Canyon CNG-GW5

Još jedan od Canyon volana koji će raditi na PC, Playstation 2 i 3 konzolama. Dobar kvalitet izrade, podržane vibracije su ono po čemu će biti zapamćen, u kombinaciji sa veoma dobrom cenom. Za one koji traže volan koji mogu koristiti na više platformi istovremeno, ovaj model svakako treba isprobati.

Canyon u svom programu ima dosta opreme namenjene igračima, i to ne samo igara na PC računarima već i sa raznih konzola. Do nas je stigao još jedan od interesantnih modela volana, koji je namenjen vlasnicima PC računara, Playstation 2 ili 3 konzola. Ima među igračima uvek onih koji imaju i računar i konzolu, pa je vrlo praktično imati model volana koji radi posao na svim platformama. Ono što još treba znati je da volan podržava vibracije, što nam se uvek dopada kod simulacija vožnje pošto dosta doprinosi povećanju doze realnosti u igrama. Cena ovog volana bi trebala da bude prilično povoljna, što je samo još jedan razlog zašto ga treba pogledati.

Ključne karakteristike

  • Kvalitetna konstrukcija
  • Podržane vibracije
  • Podrška za PC, Playstation 2 i 3 platforme

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Kontroleri: manuelni menjač, dve poluge iza volana, pedale
  • Dodatno: vibracija
  • Interfejs: USB/PS2/PS3

Canyon CNG-GW5

Volan je standardnih dimenzija, i nalazi se u kvalitetnom kućištu od crne mat plastike, tako da neće dobiti neke posebne nagrade kada je dizajn u pitanju. Naime, nema nekih posebnih detalja koji će oduševiti kupce, jednostavan dizajn uz Canyon logo na sredini, sa narandžastom podlogom je i jedino što odudara od nekog proseka. Kvalitet izrade volana je dosta dobar, plastika deluje dosta čvrsto i nema krckanja kada se malo jače pritisne. Za fiksiranje na sto nema nekog posebnog mehanizma, odnosno plastične stege, što obično viđamo, već samo vakumskih stopa koje se "lepe" za površinu stola, što znači da sto mora biti ravan i gladak, inače se neće držati kako treba. Sa druge strane, ako se dobro uhvati, neće biti tako lako skinuti volan, tako da neće biti ni slučajnog odlepljivanja i pomeranja.

Obruč volana je obložen gumom i sa hrapavom teksturom koja omogućava bolji i čvršći grip i sprečava da volan prokliza usled nešto žustrije vožnje. Za one kojima je to bitno, obruč se može okretati do 180 stepeni, i automatski se vraća u polazni položaj pomoću jake opruge. Pored D-Pad sa leve strane i akcijskih tastera (obeleženih brojevima i Playstation simbolima), na sredini volana imamo i dodatna četiri tastera (obično se na gamepadu nalaze sa zadnje strane), kao i tri funkcijska tastera (Select, Mode, Start) i jednu statusnu diodu. Sa zadnje strane imamo i dve kvačice za menjanje brzine, dok je manuelni menjač izostao. Pedale su standardne, dovoljno velike površine, i sa dobrim otporom, ali se ni po čemu dodatno ne razlikuju od konkurencije. Dobra stvar je da je postolje pedala dovoljno teško, tako da se neće pomerati mnogo po podu čak ni usled najžustrije vožnje.

Rezime

Vlasnici PC-ja dobijaju i CD sa drajverima, a sama instalacija je dovoljno jednostavna da neće biti problem ni onima kojima je to prvi volan. Nama se na prvom mestu dopalo to što može raditi i na PC-ju i na Playstation 2 i 3 konzolama, što će pozdraviti svi kojima treba igrački kontroler koji mogu šetati između platformi. Ugrađene vibracije su dobrodošli dodatak i stvarno dosta doprinose realnosti igara, a najbolje od svega je to što ovaj volan ne košta toliko mnogo a pruža dosta toga za svoju cenu.

Conclusion

PC owners get a CD with drivers and the installation itself is simple enough so there would be no problem for those to whom this is their first steering wheel. We do like the fact it can work on the PC and the Playstation 2 and 3 gaming consoles, which will be welcomed by all who need gaming controller that can be used between the platforms. Built-in force feedback is awesome addition and really contributes much to reality of the games, and best of all is that this wheel does not cost too much - it is good value for money.

Preporučena cena (uključujući PDV, maj 2012.): 26€

Asbis ustupio: Canyon CNG-GW5
zvanični sajt: canyon.rs