Arhiva - 22.10.2011.
PS Vita na tržištu Amerike i Evrope
Sony je objavio da će isporuka PlayStation Vita van teritorije Japana početi krajem februara meseca naredne godine. Istog dana novi sistem će se pojaviti na tržištu Severne Amerike, Kanade, Evrope i Latinske Amerike. Početna cena nove konzole na teritoriji SAD i Kanade biće $250 za Wi-Fi verziju, dok će za 3G model biti potrebno izdvojiti $299. Vita će se prvo pojaviti u Japanu i to krajem ove godine, a njeno pojavljivanje na drugim teritorijama je odloženo zbog problema sa isporukom, između ostalog. Većina prvih igara biće nastavci već poznatih igara u okviru PlayStation linije igara, kao što su Uncharted: Golden Abyss, Ressistance: Burning Skies i Wipeout.
22.10.2011. u 20h @ electronista.com >
40253
CoolerMaster Hyper 412PWM kuler
Cooler Master je ponudila još jedan novi proizvod. Reč je o novom kuleru za centralni procesor koji pripada Hyper seriji, modelu nazvanom Hyper 412PWM za koji se tvrdi da obezbeđuje delikatnu ravnotežu između potencijala hlađenja i buke. Dimenzije ovog modela su 132 x 99 x 160 mm, a težina je 642 grama. Kuler poseduje četiri CDC bakarna heatpipe-a prečnika 6mm, uobičajen niz aluminijumskih perca kao i jedan 120mm Long Life Sleeve Bearing ventilator koji može da radi pri brzinama od 600 do 2000 o/min, pri čemu oslobađa od 9 do 36dBA buke. Cena i datum dostupnosti ovog kulera za sada još uvek nisu najavljeni.
22.10.2011. u 19h @ tcmagazine.com >
40251
Podrazumevana enkripcija za pretragu
Google planira da u narednih nekoliko nedelja predstavi podrazumevanu enkripciju korišćenjem SSL u okviru pretraživanja za korisnike koji se prijavljuju preko njihovih naloga, navodi se u saopštenju kompanije. Ovaj potez usledio je godinu dana nakon što je Google SSL načinio podrazumevanim podešavanjem za Gmail i nakon što je predstavio enkriptovani engine za pretragu. Evelyn Kao, rukovodilac proizvodnje pri Google-u, navodi da su u ovoj kompaniji uvideli važnost obezbeđivanja zaštite personalizovanih rezultata pretrage koju obezbeđuju kako pretraživanje postaje sve više prilagođeno iskustvo.
22.10.2011. u 18h @ computerworld.com >
40250
Sony PS3 bežične slušalice
Kompanija Sony donela je odluku da na tržištu predstavi PS3 bežične stereo slušalice. Sa sigurnošću se može reći da nema nestašice igračkih uređaja u proteklih nekoliko godina. Na tržištu su prisutni zanimljivi uređaji u okviru raznih brendova među kojima su Turtle Beach, Astro i Logitech i koji su zaista vrhunski proizvodi ali čija cena ide i do $250. Postavlja se pitanje zbog čega je Sony čekao ovoliko dugo sa ovakvom odlukom? Razlog nije poznat, ali je zaista šteta što je toliko vremena prošlo budući da su PS3 Wireless Stereo slušalice odlične, jednostavne za upotrebu, odličnog kvaliteta i to po ceni od $100.
22.10.2011. u 17h @ cnet.com >
40249
Ultra HDTV tehnički standard
Novi standard za Ultra HD televiziju, UHDTV, napravio je važan korak ka realnosti, budući da su stručnjaci ITU Study grupe objavili da su postigli sporazum o većini značajnih tehničkih karakteristika za novi UHDTV standard. U toku septembra meseca ove godine probni UHDTV link je ostvaren između Londona i Amsterdama, a u toku je razvoj planova da se pokrije jedan deo olimpijskih igara koje će naredne godine biti održane u Londonu. Generalni sekretar ITU, Hamadoun Toure, navodi da će UHDTV kreirati do sada neviđeno iskustvo za gledaoce te da će generisati veliki broj novih poslovnih i tržišnih mogućnosti. Povećanje broja piksela u budućnosti, se očekuje da poboljša ugao gledanja 3D TV-a bez naočara.
22.10.2011. u 16h @ cnet.com >
40248
Pixar radi na Kinect igri
Microsoft-ov pokušaj da dostigne do šireg spektra igrača svojim Kinect kontrolerom je reafirmisan pre nekoliko dana kada je ova kompanija najavila da radi na nekoliko projekata orjentisanih ka deci. Microsoft je tako najavio Pixar igru koja je trenutno aktuelna pod kodnim nazivom Rush. Ova kolaboracija sa kompanijom Disney će omogućiti igračima da skeniraju sebe u scenarije popularnih Pixar filmova. Kreator Xbox 360 konzole je takođe obelodanio set novih kolaboracija sa Sesame Workshop i National Geographics. Prvi projekat nosi naziv Kinect Sesame Street TV i donosi popularni program za decu kreiran bazirano na interaktvnosti.
