Benq MW526E – prvi pravi poslovni 3D projektor!

Kompanija Benq je kupcima širom planete poznata po vrhunskim monitorima i sjajnim kućnim i poslovnim projektorima koji su posebno zanimljivi domaćem tržištu.

Sada, Benq ide korak dalje sa prvim pravim poslovnim 3D projektorom koji pored toga što donosi 3D prikaz prezentacionih sadržaja nudi i kvalitet slike kakav do sada niste videli. On se vizuelno ne razlikuje previše od ostalih poslovnih projektora ovog proizvođača, međutim od istih je dosta moćniji i poseduje skup naprednih tehnologija sa kojima štedi energiju i čini prezentacije veličanstvenim. Danas Vam predstavljamo Benq MW526E – najmoćniji 3D poslovni projektor koji se u ovom trenutku može kupiti na tržištu.

Benq MW526E

Benq MW526E je moderno dizajniran projektor čiju osnovu čini DLP projekcioni sistem poslednje generacije. Operiše rezolucijom od 1280x800 piksela i ima odnos kontrasta od 13000:1. Što se tiče osvetljenja zakucan je na 3200 ANSI Lumena, a to je više nego dovoljno da prezentacije izgledaju kristalno jasno i čisto na platnu, čak i pri blažem spoljnjem osvetljenju. Zanimljivo je da ovaj projektor nudi odnos stranica od 16:10 obzirom da je prvenstveno namenjen za prezentacione namene, ali sa druge strane ako pogledamo rezoluciju kojom operiše on može da posluži i za gledanje filmova, mada na ovom polju ne treba očekivati spektakularne rezultate. Naravno, odnos stranica lako može da se podesi iz pratećeg OSD-ja o kome ćemo nešto više malo kasnije.

Benq MW526E

Hardverski gledano MW526E projektor se izdvaja i po količini boja koju može da reprodukuje na platnu (1.07 biliona), kao i po činjenici da poseduje skup tehnoloških rešenja sa kojima značajno utiče na uštedu energije. Lampa koju koristi je vrhunska i ima snagu od svega 203W pri maksimalnom opterećenju. Sama lampa prema specifikacijama ima životni vek od preko 6500 sati, međutim testovi su pokazali da ona može da izdrži i dosta dužu upotrebu (do 1000 dodatnih radnih časova).

Po pitanju povezivanja MW526E je u samom vrhu prezentacionih projektora, a mi od bitnih konekcija izdvajamo HDMI priključak i USB ulaz koji u osnovi koristi najveći broj korisnika, predavača i prezentera. Projektor ima i mali zvučnik od 2W, ali na njega se teško možete osloniti, tako da je naš savet da obavezno nabavite neki odvojeni zvučni sistem.

Benq MW526E je projektor kompletno napravljen od vrhunske plastike, ali je zato njegova unutrašnja konstrukcija aluminijumska, zbog čega i teži svega 2.3 kilograma. Lako se montira na zidne i stone nosače i što je jako važno u radu proizvodi minimalan stepen buke pošto poseduje ventilator sa malim brojem obrtaja. Na njegovoj gornjoj strani nalazi se panel sa kontrolama, a u paketu se dobija i lepo dizajniran daljinac, kao i odgovarajuće 3D naočare.

Došli smo i do OSD-ja čiji je grafički interfejs veoma jednostavan, ali i krcat brojnim opcijama. Isti je napisan na čak 28 jezika, među kojima je i hrvatski, svima nama dobro poznat. Mi Vam sada nećemo detaljisati po pitanju opcija koje OSD nudi, ali ćemo Vam skrenuti pažnju na modove koje obavezno morate da probate. SmartEco mod je mod čijom aktivacijom značajno štedite energiju bez većeg gubitka na kvalitetu slike. Primera radi u Normal modu ovaj projektor troši maksimalnu količinu energije, dok je ona u SmartEco modu za čitavih 30% manja.

Kao što smo napomenuli razlika u kvalitetu slike je minimalna, odnosno jedva primetna. 0.5W u StandBy modu je opcija koju takođe savetujemo da koristite jer projektor drži u stanju pripravnosti sa potrošnjom od samo 0.5W. Tu su još i Eco Blank mod, No Source Detected mod i Lamp Save mod, ali i brojna softverska rešenja za korekciju kvaliteta slike i upravljenje slikovnim i video sadržajima.

Nakon par dana druženja sa Benq MW526E projektorom možemo Vam reći samo jedno – ovaj projektor se isplati pazariti i to iz tri razloga: prvi je njegova korektna cena, drugi - ušteda koja se postiže sa njim i treći – vrhunski kvalitet slike. Lakoća upravljanja je još jedna njegova velika prednost, kao i jednostavno svičovanje između 2D i 3D moda. Oko montaže tek nećete morati da mislite, a i ako Vam ostane prostorija blago zamračena nema brige. Sve u svemu Benq MW526E je vrhunski poslovni projektor sa odlično izbalansiranom 3D funkcijom!

Zahvaljujemo se:

List Online Shop, Cara Dušana 212, 011/3535555

Preporučena maloprodajna cena (maj 2016): oko 555€

list.rs