Canon MAXIFY iB4050

Jedan od novijih Canon InkJet štampača, iz MAXIFY serije. Radi se o modelu koji dolazi sa USB, LAN i WiFi interfejsom, ugrađenim duplex mehanizmom štampe i stvarno sjajnim performansama koje su itekako bitne za dobar Office model.

Iz kompanije Canon, koja je pored digitalnih aparata, poznata i po raznim drugim uređajima, posebno štampačima, stiže model MAXIFY iB4050. U pitanju je InkJet štampač koji dolazi sa klasičnim USB ali i LAN i WiFi interfejsom, ugrađenim duplex mehanizmom dvostrane štampe i impresivnom brzinom, što je kao stvoreno za one koji traže dobar office štampač, a da im ne treba i dodatni skener. Multifunkcijski uređaji su postali prilično dominantni, no uvek ima dovoljno onih koji traže kvalitetnu i brzu štampu, uz mogućnost da se vrlo lako priključe bez obzira na to koji je interfejs u pitanju, a za tu ciljnu grupu će ovaj model biti veoma interesantan.

Ključne karakteristike

  • Kertridži XL kapaciteta
  • Velika brzina štampe, kolor i crno-bele
  • Odličan kvalitet otisaka
  • USB, LAN i WiFi interfejs

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Funkcije: Štampanje, Wi-Fi, Ethernet i Cloud Link
  • Tehnologija štampe: 4-color InkJet (Black, Cyan, Magenta, Yellow), FINE glava za štampanje
  • Rezolucija štampe: 600x1200 dpi
  • Brzina štampe: 23 slike u minuti crno-belo, 15 slika u minuti u boji
  • Ulazni kapacitet štampanja: gornja+donja fioka 250+250 listova
  • Izlazni kapacitet štampanja: fioka 50 listova
  • Podržane dimenzije papira: obični papir A4, A5, B5, LTR, LGL (gornja i donja kaseta), Foto-papir A4, LTR, 20 x 25 cm, 13x18 cm, 10 x 15 cm (gornja kaseta)
  • Interfejs: Hi-Speed USB 2.0, Ethernet 10/100 Mb/s, Wi-Fi IEEE802.11 b/g/n
  • Dodatno: Automatska duplex štampa (A4, LTR, običan papir)
  • Dimenzije: 463 x 394 x 290 mm
  • Težina: 9,8 kg

Canon MAXIFY iB4050

Ovaj Canon štampač je nešto većih gabarita od 463x394x290 mm i to kada je sklopljen (potrebno je izvući donji deo da bi se dobila izlazna fioka), dok će u radu zauzeti 463 x 459 x 290 mm. Što se dizajna tiče, teško da će ikoga nešto posebno impresionirati pošto se radi o klasičnom office pristupu: crna mat plastika koja deluje pomalo neugledno, i ovo je jednostavno jedan od onih štampača koji niko neće registrovati osim kada ide da uzme odštampani materijal ili zameni kertridže odnosno doda još papira. Sa gornje strane, vidimo jednostavan LCD sa par funkcijskih tastera, što će poslužiti za neka osnovna podešavanja ukoliko se ne koristi računar za to. Da sve bude još praktičnije, osim standardne USB veze, ovaj štampač dolazi i sa LAN, ali i WiFi ugrađenim adapterima, tako da povezivanje neće biti problem. Dodatno, uz posebne mobilne aplikacija (ili kroz Google CloudPrint recimo), vrlo jednostavno sa mobilnog uređaja možete slati materijal na štampu i bez pristupa računaru.

Ovaj štampač koristi glavu za štampu sa četiri dostupne boje, gde je moguće koristiti posebne XL kertridže kapaciteta 2500 stranica za crnu odnosno 1500 za ostale boje. Koristi se posebno Dual Resistant HD mastilo koje je otporno na svetlost i vlagu, ne bledi vremenom i predstavlja odličan izbor za poslovne korisnike kojima je bitno da otisci dugo ostanu originalnog izgleda. Ono što je veoma bitno poslovnim korisnicima a što često zaboravimo je duplex mehanizam, odnosno automatska dvostrana štampa, što je u ovom slučaju podržano. Na raspolaganju su dve ulazne fioke od po 250 listova, stim što se donja kaseta koristi i za posebne medije. Kod štampe, maksimalna rezolucija je 600x1200 DPI, uz maksimalnu brzinu od 23 ppm za crno belu odnosno 15 ppm-a za kolor štampu. Za prvu stranicu je potrebno maksimalno 11s za crno-belu odnosno 14s za štampu u boji. Uz maksimalan mesečni ciklus štampe od 30.000 stranica (preporučeni od 250-1500 stranica), ovo je štampač koji će bez problema koristiti svi u kancelariji kad god im to zatreba.

Rezime

Rezultati štampe su odlični i dobija se otisak oštrih slova koja su čitka i pri manjim veličinama fonta, uz prilično dobar izgled fotografija i štampe u boji. Iako ovo nije foto štampač, rezultati su sasvim zadovoljavajući. Ipak, ono što ovaj model izdvaja iz konkurencije jesu opcije povezivanja, duplex mehanizam i sjajne brzine rada, što je sve u kompletu dovoljno da dobije preporuku za kancelariju. Iako su se do sada laserski štampači smatrali neprikosnovenim kada je office upotreba u pitanju, Canon pokazuje da i InkJet ima šta da pokaže i to na najbolji mogući način.

Conclusion

Imprint is excellent, characterized by accurate letters, legible even when using smaller font sizes, offering good looking photos and color printing. Although this is not a photo printer, the results are satisfactory. What make this model stand out from the competition are the connectivity options, duplex mechanism and great working speeds, which is sufficient for a recommendation for the office usage. Although so far laser printers were considered ideal when it comes to office use, Canon shows that InkJet still has the power.

Preporučena cena (uključujući PDV, maj 2015.): 175€

Canon ustupio: Canon MAXIFY iB4050
zvanični sajt: canon.rs