Arhiva - 28.09.2011.
CCleaner 3.11.1541
CCleaner je bespltni alat za optimizaciju sistema, čišćenje i privatnost. On uklanja nekorišćene fajlove iz vašeg sistema omogućavajući Windowsu da radi brže i oslobađajući dragoceni prostor na disku. Ovaj alat takođe čisti tragove vaših online aktivnosti kao što je vaša internet istorija. Takođe, CCleaner sadrži i potpuno funkcionalan čistač registara. Nova verzija koja nosi oznaku 3.11.1541 donosi inicijalnu podršku za Windows 8, dodat prošireni sadržaj Recycle bin-a u detaljnom pogledu, unapređenu podršku za čišćenje Thunderbird cache-a, unapređenju istoriju čišćenja Safari istorije, unapređeni drive Wiper alat koji sprečava zamrzavanje korisničkog interfejsa.
28.09.2011. u 16h @ filehippo.com >
39779
AMD planovi za mobilne procesore
Planovi za mobilne procesore kompanije AMD koji su nedavno procureli otkivaju da zamena za Llano čip, Trinity će početi da se isporučuje tokom zime 2012. Postojaće četiri specifična modela ovog čipa iako za sada nema specifičnih detalja o njima. Bulldozer bazirano Piledriver jezgro će biti osnova, koja će takođe biti i pokretačka snaga kompanijine nastupajuće FX serije procesora. Zatim tzv. Comal platforma će se prodavati zajedno sa Sabine procesorima. Reč je o Llano čpovima sa A70M i A60M čipsetovima. Comal procesori će koristiti zajedničke čipsetove i socket. Unapređena grafika će biti takođe uključena pod kodnim nazivom London.
28.09.2011. u 15h @ electronista.com >
39778
Nova Generacija Atom čipova
Intel je početkom nedelje počeo sa isporukom novih niskonaponskih Atom čipova koji su bazirani na platformi čiji je kodni naziv Cedar Trail, uz veliki broj unapređenja za poboljšanje grafike i performansi u odnosu na prethodni model. Dva nova Atom čipa namenjena su za upotrebu u okviru desktop računara namenjenih nezahtevnim korisnicima i all-in-one PC za surfovanje po internetu i osnovne multimedijalne i proizvodne aplikacije, navodi se u saopštenju zvaničnog predstavnika kompanije Intel. Nove dual-core Atom čipove odlikuje brzina rada do 2.13GHz i imaju mogućnost reprodukcije Blu-ray filmova.
28.09.2011. u 15h @ computerworld.com >
39777
Eksplozivan rast Google+
Google+ servis samo dva dana od zvaničnog otvaranja za javnost i ukidanja pozivnica za pristupanje servisu zabeležio je porast broj korisnika od 30%. Paul Allen, osnivač Ancestry.com i jedan od nezvaničnih statističara za Google+, navodi da je od ponedeljka broj korisnika ovog servisa porastao na 50 miliona. Allen naglašava činjenicu da je za ovakvo dostignuće bilo potrebno samo 88 dana. Poređenja radi, MySpace-u je bilo potrebno 1.046 dana da dostigne taj nivo, Twitter-u 1.096 dana, Facebook-u 1.325 dana dok je LinkedIn ovaj broj korisnika postigao za 2.354 dana. Allen tvrdi da je sada jasno da je novi Google-ov servis privukao veliku pažnju i interesovanje korisnika.
28.09.2011. u 14h @ betanews.com >
39776
CM Storm Trooper
Nastavljajući svoju tradiciju revolucionarnog dizajna i vrhunske tehnologije kompanija Cooler Master je kreirala novo kućiše u okviru svoje CM Storm serije pod nazivom CM Storm Trooper. Ovo kućište karakterišu opcije koje mogu samo da budu željene od strane većine igrača entuzijasta, uključujući kontroler ventilatora, eksterni SSD drive hotswap dock, kao i dva modularna kaveza za hard drive. Sa ovim karakteristikama Trooper može da bude pretvoreno u vodom hlađeno kućište ili kućni server brzom promenom modularnih komponenti. Lakoća konfigurisanja ovog kućišta predstavlja budućnost full tower modela.
