Chieftec Smart SFX-350BS

Chieftec napajanje iz SFX kategorije, što znači veoma kompaktne dimenzije koje će odgovarati manjim kućištima u koja regularna napajanje ne mogu da stanu. Ipak, nije se štedelo na kvalitetu, tako da je u pitanju napajanje stvarno odličnih karakteristika koje opravdava svoju cenu.

Chieftec je kompanija koja ima vrlo dugu tradiciju i odlične pozicije na našem tržštu, pošto su napajanja ovog proizvođača bila i prva kvalitetnija koja su se mogla kupiti kod nas. Iako sada imamo dosta bogatiju ponudu i dosta kvalitetnija napajanja, Chieftec je ostao u zlatnoj sredini best-buy modela, što se gleda kada treba kupiti napajanje koje ima i najbolji odnos cene i kvaliteta. Modeli SFX formata (small form factor) su tu još od prve verzije iz 1997. godine kada ih je Intel predstavio zajedno sa pločama MicroATX formata, i generalno su traženi za kompaktne sisteme kod kojih nema prostora za klasično napajanje ATX formata. Do sada, od ovih modela se nije mnogo očekivalo, no Chieftec se dobro potrudio da se i to promeni.

Ključne karakteristike

  • Izlazna snaga 350W
  • Vrlo tih 80mm ventilator
  • Odlične performanse
  • Efikasnost veća od 85%

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Snaga: 350W SFX format
  • Standard: ATX 12V 2.3 /li>
  • Prekidač za napajanje: nema
  • Ventilator: 80mm LED
  • Dimenzije: 100 mm x 125 mm x 64 mm
  • Priključci: 20+4 pin ATX, 2x 4pin 12V, 2x Molex, 2x SATA, 1x Floppy
  • Dodatno: UVP (Undervoltage protection), OVP (Overvoltage protection), SCP (Short-circuit protection) i OPP (Overload protection), Efikasnost veća od 85%

Chieftec Smart SFX-350BS

Prvo što će svi primetiti su dimenzije (100x125x64 mm) ovog modela, koji deluje smešno malo u odnosu na regularno ATX napajanje. Pažnju nam privlači ventilator prečnika 80mm, pošto SFX modeli uglavnom koriste manje (40mm i 60mm) i bučnije ventilatore. U ovom slučaju, 80mm model koji je ugrađen je prilično tih, sa brojem obrtaja koji se automatski reguliše u odnosu na temperaturu izmerenu unutar kućišta. Samo kućište napajanje je napravljeno od lima u osnovnoj boji, sa zadnjom stranom koja je perforirana kako bi se omogućio nesmetani protok vazduha, što je i neophodno kako bi se temperatura održavala na željenom nivou.

Spisak dostupnih konektora nije veliki, ali to je očekivano kod ovakvih napajanja, sa jednim 20+4 pinskim konektorom za matičnu ploču (kabl dužine 300mm), dva 4-pinskim konektorom za procesor (kablovi od po 300mm), dva SATA konektora (300mm i 400mm dužina kabla), dva Molex-a (na 300mm i 400mm) i jedan floppy (na 500mm kabla). Kablovi nisu sleeve-ovani, što nismo ni očekivali realno, međutim deluju sasvim solidnog kvaliteta, što se isto može reći i za same konektore. Dizajn napajanja je takav da postoje dve 12V grane, od po 18A, tako da ukupno mogu izvući 324W, dok +5V i +3.3V zajedno mogu podržati 105W.

Rezime

Ovo napajanje ima efiksnost veću od 85%, što se jako retko može videti kod modela iz ove kategorije, a kao šlag na tortu, dolazi opremljeno brojnim zaštitama od nepravilnosti u radu mreže: UVP (Undervoltage protection), OVP (Overvoltage protection), SCP (Short-circuit protection) i OPP (Overload protection), što stvarno mnogo znači i garantuje da napajanje, ali ni ostatak sistema neće stradati ukoliko dođe do nekih problema u električnoj mreži. Naravno, ipak toplo savetujemo da se investira u neki UPS koji će i dodatno zaštititi ceo računar. Ukoliko tražite kvalitetno STX napajanje, izbor baš i nije tako veliki, no srećom, zahvaljujući Chieftec Smart SFX-350BS modelu, nećete morati da pravite bilo kakve kompromise po pitanju kvaliteta.

Conclusion

This power supply has the efficiency higher than 85%, which is rarely seen on models of this category, and has a large number of protections against power network irregularities: UVP (Undervoltage protection), OVP (Overvoltage Protection), SCP (Short-circuit protection) and OPP (Overload protection), which means a lot and ensures that power supply and the rest of the system will not suffer if there is a problem in the electrical network. However, we advise to buy an UPS that will further protect the entire computer. If you are looking for a high quality STX power supply, the choice is limited, but thanks to Chieftec Smart SFX-350BS model, you will not have to make compromise regarding the quality.

Preporučena cena (uključujući PDV, jun 2014.): 40€

EWE Comp ustupio: Chieftec Smart SFX-350BS
maloprodaja: List Computers, Nemanjina 32, 011 / 3619192 ili 011/ 2642096
zvanični sajt: List Computers