BenQ BL2405PT – odličan kancelarijski monitor

Iako je popularnost desktop računara značajno pala u poslednjih nekoliko godina rešenja kreirana za kancelarijsku primenu i dalje imaju jako veliku potražnju na tržištu. To u prevodu znači da ovi računari sa sobom povlače i veoma dobru prodaju perifernih uređaja, uključujući i monitore koji su ključni za prikaz slike i onoga što se radi na PC-ju. Dobar poslovni monitor sa druge strane mnogo je teže pronaći/odabrati od kancelarijskog desktop računara pa smo mi malo pogledali šta nude domaći kompjuterski šopovi gde smo pronašli BenQ-ov BL2405PT monitor, koji u biti predstavlja elegantno rešenje veoma dobre slike. Koliko je ovaj monitor zaista poseban i šta ga čini drugačijim u odnosu na slična konkurentska rešenja pokušali smo da odgonetnemo u redovima koji slede.

BenQ BL2405PT

Ono što se odmah može primetiti kod BL2405PT monitora je da je potpuno svedenog dizajna, odnosno da je osmišljen tako da izgleda što jednostavnije i kompaktnije. Napravljen je od kvalitetne plastike i dolazi sa veoma stabilnim postoljem koje mu daje odličan oslonac na svim radnim površinama. Njegovu osnovu čini TN panel poslednje generacije koji operiše maksimalnom random rezolucijom od 1920x1080 piksela, a koja je više nego dovljna za sve kancelarijske potrebe. Inače, sam displej vidi 16.7 miliona boja, ima odlične uglove vidljivosti/gledanja i osvetljava ga napredno LED pozadinsko osvetljenje. Zbog toga je on pogodan za rad i sa kompleksnom grafikom, ali i sa 3D objektima i multimedijom poslednje generacije. Zapravo za BL2405PT se može reći da je jedan svestran kancelarijski monitor odličnih radnih karakteristika koji na svim poljima nudi više u odnosu na slična rešenja iz istog cenovnog ranga.

BenQ BL2405PT

U tehnološkom pogledu BL2405PT je jedan od onih monitora kod kojih je BenQ ugradio sve što se moglo ugraditi. Tu je tehnologija za smanjivanje/redukciju treperanja oka koja obezbeđuje posmatranje slike bez većih naprezanja očiju. Prosečni LCD ekrani trepere 200 puta u sekundi dok kod BL2405PT trperanja nema uopšte, što znači da je zamor očiju sveden na minimum. Svaki monitor proizvodi spektar plavog svetla koji je jedan od ključnih uzročnika oštećenja oka, naprezanja oka, glavobolja i poremećaja spavanja. BenQ-ova unikatna tehnologija niskog plavog svetla koja je implementirana na ovom monitoru je konstruisana da reši svakodnevni problem sa izlaganjem plavom svetlu i omogućava zdravije vreme provedeno ispred računara. Sve korekcije plavog svetla moguće je aktivirati preko predefinisanih tastera za OSD (multimedija - 30% smanjenje, surfovanje po Internetu - 50% smanjenje, kancelarija - 60% smanjenje, čitanje - 70% smanjenje…), što je veliko plus za krajnjeg korisnika.

BenQ BL2405PT

Od ostalih hardversko-tehnoloških dodataka nije na odmet spomenuti da BL2405PT monitor dolazi sa parom zvučnika ukupne izlazne snage od 2W RMS i odličnim mogućnostima za povezivanje koje mu dodatno proširuju primenu. Ovaj monitor ujedno poseduje i mogućnost značajne redukcije potrošnje električne energije (za 40%) zbog čega i nosi Eco oznaku najviše kategorije. Tu je još zaista mnogo tehnoloških unapređenja koja su vredna pažnje, a više o svakom može se pronaći na oficijalnoj stranici proizvođača koja je veoma lepo i funkcionalno osmišljena.

BenQ BL2405PT

Došli smo i do kvaliteta slike koji je svakako najvažnija stavka svakog ozbiljnog monitora. Na ovom polju BL2405PT maksimalno blista ostavljajući za sobom i mnogo ozbiljnija rešenja iz više klase. Konkretno, reprodukcija boja koju nudi je na izuzetno visokom nivou, što su potvrdili svi poznati i priznati kolor testovi, kao i prikazi kompleksnih fotografija i 3D objekata. To u prevodu znači da je na ovom monitoru pored obrade tekstualnih i grafičkih sadržaja moguće raditi i montažu video sadržaja, ali i manipulisati 3D objektima. Detaljnost mu je jedna od jačih strana i to se posebno moglo videti kod kreiranja grafike visoke definicije i rada sa multimedijom i filmovima poslednje svetske produkcije. Realno gledano ovo je jedan od najmoćnijih poslovnih projektora koji se mogu naći na tržištu, bar kada je kvalitet slike upitanju.

Zaključak je u slučaju BL2405PT monitora manje-više jasan – on je odlično izbalansiran kancelarijski monitor naprednih karakteristika koji će bez većih problema zadovoljiti apsolutnog svakog i maksimalno olakšati svakodnevno obavljanje poslova u bilo kom kancelarijskom okruženju. Veliki broj predefinisanih radnih okruženja pruža mu impresivne mogućnosti i na polju multimedije i generalno u radu sa video sadržajima visoke definicije. Povoljna cena mu je veliko plus i upravo ona će odigrati klučnu ulogu kod kupaca da se opredele za isti.

Cena (sa PDV-om): 23.699,00 dinara Kontakt: List