Arhiva - 31.08.2011.
LTE za telefone i tablete
Samsung je unapredio Samsung Galaxy S II smart telefon i Galaxy Tab 8.9 tablet uređaj povećavanjem brzine procesora i dodavanjem mogućnosti povezivanja sa LTE mrežama radeći na tri različite frekvencije koje se koriste na teritoriji Evrope. Novi proizvodi će biti predstavljeni u toku održavanja Funaustellung događaja koji će biti održan u Berlinu, u Nemačkoj. Oba uređaja odlikuje novi dual-core 1.5GHz Snapdragon procesor dok će isporuka novih uređaja započeti početkom naredne godine. Za sada nema dostupnih informacija o cenama ovih proizvoda. Samsung se odlučio na ovaj potez zbog sve veće potražnje za ovakim proizvodima od strane mrežnih operatera.
31.08.2011. u 16h @ computerworld.com >
39235
HP Pro 3400 Series Microtower Business PC
Novi HP Pro 3400 Series Microtower Business PC idealan je za obavljanje posla, a staje savršeno na radni sto, pult ili policu. Iako je manji od prosečnog kućišta stonog računara, HP Pro 3400 može da se konfiguriše da podržava memoriju velike brzine i ima procesore druge generacije Intel Core i3, i5, i i7. Sada nije potrebno praviti kompromis kad su u pitanju aplikacije sa zahtevnom grafikom. Bez obzira da li se prave multimedijalne prezentacije ili internet sadržaji, integrisana Intel grafika omogućava bolju jasnoću slike i detalja. U karakteristike novog dizajna modela HP Pro 3400 se ubrajaju zgodno postavljeni video i mrežni portovi i integrisane opcije kao što je bežično umrežavanje radi što lakšeg podešavanja.
31.08.2011. u 15h @ hp.com >
39233
Kako proveriti da je sajt bezbedan
Da li ste nekada bili žrtva phishinga? Ukoliko niste, onda je neko sigurno pokušao ovako nešto prema vama. Bez obzira koji operativni sistem ili platformu koristite ovako nešto je moralo da vam se dogodi. Ukoliko je neko pokušavao da od vas bilo emailom ili tekstualnom porukom izvuče lične informacije reč je o phishingu. Šta raditi da se zaštitie od ove pojave? Ne postoji dovoljno siguran antivirus softver koji će vas zaštiti od svake pretnje ove vrste. Zato je jedini savet da pametno surfujete internetom i odgovarate samo na poruke poznatih ljudi, ma koliko one od nepoznatih izvora delovale legitimno.
31.08.2011. u 15h @ cnet.com >
39234
The Legend of Zelda: Skyward Sword
U toku ove jeseni kompanija Nintendo planira da predstavi izvanrednu liniju igara za Wii, Nintendo 3DS i Nintendo DS igračke sisteme. Na nedavno održanom sastanku rukovodilaca maloprodajnih objekata na teritoriji SAD, potpredsednik Nintendo America Scott Moffitt obelodanio je nove detalje vezane za nastupajuće izdanje za nekoliko najpopularnijih franšiza. Najzanimljivija je najava ograničenog izdanja The Legend of Zelda: Skyward Sword zajedno sa „zlatnim“ WiiRemote Plus kontrolerom koji će biti dostupan kada se ova igra pojavi na tržištu, što će prema najavljenim planovima biti u toku novembra meseca.
31.08.2011. u 14h @ engadget.com >
39232
iCloud podrška za Snow Lepard
Apple često čuva svoje najnovije karakterisitke za najnovije verzije svog hardvera i softvera, mada bi se iz preference panela starijih verzija Mac OS X moglo zaključiti da bi kompanija mogla da doda funckiju svog nastupajućeg iCloud servisa prethodnim verzijama operativnog sistema kao deo budućeg softverskog update-a. Tako je na nekoliko sajtova postovan screenshot .Mac ekrana podešavanja Tiger verzje operativnog sistema (verzija pre Snow Leopard i Leopard) na kojoj se vidi da više nije moguće izvršiti sinhonizaciju sa Apple serverima jer sam nalog je upgrade-ovan na iCloud. .Mac je prethodnik MobileMe koji će biti zamenjen iCloud-om naredne godine.
31.08.2011. u 14h @ cnet.com >
39231
Ubrzanje virtuelne infrastrukture
Kompanija HP predstavlja HP VirtualSystem za VMware, optimizovano rešenje koje organizacijama omogućava da brzo implementiraju virtuelnu infrastrukturu koja predstavlja osnovu za Cloud computing. Kako se virtuelizacija sve više širi, višeslojna mrežna arhitektura, virtuelna neuredjenost, nefleksibilan storidž, nepredvidivo opterećenje sistema, i bezbednosna pitanja, povećali su kompleksnost i ograničili širu primenu. Da bi pomogao srednjim i velikim preduzećima da prevaziđu ove izazove, HP VirtualSystem za VMware obuhvata i virtuelno HP Networking rešenje, HP-ov konvergentni storidž, HP BladeSystem servere, HP Insight softver, i usluge vezane za implementaciju.
