Canyon CNR-DVDRW1B

Eksterni DVD uređaj koji će odlično poslužiti onima koji nemaju ugrađenu optiku na netbook-u ili laptopu. Karakteristike su uobičajene za ovu vrstu uređaja, a dimenzije veoma kompaktne, pa može bez problema da se i nosi u torbi ako zatreba.

Eksterni optički uređaji nisu toliko nova stvar, i dosta proizvođača periferija ima već par modela u ponudi. Ipak, koliko god se nekome činilo da ovako nešto nije toliko praktično niti neophodno, kad god neko sa netbook ili ultra portable računarom hoće da instalira operativni sistem, ipak je i dalje najjednostavnije prikačiti eksternu optiku i ubaciti instalacioni disk (alternativa bi bila butabilni flash disk). Dodatno, ima dosta onih koji podatke bekapuju na DVD-ove (recimo slike), ili jednostavno imaju neku drugu potrebu da narežu disk, a nemaju ugrađeni rezač. Bilo kako bilo, ovo je praktično rešenje kompaktnih dimenzija, i kako vidimo i Canyon je to uvrstio u svoju ponudu.

Ključne karakteristike

  • Kompaktne dimenzije
  • Plug and Play
  • Dobra cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: USB 2.0
  • Kompatibilnost: CD/DVD
  • Dimenzije: 134x20x140 mm
  • Težina: 320g

Canyon CNR-DVDRW1B

Dimenzije ovog eksternog rezača su stvarno vrlo kompaktne, što će obradovati one koji će to nositi u torbi sa laptopom. Canyon u ponudi ima dva modela, u crnoj i beloj boji, sa interesantnim printom sa gornje strane. Ovaj rezač je predviđen da stoji horizontalno, i ima tray mehanizam, a vidimo da je kućište tek koji milimetar veće od samog tray-a. Plastika je solidnog kvaliteta, ali dovoljno tanka da se ne može reći da se rezač ne čuje u radu. Kao i kod ostalih sličnih modela, podržan je rad sa CD (CD-R, CD-RW) i DVD (DVD±RW/DVD±R9/DVD-RAM) medijima, uz zvaničnu kompatibilnost sa Windows verzijama operativnog sistema, mada ne vidimo zašto ne bi radilo na nekom Linuxu ili MacOS sistemu.

Sa prednje strane rezača imamo standardni Eject taster, statusnu diodu i mali otvor za mehaničko otvaranje tray-a (obično se koristi otvorena spajalica, da bi se recimo izvadio zaboravljeni disk bez paljenja računara). Sa zadnje strane vidimo samo jedan USB konektor, koji se pomoću jednostavnog mehanizma može i izbaciti koji cm iz kućišta kako bi se lakše kabl povezao. Pored njega, tu je i poseban konektor za napajanje, mada se strujni adapter ne dobija, a u najvećem broju slučajeva će USB 2.0 port biti sasvim dovoljan za napajanje (preporuka je da se ne koristi USB hub). Rezač podržava Disc-at-Once, Multisession, Track-at-Once snimanja, i to maksimalnom brzinom od 8x za DVD i 24X za CD medije.

Rezime

Što se performansi tiče, nismo imali zamerki, ovi eksterni rezači nisu najbrži na tržištu (interni modeli su brži), no kombinacija kompaktnih dimenzija i dobrih performansi je uvek dobra stvar. U pakovanju se pored USB kabla dobija i Nero 9 Essentials softver za narezivanje diskova, mada se naravno može koristiti i bilo koji drugi. Cena nije visoka, i ovakav eksterni rezač je uvek dobro imati u rezervi, pogotovo ako se koristi netbook ili neki drugi prenosni model računara bez optike.

Conclusion

Performance wise, we had no objections, these external burners are not the fastest on the market (internal models are faster), but combination of compact size and good performance is always a good thing. Next to the USB cable, Nero 9 Essentials software to burn discs is provided too, although it is possible to use any other. Price is not high, and it is always good to have an external burner in reserve, especially if you use a netbook or other portable model computer without optics.

Preporučena cena (uključujući PDV, maj 2012.): 35€

Asbis ustupio: Canyon CNR-DVDRW1B
zvanični sajt: canyon.rs