Arhiva - 19.09.2011.
Više jezgara postaje standard
Navodeći uticaj višejezgarnih kompjuterskih tehnologija koje su sve više u svakodnevnoj upotrebi i novih razvojnih trendova ogromnih razmera u računarstvu, Džastin Ratner, direktor tehnološkog odseka kompanije Intel, izjavio je na Intel Developer Forumu da se budućnost računarstva odvija veoma brzo. Intel nastavlja da probija granice današnjih tehnoloških dostignuća, u potrazi za sledećim velikim poduhvatima koji podižu računarsko iskustvo na viši nivo sa manjom potrošnjom energije, nego što je to danas praksa. Na primer, Ratner je prikazao Near-Threshold Voltage Processor uz pomoć novih konfiguracija ultra-niskog napona koji značajno smanjuju potrošnju energije, jer rade blizu donjeg praga, ili pak, na napon tranzistora.
19.09.2011. u 16h @ intel.com >
39599
Flash ima budućnost
Microsoft je objavio da su odbrojani dani za plugin-ove za pretraživače, ali Adobe i dalje radi na tome da opovrgne ovu teoriju. Flash, najrasprostranjeniji plugin za pretraživač, biće eliminisan iz nove „Metro“ verzije Internet Explorer 10 pretraživača koji će se isporučivati sa Windows 8 operativnim sistemom, najavio je vođa IE tima, Dean Hachamovitch. Kao odgovor na ovu najavu Adobe je naglasio da će Flash i dalje raditi u okviru tradicionalnog desktop interfejsa ali i da, pored toga, kompanija ima i druge planove da ostane relevantna na ovom polju. Flash je dugi niz godina obezbeđivao način da se premosti jaz između pretraživača i nekompatibilnosti operativnog sistema.
19.09.2011. u 15h @ cnet.com >
39600
AVG Free Edition 2012.0.1808
AVG Anti-Virus Free Edition je antivirus i antispyware zaštita za Windows koja u okviru nove verzije donosi i LinkScanner Active Surf-Shield koji vrši proveru Web strana u potrazi za pretnjama u realnom vremenu. AVG Anti-Virus Free, između ostalog, odlikuje jednostavnost instaliranja i upotrebe, zaštita protiv velikog broja virusa i spyware-a, kompatibilnost sa Windows 7, Windows Vista i Windows XP operativnim sistemom. AVG Anti-Virus Free Edition 2012.0.1808 sa sobom donosi veliki broj unapređenja i zakrpa među kojima su zakrpa za problem koji je dovodio do krahiranja drugih aplikacija i rešenje za problem koji je dovodio do krahiranja korisničkog interfejsa.
19.09.2011. u 15h @ filehippo.com >
39598
Canon PowerShotSX40 HS
PowerShot SX40HS je kompaktni point-and–shoot foto-aparat koji lako snima sjajne fotografije i video klipove. Canon HS SYSTEM omogućava snimanje fotograifja odličnih performansi sa novim Canon DIGIC 5 procesorom slike i 12.1MP CMOS senzorom. Napredna Canon tehnologija omogućava kreiranje fotografija savršenog kvaliteta sa redukovanim šumom i zamućenjemm. Boje su zasićene dok je uravnoteženje bele boje istinsko. Ovaj foto-aparat je opremljen Geniune Canon 35X zum sočivima koja obezbeđuju telefoto snagu koja će i najudaljenije objekte približiti. Ovaj model takođe karakteriše koristan opseg zuma koji počinje na 24mm širokog ugla i proširuje se do 840mm telefoto.
19.09.2011. u 14h @ fareastgizmos.com >
39597
Da li će Windows 8 tableti biti prihvaćeni
Uz pred-izdanje Windows 8 operativnog sistema koji pokreće specijalno izdanje Samsung tablet uređaja u okviru serije 7, analitičari razmatraju kako će Windows 8 biti prihvaćen. Microsoft navodi da će Windows 8 raditi na svim tradicionalnim platformama, kao što su dekstop ili laptop računari, ali i na tablet računarima budući da će proizvođač jednostavno prilagoditi desktop i laptop verzije Windows 8 novim tablet računarima. Određeni broj analitičara sumnja u to koliko će dobro Windows 8 raditi na tablet uređajima sa različitom veličinom ekrana i rezolucijama kao i zbog prioriteta zbog interfejsa osetljivog na dodir.