28.09.2011. u 14h @ coolermaster.com >
39774
Neki igrači ne vole 3D karakteristike 3DS-a
Dvadeset osam procenata učesnika nedavnog istraživanja je odgovorilo da im se ne sviđa 3D karakteristika u okviru 3DS konzole dok je samo 22% ispitanika odgovorilo potvrdno na pitanje da li 3D karakteristika unapređuje doživljaj igranja igara. Nintendo 3DS je konzola koja je u proteklih šest meseci izazvala brojne kontroverze i uprkos kompanijinim pokušajima da ovu konzolu načini interesantnijom za igrače svi pokušaji postaju sve neupešniji kako vreme prolazi. Takođe, u okviru iste ankete 56% ispitanika je odgovorilo da mu se više sviđa igranje 3D igračke konzole na TV-u umesto na 3D igračkom uređaju, dok samo 7% više voli igranje na konzoli.
28.09.2011. u 13h @ dailytech.com >
39775
EVGA GeForce GTX 580 Classified
Nakon nekoliko meseci iščekivanja kompanija EVGA konačno je predstavila GeForce GTX 580 Classified liniju visoko prilagodljivih grafičkih kartica prikladnih za overclock-ovanje. GTX 580 Classified kartice odlikuju tri PCIe naponska konektora od kojih su dva 8-pinska i jedan 6-pinski, NEC Proadlizer kondenzatori, dual BIOS kao i EVBot konektor koji omogućuje overclock-ovanje i monitoring u pokretu. Modele sa vazdušnim hlađenjem odlikuje dual-slot hladnjak koji poseduje 8cm ventilator, dok verzije sa vodenim hlađenjem koriste kompletni vodeni blok. Na tržištu je za sada u ponudi samo GeForce GTX 580 3072MB kartica, dok se 1536MB verzija može naručiti.
28.09.2011. u 13h @ tcmagazine.com >
39773
Kako Facebook prati korisnike
Pre nekoliko dana mladi programer Nik Cubrilović je postovao neverovatnu analizu u kojoj dokazuje kako Facebook koristi cookie-je da prati korisnike čak i kada su oni odjavljeni sa ove društvene mreže. Njegovo otkriće je povećalo interesovanje korisnika o tome koliko korisnici ovog servisa u stvari imaju privatnosti. Ovo je samo još jedno od upozorenja ljudi koji se bore za privatnost korisnika koja je narušena polutajnim delovanjem društvenih mreža. Drugi analitičar Dave Winner je napisao o tome kako ga je Facebook doslovno uplašio novim API-jem koji omogućava da aplikacije postuju statuse na Facebook timeline bez ikakve intervencije korisnika.
28.09.2011. u 12h @ betanews.com >
39772
FreshView 8.28
FreshView vam daje mogućnost da organizujete i pregledate multimedijalne fajlove (slike, zvuk, video). Fajlovi sa slikama u okviru direktorijuma se mogu prikazati korišćenjem brojnih pogleda, uključujući thumbnail pogled koji omogućava da brzo vidite ono što je na slici bez potrebe da je otvarate. Možete da konvertujete grafiku iz jednog tipa u drugi i da čak kreirate HTML album. Ovaj softver koji je zaista lak za korišćenje podržava 86 različitih formata. Nova verzija softvera koja nosi oznaku 8.28 donosi novi Soft Diagonal Smudge efekat kao i popravke manjih bug-ova uočenih u okviru prethodne verzije.