31.08.2011. u 13h @ hp.com >
39229
ASUS O!Play Mini Plus Smart TV
ASUS je izbacio O!PLAY Mini Plus multimedia uređaj. Pomenuti multimedia plejer koristi većinu online servisa koji uključuju gledanje video sadržaja, korišćenje socijalnih mreža uz pomoć Gigabitnog LAN-a i bežične wireless konekcije. O!PLAY Mini Plus je i svestran, tj. u mogućnosti je da pusti sadržaj sa PC- a, pametnog telefona ili tableta, ili čak automatski da pušta fajlove sa USB memorije. O!Play Mini Plus nudi širok spektar pristupa online zabavi, uključujući Mediafly, Dailymotion, Facebook, YouTube, Picasa, Flickr, te i hiljate internet TV i radio stanica, i mnogo toga više. Takođe ovo je prvi u svetu medija plejer koji podržava Acetrax, najpopularniji online video servis u Europi.
31.08.2011. u 13h @ asus.com >
39228
Ultra tanki Dell monitor
Pored 23“ S2330MX monitora koji je predstavljen pre dve nedelje, Dell je načinio dostupnim još jedan monitor koji je debljine svega 9.9mm u svojoj najtanjoj tački, S2230MX. Ovaj model karakteriše 21.5“ TN panel, LED pozadinsko osvetljenje kao i 82% pokrivenosti game boja. Dell monitor takođe karakteriše matična rezolucija od 1920x1080 piksela, vreme odziva sivo na sivo od 2ms, odnos kontrasta 1000:1 kao i tipična jačina osvetljenja od 250cd/m2. Ovaj monitor posedje D-Sub i DVI ulaze pri čemu je uključen DVI to-HDMI adapter. Cena monitora je $220 i isporučuje se sa jednogodišnjom garancijom.
31.08.2011. u 12h @ tcmagazine.com >
39227
Pisci igara o RPG naslovima
Na Penny Arcade Expo 2011 događaju održan je panel na kojem su govorili pisci scenarija za RPG igre velikih kompanija. Oni su govorili o kreativnom procesu kreiranja igre, praćenja zadataka heroja, zločinaca uz istovremeno ostvarivanje kohezione priče. Da bi načinili proces pisanja scenarija što je moguće bezbolnijim, učesnici panela su se složili da je veoma važno imati specijana odeljenja za narativni deo priče i dizajn likova koji sarađuju od najranijeg stadijuma razvoja RPG naslova. Na ovaj način pisci scenarija mogu da budu svesni nadolazećih promena bilo u scenariju ili priči i da se na osnovu te spremnosti pripreme za njih.
31.08.2011. u 12h @ gamespot.com >
39226
Asus Mars II
Konačno je stigla i grafička kartica koja još od meseca juna kada je zvanično najavljena pleni pažnju svih onih kojima je grafika jedan od omiljenih segmenata računara. U pitanju je dual GTX 580 kartica i svakako jedna od najbžih single grafičkih kartica koje su dostupne na tržištu. Uprkos svojim brojnim prednostima o kojima se već govorilo ova kartica ima i nekoliko nedostataka. Jedan od njih je svakako previsoka cena od $1499 što je zaista mnogo za grafičku karticu koliko god ona moćna bila. Drugi nedostatak je to što ova kartica koja poseduje 3GB video memorije sama troši 600W energije, pa je za konfiguraciju u koju će ona biti ugrađena potrebno zaista moćno napajanje.
31.08.2011. u 11h @ engadget.com >
39225
PeaZip 3.9.1
PeaZip je open-source fajl i menadžer arhiva. U pitanju je softver koji je besplatan za upotrebu. PeaZip ima mogućnost ekstraktovanja većine formata arhiva iz Windows i Unix svetova, od 7Z, RAR, TAR i ZIP do eksperimentalnih kao što su PAQ/LPAQ linija. Za kreiranje arhiva PeaZip podržava širok spektar kompresionih i enkripcionih standarda, od najbržih do najmoćnijih. PeaZip ima sigurnosnu karakteristiku brisanja, ima mogućnost verifikovanja checksum i hash-a, i pruža podršku za veliki broj jakih enkripcionih standarda nudeći opciono korišćenje autentifikacije koja podrazumeva upotrebu dva faktora. PeaZip 3.9.1 donosi nove ikone za najčešće formate arhiviranja i druge izmene.
