše LED pozadinsko osvetljenje podržava 1080p reprodukciju i uključuje NVIDIA 3D Vision bežični emiter i 3D Vision naočare. Dizajniran je da prikazuje 3D slike povezanih sistema koje pokrećeu NVIDIA GeForce opremljeni PC računari. V3D245 monitor obezbeđuje sliku sa brzinom osvežavanja od 120Hz i vremenom odziva od 2ms. Kao što se i očekuje ovaj monitor poseduje i HDMI 1.4 ulaze i karakteriše ga odnos kontrasta od 20.000.000:1 i 300 nita jačine osvetljenja, što bi trebalo da omogući da 3D igre budu verno prikazane.
03.08.2011. u 09h @ electronista.com >
38675
Intel o Ultrabook računarima
Ultrabook uređaji će biti predstavljeni u tri faze sa USB 3.0 i Thunderbolt tehnologijama kao ključnim karakteristikama, navodi se u blog postu koji je Intel objavio prošle nedelje. Intel i PC proizvođači planiraju da veliki deo njihovih budućih linija laptop i hibridnih uređaja čine ultrabook modeli. Ova vrsta računara bi mogla da radikalno izmeni laptop računarstvo. Ukoliko pogledamo Apple MacBook Air u pitanju je verovatno najbolji primer budućeg laptop računarstva. Ovaj model je veoma tanak i lagan, ali i dalje veoma moćan. Ultrabook modeli su ipak PC računari i možemo da očekujemo modele proizvođača kao što su Asus, Dell, Sony i HP.
03.08.2011. u 08h @ cnet.com >
38674
iPad korisnici najzadovoljniji
Korisnici iPad tablet računara su voljniji nego bilo koji drugi da preporuče svoje tablet računare drugim korisnicima, otkriva kompanija IHS. Od maksimalne ocene 10, vlasnici ovog tablet računara su svom modelu dali prosečnu ocenu 8.8, što jasno ukazuje šta misle o ovom računaru. Dalji rezultati otkrivaju jednu neobičnu stvar. Naime, na drugm mestu nalazi se proizvođač jeftinog tablet računara Zeniththink, dok su Samsung, Archos i Motorola iza sa približno istim rezultatima. Donji deo liste uključuje proizvđača jeftinih rešenja kao što je Coby, ali i kompaniju Toshiba što je iznenađenje, obzirom na napore koje je ova kompanija uložila u model Thrive.
03.08.2011. u 08h @ electronista.com >
38673
Android aplikacije u odnosu na iOS
Direktor pri kompaniji Google za korisnički doživljaj Matias Duarte je govorio o Android aplikacijama. Kada mu je na panel diskusiji postavljeno pitanje o tome zašto je iOS vizuelno dopadljiviji, on je odgovorio da je to zašto što je Android mlađa platforma i da Andorid nudi mnogo prostora za poboljšanje. Duarte je inženjer koji je bio ranije zadužen za izgled webOS operativnog sistema. Kada je anagažovan od strane kompanije Google njegov zadatak je bio da za Android 3 obezbedi kohezivniji izgled u čemu je i uspeo u značajnoj meri. Duarte je uveren da Android ima mnogo toga da pokaže i da će prava snaga ovog operativnog sistema tek biti viđena.
03.08.2011. u 07h @ electronista.com >
38672
Google kupio preko 1000 IBM patenata
Google je kupio preko 1000 patenata od kompanije IBM. Prema informacijama koje su se pojavile na internetu ova kompanija je kupila patente koji se odnose na različita tržišta uključujući one za web bazirana ispitivanja, kao i one za „kreiranje i arhitekturu memorije i mikroprocesorskih čipova“. Google-ovi novootkupljeni patenti se takođe odnose na servere i rutere. Na ovaj način Google kao da je želeo da se malo oporavi od prošlomesečnog udarca kada je konzorcijum od nekoliko kompanija uključujući Apple, Microsoft, RIM i druge kupio oko 6000 patenata i prijava za patente telekomunikacione kompanije koja je bankrotirala Nortel Networks.
03.08.2011. u 07h @ cnet.com >
38671
Miranda 0.9.26
Miranda IM je multiprotokolarni instant messenger klijent za Windows operativni sistem. Ovaj IM klijent koristi veoma malo memorije i veoma je brz. Ne zahteva nikakvu instalaciju i može se nositi na bilo kom prenosivom mediju. Poseduje moćni sistem plug-in-ova koji čini Miranda IM veoma fleksibilnim. Samo su osnovne karakteristike softvera ugrađene, ali je zato dostupno više od 350 besplatnih plug-in-ova za preuzimanje koji mogu omogućiti proširenje funkcionalnosti klijenta. Nova verzija donosi dodatu podršku za SOCKS5 proksi autoconfig skripte, dodaje i optimalni codepage parametar za pakete jezika koji se dekodiraju u utf8 enkodiranim fajlovima.
03.08.2011. u 06h @ filehippo.com >
38670
Foxconn se oslanja na robote
Komapnija Foxconn, prioizvođač Apple iPhone i iPad računara planira da se više osloni na robote u okviru proizvodnje u godinama koje dolaze. Ova kompanija zato planira da više ulaže u istraživanja i razvoj i uštedi na taj način na radnoj snazi. Ovu najavu je izneo izvršni direktor kompanije Terry Gou tokom govora u kompanijinom sedištu u gradu Shenzhen, Kina. Međutim, uprkos tome što je kompanija potvrdila neke navode svog izvršnog direktora odbila je da ponudi specifične podatke koji se odnose na nivo automatizacije koji ova kompanija planira da ponudi. Lokalni kineski mediji prenose da je Gou rekao da kompanija planira razvoj milion robota u naredne tri godine.
03.08.2011. u 06h @ computerworld.com >
38669
Nema informacija!
Lenovo ThinkCentre M90z
Na prvi pogled • Beograd • 03.08.2011.
Dosta dobar Lenovo All-in-One desktop računar čija je cela konfiguracija spakovana u kućište monitora. Iako nije baš elegantnog dizajna, deluje kao odličan izbor za poslovne korisnike kojima treba touch ekran i podrška za multitouch. Konkurencija i u ovom segmentu postoji, tako da neće biti baš mnogo lako napraviti izbor.
Asus VH222T
Na prvi pogled • Beograd • 03.08.2011.
Monitor dijagonale ekrana od 22" i sa Full HD rezolucijom od 1920x1080 piksela. Iako je u pitanju jedan od osnovnih modela, na raspolaganju je i DVI interfejs, kao i stereo integrisani zvučnici. Dosta dobar kvalitet slike bez nekih većih primedbi se dobija po odličnoj ceni, pa sledi i preporuka.
A4Tech A4-N-600X-1
Na prvi pogled • Beograd • 03.08.2011.
Još jedan u nizu odličnih A4Tech miševa, osnovni model sa V-Track optičkim senzorom visoke rezolucije koji radi po bukvalno bilo kojoj podlozi. Odlične performanse, niska cena i dobar kvalitet izrade su kombinacija kojoj će biti teško naći konkurenciju.