28.09.2011. u 12h @ filehippo.com >
39771
PC igranje i dalje živi
Velika većina igrača smatra da je igranje PC igrica stvar prošlosti, te da su igračke konzole preuzele primat. Međutim, istraživanje koje je nedavno sprovedeno pokazalo je da igranje igara na PC nikako nije mrtvo, naprotiv, beleži sve veći rast dok se tržišni udeo koji beleže igračke konzole smanjuje. U poslednjih nekoliko godina prihod koji beleži prodaja igara za igračke konzole stagnira na oko 17 milijardi evra na godišnjem nivou, dok je prodaja PC igrica zabeležila značajan porast, sa 9.6 milijardi evra na 13.4 milijardi evra u poslednje dve godine. Predviđa se da će do 2014. prihod od prodaje PC igara premašiti prihod generisan od strane igara za konzole.
28.09.2011. u 11h @ extremetech.com >
39770
CM Hyper TX3 EVO
Od strane kompanije Cooler Master stiže još jedno odlično rashladno rešenje za centralni procesor. Reč je o modelu EVO TX 3 koji karakteriše 3 heat pipe-a sa direktnim kontaktima sa osnovom koja je tako izrađena da se minimizuje kontakt međuprostor procesora obezbeđujući odlično rasipanje toplote. Ovaj kuler nudi opciju za dodavanje drugog ventilatora zahvaljujući specijalnim hvataljkama za ventilator čime može da se poboljšaju perfromanse hlađenja. Ventilator prečnika 92mm proizvodi svega 17dBA buke u širikom opsegu broja obrtaja. Kuler je namenjen za korišćenje sa najnovijim procesorima i nudi podršku za LGA 1366/1155 i AMD FM1/AM3+ procesore.
28.09.2011. u 11h @ coolermaster.com >
39769
YouTube optimizuje mobilne web strane za iOS
YouTube je sledio svoj Cosmic Panda redizajn desktop korisničkog interfejsa verzijom za mobilne uređaje koja je dizajnirana za iOS uređaje. Slično kao i desktop korisnički interfejs, ova optimizacija treba da bude omogućena od strane korisnika posećivanjem mobilnog sajta sa iOS uređaja koji radi na iOS 4 ili 5 verziji. Novi dizajn koristi tamnije boje tako da su video klipovi postavljeni u odnosu na tamne barove sa alatkama i tastere. Redizajn je i dalje u eksperimentalnoj fazi, međutim njegovo čuvanje na iPhone 4 početnom ekranu neće rezultirati Retina optimizovanom ikonom ili web apliakcijom preko celog ekrana.
28.09.2011. u 10h @ ipodnn.com >
39768
Super Talent DataGuardian flash driveovi
Super Talent trenutno se priprema za predstavljanje tri USB 3.0 omogućena DataGuardian flash drive-a koje će odlikovati ugrađena zaštita lozinke koja blokira automatsko pokretanje štetnih napada i osigurava bezbednost podataka. Pored zaštite, novi DataGuardian drive-ovi takođe obezbeđuju odlične brzine prenosa podataka – do 85MB/s kada je u pitanju brzina čitanja i 40MB/s, kada je reč o brzini pisanja. Nova Super Talent DataGuardian USB 3.0 linija obuhvata 8GB, 16GB i 32GB jedinice, na tržištu će se pojaviti sredinom oktobra meseca, dok će za osnovni model biti potrebno izdvojiti 18 evra.
28.09.2011. u 10h @ tcmagazine.com >
39766
uTorrent 3.1
Najnoviji 3.1 alfa build popularnog uTorrent-a sa sobom donosi podršku za veliki broj novih platformi, uključujući iPhone, iPad, PS3, Xbox 360 i Android. Korisnici sada imaju jednostavnu mogućnost da vrše sinhronizaciju sadržaja koji su preuzeli na hardver jednostavnim prevlačenjem fajlova. Takođe je dostupna i opcija konvertovanja fajlova u respektivne formate, mada se navodi da će ova karakteristika u okviru finalne verzije biti uklonjena jer se, navodno, radi o grešci. Karakteristika za konverziju biće deo verzije softvera koji se plaća i koji će nositi naziv uTorrent Plus. Besplatna finalna verzija uTorrent-a trebalo bi da se pojavi u narednih nekoliko meseci.
