Arhiva - 17.11.2011.
Xbox slavi deseti rođendan
Xbox brend slavi svoj deseti rođendan. Kada je originalna konzola predstavljena, svet je bio potpuno drugačiji: PlayStation 2 je bila nova i sveža konzola, Sega Dreamcast je bio sistem sa aktivnom podrškom, a GameCube je pokazao da Nintendo može da zaradi novac sa sistemom koji je tada predstavljen. Neke stvari se, međutim, nisu promenile. Xbox je uvek pratio estetski problem budući da je ova konzola oduvak smatrana ružnom, velikom i nezgrapnom u poređenju sa konkurentskim proizvodima, ali to nikako nije uticalo na popularnost koju je ovaj sistem ostvario, kako nekada tako i sada.
17.11.2011. u 16h @ arstechnica.com >
40765
Ice Cream Sandwich izvorni kod
Ukoliko ste nestrpljivi po pitanju čekanja da se domognete Android 4.0, vašem čekanju bi uskoro mogao biti kraj. Naime, Android Open Source projekat će korisnicima omogućiti da vrše sinhronizaciju sada već dostupnog Ice Cream Sandwich izvornog koda. Zbog činjenice da je potrebno izvršiti još neke izmene, članovi projekta će svoju završnu reč dati kada sve bude finalizovano. Ukoliko pokušate sinhronizaciju pre toga, imajte na umu da ćete dobiti nekompletnu kopiju koja neće biti upotrebljiva. Dostupna verzija je 4.0.1, i to je upravo ona verzija koja će se isporučivati sa Galaxy Nexus, prvim ICS uređajem.
17.11.2011. u 15h @ engadget.com >
40764
Adobe Touch aplikacije za Androd
Kompanija Adobe je u toku jučerašnjeg dana objavila dostupnost Adobe Touch aplikacija u okvir Android Market-a. Adobe Touch aplikacije čine liniju šest intuitivnih aplikacija za ekrane osetljive na dodir inspirisane Adobe Creative Suite softverom koje donose kreativnost na profesionalnom nivou milionima korisnika tablet računara. Reč je o Adobe Photoshop Touch, Adobe Collage, Adobe Debut, Adobe Ideas, Adobe Kuler i Adobe Proto. Prvi put najavljene u toku održavanja MAX 2011 u toku oktobra meseca, ove aplikacije dostupne su za Android 3.1 ili novije verzije. Za Touch aplikacije Adobe navodi da će biti ključna komponenta Adobe Creative Cloud ponude u toku naredne godine.
17.11.2011. u 15h @ engadget.com >
40763
Niže cene ultrabook računara
Imajući u vidu činjenicu da se Best Buy priprema da počne prodaju Toshiba Ultrabook računara po ceni od $800 i Acer Aspire modela po ceni od $840, šanse da će ultrabook računari biti dostupni po pristupačnim cenama sve su veće. Ono što je iznenađujuće jeste činjenica da nije bilo potrebno da prođe dosta vremena za to, već se sve desilo u relativno kratkom roku. Analitičar Gap Intelligence, Deron Kershaw, smatra da najviše razloga za zadovoljstvo usled sniženja cena ima kompanija Intel, ali i naglašava da po sniženim cenama sigurno neće biti obezbeđen isti kvalitet kao što je to slučaj kod MacBook Air modela čija je cena $1.300.
17.11.2011. u 14h @ cnet.com >
40762
GCC podržava FMA4 i XOP instrukcije
AMD tvrdi da ima kompajler podršku za Bulldozer instrukcije u okviru poslednjih procesora. AMD Bulldozer Opteron 6200 serija čipova mogli bi biti prvi 16-jezgarni procesori ove kompanije, ali AMD je obezbedio povećanje maksimalnog broja jezgara za četiri, dodajući dve nove instrukcije. 4200 i 6200 serije Opteron procesora imaju samo AMD FMA4 i XOP instrukcije, a zvanični predstavnik kompanije navodi da popularni kompajleri koji podrazumevaju GNU C Compiler (GCC) već odlikuje podrška za ove instrukcije. Andre Heidekruger, stariji tehnički konsultant za AMD EMEA, navodi da će većina standardnih kompajlera odlikovati podrška za FMA4 i XOP instrukcije.
17.11.2011. u 14h @ theinquirer.com >
40761
Manje nametljivi auto update za Windows 8
Microsoft je obezbedio veliki broj unapređenja za njihov Windows Update sistem koja su osmišljena tako da softverske update-ove načine manje nametljivim. Windows 8 tim želeo je da obuhvati i obezbedi rešenje za sve probleme na koje su ukazivali korisnici u okviru Windows 7 i ranijih verzija, među kojima su najviše kritike zabeležila česta obaveštavanja kao i automatsko restartovanje koje se moralo zaustavljati manuelnim putem. Da bi automatsko update-ovanje bilo manje nametljivo, Windows 8 će konsolidovati sva restartovanja tako da se dešavaju jednom mesečno.
