Cantonk KIP-200MT20N IP kamera

Još jedna Cantonk IP kamera, ovoga puta fiksirani model sa istim Sony CMOS senzorom i optikom. Odličan slika do FullHD rezolucije i mogućnost noćnog snimanje se dobijaju po prilično dobroj ceni za tu kategoriju.

Već smo mogli da se upoznamo sa Cantonk-om kroz par modela kamera za video nadzor, a stiže još jedan interesantan model koji je baziran na istom Sony senzoru koji smo već videli na delu. Ono što je najbitnije znati je da ovaj senzor snima sliku u maksimalnoj Full HD rezoluciji i 25fps-a, uz H.264 ili JPEG kompresiju, a po svemu što smo mogli da vidimo, kvalitet slike je stvarno odličan, sa stvarno dosta detalja što će biti zgodno ako kasnije treba snimke koristiti. Na tržištu već sada postoji veliki broj raznih kamera različitih karakteristika ali i cena, tako da najčešće uopšte nije jednostavno odabrati prilikom kupovine, posebno pošto se sve češće pojavljuju novi proizvođači, tako da je teško pratiti šta ko nudi. U svakom slučaju, nadamo se da će na ovaj način barem ponuda Cantonk-a biti demistifikovana.

Ključne karakteristike

  • Snimanje noću do 20m
  • Odličan kvalitet slike, maksimalna Full HD rezolucija
  • Weatherproof IP66 dizajn

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Senzor i rezolucija: 1/3" SONY 2.4 Megapixel High‐resolution CMOS Sensor TI DaVinci DSP DM368, 1080P@25fps
  • Objektiv kamere: 2.8‐12mm Manual Zoom
  • IR: 21 IR LEDs, Night Visibility do 20m
  • Interfejs: 10/100Mbps Ethernet
  • Video kompresija: H.264 /JPEG
  • Dodatno: Waterproof / Weatherproof, High Definition, Vandal-proof, IR-Cut

Cantonk KIP-200MT20N

Kamera je standardnog dizajna, već fiksirana na kvalitetni metalni nosač, dimenzija 151 x 108 mm. Kao i kod svih ostalih modela ovog proizvođača, nosač i samo kućište su u beloj boji, a vredi reći da kamera dolazi sa IP66 sertifikatom, što znači da je vodootporna i da će moći bez ikakvih problema da se koristi napolju. Kako je u pitanju fiksni tip kamere, potrebno je namestiti ručno ugao pod kojim je kamera postavljena unutar svoje zaštitne kupole, ali i dobro razmisliti o poziciji na kojoj će se zakačiti na zid. Nosač ima četiri rupe za šrafove, a ukupna težina kamere je 1.2Kg, tako da ne bi trebalo da bude bilo kakvih problema oko montaže.

Kamera koristi 2.8-12mm Manual Zoom optiku, koja pokriva solidno širok ugao, što olakšava pozicioniranje. Što se povezivanja tiče, tu su konektori za LAN interfejs i napajanje, što je i uobičajeno za modele ove kategorije, dakle nema Power over Ethernet ili Wireless podrške. Ono što je bitno je da i ova kamera podržava noćno snimanje, a 21 ugrađeni IR LED je dovoljan da se dobije vidljivost do 20m u mraku. Da bi slika bila što bolja, tu je i automatski Day/Night IR cut filter. Korisnik može birati između 720p i 1080p rezolucije, obe u 25fps-a, što daje stvarno sjajne rezultate i sliku koja se naknadno može analizirati radi detalja.

Rezime

Kvalitet slike koju ova kamera snima je odličan i definitivno se pokazalo da Sony CMOS senzor itekako dobro radi posao. Iako su mogućnosti noćnog snimanja ograničene na do 20m od kamere, to će ipak mnogima biti sasvim dovoljno, čime se može malo uštedeti u odnosu na naprednije modele. Ova kamera ima veoma kvalitetno kuište, otporno na vremenske uslove, daje odličnu sliku i košta ipak malo manje od sličnih modela poznatijih proizvođača.

Conclusion

The picture quality is excellent and Sony CMOS sensor doing its job very good. Although the possibilities of using it at night are limited to up to 20 meters from the camera, it will be enough for majority of users, which mean spending less money compared to advanced models. The camera has a high quality weatherproof case, provides great pictures and it costs less than similar models of renowned manufacturers.

Preporučena cena (uključujući PDV, oktobar 2014.): 170€

Sampro ustupio: Cantonk KIP-200MT20N
maloprodaja: Njegoševa 19, 011/307 50 60
zvanični sajt: sampro.rs