22.10.2011. u 15h @ gamespot.com >
40246
Otključavanje ekrana licem
Svakako da nema nestašice novih karakteristika u okviru Ice Cream Sandwich operativnog sistema. Međutim, nijedna od karakteristika koje postoje u ovom operativnom sistemu nije izazvala toliko pažnje kao Face Unlock. Reč je o karakteristici koja omogućava da otključate telefon preko prepoznavanja lica umesto tradicionalnog unosa lozinke. Ovo generalno nije nova ideja, ali je prvi put primenjena od strane kompanije Google. Nažalost, demo prikaz ove karakteristike nije funckionisano kako je trebalo tokom planirane uvodne reči koju je držao Matias Duarte iz kompanije Google.
22.10.2011. u 14h @ engadget.com >
40247
Java Runtime Environment 1.7.0.1
Java Software omogućava da pokrenete aplikacije nazvane „appleti“ koje su napisane u Java programskom jeziku. Ovi appleti omogućavaju da doživite mnogo bogatiji doživljaj online unesto jednostavnog interaktovanja sa statičkim HTML stranicama. Java plug-in tehnologija koja je uključena kao deo Java 2 Runtime Enviroment Standard Edition (JRE) uspostavlja vezu između populanrih pretraživača i Java platforme. Java omogućava da aplikacije budu preuzete preko mreže i pokrenute u okviru okruženog sandbox-a. Sigurnosna ograničenja su lako premostiva u okvru sandbox-a. Mnoge aplikacije za ukrštene platforme takođe zahtervaju Java-u da rade pravilno.
22.10.2011. u 13h @ filehippo.com >
40244
Gigabyte G1. Assassin 2 matična ploča
Gigabyte Technology je predstavila prve zvanične slike G1.Assassin 2 matične ploče koja je bazirana na Intel X79 Express čipsetu. Gigabyte-ova G1 ploča podržava nastupajuće Sandy Bridge E (LGA2011) procesore, karakteriše je ista crno/zelena kolor šema kao i njene prethodnike a tu je i hladnjak u obliku pištolja, četiri DDR3 memorijska slota, dva SATA 6. Gbps i četiri SATA 3.0 Gbps porta, tri PCI Express x16 lsotova, Killer 21000 NIC, Creative X-Fi Audio procesor kao i dva bBOSA. Ovo je sve za sada a više detalja o ovoj ploči u budućnosti. Cena i datum dostupnsoti ove ploče još uvek nisu obelodanjeni.
22.10.2011. u 13h @ tcmagazine.com >
40245
Redizajn za Google Docs
Veoma neobično je delovala činjenica da u okviru prošlogodišnjeg unapređivanja Google Docs paketa alata nije bilo nikakvih vesti vezanih za alat za prezentacije. Ovo se promenilo pre nekoliko dana kada je kompanija iz Mountain View-a načinila dostupnim live preview svog alata naredne generacije za pravljenje prezentacija. Nakon što u podešavanjima omogućite sve potrebne opcije dobijate preko 50 novih karakteristika uključujući unapređene alate za kolaboraciju, mogućnost animiranja slajdova sa prelascima između dva panela. Najnovije izdanje u okviru Google Docs je u skladu po pitanju izgleda sa najnovijm verzijama ostalih alata ovog paketa.
22.10.2011. u 12h @ engadget.com >
40243
Prolimatech Aluminium Vortex Silver Wing
Tajvanska kompanija Prolimatech je predstavila Aluminium Vortex Silver Wings, ventilator za kućište računara prečnika 140mm koji karakteriše 12 od aluminijuma izrađenih perca i koji se obrće pri brzinama od 900 do 1600 o/min. Ovaj ventilator karakteriše maksimalna izlazna buka od 28dBA i isporučuje se sa dva adaptera umanjenja buke i metalnom rešetkom. Ventilator će biti dostupan od 27. oktobra kod određenih prodavaca na evropskom tržištu po ceni od 24.90 evra. Reč je o idealnom rešenju koje će omogućiti da vaše kućište prepuno komponenti i dalje radi savršeno stabilno i hladno.
22.10.2011. u 11h @ tcmagazine.com >
40242
Aerocool Strike-X napajanja
Tajvanska kompanija Aerocool je proširila svoju Strike-X seriju napajanja izdavanjem četiri modela koji su namenjeni igračkim računarima. Ova napajanja su 80Plus sertifikovana, imaju modularni dizajn i mogu biti identifikovana po velkom X koje postoji sa strane. Strike-X napajanja su u saglasnosti sa ATX 12V 2.3 i EPS 12V 2.92 standardima i karakteriše ih aluminijumski okvir, 120mm PWM ventilator, aktivni faktor korekcije snage, srednje vreme pre otkaza od 120.000 sati, single 12V rail, kao i zaštita od prekomernog napona, prekomerne struje, snage, temperature i zaštita od kratkog spoja. Aerocool navodi da će napajanja biti dostupna od novembra.
