BenQ BL2420PT – grafičari i dizajneri, ovo je monitor za vas

IPS monitori i dalje predstavljaju ubedljivo najbolje monitore na tržištu, bar kada je upitanju reprodukcija boja/slike i prikaz video sadržaja. Na tržištu ih nema puno jer su skupi, ali opet ima i rešenja koja za pristojnu sumu novca nude zaista mnogo. Jedan takav tj. lepo izbalansiran IPS monitor dolazi iz kompanije BenQ spajajući napredne tehnologije sa moćnim IPS displejom i vrhunskim LED osvetljenjem u kompaktnom pakovanju. Njegova oznaka je BL2420PT i predstavnik je nedavno osvežene familije IPS monitora pomenutog proizvođača.

BenQ BL2420PT

BenQ BL2420PT je vizuelno opasno moćno rešen monitor – njegove jednostavne linije, gotovo savršena izrada i veliko postolje ostavljaju utisak da je proizvođač dao maksimum sebe u ovaj monitor. Sam displej ima dijagonalu ekrana od 23.8 inča i operiše rezolucijom od čak 2560x1440 piksela. Odnos stranica mu je 16:9 (logično za monitore ovog tipa), dok je njegov nativni kontrast podešen na 1000:1 (dinamički je 20.000.000:1). Uglovi videljivosti koje donosi su odlični (178° horizontalni, 178° vertikalni), ali to je generalno jača odlika svih IPS displeja u poslednjih nekoliko godina. Po pitanju reprodukcije palete boja, kao i većina IPS monitora, tako i BL2420PT vidi paletu od 16.7 miliona boja i u kombinaciji sa naprednim BenQ-ovim tehnologijama za poboljšanje kvaliteta slike (Flicker-free, HDCP, Low Blue Light Mode, Senseye3) donosi korisniku jedno potpuno novo iskustvo u radu sa 3D objektima, grafikom i multimedijom.

BenQ BL2420PT

Od ostalih hardverski bitnih karakteristika BL2420PT monitor poseduje i dva zvučnika ukupne izlazne snage od 2W (2x1W RMS), ali oni nisu za neku profesionalnu upotrebu – više su tu ako zatrebaju, odnosno najbolje je uz ovaj monitor nabaviti par dobrih ekspternih zvučnika – za potpun AV osećaj. Tu je još i veliki broj konekcija, kao i Pivot funkcija, veoma česta kod IPS rešenja. Na stolu BL2420PT monitor izgleda veoma, veoma moćno što duguje vrhunskoj izradi, upotrebi posebnih materijala i besprekornoj završnici, ali i postolju koje ga čini vizuelno dodatno atraktivnim. Dodatnu posebnost ovom monitoru daje i činjenica da je energetski jedan od najefikasnijih i da je sa njim moguće uštedeti i do 40% energije čime se čuva životna okolina i generalno planeta na kojoj obitavamo.

Proizvođač je u okviru ovog monitora implementirao set najnaprednijih tehnoloških rešenja, koje u ovom slučaju dolaze do maksimalnog izražaja i pune primenjivosti jer IPS displej to dozvoljava. U osnovi šta god da gledate, uživaćete u glatkom prikazu brzih akcionih scena na ekranu, savršenim grafičkim detaljima i dinamičnim 3D objektima. Odziv piksela od 5ms je zaslužan za jasan prikaz bez mutnih slika i zrnastih sekvenci. Maksimalno pozadinsko osvetljenje od 300cd/m² raspoređeno iza ekrana ovog monitora slici daje upečatljiv kontrast tako što svetlo usmerava tamo gde je najpotrebnije. Krajnji rezultat je oštriji prikaz sa boljim doživljajem dubine, bez obzira na sadržaj koji se prikazuje.

Sam kvalitet slike je pak posebna priča i verujemo da ćete kao i mi biti zakucani za stolicu kada pustite neki moćan i dinamičan multimedijalni zapis, SF film poslednje generacije u visokoj rezoluciji ili akciju sa nekim kompleksnim 3D objektom. Vizuelno, to je jedno posebno iskustvo koje za sada nudi samo BL2420PT monitor i njegova braća iz iste familije. Prikaz boja na ekranu deluje tako kao da su iste uzete iz prirode, dok je detaljnost izuzetna, što isto možemo reći i za osvetljnje slike, njenu dubinu i jasnoću. Jednostavnije rečeno sa BL2420PT monitorom dobijate apsolutno najprirodniju i najnapredniju sliku viđenu na jednom IPS monitoru srednje klase i dijagonale do 24 inča.

I šta reći na kraju do da je BL2420PT monitor trenutno možda najbolja investicija u IPS monitor, bar za kupce kojima je isti realno potreban – odličan je, nudi vrhunski kvalitet slike, ima modern dizajniran, donosi Eco standarde i ima maksimalno upotrebljiv Pivot. Na njemu svaka slika izgleda savršeno, svaka grafika je maksimalno istaknuta, a svaki 3D objekat ima 3D smisao. Za ono što donosi i cena mu je sasvim ok, posebno kada se uporedi sa sličnim konkurentskim modelima. Zaključak bi bio – apsolutna preporuka!

Cena (sa PDV-om): 35.499,00 dinara Kontakt: List