Arhiva - 16.12.2011.
G.Skill Quad-Channel Memory Kit memorija
Kompanija G.Skill je predstavila nekoliko quad-channel memorijske opreme koja je izgrađena ekskluzivno za Intel X79 platformu u poslednjih nekoliko nedelja. Ovih dana je ova kompanija predstavila još jednu opremu: RipjawsZ DDR3-2400MHz 64GB (8x8GB) memorije. Reč je o DIMM memorijskim modulima koji su rigorozno ručno testirani i potvrđeni da su dizajnirani za maksimalnu stabilnost i prostor za overclockovanje. Ovi memorijski moduli se isporučuju sa doživotnom garancijom. RAM memorijska oprema se pridružuje drugim X79 Ripjaws Z opremama uključujući 64GB DDR3-2133MHz, 32GB DDR3-2400MHz.
16.12.2011. u 16h @ hothardware.com >
41337
Google predstavlja Zeitgeist
Google je objavio Zeitgeist, pregled pojmova koji su njčešće upisivani u Google internet pretraživač tokom 2011. Godine. Istraživanje je, ove godine, osim u preko 40 zemalja širom sveta, po prvi put sprovedeno i u Srbiji. Na osnovu učestalosti pojavljivanja pretraživanih pojmova, Zeitgeist nudi jedinstven pregled glavnih i najzanimljivijih događaja i trendova u toku protekle godine. Posmatrajući rezultate u Srbiji, može se zaključiti da najveće interesovanje vlada za sadržaje zabavnog karaktera. Prva Srpska Televizija zabeležila je najveći porast broja pretraživanja i tako zauzela prvo mesto na listi, a prate je film Ničija Zemlja i internet stranica Vukajlija.
16.12.2011. u 15h @ googlezeitgeist.com >
41335
AVG Free Edition 2012
AVG Anti-Virus Free Edition je antivirus i antispyware rešenje od poverenja za Windows koje je dostupno za besplatno preuzimanje. Pored toga, novouključeni LinkScanner Active Surf Shield proverava Web stranice za pretnje u momentu kada je to najbitnije – kada kliknete na link. AVG Anti-Virus Free ima dostupne sledeće karakteristike: nagrađivanu antivirus i antispyware zaštitu, bezbedno internet surfovanje u realnom vremenu, kompatibilnost sa Windows 7, Vista i XP verzijama operativnog sistema. Nova verzija donosi popravku u okvir email skenera sa pogrešnom email sertifikacijom te novu verziju implementiranog bara sa alatkama.
16.12.2011. u 15h @ filehippo.com >
41336
NVIDIA otvara CUDA izvorni kod
NVIDIA se odlučila za veliki korak napred sa željom da podstakne razvoj CUDA tehnologije koda za opštu upotrebu za video kartice objavljivanjem CUDA izvornog koda. Programeri sada imaju pristup varijanti LLVM kompajlera koji će im omogućiti da dodaju nove tipove procesora i jezika. Ovo proširenje bi moglo dovesti do toga da se CUDA pokreće na AMD Radeon hardveru, Intel-ovoj integrisanoj grafici, a moglo bi dovesti i do upotrebe relativno starog koda kao što je Fortran. Rani pristup za sad je dostupan preko posebnog programa, a NVIDIA nije objavila informacije o skorom proširenju pristupa.
16.12.2011. u 14h @ electronista.com >
41334
Sapphire Pure Black 990FX
Kompanija Sapphire je izdala Pure Black 990FX matičnu ploču koja podržava najnovije AMD Bulldozer FX čipove. Sapphire Pure Black opseg matičnih ploča je namenjen entuzijastima pri čemu 990FX podržava prethodnu generaciju AMD AM3 procesora kao i najnovije Bulldozer bazirane FX čipove. Ova ploča je bazirana na AMD 990FX northbridge i SB950 southbridge čipovima. Sapphire Pure Black 990FX podržava do 16GB sistemske memorije i ima četiri USB 3.0 porta i osam USB 2.0 portova. Takođe, ova ploča poseduje osam SATA 3 6Gbps portove koji podržavaju RAID 0, 1, 5 i 10 funkcionalnosti.
16.12.2011. u 14h @ sapphiretech.com >
41333
Intel licencira NFC tehnologiju
Kompanija Intel je licencirala near field communications (NFC) tehnologiju za upotrebu u okviru svojih čipova. Intel čije su ambicije da uđe na tržište poslovanja sa čipovima za smart telefone je potpisao sporazum sa Inside Secure kompanijom o korišćenju njenih NFC tehnologija u okviru svojih budućih proizvoda. Ovaj sporazum će obezbediti da pomenuta kompanije obezbeđuje Intelu pristup svojim Microred, Securead i Open NFC proizvodima. Intel se nada da će u toku naredne godine predstaviti kompetetivni čipset za smart telefone kojim će moći da osvoji deo ovog tržišta.