17.11.2011. u 13h @ electronista.com >
40760
Bolja prodaja 3DS sistema
Nintendo 3DS konzola je nakon svog pojavljivanja zabeležila dosta lošu prodaju koja je bila uslovljena visokom cenom kao i malim brojem dostupnih sadržaja. Nakon što je Nintendo shvatila da od ovakvog pristupa nema mnogo koristi odlučila je da snizi cenu konzole sa početnih $250 na $170 što je donelo mnogo veću popularnost ove konzole i povećanje prodaje. Kompanija je saopštila da je u mesecu oktobru prodala 250.000 jedinica ove konzole u SAD, odnosno ukupno 1.65 miliona jedinica. Sa ovakvom prodajom, navodi Nintendo 3DS bi mogla čak da nadmaši prodaju koju je DS konzola ostvarila u svojoj prvoj godini dostupnosti na tržištu.
17.11.2011. u 13h @ gamespot.com >
40759
Logitech solarna tastatura za Mac
Prošlo je više od tri godine od kada je Logitech predstavio diNovo Edge Mac izdanja, i gotovo isto toliko od predstavljanja diNovo Keyboard Mac izdanja, koje je zabeležilo odličan uspeh. Nedugo nakon toga Logitech je odustao od proizvodnje ova dva modela. Da uspeh ipak nešto znači pokazuje to što je krajem avgusta meseca kompanija Logitech najavila svoju najnoviju tastaturu namenjenu za Mac. U pitanju je bežična tastatura K750 na solarni pogon. Tastatura K750 za Mac dostupna je u pet kolor kombinacija, a sve tastature imaju jednu zajedničku karakteristiku a to je dve trake solarnih ćelija sa gornje strane tastature.
17.11.2011. u 12h @ macworld.com >
40758
iTunes 10.5.1
iTunes je aplikacija za Mac i PC koja omogućava reprodukciju digitalne muzike i video sadržaja, vrši sinhronizaciju sadržaja na iPod, iPhone i Apple TV uređaje, i može se reći da je to prodavnica zabavnih sadržaja koja radi 24 sata, sedam dana u nedelji. Među najvažnijim karakteristikama su organizovanje muzičkih sadržaja, editovanje informacija fajla, kopiranje fajlova na iPod ili neki drugi digitalni audio plejer, enkodiranje muzike u veliki broj različitih audio formata, mogućnost kupovine muzičkih i video sadržaja putem interneta preko iTunes prodavnice i mnogo toga još. Nova verzija nosi oznaku iTunes 10.5.1, u pitanju je 32-bitna verzija koja donosi podršku za iTunes Match.
17.11.2011. u 12h @ filehippo.com >
40757
Skače računari zbog nestašice hard diskova
Na prodaju računara utiču poplave na Tajlandu budući da su desktop računari i niskobudžetni serveri prvi na udaru, a za njima laptop računari. Poslovni i drugi korisnici koji su odlagali kupovinu novog računara sigurno će zažaliti zbog takve odluke jer su poplave na Tajlandu i nestašica hard drive-ova doveli do povećanja cena računara, navodi se u izveštaju firme Gartner. Ova firma nedavno je završila istraživanje zabeleženih finansijskih rezultata u toku trećeg kvartala kada je reč o prodaji računara na tržištu zapadne Evrope, a u izveštaju se navodi da je ukupno isporučeno 14.8 miliona jedinica u trećem kvartalu, što je pad od 11.4% u u odnosu na isti period prošle godine.
17.11.2011. u 11h @ infoworld.com >
40756
Live events i YouTube 1+ za Google Maps
Google je unapredio dve važne aplikacije za Android telefone. U pitanju su YouTube koji sada odlikuje +1 taster za preporučivanje video sadržaja kao i za dodavanje komentara. Google Maps sada odlikuju Live događaji koji su dodati za njihove Place strane za pet glavnih gradova. Pored novog +1 tastera, Google je dodao i opciju „Watch Later“ za YouTube aplikaciju. Osim toga, moguće je vršiti i editovanje detalja vezanih za video sadržaje, opcija koja je ranije bila dostupna samo za Web. Informacije o Live događajima u okviru Google Maps trenutno su ograničene na Njujork, San Francisko, Pariz, Cirih i London.
