Brza, jednostavna i povoljna nabavka tehnoloških rešenja

UniCredit Leasing i Cisco su danas pokrenuli ‘easylease’ program finansiranja u Srbiji, kreiran sa ciljem da pomogne preduzećima da brzo i jednostavno nabave tehnologiju izuzetnog kvaliteta, sa minimalnom početnom investicijom i pristupačnim mesečnim ratama.

Iako mala i srednja preduzeća, ali i veće kompanije, shvataju koliki uticaj tehnologija ima na njihovo poslovanje, veoma često su zbog budžetskih ograničenja sprečena da nabave svu potrebnu opremu. Značajan razvoj i unapređenje IT sektora kreira kontinuiranu potrebu za dodatnim investiranjem u ovaj sektor. Naime, prema rezultatima SEE Forum istraživanja koje je sproveo IDC, a koje je uključivalo preko 100 kompanija u regionu, 57% sredstava usmereno je upravo na kreiranje novih IT rešenja ili transformaciju postojećih. U skladu sa pomenutim istraživanjem, u 2015. godini ukupna vrednost investicija u Srbiji u IT sektor dostigla je iznos od 852 miliona dolara, odnosno 119 dolara po glavi stanovnika, što je znatno ispod proseka regiona. U Bugarskoj ukupna vrednost investicija u IT sektor iznosila je skoro 1 milijardu dolara, što je 138 dolara po glavi stanovnika, a u Hrvatskoj je ukupna investicija prevazišla 1,17 milijardi dolara, odnosno 262 dolara po glavi stanovnika. Po glavi stanovnika, najviše je uloženo u Sloveniji, čak 397 dolara, tako da ukupna je vrednost prevazišla 783 miliona dolara.

Sa ciljem da se obezbedi podrška za sve veće potrebe klijenta kada je u pitanju ulaganje u informaciono-komunikacione tehnologije, globalni partneri UniCredit Leasing i Cisco kreirali su poseban program finansiranja – easylease 0%. Klijentima u Srbiji ovaj program omogućava brzu i jednostavnu nabavku kompletnih “end-to-end” rešenja, uključujući hardvere, softvere i usluge u maksimalnom iznosu od 250.000 evra, sa iznosom kamatne stope od 0% i rokom otplate od 24 meseca. Zahvaljujući ovom programu, početna investicija klijenta, odnosno učešće, iznosi 10% od neto vrednosti opreme, što mu ostavlja dodatni prostor za ulaganje sredstava u druge projekte.

Na primer, ukoliko se klijent odluči za kupovinu Cisco opreme u ukupnoj vrednosti od 100.000 evra, učešće bi iznosilo 10.000 evra, dok bi mesečna rata iznosila 3.750 evra.

Ovom prilikom, Rafael Chacon, koji je odgovoran za finansijska rešenja kompanije Cisco za mala i srednja preduzeća u okviru EMEAR-a (Evropa, Bliski Istok, Afrika i Rusija) je izjavio: “Sada je više nego ikada pre ključno da kompanije investiraju u tehnologiju kako bi ostale konkurentne, ali i da u isto vreme pripaze na troškove i obezbede povraćaj investicije. U Srbiji ‘easylease’ program čini Cisco tehnologiju pristupačnijom malim i srednjim preduzećima. Kao rezultat toga, oni mogu da usvoje tehnologiju vrhunskog kvaliteta brzo i jednostavno, sa povoljnom kamatnom stopom.”

Željko Lazarac, član Izvršnog odbora UniCredit Leasing Srbija, izjavio je: “U prethodnom periodu, bili smo svedoci povećanja prisustva preduzetničkog duha u IT zajednici u Srbiji. Istovremeno smo svesni da se ovaj segment, iako u razvoju, suočava sa nedostatkom podrške i pristupima finansiranja. Easylease 0% program finansiranja je naš odgovor na njihove potrebe. Sada, lokalne kompanije, mala preduzeća, start-apovi imaju mogućnost da nabave kvalitetnu opremu po najpovoljnijim uslovima, da jednostavno planiraju svoje troškove unapred i ulažu kapital u druge važne projekte.”

Zorana Jurić, menadžer za Srbiju IDC Adriatic, je podelila rezultate nedavnog istraživanja i na taj način pružila dublji uvid u IT tržište u Srbiji: “Prema rezultatima IDC SEE Forum istraživanja prioriteti IT sektora u Jugoistočnoj Evropi su se značajno promenili. Primećen je sve veći značaj IT sektora za poslovanje. U skladu sa tim, IT sektor bi trebalo da bude više poslovno orijentisan, kako putem unapređenja odnosa i komunikacije, tako i adekvatnim reagovanjem na poslovne potrebe.”