Canon osvojio pet priznanja na TIPA Awards 2016

Canon sa ponosom objavljuje da je osvojio pet priznanja koje dodeljuje organizacija Technical Image Press Association (TIPA) – jedna od vodećih novinarskih i snimateljskih organizacija na svetu.

Zvanično press saopštenje

Svake godine, nagradama TIPA Awards, izdvajaju se najinovativniji fotografski proizvodi predstavljeni u proteklih 12 meseci, a u 2016. Canon je ponovno pohvaljen za tehničke inovacije u svom kompletnom portfoliu – od kompaktnih fotoaparata namenjenih potrošačima pa do profesionalnih DSLR fotaparata i fotoštampača.

Canon-ovim uređajima dodeljene su sledeće nagrade:

  • Najbolji profesionalni DSLR visoke rezolucije (Best DSLR Professional/High Res): EOS 5DS / EOS 5DS R
  • Najbolji profesionalni foto/videoaparat (Best Photo/Video Professional Camera): EOS-1D X Mark II
  • Najbolji lagani kompaktni fotoaparat (Best Easy Compact Camera): IXUS 285 HS
  • Najbolji napredni kompaktni fotoaparat (Best Expert Compact Camera): PowerShot G5 X
  • Najbolji fotoštampač (Best Photo Printer): imagePROGRAF PRO-1000

“Počastvovni smo što od organizacije TIPA ponovno primamo niz priznanja. Te nagrade jasno demonstriraju naš fokus na stvaranje visokokvalitetnih proizvoda, vodećih u branši,” rekao je Steve Marshall, direktor marketinga proizvoda za grafičke proizvode za potrošače u kompaniji Canon Europe. “Ovo je zaista uzbudljivo vreme za fotoindustriju i ponosni smo što možemo podići lestvicu na svim tržištima našim proizvodima koji ohrabruju ljude da na svet gledaju drugačijim očima i uživaju u fotografiji. Zaista nam je drago da je TIPA ovo prepoznala i dodelila nam priznanja u različitim kategorijama naših proizvoda – od modela za potrošače i entuzijaste pa do profesionalnih uređaja.”

Žiri organizacije TIPA čine urednici 27 vodećih časopisa o fotografiji i slici na svetu, a članovi dolaze iz 15 zemalja sa pet kontinenata. Žiri se sastaje jednom godišnje da bi diskutovao o najnovijim proizvodima vezanim uz fotografiju. Da bi odabrao i istakao samo najbolje proizvode i tehnologije, žiri razmatra niz činilaca: od inovativnosti do dizajna i opšteg kvaliteta proizvoda.

Pohvaljujući Canon-ove nagrađene proizvode, žiri organizacije TIPA opisao ih je ovako:

Najbolji profesionalni DSLR visoke rezolucije: EOS 5DS / EOS 5DS R

Rezolucijom uporediv sa digitalnim fotoaparatima srednjeg formata, impresivni CMOS senzor punog kadra, rezolucije 50,6 megapiksela ugrađen u fotoaparate Canon EOS 5DS i EOS 5DS R (sa niskoprolaznim poništavajućim filterom) može zabeležiti pet fotografija pune rezolucije po sekundi te Full HD 1080p videozapise pri brzini 30 slika po sekundi. Opremljeni sa dva procesora DIGIC 6 i novorazvijenim sistemom Mirror Vibration Control System koji koristi minijaturni motor i krivuljaste ploče umesto uobičajenih opruga, uz postavku vremenski kontrolisanog otpuštanja za dodatno ublažavanje smetnji nastalih podrhtavanjem uređaja. Oba fotoaparata opremljena su 3,2-inčnim ClearView II LCD ekranom sa 1,04 megapiksela i otprilike 100-postotnom pokrivenošću te RGB-IR mernim senzorom sa 100 000 piksela. Performanse automatskog fokusiranja poboljšane su mrežastim AF senzorom visoke gustine sa 61 tačkom i Canon-ovim iTR koji koristi informacije dobijene iz mernog senzora.