19.09.2011. u 14h @ computerworld.com >
39596
Sajam novih tehnologija u Ušću
Najnovije tehnologije i akcije za kupovinu tehničke robe kao i brojne interaktivne promocije zabavne elektronike, očekuju sve posetioce UŠĆE Shopping Centra u periodu od 17. do 25. septembra tokom sajma novih tehnologija pod nazivom "Pogledaj budućnost". Svi posetioci sajma moći će da probaju 3D igre sa xBox konzolom na Samsung smart 3D televizoru, slikaju najlepše fotografije sa Nikon fotoaparatima, da se ulepšaju Philipsovim malim kućnim aparatima, provere brzinu Asus kompjutera i probaju najnovije proizvode kompanije Lenovo. Sajam će posetiti i Lenovo DO Tour kamion koji je krenuo na putovanje kroz devet zemalja Evrope, među kojima se našla i Srbija.
19.09.2011. u 13h @ usceshoppingcenter.com >
39594
Haswell čip
Direktor Intel-ove Mobile PC grupe, Mooly Eden, predstavio je 'Haswell' čip i objavio veći broj informacija o nastupajućem Intel Ivy Bridge procesoru, naglašavajući da će Ultrabook revolucija svoj vrhunac dostići sa 2013 Haswell čipom. Eden je svoje izlaganje započeo tvrdnjom da su Ultrabook računari ono najbolje iz dva sveta,sveta tablet i laptop računara, naglašavajući da Ultrabook ispunjava sve potrebe po pitanju potrošnje podataka i potrebe kreiranja. Eden je predstavio prvu radnu verziju Haswell čipa koji će zvanično biti upotrebljen u okviru Ultrabook računara u toku 2013. godine čime će „Ultrabook revolucija“ biti kompletirana.
19.09.2011. u 13h @ cnet.com >
39595
PS Vita baterija traje pet sati
Kompanija Sony, koja je nedavno objavila da njihova nova PlayStation Vita konzola neće biti dostupna u prodaji u vreme Božićnih i novogodišnjih praznika na teritoriji SAD, objavila je nove informacije o ovom proizvodu koje će sigurno razočarati određeni broj korisnika. Sony ja najavio da će oni koji budu igrali igre preko Sony Vita konzole u igri moći da uživaju samo pet sati pre nego što ih baterija izda, kao i da će se njihova memorijska kartica prodavati po mnogo višoj ceni nego što je cena konvencionalne memorije kao što su generičke SDHC kartice ili Memory Stick. PS Vita konzola biće dostupna za pred-naručivanje na teritoriji Japana od sredine oktobra meseca.
19.09.2011. u 12h @ electronista.com >
39593
Malwarebytes Anti-Malware 1.51.2
Malwarebytes Anti-Malware može da detektuje i ukloni malware koje čak najpoznatiji antivirus i antimalware aplikacije ne mogu. Malwarebytes Anti-Malware nadgleda svaki proces i zaustavlja zlonamerne procese pre nego što se oni čak i započnu. Ključne karakteristike ovog softvera su velika brzina skeniranja, mogućnost izvršenja kompletnog skeniranja za sve drive-ove, svakodnevno ažuriranje baza podataka, rad sa drugim anti-malware alatima, podrška za komandnu liniju za brzo skeniranje. Nova verzija donosi popravke koje se odnose na probleme koji su postojali sa „or“ u imenu korisnika, kao i neke manje popravke.
19.09.2011. u 12h @ filehippo.com >
39591
Ericsson pojednostavljuje mobilnu konekciju
Protokol, predložen od strane kompanije Ericsson, omogućava proizvođačima da na jednostavniji način obezbede korisnicima prenosnih računara širokopojasnu mobilnu konekciju. Zajednička saradnja na kreiranju protokola je inicijativa kompanija okupljenih u USB Implementers Forum-u. Proizvođači koji implementiraju protokol, više neće morati da instaliraju drajvere za integrisane mobilne uređaje ili druge slične aplikacije pošto će podrška za protokol biti integralni deo Windows-a 8. Nove generacije Ericsson mobilnih modula podržavaju novi protokol. Takođe, Ericsson je sarađivao sa partnerima kao što su AMD, Intel, NVIDIA i Texas Instruments. Rezultat te saradnje je podrška za novi protokol koju Ericsson moduli imaju.
19.09.2011. u 11h @ ericsson.com >
39592
Nagrada za pronalazaštvo i kreativnost
Kompanija Transcend Information sa ponosom objavljuje da je jedan od njenih patenata u oblasti memorijskih uređaja nagrađen prestižnom srebrnom medaljom za izvanrednu inovaciju na nacionalnom takmičenju za inovacije i kreativnost 2011. godine koje je organizovala tajvanska Kacelarija za intelektualnu svojnu. Ovaj najsavremeniji patent koji se odnosi na pristup grupama podataka i na pristup podacima u okviru nepromenljivih memorijskih uređaja već je implementiran kroz Transcendovu SSD proizvodnu liniju, uključujući industrijske SSD uređaje. Nagrađeni patent opisuje inovativni metod unapređivanja brzine čitanja uz povećanu sposobnost tolerisanja grešaka. Sa glavnim kontrolerom koji raspodeljuje dolazne podatke u veći broj subkomponenti i onda čuva svaki deo u okviru složenih memorijskih blokova.
