ASUS A970 Pro Gaming/Aura

Postoje dva načina na koji vam možemo predstaviti novu Asus-ovu AM3+ matičnu ploču - kraći i duži. Kraći glasi: ovo je ubedljivo najbolja AMD A970 bazirana matična ploča koja postoji, tačka. Drugi način možete pročitati u redovima koji slede, počevši od sledećeg paragrafa, pa do kraja.

ASUS A970 Pro Gaming/Aura

Asus A970 Pro Gaming/Aura je najnovija i sasvim moguće poslednja AM3+ matična ploča koja nam stiže od strane ovog liderskog proizvođača. Unazad pet godina, Asus je napravio mnogo dobrih matičnih ploča za AMD FX procesore, a tačku na ovaj uspešan niz stavlja model koji nam je stigao na test. Nakon dužeg druženja sa ovom pločom i testiranja u najzahtevnijim uslovima, rekli bismo da ovo nije samo tačka na kraju, ovo je “višnjica na vrhu torte”.

ASUS A970 Pro Gaming/Aura

Asus A970 Pro Gaming/Aura je kao što joj i samo ime govori, prvenstveno orijentisana ka sklapanju moćnih, s jedne, i pristupačnih gamng PC-a, s druge strane. U skladu sa tim Asus nije “išao prečicom” po bilo kom osnovu. Renomirani proizvođač je krenuo od premise da će ploča biti ugrađena u kućište sa pleksiglas prozorom, kako bi vlasnik s ponosom mogao da pokaže unutrašnjost svog PC-a. U tom smislu, Asus je posebnu pažnju dao vizuelnom identitetu matične ploče. Skup upotrebljenih komponenti, njihovog rasporeda i boja čini ovu matičnu ploču upečatljivom već na prvi pogled.

ASUS A970 Pro Gaming/Aura

Jednostavno bilo bi gre’ota staviti je u kućište bez prozora. No, Asus je otšao i korak dalje. Naime, na ploču je implementirao unikatan sistem LED osvetljenja u RGB izvedbi. Sistem je moguće podesiti na šest načina prema sopstvenim estetskim preferencijama uz pomoć softvera koji Asus isporučuje uz ploču. Zahvaljujući ovom RGB LED sistemu, ploča i ima u nazivu sufiks “Aura”. U realnom radu, efekat je hipnotišuće fascinantan. Statične slike i gomila prideva ga ne mogu pravedno opisati. Jednostavno Asus je uspeo da napravi jedinstveni ugođaj za svakog istinskog hardverskog ljubitelja i entuzijastu. Pun pogodak!

ASUS A970 Pro Gaming/Aura

Asus A970 Pro Gaming/Aura je ipak mnogo više od lepo “našminkane” ploče. Asus je upotrebio samo vrhunske komponente u njenom dizajnu i proizvodnji. Japanski potpuno oklopljeni elektroliti i zavojnice, kao i MOSFET tarnzistori poslednje generacije su garanat kvaliteta. Naponska sekcija je izvedena u 7+1 faznoj konfiguraciji, a MOSFET-ovi su pasivno hlađeni. Čitav sistem je kontrolisan od strane ASUS-ovog jedinstvenog DIGI+ procesora. U prevodu to sve znači da ova ploča bez problema servisira i najmoćniji i najzahtevniji AMD-ov FX-9590 procesor “bez po’ muke” i bez bilo kakvog dramatičnog zagrevanja. Manje zahtevne FX procesore ova ploča prosto “ne oseća” i pruža im maksimum performansi uz neupitnu pouzdanost i stabilnost u radu.