Najbolji profesionalni foto/videoaparat: EOS-1D X Mark II

Sa novorazvijenim Canon-ovim CMOS senzorom punog kadra (35mm) rezolucije 20,2 megapiksela, EOS-1D X Mark II nudi brzinu fotografisanja do 14 slika po sekundi odnosno do 16 slika po sekundi u načinu rada Live View. Dva procesora DIGIC 6+ nude prenos podataka visokom brziniom – do 170 slika u formatu RAW i neograničeno u formatu JPEG. Fotoaparat može snimati i 4K 60p i Full HD 120p video uz korišćenje sistema Dual Pixel CMOS AF. Uz upotrebu opcionog bežičnog prenosnika, fotoaparat podržava novi bežični standard visoke brzine IEEE 802.11ac. Brzina i preciznost automatskog fokusiranja poboljšani su zahvaljujući unapređenom AF tražilu sa 61 tačkom te poboljšanim AI Servo II+ prediktivnim AF algoritmom za veću preciznost.

Najbolji lagani kompaktni fotoaparat: IXUS 285 HS

Canon nastavlja sa ponudom džepnih, ali potpuno opremljenih kompaktnih fotoaparata koji nude mnogo više mogućnosti i veći kvalitet slike od mobilnih telefona sa ugrađenim fotoaparatom. IXUS 285 HS dolazi sa LCD ekranom dijagonale 3 inča i 12x optičkim zumom te ugrađenim stabilizatorom slike. Zahvaljujući zasebnom tasteru za Wi-Fi i ugrađenom NFC-u, povezivanje je jednostavno. CMOS senzor rezolucije 20,2 megapiksela i procesor DIGIC 4+ daju izvrstan kvalitet slike čak i pri slabom svetlu. Fotoaparat beleži 1080p Full HD videozapise uz mogućnost stvaranja zapisa sa zanimljivim snimcima (“highlight reel”) na samom uređaju.

Najbolji napredni kompaktni fotoaparat: PowerShot G5 X

G5 X je fotoaparat rezolucije 20,2 megapiksela sa CMOS senzorom vrste 1,0 visoke osetljivosti i procesorom DIGIC 6 koji može beležiti fotografije brzinom od skoro 6 fps kao i Full HD videozapise. Ugrađeni objektiv od 24-100 mm ima najveći otvor od f/1.8 koji se smanjuje na svega f/2.8 na telefoto postavci, blendu u devet listića i blisko fokusiranje od otprilike 2 inča. Elektronsko tražilo ugrađeno u uređaj ima 2,36 miliona točaka i 100-postotnu pokrivenost, uz frekvenciju osvežavanja do 120 slika po sekundi. Ugrađeni senzor oka prebacuje vas sa elektronskog tražila na 3-inčni višekutni LCD ekranosetljiv na dodir. Priključak za blic kompatibilan je sa svim blicevima Speedlite iz sistema EOS System.

Najbolji fotoštampač: imagePROGRAF PRO-1000

Spajajući jednostavnost upotrebe stonih uređaja sa štampačem za štampanje na pojedinačne listove širine do 17 inča uz mnoge funkcije poznate iz Canon-ovih profesionalnih štampača višeg razreda, PRO-1000 koristi LUCIA PRO mastila u 11 boja (plus Chroma Optimizer). Uređaj dolazi sa ugrađenom ispisnom glavom FINE sa cevnim sistemom dovoda mastila, a rezultat su viša brzina štampe i stabilan otisak visokog kvaliteta. Fotocrno mastilo je novoformulisano, a fotocrna i mat crna isporučuju se odvojenim kanalima tako da nije potrebna zamena rezervoara kada menjate vrstu papira. Sistem za ulaganje papira sa vakumskim mehanizmom drži papir položenim tekom štampe, čime se postiže preciznije postavljanje mastila bez obzira na masu i vrstu papira.