Evropska komisija: 37 odsto radne snage nema dovoljno digitalnih veština

Ken Hu, zamenik predsednika kompanije Huawei Technologies, pričao je o problemu neravnomernog pristupa tehnologiji koji za sobom ostavlja veliki deo globalne populacije. Ako želimo da izbegnemo dublje podele između ljudi, industrija i nacija, tehnološke kompanije se ne mogu fokusirati samo na inovacije, već i na ljude, a prvenstveno na uključivanje i osnaživanje pojedinaca i zajednica. U suprotnom, nejednakost će i dalje rasti.

Najviše je uočljivo produbljivanje razlika u obrazovanju, jer je usled pandemije, kada su se škole zatvorile, učenje prekinuto za više od 1,6 milijardi učenika širom sveta. Neke zajednice su se brzo priključile na mrežu i premostile jaz s digitalnim obrazovanjem, ali porodice bez pristupa Internetu ili digitalnim uređajima kod kuće teško su pogođene - kako u zemljama u razvoju, tako i u razvijenim ekonomijama. Primera radi, u Velikoj Britaniji škole u nekim područjima navele su da čak do 70 odsto dece ne poseduje računare.

Vidljivo je da je i među starijom populacijom podela sve veća. Mnogi stariji građani su po prvi put prihvatili digitalne tehnologije tokom pandemije, ali je još uvek teško tvrditi da su ove demografske kategorije spremne za svet u kojem je digitalni život nova normala. 2020. godine uništeno je mnoštvo imena kompanija i kultnih brendova. Velikom delu radne snage nedostaju digitalne veštine za brzi prelaz iz offline u online svet rada, čak i u najnaprednijim zemljama. Evropska komisija istakla je da u EU 37 odsto radne snage nema dovoljno digitalnih veština, uprkos njihovoj sve većoj važnosti na radnom mestu. Iz perspektive utemeljene na tehnologiji, pre svega moramo povezati nepovezane: pola sveta još uvek nema pristup

Internetu, a to je jednostavno neodrživo u sve digitalnijem svetu. Drugo, moramo se boriti protiv nedostatka digitalnih veština u društvu. Ljudi se ne mogu osnažiti tehnologijom ako ne znaju da je koriste. Treće, moramo se fokusirati na zajednice koje nemaju dovoljno usluga, uključujući žene, devojke i starije generacije. Tehnologija ima moć da zatvori socioekonomske praznine i nužno je da je primenjujemo kao sredstvo uključivanja, koje osnažuje ljude i podstiče pravedniji, ravnomerniji oporavak.