31.08.2011. u 11h @ filehippo.com >
39224
iPad našao rivala
Krajem protekle nedelje Apple-ov iPad konačno je pronašao svog tržišnog rivala. Toga dana se u prodaji našao HP TouchPad po ceni od $99, što je dovelo do velike pomame među kupcima koja je do sada bila rezervisana samo za proizvode kompanije Apple. U toku poslednjih godinu ipo dana nijedan drugi tablet uređaj nije mogao da se približi kao TouchPad i zaseni popularnost iPad uređaja. Roger Kay, glavni analitičar Endpoint Technologies, veruje da će na ovaj način biti obezbeđena preko potrebna pauza, naročito ako se u obzir uzme činjenica da postoji mogućnost da se u budućnosti pojavi još neki veći prodavac tablet uređaja.
31.08.2011. u 10h @ cnet.com >
39223
LG Dispaly snižava troškove
LG dispaly je odlučila da drastično smanji svoje ciljane troškove za narednu godinu što je još jedan dokaz da LCD tržište prolazi kroz zaista teška vremena. Pre nekoliko dana ova kompanija je saopštila da će potrošiti $2.8 milijarde u okviru svojih proizvodnih postrojenja u toku naredne godine što je za 33% manje u odnosu na prethodno revidirani budžet kompanije i najniži ciljani troškovi kompanije od 2009. godine. Kompanija je takođe objavila da nema planova za izgradnju novih LCD postrojenja u 2012. godini sugerušući da se već suočava sa prekomernim zalihama panela. Analitičari sugerišu da će zahtevi za monitorima ostati na sličnom nivou do kraja ove godine.
31.08.2011. u 10h @ engadget.com >
39222
Skyrim DLC kao Xbox ekskluziva
Uprkos tome što je dosta neobično da izdavač treće strane izda dugoočekivanu igru kao ekskluzivu samo za jednu platformu, ovo nije sprečilo Sony i Microsoft da pokušaju slične poteze. Tako smo kao rezultat imali činjenicu da su PS3 igrači imali ekskluzivnu priliku da igraju igre kao što su Assassin's Creed: Brotherhood i Dante's Inferno, odnosno Xbox 360 fanovi su mogli da uživaju u igrama CoD:Black Ops i Homefront pre drugih. Microsoft nastavlja sličan pristup pa je tako ova kompanija najavila Xbox 360 ekskluzivnost za nastupajuću open world RPG igru kompanije Bethesda Elder Scrolls V: Skyrim. Prva dva DLC za ovu igru će biti Xbox 360 ekskluziva 30 dana.
31.08.2011. u 09h @ gamespot.com >
39221
PS Vita ima bolje šanse nego 3DS
Planovi za izdavanje PS Vita konzole još uvek nisu finalizirani, ali broj ljudi u igračkoj industriji koji su voljni da pruže podršku nastupajućem sistemu ne manjka. Tako je nedavno predsednik EA Labels Frank Gibeau dao svoje viđenje ovog hardvera koje je dosta pozitivno. On je rekao da je Vita dosta dobro pozicionirana usled nekih zaista inovativnih karakteristika u okviru svoje kontrolne šeme, tehnologije i ekrana. On je istovremeno sugerisao da će ova konzola zabeležiti bolju prodaju u odnosu na 3DS koja je razočarala sa stanovišta prodaje. On je takođe naglasio da su šanse PS Vita bolje jer će konzola imati veći broj igara na početku dostupnosti.
31.08.2011. u 09h @ gamespot.com >
39220
Google+ omogućava ignorisanje
Ukoliko ste korisnik Google+ servisa i želite da ignorišete rođaka ili kolegu koji vam dosađuje preko ovog servisa, sada postoji mogućnost i za to budući da je Google dodao i ovu opciju. Nova karakteristika će korisnicima omogućiti da preduzmu ovaj jednostavan korak i zaustave sva obaveštenja koja se odnose na određenu osobu, na ono što data osoba radi ili da se jednostavno otarase postova koje ne žele da gledaju, navodi se u zvaničnom saopštenju Olga-e Wichrowska-e, jednog od Google softverskih inženjera. Ona navodi da je želja da se oslikaju realni odnosi na Google+, budući da sa nekim ljudima želite kontakt, a sa nekim drugim ne.
31.08.2011. u 08h @ computerworld.com >
39219
Preko mreže protiv uragana
Dok su se stanovnici duž istočne obale SAD pripremali za uragan Ajrin, društvene mreže su u velikoj meri bile korišćene za prenošenje informacija o putanji kojom se uragan kreće kao i najboljem načinu da se stanovnici suoče sa nadolazećim problemom. Federalne agencije, agencije za pružanje pomoći i državne agencije iskoristile su Facebook i Twitter društvene mreže da upozore ljude o ovoj vremenskoj nepogodi. Organizacije su takođe iskoristile društvene sajtove da prenesu planove o evakuaciji. Ovo ni u kom slučaju nije iznenađenje budući da je sve veći broj ljudi preko društvenih mreža tražio informacije o prirodnim katastrofama.
