Comtrade System Integration International na Samitu ministara finansija i guvernera

Uspešnom implementacijom sedam savremenih informacionih sistema u Poreskim Upravama u Sloveniji, Srbiji i Crnoj Gori, koje je do sada kreirao Comtrade System Integration International, omogućena je njihova i reforma finansijskih sistema, bolja naplata poreza i podgnut nivo borbe protiv sive ekonomije. Digitalizacijom ovih poreskih sistema, države su dobile mogućnost da pouzdano identifikuju utaje poreza, efikasno posluju i da, integracijom sa ostalim državnim institucijama, unaprede rad čitavog finansijskog sistema zemlje. Građani su dobili ažuran i bezbedan pristup svim svojim transakcijama i mogućnost da ne čekaju više u redovima, zaključci su panela posvećenog reformi poreske uprave i borbi protiv sive ekonomije, na kojoj je učestvovao Comtrade System Integration International, u okviru Samita ministara finansija i guvernera regiona, koji se održao u Bečićima u organizaciji nedeljnika NIN.

„Maksimalna efikasnost Poreske uprave u otkrivanju nepoštovanja poreskih propisa, naplati poreskih obaveza i racionalnom korišćenju raspoloživih resursa cilj je uspešnog fukcionisanja cele države“ istakao je kao jedan od govornika na panelu, Klod Kolaro, potpredsednik i generalni direktor Comtrade System Integration International i dodao, „Kao vodeća IT kompanija u regionu sa preko 20 godina iskustva u razvoju digitalnih rešenja, Comtrade omogućava svojim korisnicima uspešan put u digitalnu eru, a kroz projekte koje je kompanija uspešno realizovala sa poreskim upravama u regionu Comtrade je prepoznat kao njihov pouzdani tehnološki partner na putu digitalnog osavremenjavanja ukupnog poslovanja“.

Elektronsko podnošenje poreskih prijava omogućeno je u Srbiji softverom ePorezi, gde je prvi put u zemlji primenjena masovna primena elektronskih sertifikata. Uvedena elektronska komunikacija sa obaveznicima poreza ostvarila je ogromne uštede u vremenu. Država je značajno uštedela jer je obrada poreskih prijava mnogo brža. Olakšano je prikupljanje i obrada podataka sa poreskih prijava, koji su prvi izvor informacija za analizu rizika. Omogućeno je automatsko izdavanje opomena za neplaćeni poreski dug. Olakšan je i ubrzan je postupak prinudne naplate. Portalom ePorezi eliminiše se potreba za dolaskom u filijale, a portal je dostupan 24h. Objedinjena naplata poreza i doprinosa realizovana je PID softverom, gde je Srbija prvi put dobila dosije poreskog obveznika. Ovim sistemom povećana je naplata poreza, omogućene su prijave za svakog radnika pojedinačno, date su olakšice poreskim obveznicima u pogledu administracije plaćanja poreza i doprinosa. Integracijom PU sa Centralnim registrom obaveznih socijalnih osiguranja (CROSO), ostvaren je bolji uvid i kontrola plaćanja poreza i doprinosa, i tako penzije i zdravstveno osiguranje postaju sigurniji. Za naplatu poreza i poresko računovodstvo kreiran je softver DWH (data warehouse) koji objedinjuje podatke iz različitih izvora i omogućava efikasnije i brže izveštavanje nad dnevno ažurnim podacima, analitiku i alate za vizuelizaciju podataka, čime je unapređen proces donošenja poslovnih odluka. Predviđena je i integracija sa Narodnom bankom Srbije kako bi se najefekasnije i najbrže naplatio poreski dug.

Nadgradnja poslovnog sistema u Sloveniji omogućena je sistemom ViDIS - skupom različitih aplikacija, koje obrađuju podatke u pozadini poreske uprave. Elektronsko poresko poslovanje koje radi sa elektronski potpisanim dokumentima, omogućeno je softverom VeDavki.

Najveći regionalni samit ministara finansija i guvernera, pod nazivom „Finansijska stabilnost regiona u novom globalnom okruženju", u organizaciji beogradskog nedeljnika NIN, održan je od 15. do 17. juna u Bečićima. Comtrade System Integration International je globalna IT kompanija, lider u razvoju softverskih rešenja, koja primenjuje savremene softverske tehnologije i industrjska znanja u unapredjenju poslovanja svojih klijenata. Kompanija pruža inovativna rešenja u procesu digitalne transformacije kako finansijskih tako i drugih institucija i kompanija iz vise razlicitih industrija.