Besplatan Kaspersky anti-ransomware alat za zaštitu kompanija

Kompanija Kaspersky Lab predstavila je danas spacijalan Kaspersky Anti-Ransomware alat za kompanije – besplatno softversko rešenje koje nudi sveobuhvatnu zaštitu korporativnim korisnicima od ransomware napada.

Zvanično press saopštenje

Kako bi identifikovao šablone ransomware napada i zaštitio korisnike Windows operativnih sistema, Kaspersky anti-ransomware alat koristi dve revolucionarne tehnologije - Kaspersky Security Network i System Watcher1. Jedinstvene mogućnosti System Watcher tehnologije podrazumevaju i sposobnost da se blokiraju i ponište štetne promene. Maliciozni programi kao što je ransomware, koji inficiraju računare i šifruju kritične korporativne podatke, predstavljaju ozbiljan problem, naročito za mala preduzeća. Prema istraživanju kompanije Kaspersky Lab o IT bezbednosnim rizicima u 2016. godini, skoro 42 odsto malih i srednjih preduzeća bilo je meta ransomware napada u prethodnih 12 meseci. Čak 34 odsto ovih preduzeća platilo je traženi otkup, pri čemu svako peto preduzeće nije uspelo da povrati svoje podatke, čak i nakon što su ispunjeni svi zahtevi sajber kriminalaca. Prema statističkim podacima Kaspersky bezbednosne mreže, takođe je primeđen izuzetno veliki rast ransomware napada na kompanije: broj ovih napada je povećan skoro šest puta (sa 27 hiljada u periodu 2014-2015. godine na 158,6 hiljada u periodu 2015-2016. godine).

Iako bezbednosni istraživači podstiču kompanije da koriste brojne dodatne bezbednosne tehnologije i pristupe kako bi imali adekvatnu zaštitu, Kaspersky anti-ransomware alat za kompanije pruža adekvatnu zaštitu klijentima koji ne poseduju napredna rešenja kompanije Kaspersky Lab. Kaspersky anti-ransomware alat za kompanije je brzo i jednostavno rešenje, koje može da reši jedan od najvećih bezbednosnih problema koji prouzrokuje finansijske gubitke za mala i srednja preduzeća – ransomware, kao i njegovu najopasniju verziju, cryptomalware. Aktivnost cryptomalware virusa ima za rezultat šifrovanje podataka koje je nemoguće povratiti ukoliko se ne plati otkup sajber kriminalcima. Kako bi rešio ovaj problem i zaštitio korisnike Windows operativnih sistema, Kaspersky anti-ransomware alat koristi dve revolucionarne tehnologije:

  • Kaspersky Security Network, uslugu baziranu na cloud platformi koja obrađuje informacije koje su povezane sa sajber bezbednošću, a koje dobija od više miliona dobrovoljnih članova ove mreže širom sveta. Uz Kaspersky Security Network, dobijaju se najaktuelnije informacije o sajber pretnjama u roku od nekoliko sekundi, i na taj način se obezbeđuje brza reakcija i viši stepen zaštite.

  • System Watcher, naprednu proaktivnu bezbednosnu tehnologiju koja skenira sve bitne sistemske događaje, uključujući kreiranje i modifikovanje operativnih sistemskih fajlova i konfiguracija, izvršnih programskih fajlova i razmenu podataka preko mreže. Događaji se registruju i analiziraju, i ako postoje dokazi da program vrši neku vrstu maliciozne radnje, one mogu biti blokirane a njihovo dejstvo poništeno, sprečavajući na taj način dalju infekciju.

„Tokom 2015. godine, rešenja kompanije Kaspersky Lab zaštitila su 443.920 korisnika i korporativnih klijenata širom sveta od crypto-ransomware napada, oštetivši na taj način sajber kriminalce za skoro 53 miliona američkih dolara nelegalnog novca. Naši stručnjaci konstantno nadgledaju problem koji se odnosi na cryptomalware, i razvili su jednostavan alat, koji je besplatno dostupan, a koji će pomoći kompanijama u odbrani od ransomware pretnji. Mala i srednja preduzeća obično nemaju stručna lica koja će adekvatno proceniti i doneti odluku između desetina bezbednosnih alata koji su dostupni na tržištu.

Kaspersky anti-ransomware je kompatibilan sa bezbednosnim rešenjima trećih strana, i predstavlja dodatno rešenje za borbu protiv ransomware-a. Odlučili smo da ovaj alat bude besplatan kako bismo kompanijama dali mogućnost da vide sve prednosti tehnologija koje kreira Kaspersky Lab“, izjavio je Konstantin Voronkov, šef odeljenja za krajnja rešenja u kompaniji Kaspersky Lab.

Ovo besplatno bezbednosno rešenje je kompatibilno sa bezbednosnim rešenjima trećih strana instaliranim na PC računarima, i može služiti kao dodatni vid zaštite od naprednih crypto-ransomware pretnji. Da preuzmete Kaspersky anti-ransomware alat za kompanije, posetite stranicu https://go.kaspersky.com/Anti-ransomware-tool.html.

Kako dodatno rešenje za zaštitu od ransomware pretnji, Kaspersky anti-ransomware pruža korporativnim korisnicima naprednu zaštitu od ransomware-a. Za organizacije koje zahtevaju najbolju zaštitu za svaki mrežni nivo, uključujući zaštitu radnih stanica, servera i mobilnih uređaja od svih vrsta malvera i naprednih napada, kompanija Kaspersky Lab preporučuje korišćenje specijalizovanih bezbednosnih rešenja: http://www.kaspersky.com/business-security/small-to-medium-business.

Ako su fajlovi neke organizacije bili na meti napadača, trebalo bi proveriti da li je moguće povratiti te fajlove preko novog onlajn portala, No More Ransom (www.nomoreransom.org).