16.12.2011. u 13h @ theinquirer.com >
41332
Update za Kindle Fire
Amazon će u naredne dve nedelje obezbediti update za Kindle Fire tablet računare. Za sada je poznato samo nekoliko detalja, a poznato je da bi ova unapređenja trebalo da imaju značajan uticaj na celokupne performanse i multitouch mogućnosti. Pored toga, korisnici će imati priliku da vrše uređivanje liste skorašnjih akcija, uključujući listu posećenih Web sajtova i slično. Amazon je krajem novembra meseca izdao update za Kindle Fire sa verzijom 6.2 za koju se navodilo da donosi značajno unapređenje rada Kindle Fire tablet računara. Amazon tvrdi da će sledeći update biti obezbeđen preko Wi-Fi konekcije Kindle Fire računara.
16.12.2011. u 13h @ computerworld.com >
41331
Call of Duty: Modern Warfare 3 PC u prodaji
Treći nastavak u popularnom serijalu razvijaju tri developera zadužena za singeplayer i multiplayer komponente. Razvojni timovi Sledgehammer Games i Infinity Ward zajedno će sudjelovati na razvoju singleplayer segmenta, dok će se Raven Software baviti multiplayerom. Singleplayer kampanja će sadržavati 15 misija podijeljenih između nekoliko poznatih likova te dva nova. Multiplayer komponenta će sadržavati 20 mapa raspoređenih po lokacijama kao što su New York, Paris, London i Berlin te dva Spec Ops moda: Survival i Mission. Igra je u prodaji od četvrtka u Orange Shopu Beograd, a igra će moći da se igra od 20. decembra.
16.12.2011. u 12h @ computerlandgames.com >
41330
Nova Smart TV aplikacija iz Samsunga
Kompanija Samsung Electronics je izbacila VTS Weather, drugu lokalnu aplikaciju za Samsung pametne televizore. VTS Weather je SMART TV aplikacija koja prikazuje vremensku prognozu i napravljena je u saradnji sa Samsungovom kancelarijom iz Beograda i Visokom tehničkom školom iz Niša. Ova aplikacija podržava 43 grada u Srbiji i dostupna je svim vlasnicima Samsungovih smart televizora od 13. decembra. Za manje od mesec dana nakon prve srpske aplikacije, koja je realizovana kao produkt saradnje sa kompanijom Ringier Axel Springer, kancelarija u Beogradu i Samsung Apps laboratorija u Nišu potrudili su se da vlasnicima Samsung Smart televizora ponude i nove sadržaje.
16.12.2011. u 12h @ samsung.com >
41329
Dodeljeni računari Školama bez nasilja
Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) donirao je 14. decembra šest računara školama iz manjih sredina, u kojima se uspešno sprovodi program 'Škola bez nasilja'. Ovaj program, čiji je cilj stvaranje bezbedne i podsticanje sredine za učenjei razvoj dece, već šest godina uspešno sprovodi UNICEF u saradnji sa Ministarstvom prosvete i nauke i brojnim partnerima. Nove računare dobile su osnovne škole: 'Sveti Sava' iz Čitluka, 'Brana Pavlović' iz Konjuha, 'Josif Marinković' iz Novog Bečeja, 'Siniša Janić' iz Vlasotinca, 'Knez Lazar' iz Velikih Kupaca i 'Vuk Karadžić' iz Surdulice.
16.12.2011. u 11h @ rnids.com >
41328
AMD Catalyst 11.12 driveri
Kompanija AMD je izdala AMD Catalyst 11.12 drivere za Windows 7, Vista i XP operativne sisteme kao i za Linux platforme. Karakteristike nove verzije Catalyst drivera uključuju podršku za AMD OpenGL 4.2 specifikacije, zatim omogućenu podršku za AMD HD3D tehnologiju kada se koristi 3x1 Landscape Eyefinity prikaz na podržanim DisplayPort 3D monitorima. Takođe, implementirana su unapređenja sa ciljem boljeg iskorišćenja omogućavanjem i kontrolom dual grafike u okviru Vision Engine kontrolnog centra. Nova verzija Catalyst drivera se može preuzeti sa zvaničnog sajta kompanije AMD.
