Broj mobilnih zlonamernih napada udvostručen tokom 2018. godine, sajber kriminalci izoštravaju strategije distribucije

Analitičari kompanije Kaspersky Lab uvideli su da se broj napada koji koriste zlonamerni softver za mobilne uređaje gotovo udvostručio za samo godinu dana. U 2018 godini zabeleženo je 116,5 miliona napada, u poređenju sa 66,4 miliona u 2017 godini, uz značajno povećanje broja pogođenih jedinstvenih korisnika.

Uprkos sve većem broju napadnutih uređaja, broj malvaroznih fajlova se smanjio, što je analitičare navelo na zaključak da je kvalitet mobilnog malvera postao efektniji i precizniji. Ovi i drugi nalazi otkriveni su u “Izveštaju o evoluciji malicioznog softvera tokom 2018. godine” kompanije Kaspersky Lab.

S obzirom da svet postaje sve mobilniji, uloga pametnih telefona u poslovnim procesima i svakodnevnom životu ubrzano raste. Kao odgovor na to, sajber kriminalci obraćaju sve više pažnje na način na koji distribuiraju malvare i vektore napada. Kanali kroz koje se malvar isporučuje korisnicima i inficira njihove uređaje su ključni deo uspeha zlonamernih kampanja danas, a sajber kriminalci koriste činjenicu da postoji veliki broj korisnika koji nemaju bezbednosna rešenja instalirana na svojim telefonima.

Uspeh strategija distribucije demonstriran je ne samo kroz povećanje broja napada, već i brojem jedinstvenih korisnika koji su iskusili malver napad. U 2018. godini ta brojka je porasla za 774,000 u odnosu na prethodnu godinu, na 9,895,774 pogođenih korisnika. Kada se radi o pretnjama sa kojima su se korisnici susretali, najznačajniji porast primećen je u korišćenju “Trojan-Dropper” virusa, čiji se udeo gotovo udvostručio, sa 8,63% na 17,21%. Ovaj tip zlonamernog softvera je dizajniran da zaobiđe sistemsku zaštitu i isporuči sve vrste zlonamernih programa, od bankarskih trojanaca do rensomvera.

„U 2018. godini korisnici mobilnih uređaja suočili su se sa onim što bismo mogli nazvati najsnažnijim naletom sajber kriminala ikada viđenog. Tokom godine, primetili smo nove tehnike za infekciju mobilnih uređaja, kao što je “DNS otmica”, zajedno sa povećanim fokusom na poboljšane šeme distribucije, kao što je SMS spam. Ovaj trend pokazuje rastuću potrebu za instaliranjem mobilnih bezbednosnih rešenja, kako bi se korisnici zaštitili od pokušaja infekcije uređaja, bez obzira na izvor,” izjavio je Viktor Čebišev (Viсtor Chebyshev), bezbednosni stručnjak u kompaniji Kaspersky Lab.

Ostali nalazi u izveštaju o evoluciji mobilnog malvera tokom 2018. obuhvataju:

  • U 2018. godini, proizvodi kompanije Kaspersky Lab od mobilnih rensomvera zaštitili su 80,638 korisnika u 150 zemalja, uz otkrivenih 60,176 mobilnih uzoraka rensomver trojanaca.

  • U 2018. godini primećeno je petostruko povećanje napada pomoću mobilnih zlonamernih rudara kripto-valuta.

  • U 2018. godini otkriveno je 151,359 instalacionih paketa za mobilne bankarske trojance, što je 1,6 puta više nego prethodne godine.

Da biste zaštitili svoje uređaje, stručnjaci za bezbednost kompanije Kaspersky Lab savetuju sledeće:

  • Instalirajte samo mobilne aplikacije iz zvaničnih prodavnica aplikacija, kao što su Google Play na Android uređajima ili App Store na iOS uređajima.

  • U postavkama telefona blokirajte instalaciju programa iz nepoznatih izvora.

  • Nemojte zaobilaziti ograničenja uređaja jer to može omogućiti sajber kriminalcima neograničene mogućnosti za izvršenje svojih napada.

  • Instalirajte nadogradnje sistema i aplikacija čim budu dostupne – one krpe ranjivosti i čuvaju bezbednost uređaja. Imajte na umu da OS ažuriranja nikada ne bi trebalo preuzimati sa spoljnih resursa (osim ako ne učestvujete u zvaničnom beta testiranju).

Ažuriranja aplikacija mogu biti instalirana samo preko zvaničnih prodavnica aplikacija.

  • Koristite pouzdana bezbednosna rešenja za sveobuhvatnu zaštitu od širokog spektra pretnji, kao što je Kaspersky Security Cloud.