28.09.2011. u 09h @ electronista.com >
39765
Deluxe Power Grip za 3DS
Kompanija CTA Digital najavila je novu Deluxe Power Grip opremu za Nintendo 3DS konzolu koja je dizajnirana da reši problem kratkog trajanja baterije i produži vreme igranja za igrače. Ova oprema brzo i lako konvertuje 3DS sistem tako da on omogućava duže trajanje baterije. Ergonomski oblik ove opreme pomaže igračima da izdrže duže igračke sesije dok teksturirane ivice savršeno pristaju u ruke igrača i osiguravaju da konzola ne isklizne iz ruke tokom žustrog i brzog igranja. 3DS kontrole, priključak za slušalice, slideri i slotovi za igre su ostali lako dostupni čineći igranje ove konzole i dalje prirodnim iskustvom igranja 3DS konzole.
28.09.2011. u 09h @ engadget.com >
39764
Dota 2
Prema nedavno objavljenim informacijama Dota 2 će se uskoro pojaviti u okviru Valve servisa. Prema navodima, Valve je prvobitno planirao da zadrži igru u beta verziji sa željom da se testiranja nastave u toku narednih godinu dana ili duže, sve dok se ne obezbedi dovoljan broj novih karakteristika i novih likova koji će biti u liniji sa originalnim Defense of the Ancients. Međutim, nakon pažljivog razmatranja podrške koja je usledila od strane igrača Valve je odlučio da njihov prvobitni plan nije dobar. Novi planovi obuhvataju zvanično predstavljanje Dota 2 što je pre moguće. Beta verzija će još neko vreme podrazumevati pozivnice a Valve uskoro obećava nove likove i karakteristike.
28.09.2011. u 08h @ gamespot.com >
39763
Novi Asus all-in-one računari
Kompanija Asus je u toku jučerašnjeg dana na teritoriji SAD predstavila tri nova all-in-one računara. U pitanju su 21.5’’ ET2210, 23.6’’ ET2410 kao i 27’’ ET2700. Sva tri modela odlikuje Full HD 1920 x 1080 ekran osetljiv na dodir sa LED pozadinskim osvetljenjem kao i druga generacija Intel Core procesora. Sve nove Asus all-in-one računare odlikuje do 8GB DDR3 memorije, maksimalno 1TB skladišnog kapaciteta, DVD pisač ili Blu-ray Combo drive, integrisana Intel HD ili diskretna GeForce GT 540M grafika, 802.11 b/g/n WiFi, Gigabit Ethernet, ugrađena Web kamera, USB 3.0 i eSATA konektori kao i SonicMaster Audio sistem.
28.09.2011. u 08h @ tcmagazine.com >
39762
Android lider tržišta smart telefona
Android je definitivno pobednik u okviru bitke koja se vodila za operativni sistem za smart telefone u toku ove godine budući da je zabeležio 39% tržišnog udela, navodi se u izveštaju firme IDC. Ova istraživačka firma predviđa da će Android bazirani smart telefoni dominirati tržištem u toku 2015. te da će zabeležiti gotovo 44% tržišnog udela dok će Apple i Research In Motion voditi bitku za drugu poziciju. IDC navodi da je Android veoma lako prestigao prošlogodišnjeg pobednika, Symbian operativni sistem kompanije Nokia čiji tržišni udeo je pao sa 36% u toku 2010. godine, na projektovanih 21%, dok je Android zabeležio skok tržišnog udela za više od 15%.