16.12.2011. u 11h @ amd.com >
41327
Samsung ulazi u Ultrabook trku
Kompanija Samsung je početkom nedelje predstavila svoje prve Ultrabook pulene, 13“ i 14“ modele u okviru Ultra serije 5. Najavljeni 14“ model ne samo da ima veći ekran od bilo kog ultra tankog laptop računara koji se trenutno na tržištu može pronaći pod oznakom Ultrabook, već je i prvi koji podrazumeva optički disk drive. Samsung je i ranije napravio izlet na ovo tržište ali sadašnju Samsung serija 5 Ultra laptop računara odlikuje daleko pristupačnija cena. Oba modela nude Intel Core i5 procesor, HDMI i Ethernet portove, matirane ekrane kao i kućište izrađeno od aluminijuma.
16.12.2011. u 10h @ pcworld.com >
41324
Zelda igre sa kontrolom pokreta
Legend of Zelda: Skyward Sword nije prvi Zelda naslov koji je bio dostupan za Wii konzolu ali je prvi naslov koji je od samog početka razvijen sa kontrolama pokreta na umu. Svakako neće biti ni poslednji jer je producent serije Eiji Aonuma rekao da je razvojni tim zadovoljan ostvarenim rezultatima i da ne želi da se vraća na stare kontrole. Govoreći za zvanični britanski Wii magazin, producent Zelda serije je rekao da će definitivno ovakav način kontrola biti korišćen za buduće Zelda naslove. Ova informacija zato izaziva brojna pitanja o tome da li će pomenuta serija debitovati na Wii U konzoli.
16.12.2011. u 10h @ gamespot.com >
41325
Hitachi 900GB SAS hard drive
Japanski proizvođač skladišnih uređaja, kompanija Hitachi, predstavila je svoj prvi 900GB, 10.000 o/min, SAS hard drive. Hitachi-jev 2.5“ Ultrastar C10K900 je 10.000 o/min SAS hard drive najnovije generacije koji je namenjen za upotrebu u vrhunskim radnim stanicama i serverima. Model C10K900 karakteriše prosečno vreme traženja od 3.8ms kao i 64MB cache-a. Kompanija poseban akcenat stavlja na unapređenja po pitanju uštede energije, kao i postojanje Bulk Data enkripcije koja je dostupna na svim drive-ovima koji su deo C10 opsega. Ova enkripcija ispunjava Trusted Comptuing Group Enterprise A Security Subsyste Class kriterijum.
16.12.2011. u 09h @ theinquirer.com >
41323
OnLive na Android tabletima
OnLive je zvanično postao dostupan tamo gde nijedan cloud igrački servis nije ikada ranije – Android tabletima i smart telefonima, dok se za Apple iOS uređaje čeka sertifikacija. OnLive je distribuirani igrački servis koji nudi svu snagu koja je potrebna za pokretanje kompleksnih igara i nudi njihovo igranje daljinskim putem, prebacujući samo vizuelne podatke do klijent uređaja koristeći algoritam kompresovanja koji čini da slika izgleda bolje ili lošije u zavisnosti od propusnog opsega. On gotovo da uopšte ne zahteva lokalnu obradu podataka – samo je potrebno da pokrenete klijent aplikaciju i pošaljete ulazne podatke na OnLive daljinske servere koji ostalo sami odrađuju.
16.12.2011. u 09h @ pcworld.com >
41322
Windows 7 Codecs 3.3.5
Windows 7 Codecs 3.3.5 jeste grupa svih kodeka koji su neophodni Windowsu 7 za reprodukciju AVI, DVD i drugih vrsta formata. Ova grupa kodeka ne podrazumeva sam medija plejer niti se povezuje sa nekom određenom vrstom fajlova. Uz instalirani Windows 7 paket kodeka korisnici imaju mogućnost da koriste bilo koji medija plejer kao i da vrše reprodukciju svih vrsta filmova i video klipova. Najnovija verzija koja je objavljena nosi oznaku Windows 7 Codecs 3.3.5 i ona sa sobom donosi zakrpu za slabu tačku koja je dovodila do krahiranja plejera pri izlazu iz njega, update za FFDshow 4130, kao i podršku za Control Panel.
16.12.2011. u 08h @ filehippo.com >
41321
Call of Duty najbolje prodavana igra ikada
Call of Duty: Modern Warfare 3 je uspela da sa čela liste najuspešnije ponude zabavnih sadržaja zbaci blockbustter američkog reditelja Jamesa Camerona Avatar kao najbrža zabavna ponuda koja je uspela da ostvari prodaju vrednu $1 milijardu. Ova igra je stigla do pomenutog dostignuća 16 dana nakon svog izdavanja 8. novembra, za jedan dan manje nego što je to bilo potrebno filmu Avatar 2009. godine. Prema navodima kompanije Activision koja je izdala ovu igru Call of Duty zajednica sada se sastoji od preko 30 miliona igrača, što zajedno daje populaciju gradova kao što su New York, Pariz, London i Madrid.