ASUS A970 Pro Gaming/Aura

Ma koliko Asus A970 Pro Gaming/Aura impresivno delovala sa hardverske strane, treba istaći da je to možda i lakši deo posla u proizvondnji jedne matične ploče, jer u krajnjoj liniji svakom proizvođaču su dostupne za kupovinu pasivne komponente koje koristi Asus (izuzev DIGI+ procesora). No, softverski deo, odnosno BIOS je ono što tim komponentama daje funkcionalnost i smisao. E, upravo na tom polju Asus iznova briljira. Prvo, BIOS je prepoznatljiv takoreći “Asusovski”. Doduše uz adekvatnu crno-crvenu kolornu šemu koju smo susretali kod ROG linije. Drugo, BIOS raspolaže sa apsolutno svim mogućim opcijama za fino podešavanje stabilnih overklok vrednosti. Posebna sekcija daje mogućnost upravljanja DIGI+ procesorom i upravo se tu krije ključ u uspešnom i stabilnom overklokovanju, uz zadržavanje optimalnih temperatura i naponskih opterećenja. Naravno, BIOS poseduje i tzv. “Početnički” mod koji i neznalicama omogućava da adekvatno podese svoj sistem. Dijagnostika sistemskih parametara i podešavanje brzine ventilatora je takođe na vrhunskom nivou. Snimanje overklok profila, updateovanje BIOS-a, iščitavanje fabričkih specifikacija ugrađenih kompoenti. Jednostavno ova ploča poseduje apsolutno sve i što 50+% skuplji modeli! BIOS poseduje nekoliko predefinisanih modova za overklok, a mi smo koristili A.M.P mod, jer nam je na raspolaganju bila AMD-ova DDR3-2133 memorija (2x8 GB). Upotrebom ovog moda, ploča ispravno podešava memoriju na profil unutar SPD čipa na modulima i omogućava stabilan rad na 2133 MHz. Treba napomenuti da je za stabilan rad na ovoj frekvenciji, neophodno module ugraditi u prvi i treći memorijski slot!

ASUS A970 Pro Gaming/Aura

Kao što smo već napomenuli, mi smo ploču testirali sa najmoćnijim i najzahtevnijim AMD-ovim procesorom - FX-9590. Utisci u realnom radu i tokom testiranja su besprekorni. Ploča stabilno izvlači maksimum iz procesora, držeći ga skoro uvek u maksimalnom TurboCORE režimu od 5 GHz, a zahvaljujući DIGI+ procesoru, inteligento ga snabdeva strujom, tako da je procesor i naponska uvek u okviru skromnih temperatura. Podrazumevano, AMD FX-9590 je vodeno hlađen.

ASUS A970 Pro Gaming/Aura

Pored toga što je prelepa, moderno dizajnirana, pouzdana, stabilna i prepuna mogućnosti, Asus A970 Pro Gaming/Aura je i veoma inovativna matična ploča. Naime, Asus je implementirao podršku za USB 3.1 standard koji donosi duplo bolje performanse naspram USB 3.0. Takođe na ploči dolazi i slot za M.2 ili ti NVMe SSD-ove. Ovaj slot je povezan na PCI Express liniju širine x4, što omogućava pune performanse ovom novom tipu najbržih SSD-ova. Tako da i sa aspekta dugoročne isplativosti i nadogradnje, ova matična ploča predstavlja najbolju raspoloživu opciju za bilo koji AMD FX procesor.

ASUS A970 Pro Gaming/Aura

Nakon našeg višednevnog i iscrpnog testiranja, nameće se samo jedan mogući zaključak: ASUS A970 Pro Gaming/Aura je najbolja moguća opcija koju možete i koju bi definitivno trebalo da odaberete, ako kupujete ili sklapate PC sa bilo kojim od raspoloživih AMD FX procesora. Ova ploča vam omogućava da dobijete sve, pa i mnogo više od onoga što nude mnogo skuplji modeli iz A990FX klase. Istovremeno dovoljno je pristupačna da nema razloga da pravite sitne cenovne kompromise i kupujete bilo koju jeftiniju A970 ploču. Sa A970 Pro Gaming/Aura, Asus je zbilja olakšao život bilo kom kupcu AMDFX procesora, tako što ga je oslobodio bilo kakve glavolomke oko traženja odgovarajuće ploče za svoj procesor. Jednostavno nema razloga za bilo kakvim dilemama jer ovo je jedina AM3+ matična ploča vredna kupovine u svojoj, a i u višim klasama.