Asus WL-167G V3

Jednostavan i minijaturni adapter koji će pomoći da se preko USB 2.0 porta dobije WiFi interfejs. Podržani su 802.11b, g i n standardi i uređaj radi na 2.4GHz. U par jednostavnih koraka se dobija bežično umrežen računar, bez upotrebe bilo kakvih kablova.

Stiže nam na test Asus-ov WiFi adapter, koji će lako rešiti problem oko umrežavanja kod svih koji se razmišljaju kako da što jednostavnije povežu računar na bežičnu mrežu. Već smo videli dovoljno ovakvih adaptera, tako da znamo šta da očekujemo. Iako Asus ne donosi ništa krucijalno novo, radi se o uređaju koji je deo nove serije koju odlikuju atraktivan dizajn i odlične performanse uz cenu koja nije ništa veća od konkurencije. Iako sigurno da ima skeptika kada su ovakvi adapteri u pitanju, realno stvarno nema nikakvog razloga da se razmišljaju pošto je u pitanju dobro isprobana i testirana tehnologija.

Ključne karakteristike

  • Jednostavna instalacija
  • Dobre performanse

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: WiFi 802.11b/g/n, 2.4GHz, 150Mbps
  • Interfejs: USB 2.0
  • Bezbednost: 64/128-bit WEP, TKIP, AES, WPA-PSK, WPA2-PSK

Asus WL-167GU3

Kao i obično, ovo je minijaturni adapter dimenzija 66 (L) X 22(W) X 9(H), i spolja najviše podseća na neki od USB flash diskova prethodne generacije. Kućište je od plastike i crne boje, sa teksturom sa gornje strane koja podseća na ono što smo videli kod ostalih Wireless uređaja ove kompanije. Na samom uređaju imamo i statusnu diodu koja će označiti da je priključen i da radi kako treba. Prateće pakovanje je manje više standardno, dobija se kratko korisničko uputstvo, CD sa drajverima i dodatnim uputstvima, kao i jedan USB produžni kabl. Iako realno ima itekako veze gde se adapter postavlja, kada pričamo o kvalitetu signala, produžni kabl to neće toliko efikasno rešiti (pošto će adapter visiti sa njega) kao recimo neko postolje, a videli smo neke od ovih USB adaptera sa vrlo praktičnim postoljem. Ipak, malo mašte i lepljive trake će rešiti ovaj problem.

USB konektor se krije ispod zaštitne kapice, koja se ne može fiksirati, tako da treba voditi računa da se ne zagubi negde slučajno. Ovaj adapter radi na frekvenciji od 2.4GHz, i podržava 802.11 b, g i n protokole, uz maksimalni protok od 150Mbps, što se obično naziva 802.11n Lite. Pored toga što će raditi bez problema na svim Windows, Mac i Linux računarima, ovaj adapter podržava i PSP XLink tehnologiju, pa se može koristiti za igranje system-link igara preko interneta umesto preko LAN-a. Ono što smo mogli da proverimo je da se adapter u par koraka lako instalira i podešava, i da ima performanse koje su u rangu ostalih 150Mbps modela sa tržišta, ali i da nismo imali nekih problema sa kvalitetom signala.

Rezime

Nema puno toga što se može dodati i reći, a da već nismo rekli i videli kod brojnih drugih USB WiFi adaptera. Ovo je gadget koji stvarno vredi imati u rezervi pošto se nikada ne zna kada može da zatreba umrežavanje nekog računara, a ovo je neuporedivo zgodnije od provlačenja kablova. Iako znamo da u ponudi postoje i 300Mbps uređaji, onima koji neće da strimuju preko mreže video u visokim rezolucijama to stvarno ništa ne znači.

Conclusion

There is nothing much to say, that has not been said and seen in numerous other USB WiFi adapters. It is worth having this gadget because you never know when you might need to connect computers, and this is much more convenient way than to waste time with cables. Although there are 300Mbps devices, it really does not mean anything for those who do not want to stream high resolutions videos over the network.

Testirani proizvod je uzorak.

ComputerLand ustupio: Asus WL-167GU3
zvanični sajt: pyramid.rs