Arhiva - 25.12.2011.
Acer najavljuje 15“ ultrabook
Acer 15“ ultrabook računar koji u potpunosti „iskače“ od specifikacija kategorije ultrabook računara će biti značajno jeftiniji od cifre koja predstavlja normu za snabdevače, ako su tačne informacije koje dolaze od strane snabdevača tajvanske kompanije. Prema informacijama, ovaj model će izrađivati kompanija Pegatron i on će biti baziran na fiberglasu kao osnovnom materijalu, pri čemu bi trebalo da cena ovog modela mogla da bude $699. Ovaj model bi mogao da se pojavi kao rezultat zadovoljavajuće prodaje modela sa ekranima dužine dijagonale 11 i 13“. Ostali detalji ovog sistema nisu poznati, ali se naglašava da bi mogao da se pojavi početkom naredne godine.
25.12.2011. u 20h @ electronista.com >
41505
Sharkoon T28 ATX kućište
Sharkoon T28 ATX kućište dizajnirano tako da ublaži veliki broj problema koji se mogu javiti kao što je nepostojanje dovoljno prostora da se smeste željene komponente. Novo Sharkoon T28 ATX kućište dostupno je u crnoj boji sa crvenim, zelenim ili plavim dodacima i odlikuje ga osam hard drive bay-ova. Takođe pruža mogućnost postavljanja dva 5.25“ drive-a, a tu je i par okvira za postavljanje 2.5“ drive-ova. Jedan deo unutrašnjosti, u okviru kojeg se nalaze tri bay-a, može se ukloniti i na taj način se dobija dodatnih 40CV prostora za dugačku grafičku karticu. Model T28 omogućava CPU hladnjak do 16.5cm visine i PSU do 29cm dužine.
25.12.2011. u 19h @ hothardware.com >
41503
Android proizvodi kao Open source
Twitter planira da obezbedi slobodan pristup za neke od Android sigurnosnih proizvoda koji su izrađeni od strane programera koji rade za Whisper Systems koji je Twitter kupio u toku proteklog meseca. Ovaj proces će biti započet sa Whisper System TextSecure, Android-ovim klijentom za tekstualne poruke koji vrši enkriptovanje poruka, a programeri ovom kodu mogu pristupiti preko GitHub. Twitter planira da još neki Whisper Systems softver načini open source-om, ali za sada nije naglašeno konkretno koji će to softver biti.
25.12.2011. u 18h @ computerworld.com >
41504
Atom Medfield bazirani tablet
Intel je nedavno demonstrirao referentni tablet računar koji je baziran na nastupajućem Atom Medfield system-on-chip. Ono što je interesantno vezano za ovaj specifični Atom čip je da on troši značajno manje energije uz istovremeno obezbeđivanje visokih performansi. Prototip tableta je baziran na najnovijem Android 4.0 operativnim sistemu i poseduje neznatno veći ekran u odnosu na iPad 2, ali su debljina i težina iste. Stephen Smith, potpredsednik Intel grupe za arhitekturu navodi da će na nastupajućem CES 2012 događaju biti prikazano nekoliko Intel Atom Medfield baziranih slate tablet računara. Dostupnost ovog modela se očekuje u prvoj polovini 2012.
25.12.2011. u 17h @ pclaunches.com >
41500
CCleaner 3.14.1616
CCleaner je besplatni alat za optimizaciju sistema, podešavanje privatnosti i alat za čišćenje koji uklanja sa sistema fajlove koji se ne koriste omogućavajući Windows-u da se brže pokrene, oslobađajući prostor na hard disku. Nova verzija nosi oznaku CCleaner 3.14.1616 i sa sobom donosi unapređenu Startup stabilnost, unapređeno upravljanje IE dodacima, unapređeni Import/Export za kolačiće, unapređeno čišćenje Recycle Bin-a, unapređenje za Chrome Canary Cookie čišćenje, zakrpu za slabu tačku koja se javljala kod dugih naziva fajlova, unapređeno čišćenje za WinRAR, Windows Log fajlove, uTorrent i Acrobat Distiller 10, između ostalog.
25.12.2011. u 16h @ filehippo.com >
41502
AOC e2343Fi desktop LCD sa iPhone dockom
AOC je najavila novi 23“ monitor koji je specifičan po tome što poseduje integrisanu docking stanicu za povezivanje iPhone ili iPod touch uređaja. Model koji nosi oznaku e2343Fi će imati mogućnost a vrši stream svih sadržaja sa iOS uređaja koji su povezani preko ove docking stanice na ekranu, dok će zvuk biti isporučivan preko integrisanih SRS premium zvučnika. Kompanija će ovaj monitor prikazati na narednom CES događaju koji je zakazan za naredni mesec zajedno sa 23“ 3D ekranom i mobilnim USB ekranom koji može da igra ulogu i digitalnog foto rama ili da ga koristite kao pomoćni ekran. Cene i datum dostupnosti ovih uređaja tek treba da budu objavljene.
