BenQ RL2455 – ozbiljan RTS monitor

RTS ili Real Time Strategy igrice važe za jedne od najpopularnijih na svetu, a prema poslednjim informacijama svetske gejming alijanse svakog meseca tržište zabave ugleda bar dvadesetak novih naslova koji postanu popularni preko noći, odnosno koji oko sebe okupe milione i milione igrača širom planete. Najveću popularnost ovaj žanr je stekao zahvaljujući igricama koje dolaze iz Westwood i Blizzard studija, među kojima se posebno izdvajaju Warcraft, Starcraft, Command Conquer, Age of Empires, Dune, ali i mnoge druge igrice ova dva studija koje su obeližile ili obeležavaju jedno vreme i milione igrača na svim kontinentima. Za ovakvu vrstu igrica interesantno je da nije neophodno imati najmoćniji računar, tj. PC sa vrhunskih hardverom, ali je veoma važno posedovati kvalitetan monitor koji će prikazati apsolutno svaki detalj u igrici. Kompanija BenQ u okviru svoje nove familije ZOWIE monitora nudi i takozvane RL modele koji su specijalno optimizovani za igranje RTS igrica. Jedan od njih je i BenQ RL2455 koji se smatra za najozbiljniji RTS monitor u svojoj klasi.

BenQ RL2455

BenQ RL2455 je profi RTS monitor koji kombinuje moderan dizajn sa vrhunskim tehnologijama i besprekornim kvalitetom slike. Njegovu osnovu čini TN panel poslednje generacije, napredno pozadinsko osvetljenje i maksimalna radna rezolucija od 1920x1080p. Prirodni kontrast mu je 1000:1 dok je dinamički znatno veći i iznosi 12M:1. Kod ovog monitora odziv tečnih kristala je podešen na 1ms (GtG), dok su uglovi gledanja 170/160 stepeni. BenQ RL2455 može da prikaže 16.7 milliona boja na displeju, poseduje sjajan skup ulaza i izlaza i može se koristiti kako uparen sa PC mašinama, tako i sa konzolama (PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One, Wii, Wii U...). Hardverska posebnost ovog monitora ogleda se i u tome što poseduje par veoma kvalitetnih zvučnika (2x2W) koji ga čine kompletnim multimedijalnim oruđem. Iz naziva modela jasno se može zaključiti da ima dijagonalu ekrana od 24 inča, a odnos stranica mu je 16:9.

BenQ RL2455

Vrhunsku hardversku konstrukciju prati i odličan OSD prepun raznoraznih podešavanja i gejming setovanja. Ipak, ono po čemu BenQ RL2455 odskače od drugih monitora ovog tipa je skup tehnoloških novotarija. Funkcija/inovacija Black eQualizer je nova karakteristika koja je zajedno razvijena od strane BenQ-a i profesionalnih igrača da bi se igračima obezbedio nezapamćen nivo kontrole i vidljivosti. Preko tehnologije endžina za boje, tamne scene se osvetljavaju bez prekomerne ekspozicije belih nijansi da bi se sačuvali detalji slike visokog kvaliteta. Black eQualizer omogućava igračima da lako uoče svoje neprijatelje u kritičnoj borbi, tako da su u stanju da brzo reaguju u bilo kojoj situaciji.

BenQ RL2455

Tokom razvoja ovog monitora i kasnije tokom faze testiranja, BenQ-ov tim za proizvode je fino podesio performanse RL2455 displeja, vodeći se verovanjem da igru čine detalji. Svaka karakteristika i funkcija je obezbeđena RTS igračima uz vitalnu vidljivost i komande za postizanje vrhunskih performansi. Ono što je proizvođač još smislio je unapred podešeni RTS režim koji usklađeno setuje podešavanja monitora za optimalno RTS igranje. Konkretno, sada su tu dva režima: RTS 1 režim za StarCraft II i RTS 2 za Dota II. Ekskluzivni unapred podešeni RTS režimi su ultimativno tajno oružje za svakog pravog RTS igrača.

BenQ RL2455

Karakteristike kao što su režim prikazivanja i pametno skaliranje omogućavaju gejmerima da promene izgled monitora prema sopstvenim sklonostima i da simuliraju bilo koje iskustvo u igri. Trenutno igrači mogu da biraju između četiri različite veličine ekrana od 17, 19 i 19W, 21.5W, 22W do 23 koristeći funkciju režima prikazivanja. Pametno skaliranje sa druge strane donosi fleksibilnost slobodnog skaliranja sadržaja ekrana u bilo kojoj prilagođenoj veličini. Obe karakteristike je moguće istovremeno koristiti kako bi se dobille najbolje moguće performanse kako tokom igranja igrica, tako i u radu sa aplikacijama i multimedijom.

Kvalitet slike koju donosi BenQ RL2455 monitor je impresivan. Sve boje iz spektra su po testovima maksimalno verno reprodukovane, a detaljnost je impresivna, što je i najvižnije kod igranja RTS igrica. Pigmenti su zapravo čak toliko verno reprodukovani da se stiče utisak kao da su uzeti iz prirode i preneti na ekran. Ono što je još važno je i da je slika kristalno čista i jasna bez obzira iz kog ugla se gleda. Kvalitet slike u svakom pogledu je jača strana ovog monitora!

Napravljen da postavi referentnu tačku za monitore za RTS igranje, model/monitor RL2455 je pravo zaveštanje koje podstiče verovanje da igru čine detalji. Svaka karakteristika i funkcija je pedantno promišljena da obezbedi RTS igračima maksimalnu vidljivost i visok kvalitet slike, a sve sa ciljem postizanja vrhunskih performansi. Nema tu mnogo razmišljanja – BenQ je sa ovim monitorom realno gledano RTS igračima ponudio maksimum maksimuma koji se može očekivati od monitora ovog tipa. Trenutno od RL2455 nema boljeg RTS monitora na tržištu.

Kontakt: List