22.10.2011. u 10h @ tcmagazine.com >
40241
Sledeća generacija Kindle Fire
Foxconn je primio nove odredbe za kreiranje sledeće generacije Amazon Kindle Fire tablet uređaja. Trenutno je kompanija Quanta zadužena za proizvodnju 7’’ Kindle Fire koji se trenutno može nabaviti na tržištu. Prema objavljenim informacijama, druga generacija Kindle Fire će kompaniji Foxconn obezbediti 80% udela na globalnom tržištu proizvodnje tablet računara. Osim ove, objavljena je i informacija da Amazon očekuje da se broj isporučenih Kindle Fire tablet uređaja popne na 1.5 miliona u toku oktobra i novembra meseca usled velike inicijalne potražnje za ovim uređajima.
22.10.2011. u 09h @ electronista.com >
40240
Novi IBM serveri
IBM je sredinom nedelje predstavio mainframe i Power bazirane analitičke sisteme sa ciljem da bude konkurentniji Oracle Exadata. IBM Smart Analytics System serveri podrazumevaju hardver u softver za analitiku kao i različite transakcione procese, navodi se u saopštenju kompanije. IBM je takođe predstavio uređaj za analiziranje podataka za nezahtevne korisnike koji vrši analizu u toku izvršavanja same transakcije koja se izvršava u okviru cloud-a. IBM nudi i nove Smart Analytics servere koji su bazirani na postojećem dizajnu IBM servera i koje pokreću x86 čipovi i IBM Power procesori.
22.10.2011. u 08h @ computerworld.com >
40239
Google muzička prodavnica
Kompanija Google planira da pokrene servis za preuzimanje muzičkih sadržaja čime bi popunila svoju postojeću ponudu, izjavio je Andy Rubin, rukovodilac Android odeljenja, u toku održavanja All Things Digital AsiaD konferencije koja je održana u Hong Kongu. Rubin tvrdi da je Google veoma blizu pokretanja muzičke prodavnice koja će korisnicima omogućiti kupovinu muzičkih sadržaja. Sa željom da se njihov servis razlikuje od konkurencije, njihovu ponudu će odlikovati blagi Google uticaj. Ova Rubin-ova izjava predstavlja potvrdu izveštaja koji je objavljen prošle nedelje u kojim je po prvi put navedeno da Google priprema novi muzički servis.
22.10.2011. u 07h @ cnet.com >
40238
Novi A-Data novi USB 3.0 fleševi
Tajvanska kompanija A-Data nedavno je predstavila tri nova USB 3.0 flash drive-a koji pokrivaju gotovo čitav cenovni opseg – od modela namenjenog nezahtevnim korisnicima koji nosi oznaku C103, preko modela srednje kategorije S102 Pro, do vrhunskog N005 Pro. Dimenzije modela C103 su 68.6 x 22.2 x 8.5mm, dostupan je u kapacitetima od 8GB i 16GB, S102 odlikuju dimenzije 61.8 x 18.7 x 10.7mm i dostupan je u kapacitetima od 8GB, 16GB i 32GB. Model N005 Pro odlikuju dimenzije 90 x 20.5 x 11.5mm, dostupan je u kapacitetima od 8GB do 64GB i nudi brzine čitanja i pisanja od 180MB/s i 90Mb/s, respektivno.
22.10.2011. u 06h @ tcmagazine.com >
40237
Nema informacija!
Pretvaranje dlana u ekran osetljiv na dodir
Na prvi pogled • Beograd • 22.10.2011.
Uzimajući u obzir činjenicu da su multitouch ekrani prilagodljivi i laki za upotrebu, postavlja se pitanje da li ih treba ograničiti samo na smart telefone i tablet uređaje.
Zašto je Bulldozer razočaranje dobra stvar
Na prvi pogled • Beograd • 22.10.2011.
Najnoviji AMD-ov čip blago zaostaje za Intel-ovim konkurentnim Core i5, prvi je rezultat dobijen u okviru PCWorld testiranja performansi. Međutim, ovi razočaravajući rezultati kriju prednosti koje će AMD „Bulldozer“ FX CPU najverovatnije ponuditi, naročito malim preduzećima koja vode računa o potrošnji finansijskih sredstava.
Da li je svet spreman za Timeline
Na prvi pogled • Beograd • 22.10.2011.
Davne 1952. godine, TV producent i voditelj, Ralph Edwards, osmislio je program koji spaja snagu nostalgije i trenutnu dostupnost televizije. Ideja je bila jednostavna: slavne ličnosti i poneki obični građanin bili bi iznenađeni pričom o njihovom sopstvenom životu koja bi bila ispričana rečima uticajnih ljudi koje bi sretali usput.