25.12.2011. u 15h @ ipodnn.com >
41501
DivX Play 8.2.1
DivX for Windows je besplatni softver koji obezbeđuje sve što je potrebno da biste uživali u visoko kvalitetnim digitalnim video sadržajima na svojem računaru uključujući HD H.264 (.mkv) video sadržaje sa AAC zvukom i video sadržaje kreirane korišćenjem svih prethodnih verzija DivX tehnologije. Takođe, ovaj softver omogućava reprodukciju DivX fajlova na milionima DivX sertifikovanih uređaja današnjice. Dostupna je i specijalna opcija nazvana Web Player koja omogućava da reprodukujete DivX video HD kvaliteta preko vašeg Web pretraživača. Takođe, uz pomoć ovog alata možete lako ugraditi DivX video klipove u svoj web sajt ili blog.
25.12.2011. u 14h @ filehippo.com >
41498
Pad cena HDD-a
Cene popularnih hard disk drive-ova počele su da padaju budući da se zalihe povećavaju te da lagano nestaju sve posledice poplava koje su zadesile Tajland u toku oktobra. Kompanija Western Digital, jedan od proizvođača, zadobila je najteži udarac ovom prirodnom katastrofom, a analitičari navode da je 75% proizvodnih linija kompanije bilo privremeno onemogućeno. Najnoviji podaci Dynamite Data pokazuju da je kod 50% najpopularnijih hard drive-ova cena skočila za 50 – 150% nakon poplava. Cena je povećana u oktobru kada je primećen i najveći pad zaliha hard disk drive-ova u periodu od sedam dana, navodi Kristopher Kubicki, arhitekta Dynamite Data.
25.12.2011. u 13h @ computerworld.com >
41499
Dragon Age će se ugledati na Skyrim
BioWare-ova Dragon Age franšiza u velikoj meri izbegava otvoreni svet i koristi zatvorena bojišta. Ovaj dizajn je naročito primetan u ovogodišnjoj Dragon Age II, koja se dešava u najvećoj meri i u okviru ograničenog grada. Međutim, prema navodima Ray Mazyka-e, jednog od direktora ove kompanije naredna Dragon Age igra će preuzeti neke tragove otvorenog sveta od Elder Scrolls V: Skyrim igre. On je rekao da programeri ove kompanije rade na narednom nastavku franšize, pri čemu se u značajnoj meri fokusiraju na povratne informacije koje su dobili od strane igrača. Nova Dragon Age će imati neke od najboljih karakteristika prethodnih Dragon Age igara.
25.12.2011. u 12h @ gamespot.com >
41497
Miš i tastatura od bambusa
Ukoliko želite da sebe za novu godinu obradujete drugačijim setom tastatura miš šta, mislite o tastaturi i mišu koji su u potpunosti napravljeni od bambusa. Zaista potpuno napravljeni od bambusa uključujući i tastere i sve propratne elemente. Ovakav set košta $82 dolara i uključuje kompletnu tastaturu sa 108 tastera izrađenih u potpunosti od bambusa. Takođe, miš je klasičan sa skrol točkićem izrađenim od ovog materijala. Obe periferije se bežično povezuju sa računarom koristeći 2.4GHz tehnologiju bežičnog povezivanja na razdaljini do 10 metara. Tastatura i miš mogu da rade sa personalnim računarima baziranim na Windowsu, Mac modelima i Linux računarima.
25.12.2011. u 11h @ pclaunches.com >
41496
Prodato 321.000 PS Vita za dva dana
Prodaja Sony PlayStation Vista konzole u Japanu je bila slabija od prodaje koju je zabeležio Nintendo 3DS u prva dva dana po stizanju na police prodavnica. Prema navodima japanskih kompanija koje se bave kretanjem na tržištu, Vita je u prva dva dana bila iza Nintendo 3DS kada je reč o prodaji za nekih 50.000 jedinica. Sony je načinio PS Vita dostupnom u Japanu tokom vikenda. Da li je reč o spletu nesrećnih okolnosti, ili će PS Vita biti promašaj za kompaniju Sony ostaje da se vidi. Sony je računao da bi na tržištu Japana ova konzola mogla da bude dobro primljena, međutim, postoji mogućnost da su kupci jednostavno umorni od predstavljanja novih uređaja.
