Chieftec External Box CEB-7035S

Vrlo kvalitetna fioka koja je najvećim delom od aluminijuma, sa podrškom za 2.5" i 3.5" SATA diskove. Nema ugrađeni ventilator tako da je nečujna (ne računajući sam disk), dok su performanse u rangu onoga što i inače viđamo kod USB 3.0 modela.

Eksterne HDD fioke su još uvek prilično popularne i može da se nađe prilično veliki broj raznih modela u prodavnicama. Ipak, kupci vole da poverenje ukažu malo poznatijim proizvođačima, a Chieftec svakako predstavlja ime koje domaći kupci itekako vole. Ovo je eksterna USB 3.0 fioka za 2.5" ili 3.5" SATA hard diskove (uključujući i SSD modele). Kao što smo i navikli kada je Chieftec u pitanju, imamo stvarno odličan kvalitet izrade uz vrlo moderan dizajn, tako da verujemo da će ova univerzalna fioka biti veoma popularna.

Ključne karakteristike

  • Kvalitetno kućište od aluminijuma
  • Podrška za 2.5" i 3.5" SATA hard diskove
  • Odlična brzina transfera zahvaljujući USB 3.0 interfejsu

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Hard disk: 2.5"/3.5" SATA I/II Hot Swap
  • Interfejs: USB 3.0
  • Dimenzije: 200mm x 128mm x 32mm
  • Težina: 495g
  • Napajanje: AC adaptor 12V/2A 90V-250V (2.6A)

Chieftec External Box CEB-7035S

Ova Chieftec eksterna fioka za hard diskove je dimenzija 200x128x32mm, i teži skoro 0.5Kg, tako da nije baš odličan izbor za one koji često sa sobom nose diskove, pošto ipak zahteva malo više prostora, ali i posebno napajanje koje bi u tom slučaju moralo takođe da se ponese. Dizajn je vrlo elegantan, gde je većina fioke napravljena od legure aluminijuma u crnoj boji, sa plastičnom prednjom i zadnjom maskom. Spada u pasivno hlađene modele, tako da nema ugrađenih ventilatora i jedini zvuk koji će se čuti će biti od samog hard diska.

Sa zadnje strane rack-a imamo USB i konektor za napajanje, kao i On/Off prekidač. Da bi se došlo do unutrašnjosti, što je neophodno za instalaciju diska, potrebno je odvrnuti dva šrafa koja drže zadnju stranicu, posle čega se kao tray izvlači zadnja stranica na kojoj je štampana ploča sa svom elektronikom. Tu je naravno i SATA konektor na koji se disk priključuje, dok se 3.5" disk fiksira šrafovima sa donje strane, kroz otvore za to predviđene. U pakovanju se uz rack dobijaju i adapter za napajanje (nalik na one koji se koriste za mobilne telefone), malo plastično postolje pomoću koga rack može stajati i vertikalno, kao i USB kabl.

Rezime

Pošto je podržan USB 3.0 interfejs, mogu se očekivati odlične brzine transfera koje su osetno bolje od USB 2.0 verzija. I dalje je to manje od onoga što SATA interfejs može da postigne, ali će se vreme čekanja na upis ili čitanje podataka sa diska skratiti. Nismo primetili neke razlike u odnosu na druge USB 3.0 uređaje, no u svakom slučaju, ako je brzina kopiranja bitna, svakako da se treba opredeliti za neki od USB 3.0 modela kao što je i ovaj.

Conclusion

Bearing in mind the fact that USB 3.0 interface is supported, one can expect excellent data rates, much better what USB 2.0 provides. That it still less than what SATA interface can reach, but the waiting time for reading or writing is much shorter. There are no differences compared to other USB 3.0 devices, but if the copy speed is important, you should opt for one of the USB 3.0 models like this.

Testirani proizvod je uzorak.

Gigatron ustupio: Chieftec External Box CEB-7035S
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com