28.09.2011. u 07h @ computerworld.com >
39756
Nove opcije za korisnike
Podrška obezbeđena od strane kompanije Cisco će Microsoft-ovo Hyper-V okruženje načiniti atraktivnijim za poslovne korisnike ali ostaje da se vidi da li će to biti dovoljno da Hyper-V pruži opravdanje za VMware ESXi. Zvanični predstavnik kompanije Cisco navodi da će ova kompanija uskoro ponuditi podršku za Hyper-V koja je slična onome što Cisco već nudi za VMware okruženja preko svog Nexus 1000v virtuelnog sviča. Saradnja između dve kompanije će obezbediti korisnicima bolju kontrolu virtuelnog okruženja nego što bi to bili u stanju sa trenutnom opcijom.
28.09.2011. u 07h @ computerworld.com >
39761
Samsung protiv iPhone-a
Samsung planira agresivniju taktiku protiv svog rivala broj jedan – kompanije Apple nakon pravnih akcija koje su preduzete u Nemačkoj i Holandiji. Korejska kompanija planira da zatraži zabranu prodaja narednog iPhone uređaja na domaćem korejskom tržištu po ugledu na akcije koje su EU zemlje izvršile protiv Samsung-ovih tableta i smart telefona u ovim zemljama. Nakon što se iPhone 5 pojavi na korejskom trištu Samsung planira da tuži Apple zbog kršenja patenata koji se odnose na Samsung-ove tehnologije korišćenja bežičnih tehnologija, navode izvori Samsung Electronics-a koji su upoznati sa planovima ove kompanije.
28.09.2011. u 06h @ arstechnica.com >
39760
Toshiba cloud bazirana backup opcija
Toshiba je u ponedeljak najavila dodavanje cloud skladištenog backup servisa kao opcije u okviru svoje Canvio linije eksternih hard drive-ova. Kompanija je takođe unapredila Canvio Basics i Canvio 3.0 linije tako da podržavaju 6Gbps USB 3.0 standard. Starije verzije podržavaju 480bps USB 2.0 standard. Canvio 3.0 hard drive koji je dostupan u kapacitetima od 500, 750GB i 1TB nudi opciono korisnički interfejs koji omogućava korisnicima da usmere podatke na cloud servise sa ciljem skladištenja. Canvio 3.0 drive-ovi su opremljeni prethodno instaliranim NTI BackupNow EZ softverom koji obezbeđuje potpuno prilagodljive cloud i drive backup šeme.
28.09.2011. u 06h @ computerworld.com >
39759
Gigatron predstavio novi katalog za septembar mesec. Preuzmite katalog na linku ispod.
Asus Maximus IV GENE-Z
Na prvi pogled • Beograd • 28.09.2011.
Još jedna sjajna ploča iz ROG serije, Maximus IV Gene je namenjena zahtevnim korisnicima koji planiraju konfiguraciju sa novim Intel LGA1155 procesorima. Vrhunskog kvaliteta izrade i sa prilično bogatim opcijama za overklok, ova ploča predstavlja odličan izbor za one koji uvek traže najbolje.
Sapphire Radeon HD 6870 Dirt 3 OC
Na prvi pogled • Beograd • 28.09.2011.
Još jedna od sjajnih Sapphire grafičkih kartica, Radeon HD 6870 Dirt 3 Edition. Kartica ima nešto drugačiji sistem hlađenja u odnosu na referentnu verziju, sa dva 90mm ventilatora koja rade veoma tiho, a takt procesora je sa regularnih 900MHz podignut na 920MHz.
Samtec PDVT-105HD MK II
Na prvi pogled • Beograd • 28.09.2011.
Još jedan od Samtec multimedijalnih plejera, model ekrana dijagonale 7" i podužeg spiska podržanih opcija. Pored reprodukcije multimedijalnih fajlova sa CD i DVD diskova, moguće je priključiti i flash ili eksterni disk, ili direktno sa memorijske kartice. Tu je i integrisani TV tjuner, ali i podrška za NES 8-bitne igre.