ASUS najavljuje podršku za Intel Optane memoriju

Taipei, Taiwan (27. mart 2017) — ASUS je danas najavio novo ažuriranje UEFI BIOS-a za kompatibilne ASUS matične ploče iz serije 200. Ažuriranje donosi podršku za novu revolucionarnu Intel OptaneTM tehnologiju.

Intel Optane memorija je nova vrsta memorije „non-volatile“ tipa (memorija koja je u stanju da čuva podatke i kada nije pod naponom), koja dolazi u odliku M.2 modula i sistemima sa velikim hard diskovima omogućava postizanje performansi koje nude sistemi sa SSD uređajima. Novo ažuriranje UEFI BIOS-a korisnicima omogućava da instaliraju Intel Optane Memory aplikaciju uz pomoć koje se aktivira M.2 modul. Kombinacija Intel Optane memorije i hard diska velikog kapaciteta donosi inteligentno ubrzavanje sistema, koje skraćuje vreme pokretanja sistema, skraćuje vreme potrebno za učitavanje fajlova i ubrzava zadatke koji se najčešće obavljaju.

S obzirom na to da Intel Optane tehnologija radi zajedno sa hard diskom, ona korisnicima omogućava da istovremeno uživaju u bržim performansama sistema i velikom prostoru za čuvanje podataka.

Korisnici kompatibilnih ASUS matičnih ploča iz serije 200 već danas mogu da preuzmu ažuriranje UEFI BIOS-a i odmah iskoriste prednosti nove Intel Optane memorije. Vlasnicima ASUS matičnihi ploča iz serije 200 smo omogućili brzo, bezbedno i lako ažuriranje firmware-a, koje donosi podršku za ovu revolucionarnu tehnologiju. Kada se jednom instalira i konfiguriše, ASUS UEFI BIOS trajno pamti podešavanja i konfiguraciju Intel Optane memorije, tako da korisnici ne moraju ponovo da je podešavaju nakon učitavanja fabričkih podešavanja ili ažuriranja BIOS-a, pa čak ni nakon brisanja CMOS konfiguracije.

Dva alata za brzo ažuriranje, koja se jednostavno koriste

ASUS matične ploče iz serije 200 poseduju ASUS USB BIOS Flashback funkciju koja korisnicima omogućava da instaliraju ažuriranja za UEFI BIOS na neverovatno lak način. Ovaj inovativni alat će preuzeti najnoviju verziju BIOS-a i sačuvati ga na USB fleš memoriju. Nakon toga, korisnik treba samo da uključi USB fleš memoriju u USB priključak i stisne USB BIOS Flashback ili Reset dugme, a ažuriranje će momentalno početi. ASUS USB BIOS Flashback funkcija se može pokrenuti čak i kada se na matičnoj ploči ne nalaze procesor i RAM. Dovoljno je samo da matična ploča bude povezana sa napajanjem.

Drugi alat za ažuriranje je EZ Flash 3. Nova nadogradnja UEFI BIOS-a će biti preuzeta sa interneta uz pomoć EZ Flash 3 aplikacije i nakon nekoliko jednostavnih koraka firmware matične ploče će biti ažuriran na najnoviju verziju i spreman za munjevito brzu Intel Optane memoriju.

Takođe, korisnici mogu da preuzmu ažuriranje i direktno sa www.asus.com, to jest sa zvaničnog WEB sajta kompanije ASUS. Lista kompatibilnih ASUS matičnih ploča iz serije 200, koje podržavaju Intel Optane memoriju, se može videti ispod, a dostupna je i na WEB lokaciji https://www.asus.com/microsite/mb/intel-optane-ready/.