BenQ ZOWIE XL2540 – monitor koji menja svet gejminga

Iz kompanije BenQ stiže nam još jedan veličanstven gejming monitor - ZOWIE XL2540. Dizajniran da izvuče maksimum iz igrača i ponudi impresivnu reprodukciju boja i zavidnu detaljnost ovaj, monitor pomera granice modernog gejminga i donosi jedan potpuno novi nivo/level uživanja. Sa ZOWIE XL2540 monitorom realno uživanjima nema kraja.

BenQ ZOWIE XL2540

Kompletna BenQ-ova XL familija monitora osmišljena je za igrače i njihovo maksimalno uživanje u igranju najnovijih naslova, pa s tim u vezi i ZOWIE XL2540 monitor je koncipiran da kod gejmera probudi želju za pravom borbom i okršajem na terenu. Ovaj monitor je napravljen od najkvalitetnijih mogućih materijala, ima zanimljivo rešeno postolje i nekoliko dodataka po kojima se izdvaja od sličnih rešenja tj. monitora iz ove klase.

BenQ ZOWIE XL2540

Njegovu osnovu čini TN panel poslednje generacije kod koga je odziv piksela podešen na 1ms (GtG), dok je prirodni kontrast setovan na 1000:1. Dinamički je očekivano ogroman i iznosi 12M:1, a vidljivost uglova je idealna. Pozadinsko osvetljenje je naprednog LED tipa, koje u velikoj meri utiče na dobar kvalitet slike, međutim ono po čemu je hardverski ovaj monitor ispred svih je posebno osmišljen fizički dodatak čiji je glavni zadatak brzo svičovanje iz jednog u drugi radni mod, kao i lako uparivanje sa više monitora.

BenQ ZOWIE XL2540

Ako harversku konstrukciju stavimo na stranu i fokusiramo se na to kako je BenQ rešio softverski ovaj monitor dolazimo do zaključka da je i na ovom polju sve odrađeno manje-više sjajno. Konkretno, ono što prvo upada u oči jeste fenomenalno zamišljeno i još bolje realizovano grafičko okruženje, krcato brojnim naprednim funkcijama koje su lepo i jasno raspoređene. Nema nekih posebno bitnih skrivenih opcija do kojih se tumara satima – preglednost je jača strana OSD-ja na ZOWIE XL2540 monitoru i to će zasigurno reći svaki pravi gejmer. U okviru istog moguće je pronaći i sekcije za upravljanje implementiranim tehnološkim inovacijama, ali i deo gde se fino može podesiti ušteda energije, kao i detaljno setovati kontrast.

BenQ ZOWIE XL2540

Tehnološki gledano ZOWIE XL2540 je jedan od retkih igračkih monitora koji nudi osveženje ekrana od neverovatnih 240Hz zbog čega i jeste klasa za sebe. Za igrača ovo znači mnogo jasniju i lepšu sliku, prepunu detalja u kojoj se neprijatelj vidi kristalno čisto, a vojne jedinice izgledaju maksimalno realistično. Black eQualizer je još jedno tehnološko unapređenje na ovom monitoru koje crne i sive nijanse prikazuje prirodnije i jasnije pa se tako mračnije scene vide lepše i realističnije. BenQ je na ZOWIE XL2540 monitoru uspeo da Color Vibrance inovaciju izbalansira maksimalno, kao i da redukuje jake svetleće efekte, a sve u cilju poboljšanja preglednosti slike na displeju.

BenQ ZOWIE XL2540

Od sličnih gejming monitora u svojoj klasi ZOWIE XL2540 se izdvaja i po tome što dolazi sa štitnicima (krilcima) koji sprečavaju da igrač obraća pažnju na aktivnosti koje nisu u njegovom vidokrugu. Ideja proizvođača je bila da se omogući gejmeru da svu energiju i snagu tokom igranja igrica usmeri baš na igranje igrica. U praksi ovo odlično funkcioniše i realno daje dobre rezultate. O tome najbolje govori i činjenica da se na svim većim gejming turnirima u poslednjih par godina praktikuje upotreba ovakvih monitora.

BenQ ZOWIE XL2540

Ključna snaga ZOWIE XL2540 monitora se krije u kvalitetu slike koji nudi. Ona je zaista besprekorna, čista, jasna, detaljna, bez distrozija i linija – prava slika kakva treba ozbiljnom gejmeru da bi savladao svoje neprijatelje u krvavim borbama. Reprodukcija svih pigmenata je gotovo besprekorna i o tome najbolje testovi kvaliteta slike i njene čistoće koji pokazuju da je ovo jedan izuzetno lepo izbalansiran monitor u pogledu kvaliteta slike. Pri maksimalnom osvetljenju stiče se utisak da je slika toliko savršena da se prosto može uporediti sa onom koju daju 4K televizori. Suma sumarum kvalitet slike zaslužuje čistu desetku!

BenQ ZOWIE XL2540

Veličanstvene mogućnosti i vrhunski kvalitet slike najveće su prednosti ZOWIE XL2540 monitora. On je ultimativno oružje u svakoj borbi, vizuelna snaga svakog ozbiljnog igrača i tehnološki savršen saputnik. Trenutno mu nema ravne u svakom pogledu – jednostano nadmoćniji je od svih konkurentskih rešenja koje je trenutno moguće naći na tržištu. Jedino što jeste manje-više problematično kod ZOWIE XL2540 monitora jeste njegova očekivana cena koja sigurno neće biti mala, međutim to je za jednog ovakvog diva od monitora potpuno i očekivano. Apsolutna preporuka!

BenQ ZOWIE XL2540

Cena (sa PDV-om): Uzorak

Kontakt: List