Arhiva - 13.08.2011.
USB 3.0 će puniti tablete i notebookove
USB 3.0 Promoter Group nedavno je objavila da radi na kreiranju novih specifikacija za napajanje, nakon čega će biti omogućeno obezbeđivanje mnogo više energije za punjenje ili napajanje elektronskih uređaja. Standard će biti razvijan u skladu sa USB Battery Charging 1.2 specifikacijom i obezbeđivaće do 100W energije. Takođe će biti omogućen nastavak rada sa USB 2.0 i originalnim USB 3.0 standardima, kao i trenutnim kablovima i konektorima. Izvor snage biće izmenjiv bez potrebe da se menja smer kabla. Notebook računari će moći da se napajaju, a biće moguća i upotrebe USB konekcije za prenos fajlova korišćenjem jednog USB kabla ili oslanjanjem samo na USB za napajanje.
13.08.2011. u 20h @ electronista.com >
38881
AMD Radeon Stick
Kompanija Advanced Micro Devices odlučila se na zanimljiv potez u okviru kojeg će 2GB DDR3 DRAM Stick biti brendirani u okviru Radeon brenda. Kao što je poznato, Radeon se već tradicionalno koristi kao naziv brenda za AMD liniju grafičkih kartica koju je kupio od ATI. Informacija da bi AMD mogao da započne proizvodnju DRAM pojavile su se u toku februara meseca prošle godine kada su se ATI 1000 MHz DDR2 čipovi neočekivano pojavili na MSI GeForce 210 grafičkim karticama, grafičkim karticama AMD-ovog rivala, kompanije NVIDIA. Cene i globalna dostupnost još uvek nisu zvanično objavljeni.
13.08.2011. u 19h @ dailytech.com >
38882
Mortal Compbat: Legacy
Ovonedeljni dolazak Freddy Krueger-a kao karaktera kojim se može igrati u igri Mortal Kombat, a koji se može preuzeti sa interneta bi mogao da bude poslednji od najavljenih dodataka za ovu borilačku igru koja je dostupna na PS3 i Xbox 360 konzolama. Međutim, ljubitelji ove franšize imaju razloga da se raduju obzirom da je kompanija Warner Bros najavila Blu ray debi Mortal Kombat: Legacy Web serije. Mortal Kombat: Legacy Blu ray će se pojaviti 8. novembra i uključiaće svih devet epizoda ove uživo akcione serije kao i dodatnih 30 minuta bonus sadžaja uključujući intervjue i klipove iza scene.
13.08.2011. u 18h @ gamespot.com >
38880
Windows 7 napreduje
Dve godine nakon zvaničnog debija Windows 7 će postati vodeći operativni sistem do kraja ove godine, navodi se u izveštjau koji je objavila kompanija Gartner. Pre kraja godine, trenutno aktuelna verzija Windows-a se očekuje da će biti instalirana na 42% personalnih računara globalno. Dalje, Gartner-ovo najnvoije istraživanje prikazuje da 94% svih novih računara se isporučuje sa Windows-om 7, što je rezultiralo sa isporučenih 635 miliona novih perosnalnih računara sa ovim OS u 2011. godini. Poslednja istraživanja kompanije Net Applications ukazuju da Windows XP konačno gubi od svoje dominacije, ali da Windows 7 trenutno ima 28% na tržištu operativnih sistema.
13.08.2011. u 17h @ cnet.com >
38879
MSI A75A-G55 FM1 ploča
Kompanija MSI je ove nedleje predstavila novu FM1 matičnu pliču, ATX rešenje koje je dostupno pod nazivom A75A-G55 i koje karakterišu opcije kao što su Military Class II komponente, kao i OC Genie II overclocking funkcija. Ovu ploču takođe karakteriše Winki 3 instant operativni sistem, četiri DDR3-1600 slota, šest SATA 6.0 Gbps portova, dva PCI Express x16 slotova pri čemu je podržana Dual grafika i CrossFireX, Gigabitni Ethernet, 7.1 kanalni zvuk, dva USB 3.0 konektora, i-Charger funkcija punjenja, kao i tri izlaza za povezivanje monitora D-Sub, DVI i HDMI. Ova ploča je trenutno dostupna za prednaručivanje po ceni od 79 evra.