16.12.2011. u 08h @ reghardware.com >
41320
Micron želi ulaz na tržište tableta
Kompanija Micron planira da uđe na tržište flash skladištenih rešenja za tablet računare u ultrabook-ove naredne godine sa mSATA solid state drive-ovima. Kevin Kilbuck, Micron-ov direktor marketinga za NAND rešenja je izjavio da je Micron u pregovorima sa proizvođačima ultrabook rešenja vezano za SSD rešenja sa mSATA interfejsom koje bi ova kompanija počela da isporučuje naredne godine. Kilbuck je naveo da bi Micron mogao da pređe na 20nm tehnologiju u svojoj fabrici naredne godine. Micron i IMTF zajedničko preduzeće stvoreno sa Intel-om su upravo najavili početak masovne proizvodnje 128Gbit čipova izrađenih 20nm procesom.
16.12.2011. u 07h @ theregister.com >
41319
YouTube aplikacija za Xbox Live
YouTube video portal sada je dostupan kao Xbox Live aplikacija za beta korisnike, nedelju dana nakon što je predstavljen novi Dashboard. YouTube odlikuje isti Metro korisnički interfejs kao i i podrška za Kinect kao i pristup Watch Later, Playlist, Favorites i Subscriptions opcijama. Korisnici imaju mogućnost obeležavanja toga da li im se video dopada ili ne, prikazivanja naslova i čitanja objašnjenja. Za sada nema informacija o tome da li će i komentari biti dostupni, ali sigurno je da će se velikom broju korisnika ovako nešto dopasti. Reprodukcija HD sadržaja dobro radi ali primetni su mali problemi, a neki video sadržaji ne mogu se pokrenuti.
16.12.2011. u 07h @ engadget.com >
41318
iTunes 10.5.2
iTunes je besplatna aplikacija za Mac i PC. Ona može da reprodukuje sve vaše digitalne muzičke sadržaje i video. Takođe, iTunes omogućava sinhronizaciju sa vašim iPod, iPhone i Apple TV uređajima. Istovremeno, iTunes je prodavnica digitalnih sadržaja koja je otvorena 24 časa. Softver omogućava da organizujete svoju muziku u liste pesama, editujete informacije o fajlovima, snimate kompakt diskove, kopirate fajlove na vaš iPod i druge digitalne audio plejere, kupujete muziku i video sadržaje preko interneta preko ugrađene iTunes prodavnice. Nova verzija odnosi nekoliko unapređenja za iTunes Match i popravku za iskrivljenje zvuka.
16.12.2011. u 06h @ filehippo.com >
41317
Neizvesna sudbina za S.T.A.L.K.E.R. 2 studio
Budućnost ne izgleda svetla za GSC Gameworld, ukrajinski razvojni studio koji stoji iza PC postapokaliptičke akcione Serije S.T.A.L.K.E.R. U petak je objavljena informacija da osnivač ovog studija i izvršni direktor Sergei Grigorovich je odlučio da zatvori ovaj studio iz ličnih razloga. Sam izveštaj je kasnije demantovan sa zvanične S.T.A.L.K.E.R. Twitter stranice, ali je ovaj post nedugo nakon toga uklonjen. Nekoliko dana kasnije zvanični nalog je ponovo ažuriran zvaničnom izjavom u kojoj se navodi da će studio uraditi sve što je u moći ljudi koji su zaposleni u njemu da se nastavi rad, ali da u ovom momentu još uvek nije ništa definitivno niti jasno.
16.12.2011. u 06h @ gamespot.com >
41316
Nema informacija!
WayteQ XTAB-70
Na prvi pogled • Beograd • 16.12.2011.
Ovo je jedan od novijih Gingerbread tableta koji se veoma dobro pokazao na testu, i uz male primedbe vrlo lako može biti i jedan od best-buy modela. Ekran dijagonale 7" i odlična rezolucija od 800x600 piksela, uz dosta dobre performanse su ono što se dobija po veoma povoljnoj ceni.
Logitech Z-313
Na prvi pogled • Beograd • 16.12.2011.
Ovo su jednostavni 2.1 zvučnici koji isporučuju zvuk odlične jačine i kvaliteta. Dobija se vrlo pristojan bas i dobro balansiran zvuk satelita, a deluje da je 25W ukupne snage prilično konzervativna ocena pošto deluje da bi mogli i dosta jače da sviraju.
RaidSonic Trayless Mobile Rack
Na prvi pogled • Beograd • 16.12.2011.
Interesantan hard disk rack sa podrškom za 3.5" SATA diskove i SATA I/II interfejs. Podržana je i How Swap funkcija, tako da se diskovi mogu lako instalirati i skidati po potrebi.