BenQ XL2411Z gaming monitor

Na testu je bio interesantan BenQ monitor koji je namenjen ekskluzivno igračima. Radi se o modelu dijagonale 24" sa Full HD rezolucijom, brzim odzivom od 1ms i podrškom za osvežavanje ekrana do 144Hz. Dodatno, podržava je i NVIDIA 3D Vision 2 tehnologija.

Kakav bi trebao da bude dobar gaming monitor? BenQ nam daje odgovor na to pitanje u vidu modela XL2411Z, koji je pravljen baš po ukusu onih kojima su igre glavna aktivnost. Ovo je 24" monitor sa Wide dijagonalom, Full HD rezolucijom, odzivom od 1ms, maksimalnom frekvencijom osvežavanja od 144Hz i mnoštvom interesantnih dodataka koje su i namenjene onima koji vole da se igraju. Na tržištu već postoji solidan broj gaming monitora, tako da je i konkurencija za ovaj BenQ prilično jaka. Iako se radi o modelu koji je već neko vreme dostupan na tržištu, pretpostavljamo da će zbog svega biti veoma interesantan onima koji tragaju za kvalitetnim gaming rešenjem.

Ključne karakteristike

  • Odlična ergonomija i podešavanje položaja
  • Vrlo brz odziv
  • Osvežavanje do 144Hz
  • Mogućnost preuzimanja gotovih profila

Utisak kvare

  • Slika je prilagođena igrama, za bilo kakvu drugu namenu će morati da se podešava

Specifikacija

  • Dijagonala: 24" LED, Wide 16:9, IPS 8-bit
  • Rezolucija : Full HD 1920x1080 piksela
  • Osvetljenje : 350 cd/m²
  • Kontrast : dinamički 12.000.000:1 (1000:1 statički)
  • Vreme odziva : 1ms GTG
  • Ugao vidljivosti : 170° / 160°
  • Konekcije: D-sub / DVI-DL / HDMI x 1 / Headphone jack
  • Dodatno: Tilt, Swivel, Pivot, Height podešavanja, Wall-mount

BenQ XL2411Z gaming monitor

Prvo što možemo da primetimo jeste da BenQ baš i nije poradio na dizajnu ovog monitora, pošto je korišćeno skoro identično kućište kao na modelima prethodne generacije: crna mat plastika, ne baš tanak okvir, pa smo prilično sigurno da će biti onih kojima će XL2411Z biti i pomalo ružnjikav. Ipak, dobra stvar je da su podržane brojne ergonomske opcije, od standardnog tilt podešavanja ugla nagiba ekrana, do swivel rotacije osnove (po 45 stepeni na svaku stranu), podešavanje visine preciznim lift mehanizmom (dodatnih 130mm visine) kao i rotacije celog ekrana za 90 stepeni (Landscape/Portrait položaj), što znači da će maksimalno moći da se prilagodi korisniku. Postolje je četvrtastog oblika i dovoljno prostrano da monitor stoji veoma stabilno i ne klati se prilikom pomeranja. Postolje ima udubljenje koje će lako poslužiti kao kadica za sve one sitnice koje obično držimo oko monitora. Prateće pakovanje je manje više standardno, a pored korisničkog uputstva stižu i CD sa softverom i VGA i DVI kablovi, što je odlično, tako da eventualno treba investirati u HDMI kabl ako bude potreban.

Sa prednje strane u donjem delu okvira su smešteni tasteri menija, uz Power taster i statusnu diodu, a treba reći i da je UI menija prilično interesantan, moderan i vrlo intuitivan. Svi konektori su sa zadnje strane, za napajanje, D-Sub, HDMI i DVI, dok je jedan 3.5mm konektor za slušalice (za zvuk koji dolazi preko HDMI interfejsa) postavljen sa leve bočne strane. Po paljenju, dočekuje nas prilično čudna slika koja je svetlosne godine od preciznih podešavanja, no proizvođač navodi da je to profil namenjen FPS igrama, i istini za volju, zaista ima neke logike iza toga: pojačani plavi tonovi sprečavaju umaranje i naprezanje oka, kontrast dosta na svetlijoj strani (Black eQualizer) što će sprečiti da se neko od neprijatelja sakrije u senci, i generalno ovo jeste interesantno za videti, ali će većina verovatno poželeti da kalibriše monitor, preuzme neki od već postojećih ICC profila ili preko Game Mode Loader softvera koji se isporučuje preuzmite neki od profila koje koriste drugi igrači i na licu mesta testirajte koji vam najviše odgovara, što je sjajna opcija. Oni koji žele ručno da kalibrišu monitor, posle malo intervencije dočekuje sasvim pristojna slika sa nešto slabijim kontrastom nego što smo očekivali. No, ovo nije monitor za rad sa grafikom i slikama, već za igranje, tako da to stvarno nije neki problem.

Rezime

Za kvalitet slike je nazaslužniji panel, a u ovom slučaju se koristi TN varijanta, za koju znamo da ne daje mnogo široke uglove gledanja, ali sa druge strane ima impresivnu brzinu odziva, konkretno svega 1ms, što će savršeno odgovarati igračima. Monitor ima ugrađenu i Blur Reduction opciju koja će doći do izražaja prilikom odabira frekvencije osvežavanja preko 120Hz (do 144Hz je podržano), a dodatno je tu podrška i za Nvidia 3D Vision 2 tehnologiju odnosno 3D sliku za one koje to zanima. Kada se sumira, ukoliko tražite dobar monitor za igranje, ovaj BenQ model je definitivno jedan od onih koje treba isprobati.

Conclusion

TN panel is responsible for the picture quality, however it shows no wide viewing angles; but on the other hand, it offers impressive response time - 1ms, which will suit the gamers. The monitor has a built-in Blur Reduction option that will serve you when choosing a refresh rate over 120Hz (up to 144Hz is supported), and there is a support for NVIDIA 3D Vision 2 technology, or a 3D image. If you are looking for a good gaming monitor, the BenQ model is one of those that need to be taken into account.

Preporučena cena (uključujući PDV, mart 2015.): 285€

BenQ ustupio: BenQ XL2411Z
zvanični sajt: BenQ.rs