17.11.2011. u 11h @ electronista.com >
40755
Novi mali i moderni USB fleš disk iz Kingstona
Kompanija Kingston predstavila je Kingston Kingston DataTraveler 109. Kingston DataTraveler 109 je tanak, stilizovan USB fleš disk koji je dostupan u sedam boja i dolazi sa već preinstaliranim urDrive sotverom, besplatnom aplikacijom koja vam pomaže da organizujete fajlove, fotografije, video klipove, muziku i više. Kingston DataTraveler 109 je dostupan u veličinama od 8 GB i 16 GB a oba kapaciteta su dostupna u sedam različitih kombinacija boja. Uz to DataTraveler 109 takođe poseduje i praktičan krug na svom kraju kako bi korisnici lakše zakačili disk na traku za ključeve ili privezak.
17.11.2011. u 10h @ kingston.com >
40754
Internet Download Manager 6.07
Internet Download Manager je alat za povećavanje brzine preuzimanja i to pet puta, nastavljanje prekinutog preuzimanja i planiranje rasporeda preuzimanja. Funkcija eliminisanja grešaka i nastavljanja prekinutog preuzimanja automatski će nastaviti proces preuzimanja koji je prekinut usled prekida konekcije, problema sa mrežom, gašenja računara ili iznenadnog nestanka električne energije, dok jednostavni korisnički interfejs omogućuje laku upotrebu. Nova verzija nosi oznaku Internet Download Manager 6.07 Build 15 i donosi dodatu podršku za Firefox 9 kao i zakrpe za ranije primećene slabe tačke.
17.11.2011. u 10h @ filehippo.com >
40751
Western Digital Sentinel DX4000
Kompanija Western Digital lagano se vraća na tržište korisničkih i poslovnih NAS uređaja predstavljanjem njihovog Sentinel DX4000, 4-bay box-a koji odlikuje Microsoft Storage Server 2008 RS Essentials operativni sistem. DX4000 isporučuje se bilo sa dva ili četiri 2TB drive-a po ceni od $950 za 4TB verziju i $1500 za 8TB verziju. Kada prestane trenutna nestašica drive-ova, kupovina jeftinije verzije i upgrade-ovanje sa dodatnih 4TB bila bi odlična odluka.Western Digital je DX4000 model obezbedio vrhunskom tehnologijom, dual gigabit Ethernet portovima i dual USB 3.0 portovima.
17.11.2011. u 09h @ pcworld.com >
40752
Android ima 52.5% tržišnog udela
Android je zabeležio najveći tržišni udeo kada je u pitanju tržište smart telefona, navodi se u zvaničnom izveštaju firme Gartner. Tržišni udeo je udvostručen u toku leta u poređenju sa istim periodom prošle godine, a sa 52.5% Android je ostavio sve druge platforme daleko iza sebe. Nokia Symbian i Apple iPhone zabeležili su pad u toku leta na 16.9% i 15%, respektivno, dok RIM i pored blagog porasta isporuke BlackBerry aparata i dalje beleži oštar pad tržišnog udela koji sada iznosi samo 11%. Najlošije rezultate beleži Microsoft čiji je tržišni udeo pao na 1.5% i 1.7 miliona telefona isporučenih na globalnom nivou.
17.11.2011. u 09h @ electronista.com >
40750
Canon Pixma MX870
Canon Pixma MX870 all-in-one uređaj nudi veoma dobre performanse po niskoj ceni i savršeno je rešenje za male kancelarije ili za kućne korisnike. Ovaj kolor inkjet multifinkcionalni uređaj se sada može kupiti po veoma povoljnoj ceni. Uređaj karakterišu veliki tasteri na prednjem kontrolnom panelu koji omogućava pozivanje i izvršenje većine funkcija kao što su kopiranje, faksiranje, skeniranje i čitanje memorijske kartice. Meni se pojavljuje na 2.5“ ekranu. Uređaj nudi veoma dobre brzine skeniranja i štampanja kako u boji tako i crno belo. Poslovne karakteristike ovog uređaja su veoma dobre pa ga možete povezati preko etherneta, USB ili WiFi konekcije.
17.11.2011. u 08h @ pcworld.com >
40749
Google ignoriše WiFi rutere
Google je ponudio opciju koja omogućava da od strane ove kompanije budu ignorisani WiFi hotspotovi za koje njihovi vlasnici želi da ne budu vidljivi. Google nije raniije želeo da obezebdi ovu opciju, ali je zbog zlonamernih hakera procenjeno da je takva opcija najmanje štetna. Takođe, jedan od razloga zbog kojeg je ovako nešto urađeno je i da se ne bi ponovio slučaj kada su Google automobili koji su snimali sadržaje za Street View karakteristiku se nenamerno logovali na svaku WiFi mrežu koju su imali u svom dometu. Sa druge strane Andorid telefoni regularno šalju update-ove Googleplex-u, čuvajući lokacije svakog WiFi rutera i konstantno update-ujući ove podatke.
