Axis Q1755

Do sada, najbolja IP kamera koju smo videli (takođe i najskuplja). U pitanju je model koji podržava HD rezolucije 1080i (1920x1080 piksela) i 720p (1280x720 piksela) u 25 ili 30 fps-a, čime se dobijaju stvarno sjajni rezultati. Što se prenosa slike tiče, podržani su Motion JPEG i H.264 protokoli.

Axis je kompanija koja je dosta dobro poznata u security krugovima, po opremi za video nadzor. U ponudi ovog proizvođača se uglavnom nalaze profesionalni uređaji koji nisu ni malo jeftini, ali zato jesu standard kada su u pitanju kvalitet slike i dostupne funkcije. Kamera koju smo dobili na testiranje se dosta razlikuje od prethodnih viđenih modela (što se odmah i po ceni vidi) pošto je u stanju da reprodukuje sliku u HD 1080i i 720p rezoluciji. Ovako nešto će najviše odgovarati na mestima gde je izuzetno bitno snimiti sve detalje kao što su lica, brojevi registarskih tablica i slično. Ovo je ozbiljna kamera namenjena profesionalnoj upotrebi, tako da je dosta toga implementirano kako bi se što jednostavnije uklopila u postojeći sigurnosni sistem. Vredi pomenuti da postoje dve verzije ove kamere, za unutrašnju (kao model koji smo i mi videli) i spoljašnju (sa posebnim kućištem otpornim na vremenske uslove) upotrebu.

Ključne karakteristike

  • Visok kvalitet videa
  • Podržani optički i digitalni zum, autofokus
  • Mogućnost napajanja preko LAN interfejsa
  • Slot za SD/SDHC memorijske kartice

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Senzor i rezolucija: 1/3’’ progressive scan CMOS 2 megapixel, HDTV 1080i 1920x1080, HDTV 720p 1280x720
  • Interfejs: 10/100 Mbps LAN
  • Video kompresija: H.264 (MPEG-4 Part 10/AVC), Motion JPEG simultani streaming
  • Objektiv kamere: f 5.1 - 51 mm, F1.8 - 2.1, autofocus
  • Podržani mrežni protokoli: IPv4/v6, HTTP, HTTPS*, QoS Layer 3 DiffServ, FTP, SMTP, Bonjour, UPnP, SNMPv1/v2c/v3(MIB-II), DNS, DynDNS, NTP, RTSP, RTP, TCP, UDP, IGMP, RTCP, ICMP, DHCP, ARP, SOCKS, Pelco-D
  • Dodatno: 802.3af Power-over-Ethernet, integrisani mikrofon i priključak za eksterni, audio out, SD/SDHC slot

Axis Q1755

Ova kamera je nešto većih dimenzija i teži preko 1Kg, a instalira se montažom na poseban nosač, što nije previše komplikovano. Kućište je napravljeno prilčno kvalitetno, i kamera deluje prilično robustno, stim što treba imati na umu da je ipak predviđena za upotrebu u zatvorenim prostorijama. Kao što se može videti na slikama, sa zadnje strane kamere nema konektora za napajanje pošto je podržan Power-over-Ethernet protokol pomoću koga se preko mrežnog priključka dobija potrebna količina struje. Za ovo je doduše potreban i poseban adapter koji se ne dobija u pakovanju. Pored ovoga, pozadi su i RGB komponentni izlazi, kao i 3.5mm audio priključci za eksterni mikrofon i zvučnik. Kamera inače ima i integrisani mikrofon, a kamera podržava dvosmernu audio komunikaciju. Što se mrežnog interfejsa tiče, podržan je veliki broj protokola, što garantuje kompatibilnost u praktično svim mrežnim okruženjima.

Iako se koristi 2MP CMOS senzor (1/3" i sa podrškom za progressive scan), softver kamere izvlači HD rezoluciju do 1080i (1920x1080 piksela), odnosno HD 720p (1280x720 piksela) i to u 25/30 fps-a. Ovo su stvarno impresivne brojke, a ono što je najbitnije je i da to u praksi radi stvarno odlično i da je slika dosta bolja od proseka. Bitno je znati da su podržani Motion JPEG i H.264 (odličan izbor za prenos slike preko LAN-a zbog optimizovanog protoka) protokoli, za simultani ili pojedinačni video streaming. Objektiv kamere ima 10x optički (od 10mm do 800mm) i 12x digitalni zum, autofokus, sa automatskom detekcijom dnevnog/noćnog režima. Ova kamera nije predviđena za rad u potpunom mraku, pa treba obezbediti barem minimalan izvor svetlosti, u kom slučaju se mogu očekivati sasvim pristojni rezultati. Axis Q1755 kamera spada u Intelligent Video modele pošto podržava i Video motion detection, active tampering alarm, audio detection i Gatekeeper (automatsko zumiranje kada se neko pojavi u kadru) funkcije. Podrazumeva se da je integracija sa alarmnim sistemom odlično implementirana, kao i obaveštavanje i upload slike i videa u definisanim uslovima.

Rezime

Ova kamera je najskuplja koju smo do sada videli i svakako da neće baš svakome odgovarati, no ipak je u pitanju model za najzahtevnije korisnike kojima cena nije prvi parametar kod kupovine. Kvalitet slike je ono što kupci mogu očekivati, a 1080i i 720p HD slika se retko kad može dobiti kod mrežnih kamera. Iako cena definitivno nije pristupačna, ova kamera zaslužuje preporuku pošto pruža stvarno puno toga za uloženi novac.

Conclusion

This camera is the most expensive we've seen so far and certainly will not suite to anyone, but this is the model for the most demanding customers to whom the price is not the first parameter for the purchase. Image quality is what customers can expect, and 1080i and 720p HD picture is rarely available with network cameras. Although price is definitely not affordable, this camera deserves a recommendation because it provides much for invested money.

Preporučena cena (uključujući PDV, septembar 2010.): 1685€

Mikro Princ ustupio: Axis Q1755
zvanični sajt: mikroprinc.com