Axis M1011-W

Još jedna od Axis IP kamera koju smo isprobali, ovoga puta, model osnovne klase. Iako je podržana samo VGA rezolucija, ova kamera ima ugrađen WiFi adapter što je čini veoma zgodnom za montažu tamo gde nije jednostavno postaviti LAN kablove.

Na testu smo imali još jednu mrežnu kameru kompanije Axis, ovoga puta model namenjen kupcima nešto plićeg džepa. Model M1011-W je pristupačnije cene, ali kao takav za razliku od daleko skupljih modela ima i nešto siromašniji set podržanih opcija. Iako skoro 220€ možda nekome i neće zvučati kao jeftina varijanta, treba pogledati koliko prosečno koštaju modeli mrežnih kamera. Kamera je dosta malih dimenzija, lako se postavlja i još lakše koristi, tako da odgovara primeni u mnogim situacijama gde se snimaju dešavanja u zatvorenom prostoru. Ono što ovu kameru čini posebno zanimljivim je to da ima integrisani WiFi adapter, pa je povezivanje na lokalnu mrežu samo dodatno olakšano.

Ključne karakteristike

  • WiFi interfejs
  • Simultani Stream u H.264 i Motion JPEG-u
  • Podrška za Progressive Scan

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Senzor i rezolucija: 1/4’’ progressive scan RGB CMOS, rezolucija od 640x480 do 160x120, 30 fps-a u svim rezolucijama
  • Interfejs: 10/100 Mbps LAN, 802.11g/b Wireless
  • Video kompresija: H.264, MPEG-4 Part, Motion JPEG
  • Objektiv kamere: 4.4 mm, 47° ugao, F2.0, fiksni fokus
  • Podržani mrežni protokoli: IPv4/v6, HTTP, HTTPS, QoS Layer 3 DiffServ, FTP, SMTP, Bonjour, UPnP, SNMPv1/v2c/v3 (MIB-II), DNS, DynDNS, NTP, RTSP, RTP, TCP, UDP, IGMP, RTCP, ICMP, DHCP, ARP, SOCKS
  • Video Buffer: 16MB

Axis M1011-W

Kamera dolazi u paketu sa kratkim uputstvom, adapterom za napajanje (za razliku od skupljim modela, nije podržano napajanje preko LAN interfejsa) i malim plastičnim adapterom za montažu. Postolje kamere je već montirano i ono omogućava rotaciju i postavljanje u željeni položaj (manuelno, naravno). Kućište kamere je četvrtasto i dosta kompaktnih dimenzija, tako da će se lako uklopiti u bilo koje okruženje. Kamera je inače predviđena za rad u zatvorenom prostoru, na temperaturama od 0 do 50 °C. Sa prednje strane vidimo da je objektiv fiksiran, ali i da nema integrisanog mikrofona pošto audio komunikacija nije podržana (što je još jedna velika razlika u odnosu na skuplje i naprednije modele).

Kamera koristi standardni LAN interfejs (10/100Mbps) ali ima ugrađeni i WiFi adapter sa podrškom za 802.11b/g protokole. Ovo znači da se vrlo lako može povezati na lokalnu mrežu, što može biti od velikog značaja tamo gde se kablovi iz nekog razloga ne mogu sprovesti kako treba. Rezolucija koja se dobija je VGA, odnosno maksimalno 640x480 piksela i to u 30fps-a, što je i neka standardna rezolucija koja doduše neće biti previše zgodna tamo gde je bitno videti detalje na slikama. Što se strimovanja slike tiče, podržani su pojedinačni ili višestruki feed-ovi u H.264, MPEG-4 Part i Motion JPEG kompresiji, stim što H.264 najviše štedi protok u mreži. od mrežnih protokola su podržani svi koje podržavaju i skuplje kamere, tako da tu neće biti nikakvih problema.

Rezime

Testirana kamera se dosta dobro pokazala, instalacija i povezivanje se završava u par minuta (jedino treba paziti da mora da se obezbedi slobodna utičnica za struju blizu mesta postavljanja). Veoma korisna opcija je i WiFi adapter koji eliminiše potrebu za LAN kablovima i dodatno olakšava pozicioniranje i postavljanje. Iako nema onoliko opcija kao što je slučaj sa skupljim modelima, ipak je ova kamera osnovne kategorije gde se to i ne traži, odnosno gde je najbitnije pružiti dobru sliku koja se po želji može snimati.

Conclusion

Tested camera proved to be very good, installation and connection is completed in a few minutes (you need to be careful and to provide free power socket near installation place). A very useful feature is the Wi-Fi adapter that eliminates the need for LAN cables and making easier positioning and placement. Although there are not many options as as is the case with more expensive models, but this camera is the basic category one where something like that isn't required or where the most important thing is to provide a good picture of your choice that can be recorded.

Preporučena cena (uključujući PDV, septembar 2010.): 220€

Mikro Princ ustupio: Axis M1011-W
zvanični sajt: mikroprinc.com