19.09.2011. u 11h @ transcendusa.com >
39589
Kodak EasyShare Touch M5370
U prodavnicama se pojavilo još jedno fotografsko point-and-shoot rešenje obzirom da je kompanija Kodak predstavila model EasyShare Touch M5370 koji karakteriše 16MP CCD senzor, 3“ kapacitivni LCD ekran osetljiv na dodir kao i ugrađeni Share Button App. Kodakov novi kompaktni foto-aparat takođe uključuje 5x optički zum, ISO osetljivost do vrednosti ISO 1600, 18MB ugrađene memorije, slot microSD kartice, mogućnost video snimanja u rezoluciji do 720p kao i jednogodišnju garanciju. EasyShare Touch M5370 košta oko 110 evra i dostupan je u srebnoj, plavoj, pink i crvenoj boji.
19.09.2011. u 10h @ tcmagazine.com >
39590
Problem za Windows 8
Microsoft-u treba odati poštovanje za odličan posao koji su uradili sa Windows 8. U toku održavanja velike konferencije Windows 8 je bio najčešća tema, a Microsoft je obezbedio detaljan pregled Windows 8 operativnog sistema. Međutim, najvažnija stvar kako za proizvođače aplikacija tako i za korisnike još uvek nije objavljena, a to je vreme kada će ovaj operativni sistem zapravo da se pojavi na tržištu. Ukoliko se Microsoft bude držao tradicionalnog rasporeda, Windows 8 operativni sistem mogao bi se očekivati na jesen naredne godine, što je prilično dugo vremena koje će konkurentnim Apple i Android razvojnim projektima dati dovoljno vremena da zasene inovativni Windows 8.
19.09.2011. u 10h @ cnet.com >
39588
Intel na tržištu smart telefona
Intel se nada da će unaprediti prodaju svojih čipova proizvođačima telefona kroz partnerstvo koje je objavljeno početkom ove nedelje a koje je dogovoreno sa kompanijom Google za razvoj budućih Android OS verzija za mobilne uređaje sa Intel čipovima. Intel i Google će zajedničkim snagama raditi na prilagođavanju Android koda na nivou jezgra i driver-a tako da buduće Android verzije rade sa Intel baziranim smart telefonima i tablet računarima. Postizanje dogovora oko partnerstva zvanično je objavljeno u toku održavanja Intel Developer Forum-a u San Fransisku gde je Intel prikazao radne verzije smart telefona sa Android 2.3 i tablete sa Android 3.0 verzijom.
19.09.2011. u 09h @ computerworld.com >
39587
AMD Trinity laptop pokreće Deus Ex
AMD je nedavno predstavio Trinity, naslednika Llano APU linije koja se očekuje u toku prve polovine naredne godine. Trinity APU zapravo bi trebao da čini deo laptop računara koje pokreće Deus Ex. Za Trinity se zna da ima do četiri Piledriver x86 jezgara. Piledriver je unapređeno Bulldozer jezgro, koje poseduje ugrađeni DDR3 memorijski kontroler kao i DirectX 11 grafiku za koju pruža podršku Radeon GPU. Zvanični predstavnik kompanije navodi da će se ovaj čip proizvoditi korišćenjem 32nm proizvodnog procesa, kao i Llano, ali da će biti korišćena drugačija platforma, ona koja je bazirana na FM2 socket-u. Trinity je namenjen desktop i notebook segmentima.
19.09.2011. u 09h @ tcmagazine.com >
39586
Thunderbolt sa fiber optikom daleko
Intel-ova Thunderbolt internet tehnologija velikih brzina koja kombinuje podatke između PC i uređaja kao što su ekrani i eksterni uređaji za skladištenje, mogu biti godinama daleko od optičke tehnologije, navodi izvršni direktor kompanije Intel. Thunderbolt je prvobitno predstavljen u toku februara meseca na Apple Macintosh računarima, nakon čega je najavljena upotreba optičke tehnologije. Međutim, ova tehnologija je prilično skupa za implementiranje, a bakarne žice rade mnogo bolje nego što je to očekivano, naglasio je Dadi Perlmutter, izvršni i generalni direktor Intel Architecture Group, u toku održavanja Intel Developer Forum-a.
19.09.2011. u 08h @ computerworld.com >
39585
Facebook Subscribe opcija
Popularni društveni sajt Facebook predstavio je novu karakteristiku koja će pomoći ovom sedam ipo godina starom sajtu da ostane konkurentan budući da novi sajtovi postavljaju ove standarde. Facebook-ova nova odlika nosi jednostavan naziv „Subscribe Button“ i omogućava korisnicima da primaju samo update-ove za koje su se korisnici ranije prijavili, kao što je na popularni servis za mikro blogove, Twitter. Uz ovaj novi model korisnici mogu i da vrše podešavanje toga ko će biti obaveštavan o update-u njihovog statusa. Mogu odabrati jednu od tri ponuđene opcije i to javno, samo prijatelji ili specijalno određena lista primalaca.