17.11.2011. u 08h @ theregister.com >
40748
Budući AMD planovi za servere
U svetlu predstavljanja Opteron procesora za servere koje je kompanija AMD upriličila na događaju Pekingu kada su predstavljeni Opteron 6200 i 4200 procesori za servere ova kompanija je najavila buduće planove prema kojima će predstaviti procesore Opteron serije 3000, pri čemu će prvi čip koji se pojavi u okviru ove serije karakterisati kodni naziv Zurich. Zurich čip će imati četiri, šest ili osam aktiviranih jezgara i moći će da se ugradi u AM3+ matične ploče. Ovi procesori bi trebalo da imaju duži životni ciklus u okviru AMD linije proizvoda, i širu primenu kod operativnih sistema i aplikacija za servere.
17.11.2011. u 07h @ theregister.com >
40747
MicroSDXC kartice na tabletima i telefonima
Android blog Andoridnz je potvrdio da 64GB microSDXC kartice rade na različitim uređajima uključujući smart telefone i tablete. Generalno, slotovi microSD kartica u današnjim uređajima podržavaju do 32GB dodatnog prostora, ali uprkos tome šta Sandisk navodi sada možete dodati do 64GB prostora. Sandisk kartice su isporbane u telefonima kao što su Samsung Galaxy S II i tabletima kao što su Asus Eee Pad Transformer. Ukoliko kada postavite 64GB karticu ou svoj smart teleofn on vam prijavljuje grešku, jednostavnim formatiranjem kartice ta greška se potire i većina telefona će bez problema pročitati kapacitet kartice.
17.11.2011. u 07h @ theinquirer.com >
40746
IncrediMail 2 Build 5139
IncrediMail je besplatni e-mail program koji upravlja svim e-mail porukama, komunikcijama, kontaktima i e-mail transakcijama. Najvažnije karakteristike popularnog IncrediMail programa su dostupnost više od 100 e-mail pozadina, mogućnost dodavanja zabavnih emotikona ili animacija email-ovima, mogućnost dodavanja animiranih 3D efekata, obaveštavanje korisnika o pristiglim e-mail porukama kao i mogućnost upravljanja svim email-ovima sa različitih naloga, kao što su Yahoo i Gmail, sa jednog mesta. Nova verzija nosi oznaku IncrediMail 2 Build 5139 i donosi minorne izmene u odnosu na prethodnu verziju.
17.11.2011. u 06h @ filehippo.com >
40745
Samsung je najveći proizvođač smart telefona
Samsung je postao najveći proizvođač smart telefona na svetu u toku trećeg kvartala, a tržišni udeo Android-a prešao je 50% po prvi put, navodi se u zvaničnom izveštaju firme Gartner. Ukupna prodaja smart telefona na globalnom tržištu iznosila je 115 miliona jedinica u toku trećeg kvartala ove godine, što je za 42% više u odnosu na treći kvartal 2010. godine. Uprkos tome, prodaja smart telefona smanjena je u poređenju sa drugim kvartalom, a razlog za to je loša ekonomska situacija i to što su korisnici želeli da odlože kupovinu čekajući nove modele, među kojima su iPhone 4S, navodi Roberta Cozza, glavni analitičar firme Gartner.
17.11.2011. u 06h @ computerworld.com >
40744
PC Practic predstavio novi katalog za novembar mesec. Preuzmite katalog na linku ispod.
MPMan MOOVYBOOK7
Na prvi pogled • Beograd • 17.11.2011.
Interesantan ebook reader manje poznatog proizvođača MPMan-a. Odličan kvalitet izrade i dosta dobar ekran uprkos ceni uređaja. Pored čitanja knjiga i teksta, mogu se gledati slike, puštati muzika ali i video fajlovi zajedno sa titlovima.
Prestigio Geovision 4700BTFM
Na prvi pogled • Beograd • 17.11.2011.
Odlična navigacija poslednje generacije, sa ekranom od 4.3", ugrađenim Bluetooth i FM transmiter modulima. Pored Navitel navigacije, tu je i podrška za puštanje audio, video formata, pregledanje slika i teksturalnih fajlova.
Choiix Cruiser C-WM02
Na prvi pogled • Beograd • 17.11.2011.
Choiix je ime iza koga se krije odeljenje čuvenog Cooler Mastera, sa proizvodima koji su namenjeni mlađoj populaciji. Cruiser je atraktivan bežični miš kompaktnih dimenzija, koji zahvaljujući odličnom Blue trace optičkom senzoru od 1600dpi radi i po staklu.