25.12.2011. u 10h @ cnet.com >
41495
Inno Setup 5.4.3
Inno Setup je besplatni instaler za Windows programe. Prvi put predstavljen 1997. godine, Inno Setup je danas rival i čak nadmašuje mnoge komercijalne instalere kada je reč o setu karakteristika i stabilnosti. Ključne karakteristike ovog softvera uključuju podršku za sve verzije Windows operativnog sistema koje su danas u upotrebi, zatim ekstenzivnu podršku za instaliranje 64-bitnih aplikacija na 64-bitnim edicijama Windows operativnog sistema. Nova verzija donosi QuickStart Pack koji nudi preuzimanje i instaliranje Inno Script Studios pored InnoIDE. Takođe, dostupno je nekoliko promena i unapređenja kada je reč o kopiranju eksternog fajla na neke druge uređaje.
25.12.2011. u 09h @ filehippo.com >
41494
Patent pobede pomažu u borbi protiv Androida
Delimična pravna pobeda koju je Apple ostvarila u ponedeljak u odnosu na HTC neće uticati na kratkoročnu prodaju nijedne kompanije, ali bi mogao da dugoročno bude važan korak u pokušajima kompanije Apple da zaustavi nezaustavljivo napredovanje Android operativnog sistema, smatraju analitičari. U ponedeljak, američka međunarodna trgovinska komisija je donela odluku kojom se kompaniji Apple daje za pravo u slučaju koji se protegao na 20 meseci vezano za tužbu da tajvanska kompanija HTC sa svojim Android baziranim uređajima krši deset patenata koji su vlasništvo kompanije Apple. Od aprila naredne godine HTC neće smeti da izvozi u SAD uređaje koji krše ove patente.
25.12.2011. u 08h @ computerworld.com >
41493
Stigao Firefox 9
Novih šest nedelja je prošlo pa je još jedna verzija Firefox-a stigla. Iako još uvek nije zvanično zaživela, Firefox 9 verzija donosi unapređenje Firefox 8 verzije sa JavaScript engine-om koji obezbeđuje do 30% veću brzinu. Korisnici Mac OS X ovaj put su u povoljnijoj situaciji budući da Firefox 9 takođe podrazumeva i podršku za navigaciju napred-nazad upotrebom dva prsta na toj platformi. Nova verzija donosi i veliki broj zakrpa za ranije primećene slabe tačke sa ciljem unapređenja stabilnosti i sigurnosti, bolju podršku za HTML5, CSS i MathML kao i određeni broj unapređenja za njihovu Do Not Track karakteristiku koja omogućava saznanje da li je praćenje omogućeno ili ne.
25.12.2011. u 07h @ arstechnica.com >
41492
Flash kartice postaju bezbednije
Pet vodećih tehnoloških kompanija je sklopilo dogovor da sarađuju vezano za razvoj nove tehnologije koja će štiti sadržaje na flash memorijskim karticama i ugrađenoj memoriji. Kompanije Panasonic, Samsung, SanDisk, Sony i Toshiba su formirale grupu koju su nazvale „Next Generation Secure Memory Initiative“. Specifično, ova grupa ima za cilj da zaštiti HD sadržaje korišćenjem jedinstvene tehnologije identifikovanja i javne na ključnoj infrastrukturi baziranoj zaštiti od kopiranja. Ova grupa je veoma optimistična navodeći da će imati novu tehnologiju za licenciranje početkom naredne godine, koja bi u okviru proizvoda trebala da se nađe na tržištu u toku 2012.
25.12.2011. u 06h @ hothardware.com >
41491
Nema informacija!
AMD A-Serija APU-ova
Na prvi pogled • Beograd • 25.12.2011.
AMD je osvežio ponudu svojih A-Serije desktop i notbuk Akcelerisanih Procesorskih Jesinica (APU-ova), dodatno unapređujuć familiju svojih top-performansi dvo- i četvoro-jezgarnih APU-ova. Pored unapređenja brzine i performansi, unapređenje AMD Steady Videa čini ovo jedinstveo svojstvo primamljivijim nego ikad.
Igrački sistemi će dostiće desetine teraflopa
Na prvi pogled • Beograd • 25.12.2011.
Proizvođač grafičkih procesora, kompanija NVIDIA, očekuje da će igrački sistemi dostići performanse od „desetine teraflopa“ do kraja ove dekade, u šta je uveren i sam izvršni direktor Jen-Hsun Huang.
LA Noire
Na prvi pogled • Beograd • 25.12.2011.
LA Noire je kriminalistička igra razvijena od strane Team Bondi razvojnog studija i objavljena od strane Rockstar Games kompanije. Ova igra ke razvijena za PlayStation 3, Xbox 360 i Microsoft Windows platforme.