19.09.2011. u 08h @ betanews.com >
39584
Google Googles Android update
Uprkos činjenici da veliki broj korisnika ne koristi Google Goggles, konstantno unapređivanje ove aplikacije i dodavanje novih karakteristika odlični su argumenti koji daju sve više razloga da se ovakva praksa prekine. Naime, najnoviji update ovog servisa donosi i opciju prepoznavanja fotografije. Uz upotrebu ove opcije moguće je snimiti fotografiju preko kamere aparata nakon čega Google skenira fotografiju u potrazi za orijentirima i drugim zanimljivim objektima. Kada se skeniranje završi i ukoliko se nešto identifikuje, tada se nude informacije i detalji o onome što je uslikano.
19.09.2011. u 07h @ engadget.com >
39583
Windows 8 kompatibilnost sa Retina ekranom
Kompanija Microsoft je potvrdila da će njihov novi operativni sistem, Windows 8, odlikovati odlična podrška za prikazivanje visoke rezolucije, te da će biti obezbeđena podrška za vioske DPI i Xbox Live. Od proizvođača se zahteva da proizvedu 100%, 140% i 180% rezolucije za ilustracije u očekivanju 250DPI i „HD“ ekrana. Planirano je da se sam hardver pojavi u narednih nekoliko godina, naveo je Steve Troughton-Smith u toku jedne od održanih sesija, ali bi trebalo da operativni sistem bude ranije spreman. U toku razvoja biće potrebna saradnja između kompanija Microsoft i Apple sa ciljem da se obezbedi neophodna dodatna podrška.
19.09.2011. u 07h @ electronista.com >
39582
Novi Razer džojstik
Razer, lider na polju igračkog hardvera, upravo je najavio program za razvoj ultimativnog Xbox 360 džojstika. Razvoj novog igračkog džojstika biće sproveden uz podršku zajednice i uz profesionalnu podršku. Novi Razer džojstik trenutno je u fazi prototipa, a u daljem periodu razvoja učestvovaće više od 200 odabranih igrača i članova zajednice koji će testirati novi džojstik i obezbeđivati preko potrebnu podršku za njegovo unapređivanje nakon čega će biti osmišljen i finalni dizajn koji će ući u proizvodnju. Razer će prototip novog džojstika predstaviti u toku održavanja Tokyo Game Show kada će ga određeni broj igrača moći i isprobati.
19.09.2011. u 06h @ engadget.com >
39579
Manji broj pretplatnika
U toku jula meseca, nakon što je najavljeno da će odvojiti neograničen streaming filmova od neograničenog iznajmljivanja DVD kao i povećanja naplate za zadržavanje obe stavke, Netflix je objavio svoja predviđanja da će do kraja trećeg kvartala imati 25 miliona pretplatnika. U toku jučerašnjeg dana ova prognoza je umanjena za milion korisnika, ali se očekuje da će smanjeni broj biti samo po pitanju DVD korisnika. Još uvek nisu poznati stvarni ostvareni rezultati za treći kvartal, ali i pored toga, kompanija i dalje tvrdi da je prognoza od 12 miliona korisnika za svaki servis realna te da očekuju i da će finalni podaci to i pokazati.
19.09.2011. u 06h @ engadget.com >
39570
Nema informacija!
Samsung SyncMaster C23A750X
Na prvi pogled • Beograd • 19.09.2011.
Novi SyncMaster monitor koji nam donosi vrlo interesantne mogućnosti koje do sada nismo viđali na monitorima. Pored svega uobičajenog, ovde imamo i opciju bežičnog povezivanja sa računarom odnosno laptopom, a kako postoje USB i LAN priključci, u pitanju je pravi multimedijalni hub.
Instar IN-4010B
Na prvi pogled • Beograd • 19.09.2011.
Malo napredniji model IP kamere koji je predviđen za korišćenje napolju, sa kućištem koje ima IP65 sertifikat. Pored svega ostalog, ima i ugrađen motor za pomeranje objetiva, pa hvata prilično veliki prostor. Jedina zamerka se odnosi na to što ne podržava noćno snimanje bez dodatnog osvetljenja.
Elecom GM-20
Na prvi pogled • Beograd • 19.09.2011.
Odličan igrački miš koji dolazi iz kompanije Elecom koja i nije tako poznata po igračkom hardveru. Odlične karakteristike koje se obično mogu videti samo kod naprednijih modela se u ovom slučaju dobijaju po dosta povoljnijoj ceni.