13.08.2011. u 16h @ tcmagazine.com >
38878
Adobe Air 2.7.1.19610
Adobe AIR, runtime omogućava da svoje omiljene web aplikacije imate na raspolaganju u svakom trenutku. Obzirom da aplikacije koje su izrađene za Adobe AIR mogu da rade na desktopu vašeg računara bez web pretraživača, one obezbeđuju svu pogodnost desktop aplikacije. Kompanije kao što su eBay ili AOL koriste Adobe AIR za kreiranje uzbudljivih novih aplikacija koje omogućavaju korišćenje njihovih servisa na vašem desktopu. Adobe AIR pomaže sigurno instaliranje zahtevajući digitalne potpise na svakoj AIR aplikaciji tako da može da se identifikuje aplikacija i njen kreator pre instaliranja. Nova verzija donosi sigurnosna unapređenja.
13.08.2011. u 15h @ filehippo.com >
38876
PS3 update firmware-a
Sony je objavio detalje koji se odnose na nastupajući PlayStation 3 v.3.70 firmware update najavljujući dve nove karakteristike za PlayStation Plus pretplanike. Update će prvo preimenovati Automatic Download karakteristiku u Automatic Update i predstaviti auto-upload funkciju za online čuvanje backup podataka i sinhronizaciju osvojenih trofeja za PS Plus pretplatnike. Druge nove karakteristike koje su uključene u update uključuju novu funkciju preporučivanja koja će omogućiti korisnicima da razmenjuju svoje preporuke za PS Store stavke sa svojim PSN prijateljima kao i šalju poruke sa linkovima sa stranica proizvoda u okviru PlayStation Store.
13.08.2011. u 14h @ gamespot.com >
38877
Toshiba 3D laptop
Toshiba će početi da prodaje svoj prvi 3D laptop računar koji ne zahteva nošenje specijalnih naočara za pregled multimedijalnih 3D sadržaja. Ovaj računar će biti dostupan po ceni od $1699. Model koji nosi naziv Qosmio F755 3D laptop poseduje 15.6“ ekran i koristi formu autostereoskopske tehnologije da usmerava 3D slike za čije gledanje naočare nisu potrebne. Gledalac će biti u mogućnosti da vidi 3D slike preko ekrana laptopa iz različitih uglova. Laptop projektuje dva seta slika koje su automatski podeljene između levog i desnog oka u isto vreme za ostvarenje 3D efekta. Laptop takođe poseduje specijalnu tehnologiju za određivanje pozicije gledaoca preoo web kamere.
13.08.2011. u 13h @ computerworld.com >
38875
Efikasno kompresovanje fajlova
Kada se govori o kompresiji fajlova obično se misli na ZIP. Međutim, ZIP je samo jedan kompresioni format i to ne znači da je i najbolji. Besplatni, open source alat 7-Zip obezbeđuje podršku za ZIP ali i za daleko napredniji 7z kompresioni format. Dostupan je u 32-bitnoj i 64-bitnoj verziji. U suštini, 7-Zip je zvanična implementacija 7z formata, a imajući u vidu činjenicu da je u pitanju open source, specifikacija formata se distribuira u okviru samog izvornog koda. 7-Zip odlikuje jednostavan interfejs. Tu je samo lista fajlova zajedno sa šest velikih toolbar tastera i menijem. Korisnički interfejs 7-Zip sigurno vas neće oduševiti ali njegova brzina sigurno hoće.
13.08.2011. u 12h @ computerworld.com >
38874
82“ multi touch LCD
Kompanija Perceptive Pixel je najavila predstavljanje svog najnovijeg vrhunskog proizvoda na SIGRAPH 2011 događju. U pitanju je 82“ istinski multi-touch kapacitivni LCD ekran, koji predstavlja najveći optički povezani ravni panel na svetu. Ovaj ekran karakteriše veoma tanak profil ne veći od 6“. Sa ovim ekranom Perceptive Pixel menja način na koji profesionalci sarađuju, komuniciraju i razmenjuju infromacije omogućavajući daleko intuitivniju interakciju sa tehnologijom u različitim granama industrije. Za računarske profesionalnce koji se bave grafikom i animacijama interaktivnost dodirom otvara nove mogućnosti kako mogu da interaktuju i prikazuju svoj rad.
13.08.2011. u 11h @ engadget.com >
38871
Microsoft zatvorio staru slabu tačku
Microsoft je izdao 13 sigurnosnih update-ova koji zatvaraju 22 slabe tačke u okviru Internet Explorer-a, Windowsa, Office-a i drugog softvera uključujući i jednu slabu tačku koja je otkrivena još pre dve dekade i koja je nazvana „Ping of Death“. Od 13 sigurnosnih update-ova, koje Microsoft naziva i Biltenima, dva su označena kao „kritična, što je najozbiljnije sertifikovanje u okviru kompanijinog ozačavanja od četiri koraka, devet je označeno kao „važno“ što je naredna kategorija po ozbiljnosti, dok su dve zakrpe označene kao „umerene“. Takođe, jedan od update-ova za IE je drugi koji zatvara kritičnu slabu tačku u IE9, Vista-i i Windows-u 7.
