Canon CanoScan LiDE 210

Ovo je jedan od novijih modela Canon skenera vrlo kompaktnih dimenzija. Upotreba je vrlo jednostavna, u čemu pomažu One-Touch tasteri. Radi vrlo brzo, a rezultati skeniranja su sjajni, bez obzira da li se radi o slikama ili tekstu.

Canon skeneri važe za jedne od najboljih u ponudi već dugi niz godina, a model koji smo isprobali, CanoScan Lide 210 je ujedno i jedan od najtanjih modela na tržištu. Iako su skeneri malo izgubili na popularnosti zbog multifunkcijskih uređaja koji su sa druge strane sve traženiji, ipak ima dosta onih kojima treba malo kvalitetniji skener za digitalizaciju slika i dokumenata. Uprkos dimenzijama, ovo je ozbiljan skener koji radi dosta brzo, daje prilično dobre rezultate i na kraju ima i sasvim dobru cenu. Ono što je malo neobično je što ovaj model ima podršku i za vertikalno skeniranje.

Ključne karakteristike

  • Vrlo kompaktne dimenzije
  • Odlična brzina skeniranja
  • Podrška za vertikalno skeniranje
  • One-Touch tasteri

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Tehnologija: CIS (Contact Image Sensor), RGB three-colour LED
  • Rezolucija: 4800 X 4800 dpi
  • Boje: 48bit
  • Preview brzina: 9s
  • Brzina (2400dpi): u boji(17.0 msec/line), grayscale (5.6 msec/line), crno belo (5.6 msec/line)
  • Interfejs: USB 2.0
  • Dodatno: One-Touch tasteri, Save to PDF, OCR
  • Dimenzije: 250 x 365 x 39mm
  • Težina: 1.6Kg

Canon CanoScan LiDE 210

Canon je uspeo skener da spakuje u vrlo kompaktne dimenzije, debljine od samo 39mm i težine od svega 1.6 Kg. Dizajn je atraktivan i sveden, a skener izrađen od vrlo čvrste mat plastike tamno sive boje, i izgleda nam kao da je u pitanju model namenjen poslovnim korisnicima. U pakovanju se pored običnog USB kabla dobija i plastično postolje za postavljanje skenera u vertikalni položaj, a posebnu specifičnost predstavlja činjenica da skener može raditi i tako, doduše samo sa po jednim listom. Canon je dobro rešio pitanje zgloba poklopca koji se može podići tako da ispod može stati i neki deblji materijal kao što je knjiga, otprilike do nekih 5cm debljine.

Sa prednje strane se nalazi pet tastera za brz pristup najčešće korišćenim funkcijama (Scan, Copy, PDF File (x2), E-mail), što znači da se za neke uobičajene zadatke uopšte ne mora ništa podešavati i koristiti računar praktično. Brzina rada je odlična, samo 9s za preview, a nama je za jedan A4 dokument trebalo samo 11s za kompletan scan. Interesantno je da smo najbolje rezultate dobili sa Auto podešavanjem kada je tekst oštar, a slike odličnih detalja i vrlo prirodnih boja. Skener koristi USB 2.0 interfejs, pa instalacija ne predstavlja neki problem. Pored automatske konverzije skeniranog materijala u PDF, postoji i OCR opcija, koja je iz nekog razloga ograničena na totalno beskorisni Notepad.

Rezime

Sve zajedno, CanoScan 210 je sjajan skener koji je podjednako dobar za skeniranje fotografija i dokumenata. Iako nije u pitanju napredan model koji recimo ima ugrađenu ADF fioku, ipak je vrlo upotrebljiv uz mogućnost vertikalnog skeniranja. Radi prilično brzo i ima odlične rezultate. One-Touch tasteri su vrlo praktični i neće morati da se mnogo bavi podešavanjem pošto skener najbolje radi kada se ostavi na Auto modu. Cena ovakvog skenera uopšte nije velika s obzirom na to šta se sve dobija.

Conclusion

Overall, CanoScan 210 is a great scanner that is equally good for scanning photographs and documents. Although it is not an advanced model that has a built- ADF tray for example, it is very versatile with the possibility of vertical scanning. It work fast and provide excellent results. One-Touch buttons are very practical and users will not have to make many adjustments since the scanner works best in Auto mode. The price of this scanner is not high considering everything it provides.

Preporučena cena (uključujući PDV, oktobar 2010.): 90€

Pin Computers ustupio: Canon CanoScan LiDE 210
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.