Budite na oprezu za Black Friday: onlajn kupci suočeni sa povećanim sajber pretnjama, napadi na sajtove e-trgovine povećani za 15%

Novi izveštaj kompanije Kaspersky pokazuje da kako Black Friday postaje sve popularniji, sve je verovatnije da će onlajn kupci postajati žrtve sajber napada. Broj napada na sajtove e-trgovine usmerenih direktno na kupce porastao je za 15% u odnosu na prethodnu godinu – dok je Amazon najavio dodatnu nedelju ponuda u susret velikom danu, šireći okruženje pretnji. Black Friday je postao najveći godišnji potrošački praznik, s obzirom na to da 95% potrošača danas zna za ovaj dan. Dok su ranije kupci išli direktno u prodavnice za Black Friday, a zatim kupovali onlajn za Cyber Monday – koji je pokrenut 2005. godine – zbog pada popularnosti kupovine u prodavnicama, kupci sada sve češće kupuju putem interneta. Cifre koje je otkrio sajt Black Friday Global pokazale su da je prošle godine samo 12% kupaca obavilo svoje kupovine za Black Friday isključivo u prodavnicama. Povećanje broja maloprodajnih aplikacija i ranih ponuda kojima je moguće pristupiti iz udobnosti doma ohrabrio je kupce da šoping u potpunosti obavljaju putem interneta, pri čemu 56% preferira kupovinu onlajn u poređenju sa kupovinom u prodavnicama, a 55% ljudi sada koristi pametne telefone da obavi kupovinu tokom Black Friday vikenda.

Ovaj porast onlajn kupovine, u kombinaciji sa povišenim – i produženim – šoping periodom znači i više vremena za sajber napade.