13.08.2011. u 10h @ computerworld.com >
38872
Transcend StoreJet 25A
Transcend je izdala novi dodatak u okviru svoje StoreJet linije portabl hard drive-ova, StoreJet 25A. Novi drive karakteriše atraktivan ali ipak otporan na udare dzajn. Novi drive-ovi su dostupni sa opcijama Super Speed USB 3.0 i USB 2.0 interfejsa. StoreJet 25A nudi robusnu trajnost, uz temeljnu zaštitu protiv gubitka podataka koji mogu da nastanu kao rezultat slučajnih udara ili ispadanja. Ovaj drive koji je najtanji među Transcend ponudama ima specijalni sistem ublaživača udara i efektvno štiti interni hard drive umekašavanjem sile koja deluje na kućište prilikom pada ili udara u drive. Drive poseduje i Transcend-ov sopstveni RecoveRx softver za povraćaj podataka.
13.08.2011. u 09h @ fareastgizmos.com >
38873
VMware predstavlje nove mogućnosti
Na predstojećoj VMworld konferenciji, VMware planira da predstavi nove mogućnosti za sprečavanje gubitka podataka u okviru unapređene verzije sigurnosnog proizvoda vShield. U okviru vShield 5, VMware je dodao način da se izvrši pronalaženje podataka da bi se saznalo da li su osetljivi podaci, kao što su medicinski podaci, podaci vezani za platne kartice ili osetljive finansijske informacije, koje su sadržane u okviru okruženja VMware virtualnog uređaja skenirane. Pored toga, veliki broj DLP funkcija, kao što su blokiranje curenja podataka u prenosu, neće biti obuhvaćen u okviru ovog izdanja koje se očekuje u toku trećeg kvartala.
13.08.2011. u 08h @ computerworld.com >
38870
Shockwave Palyer 11.6.1.629
Shockwave Player je web standard za moćnu multimedijalnu reprodukciju. Shockwave player omogućava da vidite interaktivne web sadržaje kao što su igre, poslovne prezentacije, zabava, reklame iz vašeg web pretraživača. Instalirajte Adobe Shockwave plejer i imaćete pristup nekima od najboljih sadržaja koje Web ima da ponudi uključujući 3D igre i zabavu, interaktivne demonstracije proizvoda, kao i online aplikacije za učenje. Shockwave Player prikazuje Web sadržaje koji su kreirani Adobe Director-om, uključujući sadržaje napravljene prethodnim verzijama i Director MX 2004. Za razliku od Adobe Flash, ShockWave plejer prikazuje destinacione web sadržaje.
13.08.2011. u 07h @ filehippo.com >
38869
Rešenje za uska grla
Flash memorijski bazirani solid-state diskovi obezbeđuju brži nasumični pristup i veće brzine prenosa podataka nego elektromehanički drive-ovi, a ovih dana često služe i kao zamena za rotacioni disk, ali host interfejs do SSD i dalje ostaje usko grlo. PCI Express SSD zajedno sa novim standardom koji nosi naziv NVM obećava rešenje za ovaj problem. Solid state drive-ovi su se dokazali kao veoma korisni, ali sigurno je da će naći još veću upotrebu onda kada novi NVM standard bude usavršen i kada kompanija isporuči integrisana kola koja omogućavaju bliže uparivanje SSD sa host procesorom.
13.08.2011. u 06h @ computerworld.com >
38868
Nema informacija!
NVIDIA Project Maximus
Na prvi pogled • Beograd • 13.08.2011.
NVIDIA je održala konferenciju za štampu na kojoj je, između ostalog, zvaničnim putem predstavila dve velike inicijative.
Mozilla i Google žele da Web postane OS
Na prvi pogled • Beograd • 13.08.2011.
Google i Mozilla forsiraju koncept Web-a kao operativnog sistema koji bi trebalo da postane u potpunosti funkcionalan u bliskoj budućnosti.
Nova sredstva za Ultrabook uređaje
Na prvi pogled • Beograd • 13.08.2011.
Intel je sredinom nedelje najavio da će investirati $300 miliona u kompanije koje se bave razvojem novih tehnologija za Ultrabook uređaje, klasu tankih i laganih laptop računara za koje se navodi da predstavljaju alternativu tablet uređajima.