31.08.2011. u 08h @ computerworld.com >
39218
Facebook gasi Deals
Facebook Deals proizvod ponuđen je pre samo četiri meseca i nudio je kupone za popust za lokalno poslovanje, a čelnici Facebook-a već su doneli odluku o njegovom ukidanju. Gašenje Facebook Deals prati nedavno ukidanje karakteristike provere koja je bila bazirana na lokaciji za mobilne korisnike u svrhu njihovih alata za označavanje mesta. U zvaničnom saopštenju Facebook-a navodi se da je doneta odluka o ukidanju Facebook Deals navodeći da postoji veliki potencijal u ovakvom pristupu i uvođenju ljudi u lokalno poslovanje, te da će i dalje biti nastavljena testiranja na koji način da se najbolje proceni kako obezbediti uslugu.
31.08.2011. u 07h @ cnet.com >
39217
Novi LG monitori
Slično kao i rival Samsung, LG Electronics neće čekati IFA da najavi neke od svojih najnovijih kreacija. Tako će ova kompanija načiniti dostupnim LG E91 i D237IPS, dva 23“ monitora flatron serije koji će biti viđeni na IFA događaju kasnije ove i naredne nedelje. Model E91 je namenjen početnicima pri čemu će im se odmah svideti zahvaljujući maloj debljini od 7.2mm i super tankom postolju. Ovaj monitor karakteriše između ostalog rezolucija 1920x1080 piksela, vreme odziva 2ms GTG i odnos dinamičkog kontrasta 10.000.000:1. Model D237IPS nudi funkciju konverzije 2D u 3D, matičnu rezoluciju 1920x1080 piksela, odnos dinamičkog kontrasta 5.000.000:1, D-Sub i DVI ulaze.
31.08.2011. u 07h @ ‚tcmagazine.com >
39216
Najava Toshiba tableta
Obzirom da tržištem tablet računara i dalje dominira iPad 2 kompanije Apple nije nikakvo čudo što svi drugi proizvođači nastoje da kreiranjem svojih računara, ali uz neke izmene privuku veći broj potencijalnih kupaca. Tako su se pojavile informacije da je kompanija Toshiba za nastupajući IFA događaj pripremila novi ultra tanki tablet računar kod kojeg je odlučila da zameni USB i HDMI portove pune veličine micro-USB, microHDMI i microSD slotovima, a sa ciljem uštede nekoliko milimetara po pitanju debljine uređaja. Ova model bi prema dostupnim informacijama trebalo da karakteriše TI OMAP 4460 dual core 1.5GHz procesor, edge-to-edge ekran i kućište od brušenog metala.
31.08.2011. u 06h @ engadget.com >
39215
Miranda 0.9.29
Miranda IM je multiprotokolarni klijent za instant poruke za Windows. Miranda IM koristi malu količinu memorije i veoma je brz. Ne zahteva nikakvu instalaciju i može stati na običan i sada već zaboravljen floppy disk. Ono što Miranda IM čini fleksibilnim jeste njegov moćni plugin sistem. Obezbeđene su samo osnovne karakteristike, a trenutno postoji više od 350 besplatnih plugin-ova koji su dostupni za preuzimanje i koji korisnicima omogućavaju da prošire funkcionalnost Miranda IM. Nova verzija donosi zakrpu za XStatus, Disable Popups Checbox kao i zakrpu za prikaz verzije i update za nickname, između ostalog.
31.08.2011. u 06h @ filehippo.com >
39214
Nema informacija!
MSI 880GMA-E55
Na prvi pogled • Beograd • 31.08.2011.
Iako uglavnom važi da MicroATX ploče kupuju oni kojima treba slabija konfiguracija, ovaj MSI model može biti odlična osnova i za nešto snažniju varijantu pošto podržava AMD AM3 procesore i maksimum od 32GB memorije.
SAPPHIRE Vapor-X HD 6850
Na prvi pogled • Beograd • 31.08.2011.
Još jedna u nizu odličnih Vapor-X grafičkih kartica poznatog proizvođača, ovoga puta Radeon HD 6850 sa odličnim sistemom hlađenja, fabrički overklokovana. Sapphire se odlično pokazao, a mi imamo grafiku koja po povoljnoj ceni daje stvarno impresivne performanse.
Prestigio PSP3 zvučnici
Na prvi pogled • Beograd • 31.08.2011.
Ovo su 2.0 zvučnici smešteni u jedno kućište. Prestigio je poradio na dizajnu i PSP3 zvučnici stvarno izgledaju sjajno, za par kategorija iznad većine plastičnih modela sa tržišta. Isto se može reći i za zvuk koji će mnoge iznenaditi.